SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Bölgesinde Şehir Ruhunu Yansıtacak Yaşam Alanları Kuracağız"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Deprem bölgesinde sadece bina inşa etmeyeceğiz, o şehrin ruhunu da yansıtacak yaşam alanları kuracağız. Tarihi, kültürü, sanatı ve doğasıyla bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız." ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, sosyal medya hesabından, Gaziantep'in Nurdağı ilçesine bağlı 7 köyde 310 adet kalıcı köy evlerinin inşasına başlandığını içeren bir video yayımladı.

Kurum'un, "Deprem bölgesinde sadece bina inşa etmeyeceğiz, o şehrin ruhunu da yansıtacak yaşam alanları kuracağız. Tarihi, kültürü, sanatı ve doğasıyla bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. 143 bin köy evimizi de bu anlayışla inşa edeceğiz" ifadesini kullandığı paylaşımında, şu bilgilere yer verildi:

"Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle yürütülen çalışmalar kapsamında Nurdağı'nda 935 adet ve İslahiye'de 1909 adet kalıcı konutun kurulacağı alanlarda zemin etüt çalışmasını yaparak ihale süreçlerini tamamladı. Yine Nurdağı ve İslahiye'de kurulan geçici barınma alanları olan yığma yapılar ve prefabrik evlerde günlük yaşamda ihtiyaç duyulan sosyal donatıların büyük bir bölümü kuruldu ve bir bölümü tamamlanma aşamasına geldi."

"Kalıcı köy evi inşaatlarına başlayacağız"
Öte yandan, diğer illerde de önümüzdeki günlerde tüm ihalelerin tamamlanarak kalıcı köy evi inşaatlarına başlanacağı duyuruldu.

Köy evlerinin inşasıyla ilgili zemin etüt çalışmaları sonucunda uygun görülen alanlarda yapım faaliyetlerine geçildiğini belirten Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Proje Daire Başkanı Metin Sağır, şunları kaydetti:

"Köy evi tiplerimizin tamamı 3+1 122 metrekare ile 127 metrekare arasında olacak, ancak bölgesel farklı ihtiyaçlara göre de köylerimizde farklı yapı tiplerimizi kullanabileceğiz. 100 konutu geçen köylerimizde birer adet köy konağı, bir adet ibadethane de tarafımızca yapılarak hizmete sunulacaktır. Ahırı zarar gören ve ahırı yıkılan vatandaşlarımıza da 80 metrekarelik ahırımızı inşa ederek teslim edeceğiz. Diğer illerimizde de sırasıyla önümüzdeki günlerde tüm ihalelerimiz tamamlanacak ve yapım çalışmalarına en hızlı şekilde başlanacak."

"Deprem bölgelerinde 563 bin 586 konut inşa edilecek"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, bu bilgilere ek olarak, şunları paylaştı:

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlık tarafından deprem bölgelerinde 420 bin 325 konut ve 143 bin 261 köy eviyle beraber 563 bin 586 konut inşa edilecektir. Asrın felaketinden etkilenen bölgelerimizdeki orta hasarlı konutlarla birlikte üretilecek konut sayısı toplamda 653 bin 178 olarak planlanmaktadır. Yapılacak konutlar, zemin etüdü ve mikro bölgeleme çalışmaları yapılarak, yöresel ve geleneksel mimariye uygun, bilimsel çalışmalar öncülüğünde inşa edilecektir."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • Abdullah (1 yıl önce)
    İkizce Gezer mevkii 6000 dönüm bakir,tarıma elverişli olmayan, zemini kayalık düz bir arazi. Yapın modern şehir (şehircilik uzmanları desteğiyle) şansınız olsun. Böyle bir arazi kimsenin eline geçmez. Ama şimdiden bölük pörçük mevzii imar planları ile Toki başladı bile. Yarın nasıl bir şehir olacak şimdiden belli.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • salih (1 yıl önce)
    Yeşilyurt Belediyesi nin yaptığı binalar ortada...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    şehrin ruhu mu vardı kardeşim yıkılan binalar toprak olmuştu ..yapacağınız ada bazlı dönüştürüp 2 ila 3 katlı yapılar şehri de yayın memelekette yer mi bitmiş ..geniş yollar kaldırımlar yapın...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • İSMET (1 yıl önce)
    Cevvre yolu. Alttını melek baba ve hiiddayet mahlelerini biraan evel kennntsel dönüşüme. Alın evler. 70. Yılık kerrpiç evleer
    %100
    %0
    Yanıtla
  • murat (1 yıl önce)
    Eğer yapabilirseniz, sözde yapacağınız bu konutların da duvar gaz betonlarını üreten ve Malatya da sırf bu sebeple büyük rant sağlayıp servetine servet katan, ama imara açtığı bu bölgelerin tümünün zeminin çürük olduğu şahsın firmasından mı sağlayacaksınız?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Dagbaslarina kurmayın kardeşim 2 katlı daireler yapın merkeze şu işyeri sevdasından vazgeçin ....şehire uzak yerlere işyeri yapın yeter artık......
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Arsa satınben evmimi yapayım. 2 sene para almayın sonra kıymetince taksitli arsa parasını alın. Neden yine apartmanlara mahkum ediliyoruz?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    İsteyene arsa oluşturup verin müstakil evimizi yapalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Sayın bakanım Allah rızası için önce yaptığınız toki konutlarının tamiratlarini yapın. Malatya Elazığ depreminde Sivas caddesinde yıkılan yağmur ve atmaca apartmanlarıni yaptınız teşekkür ederiz ama maraş depreminde apartmanların çatısı çöktü evlerimizi su basıyor duvarlar su almış durumda sesimizi duyun artık bunları yapın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kardeşim insanlar çadır da kaliyor sen daha neyin derdindesin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • neden hemen kalanları öne sürüyorsunuz oda vatandaş olarak talepte bulunuyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Doğru yorumları bile beğenmesinler diye maaşlı adam tutmuşlar sanki..
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Zibetra (1 yıl önce)
    Acaba size neden inanmıyorum?!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Talha (1 yıl önce)
    Yav salın bi yakamızı bu zamana kadar bişi yapmadınız bundan sonrada rant uğruna saçma sapan işler yapacaklar. Ağır hasarlı binalara orta hasarlı ortalara hafif güçlendirme yapılır raporu veriyorlar. Bari zor zamanımızda bi rahat bırakın yakamızı
    %85
    %15
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Size nasıl inanalım? Memleketi gökdelenlere boğdunuz. Daha dün İstanbul çevre bakanlığı marifetiyle bir arsaya daha el koyup müteahhidin birine verdiniz. Yaptıklarınız yapacaklarınız kanıtı. Sizden mantıklı bir sistem beklemiyoruz. İstanbul en somut örneği. Şehri yaşanmaz hale getirmek için elinizden geleni yaptınız. Size inanmıyoruz.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Bünyamin Canpolat (1 yıl önce)
    Yıkılan yada hasar alan evlerin hesabını sorun ki size inanalım.Millet bir ev için ömrünü verdi sonuç malum.Sorumlu yok hesap soran yine yok.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Abaz (1 yıl önce)
    Çevre yoluna zamanında milyonlarca lira verip trambüs yapan Çakırlar , mumcular Bostanbaşını Malatya’nın prestij bölgesi yapacak AKINLAR . Yeşilyurt’u YEŞİLYURT yapacak çınarlar, bu memleket sizi affetmeyecek…
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Serap (1 yıl önce)
    Bir buçuk milyon bir kente hatta 2 milyonluk bir kente göre malatyayı yeniden plânlayım lütfen. Deprem dirençli kent olarak diğer illere örnek olsun. Malatyayı yine dar yollara trafiğe köhne izbe yerlere mahkum etmeyin. Lütfen geniş düşünün. 2 milyonluk bir şehirde yollar nasıl olacaksa öyle olsun yeni malatya. Ve bu şimdiki malatya siyasetcile4inin hicbi4i dinlenmesin. Deprem dirençli kent Malatya
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bülent 44 (1 yıl önce)
    Zemini ve çevresi müsait olan yerlere herkesin kendi evini yapsınlar zemini kötü olan yerlerin sahibine sağlam başka yerde yapsınlar. Zemin kötü bile olsa kat sayısı az ve sağlam yapılabilir..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Fatih (1 yıl önce)
    Bence kat yüksekligine çok takılmamak lazım sismik izalatör yada tünel kalıp sistemi zorunlu tutarak insanları şehrin dısında tokilere yollamak yerine kendi yerlerinde kentsel dönüşüm yapmak daha iyi olur.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sayın Belediye baskani gürkan da mahalle mahalle dolasip kendtlerin yerinde tekrar kurulmasıyla ilgili kamuoyu oluşturuyor. Bugün Bostanbaşı muhtarıyla muhtarlik önünde halkla buluştu. Bostanbaşına tekrar 5 katli evler yapmak üzere kamuoyu oluşturmaktan bahsediyor. Hakli da olabilir haksız da olabilir. Bizim tek istediğimiz şehrin kaderinin bu şehrin insanı belirlemesin. Çünkü herkes kendine çekiyor. Bizim şu anki olayımız en önemli olayımız depreme dirençli kentler oluşturmak olmalı. Bakiyorum da hala üç beş kişi şehri nasıl talan edebilir nasıl ranta çevirebiliriz kafasında. Canımız çok yandı. Bir daha bu ülkede kimsenin canı böyle yanmasın. Lütfen önceliğiniz depreme dirençli kentler olsun bakanım. Bu şehrin kaderini bu şehri bu hale getiren başkanların eline milletvekillerinin eline teslim etmeyin. Çünkü hepsinin buralarda çıkar ilişkisi var. Depreme dirençli kentler oluşturalım
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Arzu (1 yıl önce)
    Şehrin ruhu diye bişey yoktu kalmamıştı zaten Malatya'da, o eskidendi. Tek katlı, bahçe içinde ,önünden harık geçen evler varken vardı o ruh. Şimdi yok. Koca koca binalar yokken, levha kirliliğinden nasibini almamış dükkanlar çarşılar , nefes alacak bağlar bahçeler sular varken vardı o ruh . Şimdi ne insanın ne de şehrin ruhu kaldı.
    %100
    %0
    Yanıtla