SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Büyük Depremlerin Habercisi Olabilir"

0
Güncellendi - 2017-02-05 23:11:04
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Malatya'da son günlerde yaşanan depremlerin büyük depremin habercisi olabileceğini söyleyerek, “Doğu Anadolu fay hattı 9 şiddetinde bir deprem oluşturabilir. 514 yıldır enerjisini biriktiren bir fay, bizim korkmamız gereken fay işte bu fay” dedi.

İHA’ya konuşan Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Vehbi Aluçlu, tehlikenin kapımızda olduğunu söyleyerek, “Malatya Kuzey Anadolu fayı ile çevrili bir bölgede yer alıyor. Bu fay İran’dan başlayıp, Bingöl Karlıova’da çatallaşarak ikiye ayrılıyor. Bu fayın adı Kuzey Anadolu fayı, bu fay İstanbul'a kadar uzanıyor. Öbürü ise Elazığ Palu’dan başlayıp, Hazar Gölü, Pütürge Şiro Çayı, Adıyaman Sincik, Gölbaşı, Türkoğlu, Hatay ve oradan da Mısır’a doğru uzanan bir fay. Bu fay da güneyimizde yer alıyor. Batımızda geçen bir fay daha var. Bu da Sürgü, Doğanşehir, Yazıhan ve Hekimhan’a uzanan bir fay görünümünde. Bu faylar bir üçgen oluşturmuş durumda. Bu fayın deprem üretme olasılığı yüksek değil. Yani 4 ya da 5 büyüklüğünde deprem üretebilecek potansiyelde bir fay” diye konuştu.

“514 yıldır enerjisini biriktiren bir fay, bizim korkmamız gereken fay işte bu fay”

Aluçlu, deprem üretme olasılığı yüksek olan fay hattının Doğu Anadolu olduğunu ve buranın 1503 yılından beri enerji ürettiğini kaydederek, “Asıl deprem üretme olasılığı yüksek olan fay Doğu Anadolu Fayı. Biz az önce bahsettiğim üçgenin tam ortasındayız. Bu fay güneyimizden geçiyor. Doğu Anadolu fayı merkeze kuş uçuşu mesafeyle 27 kilometre mesafede. Sincik, Gölbaşı ve Türkoğlu arasındaki bir fay bu. En son 1503 yılında kırılmış. Yani 514 yıldır enerjisini biriktiren bir fay. Bizim korkmamız gereken fay işte bu fay. Bu fay ana fay. Yani büyük tehlike güneyimizde duruyor. Tehlikenin boyutu da çok büyük. 7.4 büyüklüğünde deprem bekleniyor bu fayda. Bunun şiddet karşılığı ise 9 ve 10. Yani bu depremler Doğu Anadolu Fayındaki 7.4 şiddetindeki depremin habercisi. Tabi enerjinin boşalması açısından bu olan depremler bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Ancak bir ana deprem vardır, bir de küçük deprem vardır. Bizim için tehlike oluşturacak depremler bunlar değil. Yine bu bölgede Elazığ Palu’dan başlayıp Adıyaman Sincik’e uzanan bir fay var. En son 1875 yılında kırılmış. Bu da enerji biriktiriyor. Buranında 7.2 büyüklüğünde deprem üretme olasılığı yüksek. Buradaki depremin şiddet karşılığı ise dokuz” diye konuştu.

Hekimhan'da 4 Büyüklüğünde Deprem

Bu arada, Hekimhan ilçesine bağlı Yeşilpınar merkezli 4.0 şiddetinde deprem meydan gelirken Malatya’da Hekimhan ve Yazıhan bölgesinde 19 saat içerisinde 31 adet deprem kaydedildi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem Dairesi tarafından kaydedilen deprem bilgisine göre; Cuma günü saat 09.33’te Hekimhan’ın Yeşilpınar Mahallesi merkezli 4.0 şiddetinde deprem meydana geldi. Saat 07.55’te Yazıhan’ın Alican Mahallesi merkezli 3.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Her iki depremde de can ve mal kaybının yaşanmadığı öğrenildi.

AFAD Deprem Dairesi’nin kayıtlarına göre; Malatya’da 3 Şubat Cuma günü saat 00.00 ile 19.30 arasında 1.0 ile 4.0 şiddetleri arasında toplam 31 adet deprem meydana geldi.

iha- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Mantık (7 yıl önce)
    Herkes deprem uzmanı kesildi iki günde.ne kadar boş konuşmayı seven bir milletiz.bırakın işin uzmanları araştırsınlar ve onlar konuşsunlar.inanınki konuşanlar hep boş beleş adamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)Mantık isimli kullanıcı yorumuna
    vehbi aluçlu Yorumunuz denetim için bekliyor. 6 Şubat 2017, 15:03 Gel sana büyüklük ile şiddet arasındaki farkı uzun uzun anlatayım…18 yıldır ben bu dersi anlatıyorum…ismini yazacak kadar cesaretin bile yok senin.. Oturduğun yerden ahkam kesme…
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emrah (7 yıl önce)
    O zaman herkez sussun jeofizikciler konussun...
    0
    0
    Yanıtla
  • MÜHENDİS (7 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    DEMEK AKLIN YOLU BİRMİŞ.
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)MÜHENDİS isimli kullanıcı yorumuna
    Bildiğin bir şey var sa cik konuş..yoksa sus dinle..
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    Bildiğin bir şey var sa cik konuş..yoksa sus dinle..
    0
    0
    Yanıtla
  • Jeo.müh. (7 yıl önce)
    Arkadaşlar dikkat ettiyseniz aciklamada hep şiddet olarak bahsedilmis.3_ 4 şiddetinde ya allah askina bu siddetteki meydana gelen deprem de nasil can ve mal kaybi olsun .bunlar büyüklük değil .depremin büyüklüğü önemli.zaten yerkabuğu hareketli her yil Türkiye yilda arap ve Avrasya plakalarinin baskisiyla iki cm batiya kayiyor.adam cikmis şiddetle buyuklugu ayirt edemiyor aciklama yapiyor. Şayin hoca sen git malatyadaki binalarin yapi stogunu arastir ve alti ve uzeri malatya da deprem meydana geldiginde ne kadar bina ayakta kalir onu hesaplasan daha iyi olur. En azindan anladigin konu statik mukavamet gibi dersler.malatya yi betonlastirdiniz onlarla ilgili önlem aliniz lütfen sayin Hocam.bu açıklamalar dört yilda bir donem 2 saat jeoloji dersi almayla olmuyor.daha detayli jeoloji bilgisi için fakultenizdeki prof.dr mehmet önal hocamizdan bilgi alabilirsiniz.selamlar sayin inşaat müh.?
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)Jeo.müh. isimli kullanıcı yorumuna
    Gel sana büyüklük ile şiddet arasındaki farkı uzun uzun anlatayım...18 yıldır ben bu dersi anlatıyorum...ismini yazacak kadar cesaretin bile yok senin.. Oturduğun yerden ahkam kesme...
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET AKIN (7 yıl önce)
    Herkes kendi işini yapsın İnönü Üniv ve Hekimhan MYO da çok degerli jeoloji mühendisi hocalarımız var gerekli bilgileri kendileri verecektir
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)AHMET AKIN isimli kullanıcı yorumuna
    vehbi aluçlu Yorumunuz denetim için bekliyor. 6 Şubat 2017, 15:03 Gel sana büyüklük ile şiddet arasındaki farkı uzun uzun anlatayım…18 yıldır ben bu dersi anlatıyorum…iOturduğun yerden ahkam kesme…
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET AKIN (7 yıl önce)
    Bu iş inşaat mühendislerinin işi değil Jeoloji Mühendislerinin işi o yüzden doğru bilgileri Jeoloji mühendisleri bilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • MÜHENDİS (7 yıl önce)
    EMRAH BEY MÜFREDATA OLMASI O KONUDA UZMAN OLMASINA YETMEZ.BİZ OKUDUĞUMUZ YILLARDA MÜFREDATİMİZDA KİMYA DERSİ VARDI HEMDE LABORATUVARI İLE BERABER. ŞİMDİ BİZ KİMYA KONUSUNDA YORUM YAPABİLİRMİYİZ,UZMAN OLABİLİRMİYİZ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (7 yıl önce)
    Küçük depremin enerji boşaltma işi tam bir hikaye, deprem ölçeği logaritmik artar. 3 şiddeti 2 şiddettinin 32 katı enerjiyi boşaltır. Aynı şekilde 4 şiddeti de 3 şiddetinin 32 katı. Bu hesapla 7 şiddetinde bir depremin enerjisini sönümleyebilmek için 1 milyon tane 3 şiddetinde deprem gereklidir. Saymaya başlayalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Emrah (7 yıl önce)
    Muhendis arkadasin insaat muhendisiginin mufredatindan haberi olmadigi belli ama bu yorumsa bir muhendise yakismamis.
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Aksoy (7 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin yorumunuzu bekliyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vehbi ALUÇLU (7 yıl önce)Emrah isimli kullanıcı yorumuna
    Bildiğin bir şey var sa cik konuş..yoksa sus dinle..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (7 yıl önce)Vehbi ALUÇLU isimli kullanıcı yorumuna
    rahmetli dedemin dedesinin dedesi dermiş ki "yavrum bu melmekette çoğ böyyük bir zelzele olabilir". yani söylenen bilgiler yeni değil çooook eskilere dayanıyor. Benim bildiğim bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • dedene selam söyle...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalisi (7 yıl önce)vehbi aluçlu isimli kullanıcı yorumuna
    Aleyküm selam başkanım. Dedem de siz bilim adamları gibi zelzele konusuna çok meraklı idi rahmetli. Oturduğu yerden hissederdi "aha şimdi sallandık" derdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • MÜHENDİS (7 yıl önce)
    DEPREM HAKKINDA İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASINDAN BİR YETKİLİ KONUŞUYOR. MALATYADA JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASINDAN VEYA ÜNİVERSİTEDEN BİR JEOLOG YOKMU. BİR JEOLOG DA ÇIKIP MALATYADA İNŞAATLAR HAKKINDA KONUŞSA NE KADAR DOĞRU OLUR?
    0
    0
    Yanıtla
  • vehbi aluçlu (7 yıl önce)MÜHENDİS isimli kullanıcı yorumuna
    vehbi aluçlu Yorumunuz denetim için bekliyor. 6 Şubat 2017, 15:03 Gel sana büyüklük ile şiddet arasındaki farkı uzun uzun anlatayım…18 yıldır ben bu dersi anlatıyorum…iOturduğun yerden ahkam kesme…
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Tek (7 yıl önce)
    duydugumuz bildigimiz kadariyla ufak siddetli depremler o enerjinin bosalmasini sagliyor..yani meydana gelen her ufak capli deprem aslinda buyuk depremin siddetini veya etkisini azaltiyor.. o acidan ufak depremlerin olmasi iyi
    0
    0
    Yanıtla