SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Başbakan 'İstihdam' Derken Malatya'da 800 Kişi İşsiz Kalacak!.

0
Güncellendi - 2016-12-09 21:33:51
Başbakan 'İstihdam' Derken Malatya'da 800 Kişi İşsiz Kalacak!.
A- A+ PAYLAŞ

  • Özelleştirme kapsamında satışa çıkarılan Yakınca'daki alanda 16 konfeksiyon atölyesi var.. Başbakanın , istihdamı artırmak için yeni ekonomik paket açıkladığı bu günlerde söz konusu satış gerçekleşirse, 800 kişi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya..

Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısından sonra, üretimin ve istihdamın arttırılması için yeni ekonomik paketi açıkladı. Buna göre; istihdam ve üretim için işletmelere önemli ölçüde devlet destekleri sağlanacak. Ancak; Malatya’da ise 800 işçi çalıştıran ve yurtdışındaki önemli markalara fason üretimde gerçekleştiren 16 Konfeksiyon Atölyesinin bulunduğu TEKEL Tütün depoları alanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB)'nın satışa çıkarması nedeniyle faaliyetlerine son vermek zorunda kalacak. Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com'un "Bu Satış 'Kamu Yararı'na İptal Edilmeli" başlıklı haberine konu olan söz konusu yer için, Malatyalı siyasiler ile yerel yöneticilerin gecikmeden gerekli girişimlerde bulunarak satışı engellemesi gerektiği belirtiliyor.

16 ATÖLYEDE 800 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Malatya Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü'ne ait iken kurumun özelleştirilmesi nedeniyle atıl durumda kalan Yakınca Mahallesi'nde Malatya E Tipi Cezaevi’nin yanında bulunan Yaprak Tütün Depoları 2010 yılında Malatya Valiliği tarafından istihdam imkanları için konfeksiyon atölyelerine kiraya verilmişti. İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında kiraya verilen depolara konfeksiyon atölyeleri kuruldu ve bugün itibariyle yaklaşık 800 işçinin çalıştığı bir istihdam merkezi oldu.

SATIŞA ÇIKARILDI..

Malatya’nın büyükşehir statüsü ile birlikte imarda 2 arsa olarak gözüken TEKEL depolarının bulunduğu toplam 81 bin 833 metrekarelik alanın mülkiyeti, 2013 yılında özelleştirme kapsamına alınarak kamu kuruluşu olan TTA Gayrimenkul A.Ş.’ye devredildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz günlerde burayı 15 bin 308 metrekare ve 66 bin 525 metrekare olmak üzere 2 parsel halinde satışa çıkardı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 15 bin 308 metrekare arsa için 600 bin TL geçici teminat, 66 bin 525 metrekare arsa içinde 1 milyon 500 bin TL tutarında geçici teminatla birlikte tekliflerin 22 Aralık 2016 tarihine kadar alınacağını duyurdu.

TANINMIŞ MARKALARIN ÜRETİMİ YAPILIYOR

TEKEL Tütün Depolarında 5 yıldan beri faaliyet gösterdiklerini belirten atölye sahipleri, “Şuanda burada bulunan 16 atölyede yaklaşık 800 işçi çalıştırıyoruz. Piyasalardaki sıkıntılara rağmen 800 işçi çalıştırıyor ve üretimlerimizi sürdürüyoruz. Bazı atölyelerde 200, bazılarında ise 30 ile 50 arasında ve daha fazla sayıda işçi çalışıyor. Yemek fabrikaları hizmeti, servis araçları ve nakliye hizmetleri ise bu sayıya dahil değildir. Hem üretim yapıyoruz, hem istihdam sağlıyoruz, hem de piyasaya dolaylı olarak katkı sunuyoruz. Bunun yanında atölyelerimizde aynı zamanda konfeksiyon sektörü için ara eleman yetiştiriyoruz. Üretimlerimiz arasında İspanya’nın dünyada çapında meşhur olan markası da var, Türkiye’nin en çok tanınmış bilinen konfeksiyon markaları da bulunuyor.” dediler.

“SATILIRSA, ATÖLYELERİMİZİ MALATYA'DAN TAŞIRIZ”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir çok ilde önemli hibe ve yatırım destekleri verilmesine rağmen memleketleri olan Malatya’da 5 yıl önce verilen yer imkanı nedeniyle burada alt yapılarını oluşturarak üretimlerini sürdürdüklerini belirten atölye sahipleri, “Burası satıldığı takdirde mecburen atölyelerimizi kapatmak ve başka illere taşımak durumunda kalacağız. Çünkü Organize Sanayi Bölgesinde fabrikaları kiralama ve fabrika yapma imkanımız yoktur. Şimdiye kadar yer taleplerimize de olumlu yanıt verilmediği gibi, 800 işçi çalıştıran bizleri kimsede muhatap almadı, destek olunmadı. Siz burada ne yapıyorsunuz diye soran olmadı. Halen de kimse bizi muhatap almıyor. Siyasetçilerimizin 800 işçinin çalıştığı böylesi bir yerden belki de bilgileri bile yokturdur. Burası satıldığı taktirde üzülerek ifade ediyoruz; 800 kişi işsiz kalacaktır. Burada biz, toplumun ekonomik olarak geliri düşük olan her kesiminden insanlara iş imkanı sağlıyoruz. Suç işlemedik, yasa dışı bir faaliyetimiz olmadı, Malatya’dan dünya markalarına üretim yapıyoruz.” ifadelerini kaydettiler.

BÜYÜK MÜTEAHHİTLER SIRAYA GİRMİŞ!..

Yakınca Mahallesinde cezaevinin hemen yanındaki TEKEL Tütün Depolarının bulunduğu, "Konut ve Ticaret Alanı" olarak imar izni bulunan birbirine bitişik 2 arsanın satış ilanı ile birlikte Malatya’da çok sayıda müteahhidin konut ve site yapmak için talipli olarak girişimlerde bulunduğu öğrenildi. Müteahhitlik firmalarının bu konuda Ankara’da girişimlerinin olduğu ve satışın iptal edilmemesi için kulis çalışması yürüttükleri de iddia ediliyor.

800 İŞÇİ NE OLACAK?

TEKEL Tütün Depolarının yer aldığı 81 bin 833 metrekare büyüklüğündeki 2 arsanın satışı ile birlikte kapanacak olan 16 konfeksiyon atölyesinde çalışan yaklaşık 800 işçi, işsizlikle karşı karşıya kalacak. Hükümetin peş peşe üretimin ve istihdamın arttırılması için ekonomik paketler açıkladığı ve uygulamaya koyduğu bir süreçte, 800 işçinin çalıştığı alanın satışa çıkartılması dikkat çekiyor. Şuanda Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgelerinde çok sayıda fabrikanın işçilerine maaş ödeyemediği ve işçi çıkartmaya başladığı bir dönemde konfeksiyon atölyelerinin de kapatılacak olması Malatya’da önemli bir istihdam alanın kaybedileceği ifade ediliyor.

SATILMASIN, KAMU YARARI GÖZETİLSİN

TEKEL Tütün Depoları arazisinin satış işleminin iptal edilerek, burasının hazır depolarda faaliyet gösteren Konfeksiyon Atölyelerinin çalışmalarını yürütmesine olanak sağlayacak Konfeksiyon Sitesi olarak ilan edilmesi ve bunlara yeni yer bulunmasından sonra yine kamunun ihtiyacına göre değerlendirilmesi ve kesinlikle satılmaması gerektiği ifade ediliyor. Söz konusu alanda bir depo binası ise AFAD’ın deposu olarak kullanılıyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

atolye1

atolye2

ozellestirme

ozellestirme1

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • mamo (7 yıl önce)
    Ya zaten oralarda kimsenin maaşını doğru dürüst vermiyor, sigortasını göstermiyorlar, devletin verdiği istihdam teşvikleri ile milleti 500- 600 tl'ye sömürüyorlar, bırakın satılsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Vagon fabrikasına taşisınlar Malatya'nın en büyük fabrikası çuruyor yazık. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (7 yıl önce)
    Ayrıca burdan başbakana sesleniyorum hani iş kuracaksanız binanızı bile ben yapacağım diyordunya bina yapmana gerek yok hadi git bak orda çalışan tezgahları kendi gözünle gör binada hazır tezgahda kurulu.Samimi isen bu garibanların tezgahlarını dağıtmazsın bakalım ne derece sözünün erisin,görelim?
    0
    0
    Yanıtla
  • Alican (7 yıl önce)
    Yazık bir sürü insan o tesislerde ekmek yiyor..Muhtemelen satış adı altında birine hortumlayıp 800 işçiyi gözünü kırpmadan kapının önüne koyacaklar.Sonrada geçip milletin karşısına vatan millet sakarya edebiyatıyla uyutacaklar ...kahrolsun kapanan iş sahaları..Bize beton bloklar lazım..Malum aç kalınca beton yeriz bol bol..
    0
    0
    Yanıtla
  • ilyas (7 yıl önce)
    Normalde bu tür işletmelerin organize kapsamında faaliyet göstermesi gerekir. Varolan yeri görerek mi bu haber yapıldı yoksa ezbere mi? bilemem. Zaten bu alanda fabrika olması başlı başına bir duyarsızlık. Yollarını gören var mı? harabe fi tarihinden kalma binalar vs....Bende organize de çalışan biriyim. MADEM İŞVEREN yatırım yapmış adam çalıştırıyor. o halde organizeye taşınması gerekir. ÇALIŞANLARIN YARISI bildiğim kadarı ile SURİYELİden oluşuyor. Doğru dürüst mesai kavramı olmadığı gibi parayıda tam ödediklerini düşünmü -yorum. BURADAKİ patronlar çalışan sayısını artırmak ve daha iyi hizmet vermek için profesyonel düşünsünler yeterlidir....vesselam......
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    BU NASIL ÖZELLEŞTİRME ?? BİR AN ÖNCE ÇÖZÜM BULUNMALI. BU KADAR İNSAN İŞSİZ BIRAKILAMAZ.
    0
    0
    Yanıtla