SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çiçekler Açarken.. Bir Kez Daha Umut, Bir Kez Daha Endişe!

Çiçekler Açarken.. Bir Kez Daha Umut, Bir Kez Daha Endişe!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya ovasına bahar,  kayısı ağaçlarının çiçek açma telaşı ile gelir.  

Doğadaki bu telaş önce  ağaçları , giderek tüm kayısı  bahçelerini kaplar sonra da kayısı üreticilerini  sevinçle karışık endişeli  bir bekleyişe  sevk eder. Bu yılda  bu döngü  bir kez daha gerçekleşiyor. Yaklaşık on gün önce Malatya’nın doğusundan başlayarak yavaş yavaş ovayı sarmaya başladı . 

Önceleri gayet sıcak bir hava ile başlayan çiçeklenmenin sevinci;  birkaç gün önce başlayan serin ve yağışlı hava ile yerini kaygı ve endişeye bıraktı. Geçen yıllarda tam da bu zamanlarda   olumsuz hava nedeni  ile  oluşan  ürün kayıplarının  yarattığı korku bu yılda Malatya’nın  üzerine çökmeye başladı.  

Diğer yandan  aşırı nem ve yağış nedeni ile oluşan hastalıkların bu yılda tekrarlanma olasılığı üreticiyi kaygılandırıyor.

Gerçi bu yıl ilk çiçeklenmenin başladığı Kale ve Baskil  ve Doğanyol yörelerinde  lokal  de olsa Hacihaliloğlu  türü kayısı ağaçlarında  genellikle yaşlı ve bakımsız bahçalerdeki   zayıf tomurcuklanma ve çiçeklenme   bölge üreticilerini endişelendirmeye başlamıştı. Ancak Malatya’ya doğru geldikçe bu olumsuzluğun azalarak kaybolması sorunun  genel bir sorun olmadığı şeklinde yorumlanmıştı.

Artık bundan böyle her çiçeklenmenin başlaması ile birlikte  Malatya öncelikle üreticileri  sonrada yediden yetmişe  tüm halkı  bu kaygıyı yaşamaya  devam edecek gibi gözüküyor . 

YAZI- FOTOĞRAFLAR: Orhan ALKAYA   

FOTOĞRAF: Kale- Kıyıcak (Pirot) Köyünden ovaya bakış- 14 Mart 2024

FOTOĞRAF: Kale- Kıyıcak'tan bir başka çiçeklenmiş kayısı bahçeleri görüntüsü- 14 Mart 2024

FOTOĞRAF: Kale'de bahçelere adeta kar gibi yağan kayısı çiçekleri- 14 Mart 2024

FOTOĞRAF: Malatya- Alişar, çiçeklerin düğünü- 16 Mart 2024

FOTOĞRAF: Akçadağ beyaz çiçeklere bürünürken- 20 Mart 2024

FOTOĞRAF: Orduzu- Kaldırım Mahallesi'nden Aşşağışehere (Eskimalatya) doğru bir çiçek denizi- 20 Mart 2024

FOTOĞRAF: Akçadağ yazısında kayısılar çiçeklenirken- 20 Mart 2024

FOTOĞRAF: Orduzu'nun düzüne baharın gelişi- 20 Mart 2024

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Çiftçi (1 ay önce)
    Kayisiyi don vurdu, daha çiftçi anlamadı. Komşulara söyledim evet don oldu diyorlar. Ne kadar etkilediği belli değil ama 2024 mart kayisi Don vurdu. Neden hala haber yapılmadı.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yazı-Yorum (1 ay önce)
    Resimler çok güzel, çekenlerin ellerine sağlık, ancak Ülkemizde ve dünyada kaysının başkentinin Malatya olduğunun kanıtı için, Iğdır ve Mersin'den önce ulusal Tv lere servis edilerek yayınlanmasının sağlanmasının uygun olacağı görüş ve kanaatindeyim.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • guzel abicim biz o baskantligi coktan kaybettik bu sene 500 kg kayisi cikmaz tum mal yandi recellik mal yok 500 kg kayisi ile mi baskent olacagiz ? caifcinin yaninda olmasi gereken baskan Ramazan bey nerede ? koltuk pesin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (1 ay önce)
    23-24-25 mart bazı bölgelerde ,özellikle don çukuru arazilerde zarar büyük ,çiçek evresinin son dönemi olduğundan 0 ,-1,-2 dereceler yeni oluşan meyve çekirdeğini sarartmış durumda ,bir iki gün içinde bu durumu üretici gözlemleyecek.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • kayisiuretici (1 ay önce)malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    bizim mal komple yandi bu sene 500 kg kayisi olmaz devlet yardimci olsun Ramazan baskan sen koltuk pesinde kos
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kayisici (1 ay önce)
    bu sene kayisiyi don vurmadi diye bir dedikodu var kardesim daha martin sonu yeni geldi bunun manolya hastaligi var dolu vutugu var bocegi var koopegi var var oglu var elimizden malimizi ucuza almaya kalkan vatan hainleri var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kayisici (1 ay önce)
    biz mahvolduk bu sene kayisi olmaz bugun yarin hava -7 -8 dereceye dusecek ve bizim emeklerimiz cop olacak, eyy Ramazan baskan kayisi ureticisi icin ne yaptim ????? anca koltuk pesinde kostur hicbir koltuk olmayinca borsanin basina geri don ama kayisi ureticisiniz yaninda olmadigini asla unutmayacagiz Allah yardimcimiz olsun
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Ramazan ne yapacak gardaş Allahtan gelene çok şükür .
    %84
    %16
    Yanıtla
  • guzel abicim Ramazan baskan koltuk pesinde kosacagina cifciye ureticiye yardimci olacak Allah'tan gelene zaten sozumuz yok haasa
    %60
    %40
    Yanıtla