SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çilesiz'de 15 Dönümlük Bölge 'Riskli Alan' İlan Edildi

0
Güncellendi - 2020-04-17 05:44:29
Çilesiz'de 15 Dönümlük Bölge 'Riskli Alan' İlan Edildi
A- A+ PAYLAŞ

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK.. Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi sınırları içerisinde bulunan bir bölge, üzerindeki metruk yapılar nedeniyle afet açısından ‘Riskli’ ilan edildi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Bölgede yıkılma tehlikesi olan bazı eski ve metruk yapılar var. Bu yapılardan dolayı ilk etapta yaklaşık 15 dönümlük bir alanda Kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz. Çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz” dedi.

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Yeşilyurt İlçesi Çilesiz Mahallesi (Turgut Özal) sınırları içerisinde bulunan ve üzerinde deprem ve diğer doğal afetler açısından risk teşkil eden metruk yapıların bulunduğu 60 dönümlük alanın ilk etapta bir kısmı riskli bölge ilan edildi. Kararın içeriğine ilişkin soruları yanıtlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “Deprem sonrasında bölgede bu metruk evler nedeniyle gelen şikayetler üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bölgenin kentsel dönüşümü için başvuru yapmıştık. Onlar da bize belediyenin yapabileceğini söyledi. Bölgenin afet riski ilan edilmesi için yaptığımız başvuru Cumhurbaşkanımızca onaylandı. İlk etapta eski, metruk ve riskli yapıların bulunduğu 15 dönümlük bir alan riskli alan olarak uygun görüldü. Biz bu alanda kentsel dönüşüm uygulayacağız” dedi.

Yeşilyurt Belediyesi olarak ilçenin depreme ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklı bir yapı stokuna kavuşması için bundan sonraki süreçte daha da titiz davranacaklarını kaydeden Başkan Çınar, “Yeşilyurt’ta ilk kez biz kentsel dönüşüm yaptık. Daha önce Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapmıştık. Şimdi bu bölgede de yapacağız. Yani ikinci mahallemizde de kentsel dönüşüm yapmış olacağız. Bölgemizde depreme dayanıksız olan diğer yapıların bulunduğu alanlar için de başvurumuz var. Umuyorum onlar da olumlu neticelenir ve biz bu tehlikeli yapıları yıkıp yeni ve güvenli konutlar yaparız” diye konuştu.

68 dönümü kapsayan ‘Turgut Özal Mahallesi Kentsel Gelişim ve Dönüşüm’ projesini üç ayrı etap halinde vatandaşların hizmetine sunacaklarını ifade eden Başkan Çınar, projenin ayrıntılarına ilişkin, “Birinci derece deprem kuşağında yer alan kentimizde sağlam, dayanıklı, güvenilir ve kaliteli yapıların sayısını artırmak adına başlattığımız Kentsel Gelişim ve Dönüşüm Projelerimizin ikincisi Turgut Özal Mahallemizde üç ayrı etap halinde hizmete sunacağız. Projemizin sorunsuz bir şekilde hayata geçirmek adına başlattığımız çalışmalar neticesinde, 68 dönümü kapsayan alanda detaylı incelemeler yapıp, gerek mahalle muhtarımız gerekse de mahalle sakinleriyle sık sık toplantılar yaptık. Vatandaşlarımızdan aldığımız güven ve destekle birlikte projemizi hayata geçirmek adına çalışmalara hız verdik. Mahallede yapılan teknik incelemeler neticesinde; hali hazırda bulunan binaların %85’inin kaçak ve ruhsatsız olduğu, %85’ininde Elazığ-Malatya deprem felaketinden sonra yapılan incelemelerde depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiştir.

Cumhurbaşkanımızın projemizi onaylamasıyla birlikte Turgut Özal Mahallemizde depremde zarar gören evlerin dönüşümünü gerçekleştirip, güzel, kaliteli, sağlam binaları ve yerleşim alanlarını halkımızın hizmetine sunacağız. İlk etapta 15.209 metrekare alanda yenileme ve düzenleme işlemlerine başlayacağız ardından diğer yerleşim alanlarına yönelik dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Projemiz tamamlandığı zaman; sağlam ve kaliteli binalarıyla, çocuk oyun alanlarıyla, çevre düzenlemeleriyle, yeşil alanlarıyla, otoparklarıyla çok farklı bir Turgut Özal Mahallesi ortaya çıkacaktır. Kentimizin içerisinde sıkışık bölgelerde bulunup, sosyal yaşam ve mimari dokuya yakışmayan şartlara sahip bu tür alanların dönüşümünü sağlayarak depreme dayanıklı ve güvenilir yaşam alanlarımızın sayısını artıracağız. 319 bin 618’lik nüfusuyla 23 kentten daha kalabalık bir nüfusa sahip Yeşilyurt’umuz her geçen gelişip büyürken bizlerde bu büyümeyi doğru bir planlamayla sürdürüp, gelecek nesillere sosyal yaşam alanlarıyla, binalarıyla, parklarıyla yaşam standardı yüksek bir Yeşilyurt emanet etmek adına gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bizim tek amacımız var o da; halkımızın güven ve refah içerisinde yaşamasıdır. Bu projeye destek veren Turgut Özal mahallesi sakinlerine, Mahalle Muhtarımıza, emeği bulunan Emlak ve İstimlâk Müdürlüğümüz ile Kentsel Dönüşüm Birimi çalışanlarımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Afet riski altındaki alanlar ve riskli alanlar ne demek?

“Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.

Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan,

Kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; planlama ya da altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yahut yapı ya da altyapısı hasarlı olan alanlar ile üzerindeki toplam yapı sayısının en az %65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan, yapı ve iskân ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar, Bakanlığın teklifi üzerine Cumhurbaşkanınca riskli alan olarak ilan edilir."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

GÖRSEL: Riskli Bölge ilan edilen alan (kırmızı çizgilerle çerçevelenen bölüm)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

35 yorum yapılmış

  • Malatya (4 yıl önce)
    Başka açıdan bakın,yakınımızı ziyarete gidemiyoruz ,bir saat araçla dolaşıyoruz evlerin arasında,heryer çıkmaz sokak,hertaraf rastgele işgal edilmiş,yıllarca böyleydi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (4 yıl önce)
    Deprem günü büyükşehirin kentsel dönüşümünün iptal edilip bugün yeşilyurt'un onaylanması hemde cumhurbaşkanı tarafından büyük başarı
    0
    0
    Yanıtla
  • corona (4 yıl önce)
    yapılan hizmetten ziyade lafım yorum yapılanlara, kentsel dönüşümü bilmeyen zihniyetin bu yorumlarına cevapta vermek adına, şehri beton yığımına çeviren karakavağı, tecdeyi imara açanlardı, zira kentsel dönüşüm malatyada azıcık öğrenilseydi ve bilinseydi, Fatih, Yeşiltepe, Yeşilkaynak, Koyunoğlu, Zaviye gibi bir çok alanda kentsel dönüşüm yapılır ve konut stokları bu alanlardan karşılanırdı. ocak depremi de gösterdik bahçeleri imara açmak imarı yapılan yerlerin dönüşümüne balta vurduğundan bir çok mahallerde baya bir yapı hasar gördü. Şimdi bu riskli alana yorum yapan kardeşlerim siz lüks dairenizde kahvenizi yudumlayıp bu yorumu yazarken onların evinde daha doğal gazın olmadığını biliyormusunuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ek yapayīm paylașımīna;melekbaba taștepe kiltepe hidayet ve șehit fevzi gibi devasa mahalleler dururken bu bölge mi riskli oldu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Aa (4 yıl önce)
    Bu işaretli alanın hemen altında bulunan boş rekreasyon alanı haftada bir gün kurulan pazar için fed edildi. Kardeşim mahallenin spor alanların ihtiyacı var. Neden bir basketbol voleybol tenis sahası yapılmaz. Küçücük kurulan pazara neden bu güzelim alan feda edilir. Sayın başkan lütfen bunu duysun
    0
    0
    Yanıtla
  • Pırasa (4 yıl önce)
    Adamlar hepsi face de paylasmis büyük başarı gibi. Bir Allahin kulu da betoncu kazanacak müteahhit kazanacak diye yazamamis. Hayırlı olsun sayin vekilim diye birde yalakaliklar. Niye buraya yazanlar dogru yazdiklarini milletvekilleri ve bekediye başkanlarının face instg twitter e yazamıyorlar. Ondan sonra diktatörlük yok der gezerler. Deprem coronna daha ne gelecek başımıza bu.menfaat icin dunyalığını değişenler yüzünden...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kentsel dönüşüme böyle bir yorum.. Tebrik ediyorum nasıl bir akla sahipsiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan karadaş (4 yıl önce)
    Yıkılacak olan evlerin arsa ve ev metrekarelerine 1300 tl verilmesi gerekiyor .örnek 200 metrekare arsa üzerine yapılmış 100 er metrekare iki katlı ev 1300×400=520 bin tl .malatyanın en güzel mahallesidir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Yıkılacak evler eski olduğu için daire başı 150 bin tl ödenir kentsel dönüşümde de yeni yapılan ev maliyeti 400 bin olduğu için 250 bin tl belediyeye ödeme yapacaklar.
    0
    0
    Yanıtla
  • maşallah (4 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    maşallah belediye adına kıymet takdirleri de yaptınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Mümtaz44 (4 yıl önce)
    beton beton beton rant rant rant şehirde boş alan yeşilalan kalmadı biri dur desin rant ugruna şehri Katlettiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    acaba o ada'da 3 senedir hangi müteahhit yer topluyor yazık yazık gerçekten yazık bide adına kentsel dönüşüm diyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Necmi (4 yıl önce)
    Geçenlerde yesilyurt belediyesine gittim işim vardı şaşırdım...ilgi alaka süper , önceden giderdik dosya suratımıza fırlatılırdı şimdi millet işinde.Buyukşehir cınardan ders alsın .binaya bile almıyorlar. Onbin konutlarda oturuyorum inşallah bizim orayıda kentsel dönüşüme çalışacaklarını söylediler BEKLİYORUZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Koca Melekbaba Kiltepe yïllardır gözünüzün önunde de riskli alan değilde Çilesiz mi riskli alan oldu!!!tabi bölge iyi bölge etrafi 10 katli binalarla çevrili alan büyük fakiri fukarayí 3 5 kurușla ev sahibi edecem deyip arazisini al evini yık bir ev kadar da borçlandír 10 yïlda da teslim et al sana kentsel dönüșüm....Bașkan ne zamanki Melekbaba ya Kiltepe ye ayak basıp iyi niyetinle bir șeyler yapacam dersen o zaman sana inanırím.
    0
    0
    Yanıtla
  • Beton firmalarına gündoğdu masallah Allah bozmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Selahattin (4 yıl önce)
    Yetkililer Mahallemize ilk geldiği zaman yine fiyasko olacağını düşünmüştüm ama şimdi gelinen noktaya bakınca Yeşilyurt Belediyesinin bu işi ne kadar başarılı bir şekilde yaptığını gördük.Hem Yeşiltepe de örneği de var bizler memnunuz Allah razı olsun, emeği geçenlere. Bizim mahallede yeşil alan nerde var arkadaşlar ???
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Kahraman (4 yıl önce)
    Orda oturan bi vatandaş olarak tebrik belediyemize teşekkür ederim yıllardır sesimizi duyan olmamıştı, etrafimizda yeni yapılar biz kerpiç evlerde oturuyorduk
    0
    0
    Yanıtla
  • Bahri Ozeren (4 yıl önce)
    Cinar Baskanim el attiysa kesin yine mukemmel bir is cikarir diger yaptigi isler gibi
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan Polat (4 yıl önce)
    Şehrin ortasında atıl kalmış ve büyük oranda riskli alanlar şehre kazandırılıyor. Helal olsun başkana ve ekibine. Boş oturup büyümeye çalışanlara selam olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (4 yıl önce)
    Rantsal dönüşüm bir parça yeşil, şirin müstakil evler kalmıştı.Durmayın orayı da yok edin.İnsanlar müstakil evi bahçeyi özlüyor ama iş işten geçti. Topraktan insandan kopuk 15 kat üzerine inşa edilmiş hayatlar yazık .
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (4 yıl önce)
    Çilesiz Malatya nın kimliğidir. Beton santralleri çalışsın diye şehrin kimliği ile uğraşıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • yeşil malatyayı özleyen (4 yıl önce)
    müteahhitleri zengin eden bir toplumun gelişmişlik düzeyi ancak bir logar kapağı seviyesindedir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Allah ına gurban...
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen öyle.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Kesinlikle rant oyunu belediye para peşinde inşaatlar durma noktasında yeni ruhsat ve rant peşinde bunlar
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (4 yıl önce)
    Ağır bir deprem geçirmiş, arkasından tüm dünyada etkili olan korona imtihanından geçiyoruz. 4 duvar arasında şuan hayat geçiriyoruz. Allah aşkına 400 binden başlayan yeni daireleri kim ne etsin bu saatten sonra. Süslü lambalar, süslü dolaplar ile milleti kandırıyorlar. Halbu ki hepsinin ortak noktası KARA BETON. Herkesin ortak düşüncesi bir ufak bahcem olaydı bir de ufak bir evim. Kim ne edecek. 14. katta depremi yaşıyanlara sormak lazım. Müstakil ev mi? 14. kat mı diye!!
    0
    0
    Yanıtla
  • 400 milyara daire yok şuan minimum 500-600 maliyetler Yüksek virüs geçsin fiyatlar 800-900 olur
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (4 yıl önce)Kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Kadir abim 800-900 a alacak beyefendi ve hanımefendiilere hayırlı olsun. 10 sene bankaya devam desene.... ödesinler abim. Herkesin aklı bizimkinden fazlaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Bahçe (4 yıl önce)yazihanli isimli kullanıcı yorumuna
    İnşallah toplu konut yapılır o zaman fiyatlar dengelenir.Birde uygun fiyat oldumu o vakit belli olur.İnşaat maliyeti ve kâr oranları
    0
    0
    Yanıtla
  • Öderler tabi ben 110 bin tl ye bostanbasında daire aldım 2012 de şuan dairem 420 bin tl :) faiz ödese bile karlı
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazihanli (4 yıl önce)Kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Faize devam edin abim. Kar mı zarar mı Allah bilir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Makinist (4 yıl önce)
    Şu an şu başlık atılır mı. Kasten mi yapıyorsunuz. Koronavirus sandım.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (4 yıl önce)
    Kentsel dönüşüm yapılacak ama orda oturanların hiç haberi var mı bundan?Ayrıca yeşilimizi yok edeceğiz farkındaysanız.Ve burası beton yığınına dönerken binaları belediyede çalışan yöneticiler yapmamalı buna özen gösteriniz şeffaf olunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal (4 yıl önce)
    Başka bölgede tehlike barındiran binalar yok mu var. Eee peki neden o zaman sadece çilesiz durun ben size söyleyeyim çunku belediye Yeşilyurtun kalkınmasını istiyor şehri o tarafa götürme çabasındalar 5-10 srne evvel oralarda 100-200 bin liraya ev alabiliyorken bugun çilesizde bir daire fiyatı 500-600 bin lira
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (4 yıl önce)
    Tek kelime ile garabet bir RANTSAL DÖNÜŞÜM Yeşilyurt inşaata hayırlı olsun
    0
    0
    Yanıtla