SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Çanakkale Zaferi, Milletimizin Şahlanış Destanıdır'

A- A+ PAYLAŞ

KUTLAMALARA 'SALGIN' KISITLAMASI..  Çanakkale Zaferi'nin 105.Yıldönümü ve 'Şehitler Günü' etkinliği koronavirüs önlemleri gereğince sadece Atatürk Anıtı'na Vali, Garnizon Komutanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan oluşan 3'lü protokolun çelenk sunmalarıyla tamamlanacak. Çelenk sunma töreni saat 09.30'da gerçekleştirilecek.

MESAJLAR YAYINLANDI

Çanakkale Zaferi' nin yıldönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla Vali Aydın Baruş , siyasiler ile MTÜ Rektörü ve STK temsilcileri tarafından mesajlar yayınlandı.

Malatya Valisi Aydın Baruş

Malatya Valisi Aydın Baruş, 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

"Tarihimizin şanlı sayfalarına altın harflerle yazdığımız Çanakkale Zaferi’nin 105’nci yıldönümünü kutlamanın onurunu yaşarken Şehitleri Anma Günü olan bugünde canlarını vatanımızı ve bağımsızlığımızı koruma uğrunda feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz." diyen Vali Baruş mesajında daha sonra şu ifadelere yer verdi:

"18 Mart 1915’te Gelibolu Yarımadası, dünyanın silah ve teçhizat bakımından en üstün ordularına sahip sömürgeci güçlerin topyekûn saldırıları karşısında iman dolu göğsünü siper eden kahraman Türk Askerinin dünya tarihine kaydedilen büyük bir kahramanlık destanı yazdığı amansız bir ölüm kalım mücadelesine sahne olmuştur.

Mahşer gününü andıran bu varlık yokluk mücadelesinde ayak bastığı her karış toprağı kanlarıyla sulayan atalarımız kibir abidesi olan müstevli güçlere ve tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirtmiştir.

Asırlar boyunca mukaddes değerleri uğrunda ölümü hiçe sayma fedakârlığını şiar edinmiş bu Aziz Milletin evlatları, Çanakkale’de bir kez daha ortaya koyduğu bu ruhu İstiklal Harbinde de göstermiştir. Devletimizin bölücü terör örgütleriyle on yıllardır devam eden mücadelesinde askerimizin, jandarmamızın ve polisimizin sergilediği cansiperane mücadelede, 15 Temmuz 2016’da Türkiye’ye boyun eğdirmek isteyen işbirlikçi hainlere karşı Milletimizin eşsiz kıyamında bizlere güç veren ilham kaynağı Çanakkale Ruhu olmuştur.

Devletimizin ilelebet payidar kalması, şerefimiz olan şanlı bayrağımızın yurdumuzun semalarında özgürce dalgalanması, ezan seslerinin minarelerden her daim yankılanması, vatanımız toprakları üzerinde daima bir ve beraber olarak kardeşçe yaşayabilmemiz için ceddimizin Çanakkale’de ortaya koyduğu kahramanlık ruhunu yüreklerimizde yaşatma azmindeyiz.

Bin yılı aşkın süredir bu toprakları kanlarıyla bizlere yurt yapan aziz şehitlerimizin bizlere bıraktığı mukaddes mirası layıkıyla korumak ve gelecek nesillerimize gurur duyacakları bir ülke bırakmak için var gücümüzle mücadele etmek bugünkü nesiller olarak üzerimizdeki en önemli sorumluluktur.

Bu gün vesilesiyle, Aziz Milletimize Çanakkale Ruhunu armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Vatanımızın bütünlüğü ve Milletimizin geleceği uğrunda canlarından vazgeçen aziz şehitlerimizi ve şanlı gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, muhterem Malatya halkına sağlık ve huzur dolu günler diliyorum."

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Bülent Tüfenkci

Tüfenkci, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi dolayısıyla yayınladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Çanakkale, 250 bin şehidimizin tarihe altın harflerle yazdığı eşsiz bir kahramanlık destanıdır. İmanın karşısında çelik zırhlı duvarın yok olduğu, maddi gücün dize geldiği Çanakkale, milletimizin tüm dünyaya karşı gösterdiği emsalsiz direnişinin, birliğinin ve kardeşliğinin sembolüdür.

Aziz milletimiz bu kahramanlık örneğiyle kendisine vurulmak istenen esaret zincirini parçalayarak vicdanı körelmiş, insafını kaybetmiş güçlerin yarınlarımızı esir almasına müsaade etmemiştir. Türk milleti, tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamayı hayat felsefesi olarak benimsemiş, hiçbir gücün esaret ve vesayeti altında yaşamayacağını kazandığı şanlı zaferlerle göstermiştir. Çanakkale'de binlerce şehit verilerek yapılan vatan mücadelesi, Türk milletinin vatanına ne pahasına olursa olsun sonsuza kadar sahip çıkacağının teminatıdır.

Milli mücadele ruhunun ilk meşalelerinin yakıldığı Çanakkale Zaferi'nden 105 yıl sonra da milletimiz aynı inanç, kararlılık ve ruhla geçmişine, bugününe ve geleceğine sahip çıkmaya devam etmektedir. Ülkemizin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden şehitlerimiz, gönlümüzün en yüce mertebesinde daima saygı ve sevgiyle anılacaktır. Bizlere düşen ise, onların yaktığı bağımsızlık meşalesini ebediyete taşımaktır.

Bu vesileyle, Çanakkale Zaferi’nin 105’nci yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için hayatlarını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık

Milletvekili Öznur Çalık yayınladığı mesajda şu ifadeler yer verdi:

"915 Çanakkale zaferi büyük bir imanın, sarsılmaz cesaret ve mertliğin bir simgesi, ecdadımızdan bizlere bir ders, bir kılavuz niteliğindedir.

2000 yıllık tarihimiz; inanç, kararlılık ve yiğitlikle kazanılmış birbirinden değerli zaferlerle doludur. Gerek Suriye ve Libya'da verdiğimiz mücadelede; gerek Çin'in Vuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs hususunda ülke olarak geçirdiğimiz zor günleri atlatmak için Çanakkale ruhunu yakalamamız; milletçe dayanışma ve birlik içinde gerçek ve mecaz anlamlarıyla virüslere karşı mücadele etmemiz elzemdir. Hangi görüşten olursa olsun, vatandaşlarımız, siyasi partilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız ülkemize yönelen tehditlere karşı yek vücut halinde göğüs gerdiği zaman, tarihimizin de net bir şekilde gösterdiği gibi, hiç bir fitne ve fesat bu topraklarda başarı şansı bulamayacaktır.

1915’te; Çanakkale’de “sen, ben, o” yoktu, “biz” vardı. Bugün de ülkemizi hedef almış hiçbir plan, hiçbir güç, hiçbir terör örgütü amaçlarında başarılı olamayacak, milletimizi ayrıştırmayı, ülkemizi parçalamayı başaramayacaklardır.

Türkiye Cumhuriyeti, köklü tarihi tecrübeleri, cesur ve kararlı duruşuyla bu belaların üstesinden mutlaka gelecektir.

Bu düşüncelerle, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümünde toprağımızı, bayrağımızı, ezanımızı borçlu olduğumuz kahraman atalarımızı rahmet ve minnetle yad ediyor, bize emanet ettikleri bu vatana ne pahasına olursa olsun sahip çıkacağımızın sözünü veriyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Çanakkale Zaferi’nin 105. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nü kutlayarak, tüm şehitlere rahmet diledi. Başkan Gürkan, “Çanakkale Türk milletinin diriliş destanıdır. Vatan uğruna hiç düşünmeden şahadete yürüyüşün adıdır” dedi.

Başkan Gürkan’ın ‘Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü mesajı şöyle: Tarihin kahramanlık destanlarının başında yer alan Çanakkale Zaferinin 105. yılında olduklarını belirten Başkan Gürkan, “Çanakkale Zaferi, sıradan bir muharebe olarak kesinlikle izah edilemez. Bu zafer, aziz milletimizin vatan ve hürriyet aşkıdır. Çanakkale bir destandır ve bu destanı bayrağı uğruna, ülkesi ve milleti uğruna şahadet şerbeti içerek kurban olan başı kınalı kuzular yazmıştır.

Bu destanda inanç vardır, iman vardır. Milletin varlığı ve birliği, ülkenin bölünmez bütünlüğüne kast edenlere karşı siper edilen göğüsler ve sarsılmaz birer kaleye dönüşen yürekler vardır. Çanakkale Türk tarihine de altın harflerle yazılıp, Türk’ün kahramanlık ve şeref abidesi olmuştur. Çanakkale Türk milletinin diriliş destanıdır. Vatan uğruna hiç düşünmeden şahadete yürüyüşün adıdır. Çanakkale Zaferi bir milletin var oluş, yok oluş mücadelesidir. Onlar tarihi kalemle değil, kanlarıyla yazdılar. Onlar asla geri dönmeyi düşünmediler. Harp tarihinde azmi özetleyen şu diyalog çok anlamlıdır. ‘Komutanım benim tüfek bozulmuş tetik basmıyor’ diyen askere, yüzbaşı ‘Tüfek sağlam oğlum senin parmağın kopmuş’ denilen kahramanlık destanıdır Çanakkale.

Çanakkale’yi geçilmez kılan, canını vatana siper etmiş, cesaretiyle destan yazmış tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajında; “Bütün dünya şunu bilmelidir; Çanakkale Zaferini dünya tarihine altın harflerle yazdıran kahramanları yetiştiren milletimiz, o kahramanların hatırasına yakışır nesilleri de elbette yetiştirmiştir, yetiştirmeye de devam edecektir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Karabulut, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü mesajında şu ifadelere yer verdi;

“18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105’inci yıl dönümünü gururla kutluyoruz.

Çanakkale Zaferi; o dönem yaşamın her alanında yokluklarla mücadele eden milletimizin kendinden kat ve kat üstün ve her türlü donanıma sahip olan gelişmiş devletlere karşı kazandığı büyük bir destandır.

Çanakkale Destanı; Modern Türkiye’nin öncüsü olmuştur.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Sir Edward Grey; “Tarihteki hiçbir olay, Çanakkale muharebeleri’nde olduğu kadar yapılan plan ve öngörüleri boşa çıkartmamış, alınan kararları karıştırmamış ve belirlenen stratejik kuralları bozamamıştır.” sözleri ile Çanakkale Destanının tarihsel önemini anlatmıştır.

Bütün dünya şunu bilmelidir; Çanakkale Zaferini dünya tarihine altın harflerle yazdıran kahramanları yetiştiren milletimiz, o kahramanların hatırasına yakışır nesilleri de elbette yetiştirmiştir, yetiştirmeye de devam edecektir.

Bugün genç kuşaklara ilham kaynağı olan "Çanakkale Ruhu" kıyamete kadar bu topraklarda var olmayı sürdürecektir.

Çanakkale'deki büyük destanı yazan kahramanlarımızın yapmış oldukları fedakârlığın bugünkü karşılığı Tek Millet, Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlettir. Bunun ikinci bir alternatifi yoktur.

Başta Anafartalar Komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un “Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker! / Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer. / Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid'i... / Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi.” ifadeleri ile nitelendirdiği vatan uğrunda sonsuzluğa erişen ve Çanakkale Zaferinin onurunu bizlere yaşatan şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder, 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi'nin 105. yıl dönümü dolayısıyla dolayısıyla anlamlı bir mesaj yayımladı.

Güder, ölüme gözünü kırpmadan giden adeta ölümü öldüren Mehmetçiğimizin o tertemiz kanıyla yazdığı bir destan olan Çanakkale Zaferi'nin şanlı ordumuzun ve milletimizin birlik ve beraberlik içinde yazdığı ve dilden dile, nesilden nesile aktarılan bir kahramanlık destanı olduğunu altını çizdi.

Çanakkale Zaferi'nin sadece Türk milletinin topyekûn ayağa kalktığı bir diriliş abidesi olması ve sadece bir askeri başarı olarak nitelendirilmediğini kaydeden Başkan Güder, alınan bu şanlı zaferin Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasında da önemli bir yeri bulunduğuna değindi.

Güder: "18 Mart 1915, dünyaya gösterdiğimiz şanlı destanımızın tarihidir. Bizler bu vatan için canıyla, kanıyla savaşan ve feda eyleyen ecdadımızın aziz hatıralarını yaşatmak, emanetlerine sahip çıkmakla mükellefiz. Bu vatan toprakları, ülkesi için, bayrağı için, vatanı için, milleti için uğrunda hayatlarını kaybeden kahraman şehitlerimizin bizlere mirasıdır.

Bu duygularla, Çanakkale Zaferi'nin 105. yılını kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için can veren aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, kahraman gazilerimizi minnetle yâd ediyoruz"dedi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

Başkan Mehmet Çınar, “Çanakkale Zaferi, iman gücüyle vatanının ve milletinin bekası için gözlerini kırpmadan canlarını vermeyi göze alan yüz binlerce kahraman tarafından binlerce yıllık şanlı tarihe sahip milletimizin yeniden şahlanışının sembolüdür.” dedi.

Başkan Çınar, Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümü ve 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle yayımladığı kutlama mesajında; “Milletimizin tarih boyunca vatanını ve istiklalini korumak için gösterdiği fedakârlıklar ve cesaret dolu mücadelelerin en güzel örneklerinden olan Çanakkale Zaferi, ülkesinin bağımsızlığı ve geleceği uğruna gözünü kırpmadan kendi canından vazgeçebilmeyi gösteren büyük bir kahramanlık destanıdır.

Binlerce yıllık devlet geleneğinin ve millet olma bilincinin bir tezahürü olan Çanakkale Zaferi, aziz milletimizin vatan ve hürriyet aşkını yansıtan kahramanlık destanıdır. Çanakkale, tarihe gömülmek istenen bir milletin iman gücüyle dirilip kendine gelmesidir.

Bu destanda inanç vardır, iman vardır. Milletin varlığı ve birliği, ülkenin bölünmez bütünlüğüne kast edenlere karşı siper edilen göğüsler ve sarsılmaz birer kaleye dönüşen yürekler vardır. Tarih boyunca istiklal ve bağımsızlığını, milli birlik ve bütünlüğünü her şeyin üstünde tutan, bu uğurda büyük bedeller ödeyen aziz milletimiz, hiçbir zaman esaret altında yaşamayı kabul etmemiş, canından aziz bildiği kutsal vatan topraklarını, canı ve kanı pahasına korumasını bilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bütün silah arkadaşlarını, vatanımız için canını veren aziz şehitlerimizi ve hayatlarını hiçe sayan gazilerimizi, cephelere sırtında cephane taşıyan cefakâr analarımızı rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

İyi Parti Malatya İl Başkanı Süleyman Sarıbaş

Sarıbaş'da yayınladığı mesajda, " Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferinin, 105'inci sene-i devriyesi'ndeyiz. Tarihin gördüğü en büyük bu zafer,Türk Milleti'nin,şanla,şerefle ve mübarek kanıyla yazdığı bir destandır.

7 düvele karşı,vatan ve millet sevgisi ile kazanılan Çanakkale Savaşı,kurtuluş savaşımızında en önemli mihenk taşı olmuştur.1915'de,vatanını savunmak için gözünü kırpmadan ölüme koşan şehitlerimizi,rahmet,minnet ve şükranla anıyoruz.Aziz şehitlerimizin bize bıraktığı bu vatanı ebediyete kadar korumak, bizim için namus borçumuzdur.

Tarih boyunca, ülkemizi yıkmak, milli birlik ve beraberliğimizi bozmak için mücadele eden hainler,dün nasıl başaramadılarsa,bugün de, yarında başaramayacaklardır. Çanakkale'de,kahramanlık destanı yazan aziz şehitlerimiz;bize emanet ettiğiniz bu vatanı korumak,yüceltmek bizim için şeref,onur ve namus borcudur.Rahat uyuyun.Ruhunuz şad olsun

Ülkemizin kurucusu,Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu topraklar için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerimizi bir kez daha rahmet,minnet ve saygıyla anıyoruz." dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, “Çanakkale’de destan yazan o ruhu, o milli anlayışı ve Kurtuluş Savaşı'nı kazanan bilinci korumak, yaşatmak ve yarınlara taşımak zorundayız.” dedi.

Keskin’in Çanakkale Zaferinin 105. Yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajı şu şekilde:

“Tek yürek olarak, ülkesini canını hiçe sayarak koruyan Türk halkı, Çanakkale'de dünyaya, bağımsızlığı ve yurdunun bir karış toprağı sözkonusu olduğunda karşısında hiçbir gücün duramayacağı mesajını vermiştir. Bugünde aynı mesaj 15 Temmuz hain darbe girişiminde hainlere karşı verilmiştir. Bugün yine aynı mesajı ülkemizin sınırlarında kurulmak istenen terör devletlerine karşı Fırat Kalkanı, Barış Pınarı ve son olarak da Bahar Kalkanı Harekatı ile bütün dünyaya veriyoruz. O Çanakkale Ruhu bugün de dimdik ayaktadır.

Bugün bize düşen; Çanakkale’de Anadolu’nun ve gönül coğrafyamızın her köşesinden gelerek, birlikte canlarını feda eden ve yan yana yatan aziz şehitlerimizin bırakmış olduğu bu mirasa millet ve ülke olarak birlik ve beraberlik içinde daha çok sahip çıkmaktır. Millet olarak; vatan topraklarının ve bağımsızlığın korunması için nasıl bir savaşın, nasıl mücadelelerin verildiğini asla unutmamalıyız.

Çanakkale’de destan yazan o ruhu, o milli anlayışı ve Kurtuluş Savaşı'nı kazanan bilinci korumak, yaşatmak ve yarınlara taşımak zorundayız.

Esnaf ve sanatkar camiası olarak; Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve gönül borcuyla anıyoruz, ruhları şad olsun.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"Büyük Türk Ulusu; 105 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde benzeri görülmemiş bir direnişle emperyalist güçlerin planlarını bozarak Çanakkale’yi geçilmez kılmakla kalmayıp, yeni Türkiye’nin önsözünü yazmıştır.

Çanakkale Zaferi; kazanılmış bir savaşın çok ötesinde, bir devrimin ayak seslerinin duyulduğu, bir ulusun küllerinden doğacağı günlerin habercisidir.Dönmeyi düşünmeden düşmanın üstüne yürüyenlerin, hiç durmamak üzere Tam Bağımsızlığa yol alışlarının destanıdır.Çanakkale Zaferi; Büyük Devrimci Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ü dünya tarihine kazandıran, emperyalizmin dünyada karşılaştığı en büyük direnişin adıdır.

Büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün önderliğinde Çanakkale ile yükselen Tam Bağımsızlık utkusu, Ulus Devlet olma hedefi ile eşine rastlanmayan bir Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ardından; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün“Gençliğe Sesleniş” indeki tüm şartlar bir bir oluşmuştur. İçerde ve dışarda ülkemizin geleceğine göz dikenlerin, bağımsızlığına kastedenlerin, siyasi erki elinde tutanların gaflet, dalalet ve hatta ihanet içinde olmalarının karşısında onurlu bir savaşım veren Atatürkçü Düşünce Derneği, bu uğurda kurulduğu günden bu yana Kurucu Genel Başkanı başta olmak üzere kurucularını ve üyelerini şehit vermek de dahil, her türlü bedeli ödemekten bir an bile geri durmamıştır.

Atatürkçü Düşünce Derneği; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe durmadan ve azimle yürümektedir…"

Eğitim İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"Birinci Dünya Savaşı'nın en kritik aşamalarından Çanakkale Savaşları, siyasal ve askeri sonuçlarıyla, Türk Ulusu'nun yazgısını ve tarihin akışını değiştirmiştir. Çanakkale Zaferi, kendisinden kat ve kat güçlü olan ordulara geçit vermeyen ulusumuzun bütün varlığıyla özgürlük ve bağımsızlık uğruna verdiği mücadelenin sembolü, bir kahramanlık destanıdır. Bugün bu zaferin 105. yılını kutluyoruz.

18 Mart 1915'te kazanılan Deniz Zaferi, Çanakkale'yi denizden geçmeyi tasarlayanları düş kırıklığına uğratırken, askerlerimize büyük güç ve moral vermiş, direniş gücünü artırmıştır. Türk askerinin elindeki kısıtlı olanaklara karşın, dünyanın büyük güçlerini denizde bozguna uğratması, 25 Nisan 1915'te başlayan kara savaşlarında da zafere ulaşılmasının yolunu açmıştır.

Türk Ulusu, özgürlük ve bağımsızlığı için her türlü engeli aşacağını, birlik içinde yurdun her karış toprağını canı pahasına savunacağını “Çanakkale geçilmez” dedirterek bu savaşta bir kez daha kanıtlamıştır.

Çanakkale’de, ulus olma bilincinin tohumları atılmış, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlanmıştır.

Çanakkale Savaşlarının en önemli sonuçlarından biri de, dünyanın genç komutan Mustafa Kemal'i tanımış olmasıdır. Mustafa Kemal'in Çanakkale'deki başarılarını gören Türk Ulusu, Kurtuluş Savaşı’nda O’nun etrafında bütünleşerek emperyalist devletlere karşı dünyada ilk bağımsızlık mücadelesini vererek büyük bir zafere imza atmıştır. Emperyalizmin yenilebileceğini gösteren bu zafer tüm mazlum uluslara da örnek olmuştur.

Son yıllarda, aklı ve bilimi esas alan askeri deha, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’siz bir Çanakkale Savaşı tarihi yazılmak, bu kahramanlık destanını önemsizleştirilmek istenmektedir. MEB’in müfredatında, Kut’ül-Amare’nin “zafer” olarak Çanakkale’nin ise bir “cephe” olarak ifade edilmesi bunun göstergesidir.

Bugün iktidarın kararlarıyla Türk Ordusu'nun Ortadoğu'nun huzursuz ve çatışmalı topraklarına yollanmasına karşı itirazları bastırmak için Çanakkale'den Trablusgarp'tan bahsetmek de kesinlikle yanlıştır. Çanakkale Zaferi, bir vatan müdafaasının destanıdır ve başka hiçbir tarz askeri operasyonla kıyaslanamayacak önemdedir. AKP’nin eğitim politikaları nedeniyle artık okul sıralarında daha az anlatılsa, siyasilerin ağzında manipüle edilmeye çalışılsa da o önemini övgülerden değil, tarihsel gerçeklerden almaktadır.

Bilinsin ki Cumhuriyet'e ve Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan eğitimciler olarak, Çanakkale ruhunu evlatlarımıza aşılamaya devam edeceğiz.

Yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı, ulusumuzun eşsiz bir mücadeleyle vermiş olduğu var olma savaşı ve bu savaş sonrasında kazandığımız zaferin 105. yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız