SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Büyük Kahramanları Unutmamalıyız"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyetinin kurucularından, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ölümünün 49. yılında anma etkinlikleri kapsamında, İnönü Üniversitesi Rektörlük binası içerisinde bulunan İsmet İnönü Müzesinde, İsmet İnönü Konulu konferans düzenlendi.

Programa: Vali Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Habip Ahmet Şahin, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İl Jandarma Komutanı Kıdemi Albay Ercan Altın, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Vali Şahin: “Bugün İstiklal Harbimizin en önemli simalarından biri olan merhum İsmet İnönü'yü anmak üzere çok özel bir mekanda bir aradayız. İnönü Üniversitesinde İsmet İnönü Müzesi’nde bulunuyoruz.

İsmet İnönü yakın tarihimizde çok büyük izler bırakmış, çok önemli bir şahsiyettir. Cumhuriyeti kuran nesil gerçekten muhteşem bir nesil, serden geçti ve fedakâr bir nesil. İşte İsmet İnönü de bu neslin çok önemli mensuplarından birisidir. 

Bu nesil, Osmanlı'nın son döneminde Türk Milletinin Balkanlardan, Anadolu’dan sökülüp atılarak, Orta Asya bozkırlarına sürmenin hesaplarının yapıldığı son haçlı operasyonuna karşı göğsünü geren ve 20. yüzyılın başlarında cepheden cepheye koşan bir nesildir. Bu topraklar kolay kazanılmadı büyük fedakârlıklarla kazanıldı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya, İsmet İnönü’ye, Rauf Orbay’a, Kazım Karabekir'e, Fevzi Çakmak’a ve bu neslin her bir ferdine ne kadar dua etsek azdır. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz, şükranla anıyoruz ve anmaya da devam edeceğiz. Bu büyük kahramanları unutmamalıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

Açılış konuşmalarından sonra İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aykut Dönmez İsmet İnönü’nün; hayatı, kişiliği, siyasi ve askeri başarılarını konu alan bir konferans verdi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Arkadaşlar tarafından yapılan yorumlara bakıyorum da halen bir birileri ile ağız dalaşı içindeler dünyada bizden başka atasına hakaret eden başka bir Millet yok, başta Cengiz Han, Alpaslan, Osman Bey, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanunî Sultan Süleyman, Mekanı cennet 2.Abdulhamit, Mustafa Kemal Atatürk ,İsmet İnönü dahil hepside bu aziz Türk Milletinin bağrından çıkan eşsiz kahramanlardır, hepsinin mekanı cennet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kubilay (1 yıl önce)
    Bir ülkede namuslu insanlar en az namusuzlar kadar cesur olmasa o ülkede kurtuluş yoktur, nur içinde yatsınlar kurtuluş savaşı kahramanlarımız ve bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Talip D. (1 yıl önce)
    12 adalar, M.Kemal’in de gönüllü olarak gidip savaştığı Osmanlı-İtalya arasında olan Libya’daki 1911 Trasbulgarp savaşı sırasında İtalya tarafından işgal edildi.Ege adaları ise 1.Balkan Savaşı sırasında Osmanlı yenilince Yunanistan tarafından işgal edildi.Ve 1912 yılında Lozan’ın bir semti olan Uşi’de Osmanlı Hükümetinin imzaladığı anlaşma ile bu adalar Yunanistan’a verildi Bu işgali önleyecek olan Osmanlı donanması Abdülhamit tarafından Haliç’e hapsedilip çürütüldüğü için müdahale edemedi. 1920 de Osmanlı’ya dayatılan Sevr antlaşması saltanat şürası tarafından ve Osmanlı hükümeti tarafından kabul edildi. Bu sırada M.Kemal önderliğindeki Milli Mücadele devam ediyordu.Bu mücadele zaferle sonuçlandı ve itilaf devletleri yeni Türkiye Devleti ile (daha cumhuriyet ilan edilmemiş) anlaşma yolları aradılar.Ve 9 ay süren çetin pazarlıklar sonunda 1923 Temmuzunda imzalanan Lozan antlaşması ile Türkiye’nin tezleri kabul edildi. 1912 ile 1923 ye imzalanan Lozan antlaşmaları farkıdır.Boğazlar sorunu ve Musul sorunu ileride görüşülmek üzere Milletler Cemiyeti’ne bırakıldı.M.Kemal, Musul’u almak için bir ordu hazırladı ve bu harekatın yapılacağı sırada doğuda bir Nasturi ve Kürt ayaklanması olan Şeyh Sait isyanı İngilizler tarafından çıkarıldı.Hazırlanan ordu bu isyanla uğraştı.Bu esnada İngilizler Musul’u işgal etti. Musul böyle gitti.Boğazlarda Türk hakimiyeti ve Türk askeri yoktu.Boğazlar 1936 Möntrü anlaşmasıyla Türk hakimiyetine bırakıldı ve anlaşmanın imzalandığı gün Boğazlar Türk Ordusu tarafından işgal edildi.Lozan anlaşması imzalandığı zaman 12 adalar ve Ege adaları 10 yıl önce Osmanlı’nın elinde çıkmıştı,Yani, Lozan görüşmeleri sırasında adalar Türklerin elinde değildi ki verilmiş olsun. Yeni Türk Devletinin Bu adaları geri alacak bir donanması yoktu.Sevr ile Türklere 240 bin km2 toprak bırakılmış ve Anadolu işgal altındaydı.Lozan ile Hatay hariç 770 bin km2 toprak Yeni Türk Devletinin sınırları içerisine alındı ve Lozan görüşmelerine katılan tüm devletler bunu kabul ettiler. Bu bir başarı değil midir? Bu hezimet midir? Eğer Lozan hezimet ise size Sevr’i verelim. 1881 de Duyun u Umumiyeyi kabul eden, 1877 de Kıbrıs’ı İngilizlere kiraya veren daha sonra Kıbrıs’ın kaybedilmesine sebep olan, Balkanlar’da ve Ortadoğu’da 2,5 milyon km2 toprak kaybeden ve Tüm Ege adalarını 1911-1913 arasında İtalya ve Yunanistan’a verenlere ve günümüzde 20 ada ve kayalığımızın Yunanistan tarafından işgal edilmesine ses çıkarmayanlara neden kimse bir çift laf etmiyor?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Talip D. (1 yıl önce)
    Ne demişti Neyzen Tevfik "Geldikleri gibi gitmediler; kimi itini bıraktı, kimi bitini. Kimi de piçini bıraktı!.. Yoksa bu kadar şerefsizin bizden olması mümkün değil!"
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    sonuç ollarak geldikleri gibi gitmemişler. Tohumlarini birakmislar bunlarla daha kac nesil ugraşırız bilinmez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    İsmet İnönü çocugunun vefat ettigini dahi bir yıl sonra duyan kahramandır.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    12 adalara gelince 1912 yılında yapılan uşi antlasmasiyla kaybettik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Öncelikli başta İsmet İnönü olmak üzere bu ülkenin kurtarıcı ve kurucularını rahmetle anıyorum.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Bu zata kahrman demekle ülkemizdeki gerçek kahramanlara ihanet etmiş oluruz.lozani başarı diye dayatan.12 adaları yunanlara peşkeş çeken Osmanlı arşivini Bulgarlara satan camileri kapatıp viraneye ,ahıra çeviren tarihte olmamış bir savaşın kahramanı olarak kendini tarih kitaplarına koyan birine kusura bakmayın ama ben kahraman falan diyemem.vesselam
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Kör kütük bir cahilin zırvaları. Ne tarihi biliyor, ne dünyayı, ne gerçekleri. Sadece zırvalamışsın Barut. Zavallı. Ne yazık ki sizin gibilere çare yok. Çarpık düşüncenizde, cahilliğinizde boğulacaksınız.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    Halifenin Ordusu dedikleri Yunan Ordusu'na destek için çabalayanların bugünkü uzantılarının, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu sağlayan İstiklal Harbi'nin Yunanlılarla savaşan batı cephesi kumandanı için söyledikleri bugnde o cibiliyettesayıları az olmayan bir güruhun olduğunu gösteriyor. Türkiye Cumhuriyeti tüm bu ihanetlere ve hainliklere rağmen kuruldu, ayakta ve sendeletmeye çalısalarda dimdik ayata kalacak. Bu brut denilen zihniyettekilerin olmasının bir faydası, her daim bunların yolaçacağı tehlikeye karşı vatanseverleri uyanık tutmalarıdır.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Benim vatanseverligimi sizin gibi biri asla sorguluyamaz.sizin vatanseverligimi gördük 15 temmuzda ATM lerde para çeken ler sizler degilmiydiniz.12 adayi yunanlara benmi bıraktım
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    Zirvalamaya devam etmişsin. 12 ada İtalyanlara ne zaman kimin döneminde geçmiş. İsmet Paşa yunanla savaşırken, Türk Ordusunu kafir ilan edenler kimlermiş. Keşke yunan işgal etseydi diyenlerin bakiyesi şimdi 12 ada tezgahtarlığı yapmaya kalkmaz mı birde. Şimdi tepeden tırnağa silahlandırılırken kim gık diyememiş, seyretmiş, seçim yaklaşınca cart curta başlamış.Hepsinden ötesi İstanbul'un anahtarını İngiliz işgal kumandanına kim vermiş. Sizden vatansever filan olmaz, inkarcısınız çünkü. 15 Temmuz'u yapanlar sizin içinizden çıktı, ATM'lerden para çeken de muhtemelen sizlerdiniz. Ne güzel Türkiye Cumhuriyeti Devletini kol kola deviriyordunuz. Ama birinizin hırsı ötekinin önüne geçince sizin gibilerin sizin mahallenin neler yapacağını gördük.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • He he Mustafa ezanı 18 sene türk çe okutanda bendim .rahmetli Atatürk vefat edince ilk iş olarak Atatürk'ün adına basılan paraları kaldırıp kendi fotosunu koyanda bendim
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    15 temmuza gelene kadar da hoca efendinin (!) sümüklü mendilini kapış kapış eden sen ve senin gibiler bize tarih dersi veriyor. Vay halimize.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    Tarihi iyi oku ve yabanci ulkelerin tarihinide arastir ne ATAMIZ nede Ismet Pasa Camileri kapatmadi nede ahir yapti bunlari soyluyenlerin Kaninda supe duyarim Elinizde Yazili kitap veya belge varsa Ismet Pasayi mahkemeye verin savcilar arastirsin Isbat edin Turk milleti gorsun
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    Malumun ilanı olmuş. Zaten Yunanlılar da "Kahraman" falan diyemiyor. Zannedersem onlar düşman olarak niteliyor. Nedense?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    Senin gibiler çok az para karşılığı vatanı statar Atasını paşasını kötülüyen zavalı tipsin dünyada Atasını vatanı için savaşmış birini kötülüyen dünyada yok hitleri korumak yasak oldugu halde sizin kadar yalanla hitleri kötülemiyor yaban bir yırtıcı hayvanı tuzakta kurtardımı o iyilğin için bakarak kaçar teşekür ederek gider bu insanlar da o hayvan kadar beyin yokmu bizim için varan için savaşmış uğrasmış birine kin niye kuranı yasakladı diyorlar şimdi de mi yasak hanginiz biliyorsunuz el insaf
    %82
    %18
    Yanıtla
  • sen şimdi vatanseversin öylemi.ağzımı bozdurma benim.şurda savaş olsa arkana bakmadan kaçarsın.adamın ömrü cephelerde geçti.senin söylemlerinin aynısını püsküllü söylüyordu.osmanlı daki o dönemin şeyhülislamları fetvaları yunan uçaklarından attıracak kadar vatan hainleri idiler.senin söylemlerininde onlardan farkı yok.hiçbir ülkede bu kadar vatan haini çıkmamıştır bizden çıktığı kadar.gidinde o kütahyadaki afyondaki yaşlılarla konuşun.ben oralarda yaklaşık 25 sene yaşadım bir Malatyalı olarak.Yunan nasıl ırzlarına geçmiş.camiye bile gidemiyorlarmış korkudan.Mustafa Kemal Atatürk,İsmet İnönü gibiler milletin ırzını namusunu kurtarmış.gelmiş burda cahil cahil konuşuyor.az aç da arşivleri oku.ama aklını kiraya verdiğin için normaldir.Allah akıl vermiş muhakeme vermiş.ama o akıl sende varmı malesef yok
    %75
    %25
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    Milli Sefimiz Ismet pasamizi Rahmetle aniyorum Allah mekanini cennet eylesin Malatyamiza cok hizmetleri olmustur Ornek Tekel sumer bank ve Seker fabrikasi kazandirmistir TC Devletine Milletine yapmis oldugu hizmetler katgilari Tarihimiz yazmaktadir
    %74
    %26
    Yanıtla