SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Deprem Kentini Yöneten Belediye Başkanı Bilgili Becerili Olmalı"

A- A+ PAYLAŞ

 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da anma programı düzenlendi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen "6 Şubat Depremleri Anma Konferansı"nda yaptığı konuşmada, kent halkının acılarını paylaşmak için böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Alan, 6 Şubat 2023'den bu yana farklı büyüklüklerde 57 bini aşkın depremin meydana geldiğini dile getirdi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise Doğu Anadolu Fayı'nın tarih boyunca büyük depremler ürettiğini, 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği faylar üzerinde en az 300 yıl daha büyük bir deprem olmayacağını dile getirdi.

Tüysüz, "Bu faylarda herhangi bir şekilde artçı depremler olabilir. 5'llik depremler olabilir, 4'lük depremler olabilir, belki biraz daha üzerine çıkabilir. Ama 7 ve 7'nin üzerinde bir deprem bunlar üzerinde artık mümkün değildir. Malatya, büyük deprem tehlikesini atlatmıştır ama deprem tehlikesi geçmemiştir. Yakın zamanda dikkat çekilen yerlerden bir tanesi 6 Şubat depreminin ucunda Çelikhan ile Pütürge arasında olan biri kesimdir. Burası da 5-6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli vardır ki geçenlerde 5,2'lik depremin burada olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla burayı da artık tehlike dışı bırakmak mümkün olabilir." diye konuştu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ise Türkiye'nin depremden olabildiğince etkilendiğini ancak deprem araştırmalarına kaynak ayırma noktasında yeterli olmadığını ifade etti.

Malatya'daki iki üniversitede yer bilimleri bölümünün kurulması gerektiğini belirten Görür, "Bir belediye başkanının kendi bölgesini, kentini tehdit eden deprem faylarını bulmak, buldurmak, o bilgiyi bilinir hale getirmek en önemli görevidir. Deprem kentini yöneten bir belediye başkanının bu bilgi ve beceride olmasını istiyoruz." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • mehmet (2 ay önce)
    Malatya'nın jeolojisini çalışmamış, tartışmalı MTA aktif fay haritasına bakıp konuşan, ancak Malatya için çözüm önerisi yapmayan hocalardan fayda var mı?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ruşen uçar (2 ay önce)
    peki şehri halihazırda yönetenler veya yönetmeye talip olanların, bu toplantıdan haberleri var mıydı?ne kadar da şehir için yanıp tutustukları ortada..sahtekarlığın firsatciligin şehri için gereği de yok..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çırmıktı44 (2 ay önce)
    Dünyanın en bilgili ve becerikli başkanlarını eledik seladdin biri çınar bunlar giderse malatyanın hali nice olur bunca zaman şehir ayaktaysa bunlar şayesinde ayaktaydı
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Kısır Döngü (2 ay önce)
    Becerikli yönetici gerekiyor mutlaka evet. Ama bir şehirde depremden önce bina yapan, deprem zamanı enkaz kaldıran, depremden sonra yeniden bina yapan kişiler ve bu işlerden para kazanan çevreler aynı ise ne yaparsanız yapın sonuç değişmez. Isınan sudaki kurbağa gibi birileri pişer ölür, malum eski kişiler ya da yeni yetme iş bilmezler para kazanmaya devam ederler. Bir defa kesinlikle ve katiyetle adam gibi denetim mekanizmaları kurulmalı ve bina yapanla denetleyen çay içmek için bile aynı masa etrafında olmamalıdır. İnsanlık için, şehir için değer üretmek yerine para kazanmak için beton mikseri döndürenler bizi bir kez daha öldürecekler. Bunu unutmayın. Bizim ihtiyacımızı bizden daha iyi bildiğini düşünenler para babalarıyla oturup bizim geleceğimize karar verecekler. Şimdiye kadar tokmak elinde olan ama o tokmak elinden alınan birileri de malum teranelerini başka gemilerde satmaya başlayacaklar. Ama Malatya'dan başka gidecek yeri olmayanlar bunların yaptıklarını seyredecekler. 2002 sonrası siyaseti destekleyen vatandaşlarımızın taleplerinde öncelik ne yazık ki geçmiş zamanlarda kendilerine çok görülen şeyler olmuş ve bu nedenle oy tercihlerini sıradan şeyler belirlemiştir. Diğer taraf da bütün hesaplarını bu anlayışın tam karşısına konumlandırmıştır. Bu kutuplaşma her iki taraf için de farklı şehirlerde seçim sonralarında bir zamanlık geçici bir zafer sarhoşluğu dışında hiçbir işe yaramamıştır. Parayı yine kasa kazanmıştır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Harun (2 ay önce)
    Sayın admin ya da muhabir oraya gidenlerin arasında sadece bir tane Belediye başkan adayı var. O da İbrahim Gezer Hoca neden bunu belirtmediniz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hacı AMCA (2 ay önce)
    Malatya'ya yeni şehir merkezi projesi yapıyorlarmış. Bakın bakalım bir tane OTEL var mı? Bir tane HASTANE Binası var mı? Bir Tane DERSANE binası var mı? Bir tane DÜĞÜN SALONU var mı? Bir tane BANKA BİNASI olacak yapı var mı? Eczaneler için minimum metrekare sınırı var. ECZANE açılacak bir tane dükkân var mı? LOKANTA olacak büyüklükte tesisatı olan bir tane bina var mı? Büyük çaplı firmaların MAĞAZA yapacağı çok katlı yekpare kaç bina var (YOK). Mesela Hamburger ve döner firmaları dükkân açmak isterse kulübeye mi açacaklar. Vakko mağaza açmak isterse 20 metrekare konteyner gibi dükkâna mı mağaza açacak. Kümes gibi evler ve konteyner gibi dükkanlar şehri olacak Malatya bu geri kalmış cahil zihniyetle.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Haklısınız belki ama Milletin tapulu malına bu saydıklarınızı nasıl yapacaksınız?Vatandaş yerini niye versin ki?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Bu dediklerinin şehir merkezinde ne işi var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Argalı (2 ay önce)
    Gözü kulağı kapalı, emre amade bir yandaş olması yeterli, fazlası istenmiyor zaten.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Doğru (2 ay önce)
    B şehir Bld başkanı gider ayak afet koordinasyon daire başkani olarak temizlik işleri müdürünü atadı. daha ne bekliyorsunuz Allah aşkına ne yazıyorsunuz .
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (2 ay önce)Doğru isimli kullanıcı yorumuna
    Deprem sonrası moloz kaldırıp ortalığı temizleyerek ihmal gizlemeyi, can kurtarmadan elzem saymış, yada elinde bir afet uzmanı varmış ve bugüne kadar temizlikçilerin başına vermişlerdir
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Allahina Gurban diye kendi adamlari her tarafa pankart asiyo. Cahiller çok. Biri eski İtfaiye müdürlüğü karsisindaki duvara. Ekmek verdi Gürkan ama Sami hazira kondu gibi bir yazı yazmış. Bilmez ki Gurkan efendi bir hafta ekmek değil şu veremedi. Sonraki haftalsrda parasiyla verdi herşeyi. Çamurlu su sattı..Sanki becerikliymis gibi. Ne cahiller var hala
    %59
    %41
    Yanıtla