SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bölgede Yeşili En Fazla Şehir Malatya, Fakat Bu Bizi Yanıltmasın'

'Bölgede Yeşili En Fazla Şehir Malatya, Fakat Bu Bizi Yanıltmasın'
A- A+ PAYLAŞ

"11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” münasebetiyle “Türkiye Yüzyılına Nefes” sloganıyla 81 ilde 1023 noktada, yaklaşık 4 milyon fidanın toprakla buluşturulacağı fidan dikme etkinlikleri kapsamında; Malatya’da 13 İlçenin farklı noktalarında, İl Merkezinde ise Orduzu mevkiinde, 3 Hektarlık alanda, Malatya Orman İşletme Müdürlüğü Koordinasyonunda 6.500 fidan dikimi yapıldı.

Etkinliğe; Vali Hulusi Şahin, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve Ahmet Çakır, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Altuğ, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Fidan dikim etkinliği öncesinde konuşan Vali Şahin: “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde” hep birlikteyiz. Türkiye, dünyada orman varlığını düzenli olarak artırabilen çok az ülkeden bir tanesidir. Ülkemiz, düzenli olarak orman varlığını her yıl yaklaşık %5 oranında arttırıyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlatılan bu ağaçlandırma seferberliğinde; orman teşkilatlarımızın çok büyük fedakârlıkları var ve her şeyden önce gençlerimizin ve vatandaşlarımızın gönüllerinin orman sevgisiyle dolu olması bu başarıda temel güdüdür. Bu sevgi ile bu dağlar şenlenir, Türkiye yeşillenir.

Bölgesine göre yeşil örtüsü en fazla olan şehir Malatya fakat bu bizi yanıltmasın. Orman varlığı olarak Malatya'mız çok zengin bir durumda değil ama bu çalışmalarla beraber, hedeflediğimiz o yüksek orman varlığına ulaşacağız.

İşte bu amaçla ülkemizin her köşesinde olduğu gibi 11. ayın 11'inde saat 11.00'da Malatya'da da bir araya geldik. Söz zamanı geçti artık aksiyon zamanı. Şimdi hep birlikte dağlarımıza dağılıp, fidanlarımızı toprakla buluşturacağız ve yeşil Türkiye için bir adım daha ileri gideceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Fidan dikme etkinliği Vali Hulusi Şahin, protokol üyeleri ve öğrencilerimizin fidanlarını toprakla buluşturmasının ardından sona erdi.

“Milli Ağaçlandırma Günü” etkinlikleri kapsamında, çeşitli nedenlerle etkinlik sahalarına gidemeyip kampanyaya bulundukları yerden katılım sağlamak, yaşadıkları ortamı güzelleştirmek ve yeşil örtüyü geliştirmek amacıyla evlerinin etrafına fidan dikim yapmak isteyen vatandaşlarımıza Orman İşletme Müdürlüğü tarafından bedelsiz fidan dağıtımı yapıldı.

Bu arada, Malatya Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Yeşilyurt ilçesine bağlı Beylerderesi bölgesinde bulunan Adalet Ormanı'nda fidan dikim programı yaptı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Cumhuriyet Savcısı Fahri Ersoy, Malaya Denetimli Serbestlik Müdürü Mehmet Ali Kara, E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdür Engin Şimşek, Akçadağ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdür Vekili Yusuf Vural, denetimli serbestlik personelleri ile gönüllü yükümlülerin katılımıyla fidan dikildi.

Etkinlik kapsamında 250 fidan toprakla buluşturuldu.

Burada konuşan Savran, ağacın ve ormanın ülke için önemini anlatarak ağacın bütün canlılar için değerli olduğunu belirtti.

Savran, fidan dikim etkinliğine katılanlara teşekkür etti.

- Kale

Kale ilçesine bağlı Bent Mahallesi TOKİ konutları mevkisinde düzenlenen fidan dikim törenine, Kaymakam Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı Murat Koca, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Teğmen Muhammed Nurullah Çolak, İlçe Emniyet Amir Vekili Necmettin Budancamanak, İlçe Tarım ve Orman Müdür vekili Abdulgani Han, daire amirleri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik kapsamında yaklaşık bin 150 fidan toprakla buluşturuldu.

- Darende

Darende ilçesinde ise Kaymakam Ökkeş Safa Türkoğlu öncülüğünde meyve ve çam fidanı dikim etkinliği gerçekleştirildi.

Türkoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri, kaymakamlık bahçesine 50 meyve fidanı dikti.

Akçatoprak Mahallesi'nde de Darende Orman İşletme Şefliği tarafından organize edilen etkinlikte de fidanlar toprakla buluşturuldu.

Etkinlikte konuşan Türkoğlu, gelecek nesillere daha yeşil bir Türkiye bırakmak için fidanları toprakla buluşturduklarını kaydederek emeği geçenlere teşekkür etti.

Pütürge ilçesinde ise Kaymakam Özgü Özen, Belediye Başkanı Mikail Sülük, vatandaşlarla fidan dikti.

Bülten- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Beydağını yeşile boyamadan Malatya yeşillenmiş sayılmaz. Eski çağlarda meşe denizi olarak adlandırılan ve ormandan geçmek için yol bulunmayan bir coğrafya ne yazıkki yıllar sonra bu hale gelmiştir. Dikilen ağaçlar coğrafyamıza uygun yöresel ağaçlar olmalıdır. (Meşe, ArdıçÇınar vb.)Çam ağacı gibi coğrafyamıza uygun olmayan ağaçlar dikilmemelidir. Fidanlar en az 1-1,5 metre boyunda olmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat toramanoğlü (1 yıl önce)
    Ağaçlandırmaya elbette evet. Doğru ağaçlandırmayı hangi tür ağaç bitki formuyla yapmalıyız. Öncelikle ilimi bölgesi ile uyumlu ve endemik olmayan çam türlerinde neden ısrar edilir.? Bir kere kesin gerçek çam ormanları yeşil çöllerdir.! Hiçbir hayvan veya böcek yapraklarını yemez. Canlıların istifade edeceği meyvesi yoktur. Zemininde değil başka ağaç türlerinin yaşamasına ot mantar dahi hayat bulamaz. Yüzeytoprak yapısını dahi bozar endemik ve faydalı tüm bitki türlerini istilacı olarak yok edip öldürür. En ufak kıvılcım dahi koca bir ormanın kül olmasına yeter. Kerestesinden başka bir yönü yoktur. Ağaçlandırma yapılacaksa yöreye uygun olacak şekilde dere yatakları ceviz çınar söğüt vb. Diğer alanlarda ise yöresel ardıç meşe badem akasya alıç vb türler tercih edilmelidir gerek sürdürülebilır yaban hayatı gerek meracılık gerekse de geleceğimiz için çam ağacı ekimi durdurulmalıdır hatta çam ağacı hiç ekilmese daha hayırlıdır. Gelin memleketimizi bu yeşil çöllerden koruyalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nihat bey çok doğru bir tespit yapmışsınız. Belediyeler ve orman müdürlüğü ağaçlandırma deyince Çam ağacı akıllanrına gelmekte. 10 cm lik çam fidelerini dikerek ağaçlandırdıklarını zannetmekteler. Dikilen fidelerin %90 da kuruyup gitmektedir. Birinicisi bu bölge için meşe, çınar, ardıç vb. ağaçlar tercih edilmeli. İkincisi fidanlar 1,5 veya 2 metre boyunda yetişmiş olamalı. Başka şekilde ağaçlandırma boşa kürek çekmektir. Reklama amaçlıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    Basta say Valimize katilimcilara tesekkurler Bir insan bir agac demek onemli olan dikilen agaclari sulamak bakimini yapmak belediyenin asil gorevidir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • gündüz (1 yıl önce)
    Eski vali Ulvi Saran Malatya'nın ağaçlandırılmasında çok büyük katkısı vardır. Unutmayalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cevat Çobanlı (1 yıl önce)
    En yeşil şehir Malatya, ama Orman Bölge Müdürlüğü Elazığ'da. En büyük şehir Malatya ama DSİ, Karayolları vs hep bölge müdürlükleri Elazığ'da. Hayırdır inşallah ?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Son derece haklisiniz. Gercekten bu durumun nedenini merak ediyorum. Hicbir ilde,bolgede boyle bir durum yok cunku.
    %100
    %0
    Yanıtla