SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Bu Köyün Evlerinde Kadınlarının Parmak İzi Var

Bu Köyün Evlerinde Kadınlarının Parmak İzi Var
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Arapgir ilçesine bağlı Koru Mahallesi'ndeki (Tebde) bazı kadınlar, evlerinin duvarlarına parmaklarıyla süsleme yapıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki mahallede yaşayan kadınlar, evlerinin duvarlarını parmaklarıyla süsleme geleneğini geçmişten günümüze yaşatıyor.

Bu meşakkatli çalışmalar kapsamında kadınlar, öncelikle çamur sıva yapıyor sonra badem ağaçlarında toplanan reçineleri havanda döverek, bir kapta kaynatıyor. Kaynatılan reçineyi adeta bir vernik gibi çamur sıvanın üzerine süren kadınlar, kuruma işlemi için birkaç gün bekliyor. Kadınlar, kuruyan reçinenin üzerine "çarpma toprağı" dedikleri karışımla hem duvardaki pürüzleri alıyor hem de parmaklarıyla desen veriyor.

Yaptıkları desenle evlerinin güzel görünmesini sağlayan yöre kadınları, atalarından gördükleri yöntemi günümüzde yaşatmanın da mutluluğunu yaşıyor.

Koru Mahallesi'nde yaşan 47 yaşındaki Gülten Coşkun, AA muhabirine, büyükannelerinden gördükleri süsleme işlemini şimdilerde sadece iki kişinin sürdürdüğünü söyledi.

Coşkun, işlemin hem evlerinin duvarları korumak hem de güzel görünmesini sağlamak için yaptıklarını kaydetti.

Volkan KAŞİK- AA

FOTOĞRAFLAR: Bayram AYHAN- AA

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Ahmet KARA (1 yıl önce)
    Yazık oluyor kültürümüze, maalesef köyden şehre sadece insan akmıyor ki. İşte bir örnek daha, resimdeki muhterem büyüklerimizin de başları kaybolur ise kim yaşatır bu güzel kültürü ...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muammer Yıldırım (1 yıl önce)
    Memleketimin güzel köylerinden Tepte'ye selam olsun. Bu duvar sıvama modeli o çevrede bütün köylerde vardı. Köyler bitince bu güzel desenler de bitti .
    %100
    %0
    Yanıtla