SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir Dönüm Noktası"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:43:13
A- A+ PAYLAŞ

Büyük Taarruzun zaferle sonuçlanmasının 91'inci yıldönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Malatya'da da törenlerle kutlandı.

Anıta Çelenk Sunuldu

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları kapsamında ilk tören Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene; Vali Vasip Şahin, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, mülki erkan, askeri erkan, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve yöneticileri ile kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri katıldı.

Törende anıt özel defterini imzalayan Vali Vasip Şahin, “Milletimizi yok etmek ve yaşadığı topraklardan çıkartmak amacıyla ülkemizi istila eden emperyalist güçlere karşı başlatmış olduğunuz milli mücadele tarihte eşi ve benzerine az rastlanır kahramanlık destanları ile doludur. Bu mücadelenin son halkası olan büyük taarruzun zaferle sonuçlanması yalnızca yurdumuzu düşman işgalinden kurtarmakla kalmamış, aynı zamanda modern Türkiye’nin kuruluşuna zemin hazırlamıştır. Tarihte eşi, benzeri görülmemiş kahramanlıklar göstererek bu büyük zaferi kazanan bütün şehit ve gazilerimizi rahmetli minnetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhlarınız şad olsun” ifadelerini kaydetti.

Tören, anıt özel defterinin imzalanması ile sona erdi.

Valilikte Tebrik Töreni

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Valilik binasında tebrik töreni ve kutlama kabulü gerçekleştirildi.

Vali Vasip Şahin; Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve 2. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı’nın kutlamalarını kabul etti.

Geçit Töreni...

 Malatya’da 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlama töreni İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Abdullah Gül Parkı’nın yanında gerçekleştirildi.

Askeri ve mülki erkan ile kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların katıldığı tören; Vali Vasip Şahin, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Burhanettin Aktı, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın tören aracı üzerinde halkın ve katılımcıların bayramını kutlaması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından törende 2. Ordu Komutanlığında görevli Yarbay Orhan Kadir Gök, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yaptı. Yarbay Gök, “19 Mayıs 1919'da Atatürk’ün Samsun'a çıkışı ile başlayan milli mücadele Türk milletinin varını yoğunu ortaya koyarak ordusuna verdiği destekle devam etmiş ve Sakarya meydan muharebesi ile düşmanın taarruz gücü kırılmıştır. Büyük taarruzun son safhası olan ve 30 Ağustos 1922 tarihinde zaferle sonuçlanan başkomutanlık meydan muharebesi ise milli mücadele tarihimizde, bağımsızlığın kazanılması, Türkiye’nin ulu önder Atatürk’ün önderliğinde çağdaşlaşmaya yönelmesi ve yıkılmış bir imparatorluğun küllerinden Türkiye Cumhuriyetinin yaratılmasında bir dönüm noktasıdır.

Türk kurtuluş savaşı, en zor koşullarda, her şeyin bittiği sanılan bir dönemde, yüce Türk milletinin ve onun kahraman ordusunun insanüstü gayreti ile dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karşı kazanılan onurlu ve eşsiz bir zaferdir.Bu zafer, Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek özgürlük ve bağımsızlığımızı yok etmek isteyen düşmanın dize getirilişinin destanıdır. 30 Ağustos 1922 sabahı Türk'ün gücü tüm dünyaya bir kez daha kabul ettirilmiş, "Kimsenin önünde baş eğmeyiz" diyenlere baş eğdirilmiştir.

Bu büyük zaferle Türk milleti tarih sahnesinde yeniden doğmuş ve devletimiz cumhuriyetin ilanıyla da, bağımsızlığına kavuşmuştur. Ebedi başkomutanımız Atatürk ve arkadaşları tarafından her aşaması eşsiz bir deha ile planlanmış, yönetilmiş ve sonuçlandırılmış olan bu zafer; Türk milletinin, özgürlük ve bağımsızlık düşüncesini ölümsüzleştiren, Türk ordusunun gücünü, komutan ve askerlerinin yiğitlik ve cesaretini, halkının feragat ve fedakarlığını bir kez daha kanıtlayan büyük bir destan olmuştur.

Tarihimizin en görkemli zaferlerinden birisi olan 30 Ağustos Zaferi, bağımsızlık hedefine odaklanmış bir milletin, yokluk içinde olmasına rağmen, şanlı tarihinden kaynaklanan azim ve kararlılıkla, karşısındaki büyük güçleri mağlup ederek millet ve ordu dayanışmasının sonucu askeri açıdan da anlamlı bir hedefe ulaşmasının ifadesidir” ifadelerini kaydetti.

Törende iki lise öğrencisi tarafından şiir okunmasının ardından geçiş töreni gerçekleştirildi. 2. Ordu Bölge Bandosu eşliğinde yapılan geçiş töreninde önce Malatya'daki askeri birliklerin sancakları geçti. Törendekiler sancakların geçişini ayakta selamladı. Daha sonra askeri birliklerin geçişi yapıldı. Malatya Belediyesi Mehteran Takımı da törende geçiş yaptı. Mehteran takımı büyük ilgi gördü. Törende askeri araçların geçişi esnasında Malatya'daki gaziler de ye aldı. Malatyalı gaziler 3 ayrı askere araca binerek, katılımcıları geçiş töreninde selamladılar. Vatandaşlar gazileri alkışlayarak karşılık verdi.

Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığı’na bağlı helikopterlerin gösterisi ile tören sona erdi.

MHP'den AKP'li Vekillere Tepki

Milliyetçi Hareket Partisi il başkanı Arif Yıldız, Malatya'da olup da 30 Ağustos kutlama törenlerine katılmayan AKP milletvekillerine tepki gösterdi ve "30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyor, bu önemli bayram törenine katılmayan AKP Malatya millet vekillerini kınıyorum, ve siz değerli hemşehrilerime şikayet ediyorum."dedi.

AKP Milletvekillerinden Cemal Akın ve Mustafa Şahin'in Malatya'da oldukları, ancak kendi programları nedeniyle törene katılmadıkları öğrenildi.

AKP Milletvekillerinden Öznur Çalık'ın ise, eşi Kenan Çalık'la birlikte, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 30 Ağustos dolayısıyla Çankaya Köşkü'nde verdiği resepsiyona katıldığı bildirildi.

Ağbaba'nın Mesajı

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, yayınladığı mesajda "Bugün emperyalizme karşı sürdürdüğümüz özgürlük ve bağımsızlık mücadelemizin son halkası olan “Büyük Taarruz”un 91. Yıldönümü. Dini, dili, etnik kimliği, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm Anadolu halkının birlik ve beraberlik duygusuyla ortaklaşa mücadele ettiği, büyük bir azimle işgalci devletlere karşı direndiği “Büyük Taarruz” ile elde ettiğimiz bağımsızlık; demokrasi ve insan hakları temelinde çağdaş bir cumhuriyet kurabilmemizi mümkün kılmıştır. Bu nedenle, bağımsızlık mücadelemizin yakılan son meşalesi olan Büyük Taarruz’un 91. Yıldönümü vesilesiyle tüm halkımızın “Zafer Bayramını” kutluyorum."dedi.

Darende'deki Kutlama

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 91. yıldönümü, Malatya’nın Darende ilçesinde de törenlerle kutlandı.

Darende Hükümet Konağı önünde yapılan törende Atatürk Büstü’ne çelenk sunulup, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Jandarma Kıdemli Başçavuş Nadir Ceylan yaptı.

Büyük zaferle, Türk milletinin asla esir edilemeyeceği ve semaları süsleyen Türk Bayrağı’nın göklerden indirilemeyeceğinin bütün dünyaya ilan edildiğini söyleyen Jandarma Kıdemli Başçavuş Nadir Ceylan, “Bu zafer namusumuzu ve mukaddes değerimizi düşman saldırısından kurtarmakla kalmamış, aynı zamanda esaret altında bulunan diğer milletlere de ilham kaynağı olmuştur” dedi.

Törene; Kaymakam Bünyamin Kuş, Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen Hacı Güneşli, Belediye Başkanı İsa Özkan ile ilçedeki resmi kurum amirleri, askerler, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluş yöneticileri katıldı.

Törenden sonra Kaymakam Bünyamin Kuş, makamında tebrikleri kabul etti.

Kiraz, "Geçmişteki Mücadelenin Payı Var"

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Bugün ülkemizde tüyler ürpertici durumlar yaşanmıyor ise geçmişte vermiş olduğumuz bağımsızlık mücadelesinin büyük payı vardır” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 91.yıldönümü nedeniyle CHP’liler Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra CHP İl Başkanı Kiraz, yaptığı konuşmada, “30 Ağustos, işgalci devletlerin vatan topraklarından atılmış olması ve çok zor şartlarda dünyaya örnek bir zaferin nasıl kazanıldığının gösterilmesi nedeniyle önemli bir gündür. Orta doğu’da, Irak, Suriye ve Mısır’a baktığımızda acı, kan ve gözyaşı görüyoruz. Büyük bir travmayı görüyoruz. Bugün ülkemizde tüyler ürpertici durumlar yaşanmıyor ise geçmişte vermiş olduğumuz bağımsızlık mücadelesinin büyük payı vardır. Manda ve himayeyi kabul etmememiz vardır. Sevr anlaşmasını paramparça ederek, Lozan’ı kabul onurluca kabul ettirmiş olmamızdır. Özgürlük ve demokrasi adına ciddi adımlar atılmış olmasının büyük payı vardır” ifadelerini kullandı.

İP'nin Açıklaması 

İşçi Partisi (İP) Malatya İl Başkanı Arif Doğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili, “Türk Ordusunun bayramıdır” dedi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın yıldönümü nedeniyle, Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleriyle birlikte Atatürk Anıtı’na çelenk koyan İP Malatya İl Başkanı Arif Doğan, basın açıklaması yaptı.

Doğan, “Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos’ta başlayıp, 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Mustafa Kemal’in Başkumandanlığı’nda zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni, Büyük Taarruz’u anmak için kutlanan bayramdır. 30 Ağustos, İstiklal Savaşımızın Zafer Bayramıdır. 30 Ağustos, Türk Ordusunun bayramıdır. Yurttaşlarımızın, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı zaferlere yakışır biçimde kutlanması diler, Zafer Bayramınızı kutlarım” ifadelerini kullandı.

Ülkü Ocakları'nın Açıklaması..

Ülkü Ocakları Malatya İl Başkanı Oğuz Tutlu da şu mesajı yayınladı:

"30 Ağustos 1922 tarihinde Türk milletinin tarih sayfalarına kahramanlık destanlarından birisi daha altın harflerle yazılmıştır. 26 Ağustos 1071’de Anadolu’nun ebediyeten Türk Milletinin toprakları olduğu gösterilmiş, 30 Ağustos Zaferi ile bu perçinlenmiştir. Kadınıyla,  erkeğiyle, yaşlısıyla, genciyle, doğusuyla batısıyla milletimizin topyekûn bir mücadele sonunda kazandığı bu zaferin 90.  yıldönümünü yaşamanın heyecanı ve haklı gururunu yaşıyoruz.30 Ağustos Zaferi ile tüm mazlum halklara da örnek teşkil edecek biçimde işgalci güçlere unutulmayacak bir ders vermiş olan milletimiz hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya kabul ettirmiştir.Tarihte hiçbir zaman esareti kabul etmeyen en zor şartlarda dahi vatanın bağımsızlığından ve bölünmez bütünlüğünden asla vazgeçmeyen Türk milletinin yetiştirdiği büyük asker Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve hayata veda etmiş gazilerimizi, isimleri bilinen-bilinmeyen kahramanlarımızı rahmetle anıyor ve dualarla yâd ediyoruz.

Bu vesile ile içerisinde bulunduğumuz zafer ayının yeni başlangıçlara, milli duruşun yeniden sergilenmesine, birlik ve beraberliğimize yeni vesileler oluşturmasını arzu ediyor ve diliyoruz.

Yüce Türk Milletinin 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu olsun."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız