SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Deprem Sonrası Malatya'dan İlk İhracat Irak'a

Deprem Sonrası Malatya'dan İlk İhracat Irak'a
A- A+ PAYLAŞ

- Malatya'da faaliyet gösteren et işleme tesisi, geçen sürede sınırlı kapasiteyle de olsa üretime başladı ve deprem sonrasında ilk ihracat tırını Irak'a yolladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Malatya'da, ticaretin canlanması ve şehrin tekrar ayağa kaldırılmasına yönelik çabalar sürüyor. Tesislerdeki değerlendirmelerin ardından faaliyetlerinde sakınca bulunmayan işletmelerde ekonomik faaliyetler başladı. Konutları ve aileleriyle ilgili belirsizlikler ortadan kalkan çalışanlar da görevlerinin başına dönüyor.

Fabrikalarını çalışanlarına açan ve onlara barınabilecekleri koşullar oluşturan işletmeler, yurt içi ve dışındaki müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik üretimler gerçekleştiriyor. Malatya Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan birçok işletme de yakın zamanda aşamalı olarak faaliyete başlamaya hazırlanıyor.

- Deprem anı güvenlik kamerasına yansıdı

Orta Doğu, Kuzey Afrika ile Orta Asya ülkelerine yaptığı ihracatla Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en önemli ihracatçıları arasına giren İstanbul Piliç, bölgede deprem sonrasında tekrar faaliyete geçen ilk firmalardan oldu.

Deprem anı şirketteki güvenlik kameralarına yansıyan işletmede, ofis bölümünde hasar oluştu.

Şirketin yönetim kurulu başkanı ve gıda mühendisi Bilal Yıldırım, AA muhabirine, deprem dolayısıyla hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

İstanbul Piliç'in et işleme tesisi olarak deprem öncesinde 260 personelle görev yaptığını anlatan Yıldırım, kırmızı et ve tavuk etiyle işlenmiş ürünler ürettiklerini söyledi.

Üretimlerinin yüzde 95'ini ihraç ettiklerini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Depremle beraber biraz etkilendik ancak 2 hafta gibi kısa sürede Allah'ın izniyle tekrardan toparlanmaya başladık. 260 personelimizin şu anda 120 tanesini tekrardan getirdik ve beşinci gündür üretimimize devam ediyoruz. Bu saatten sonra yaraları sarma zamanıdır. Yaralarımızı saracağız. Ülke ekonomisi, Malatya ekonomisi, Malatya'nın tekrardan kalkınması için çalışmamız gerekiyor. Eskisinden daha çok çalışmamız gerekiyor. Personelimizin birçoğu başka illere gitmişti. Bingöl'e, Yozgat'a, İstanbul'a gidenler vardı. Orada bir şekilde ailelerini bırakıp geldiler, Allah razı olsun. Şu anda üretimimize devam ediyoruz. Malatya inşallah Beydağı gibi tekrardan dimdik ayağa kalkacak, küllerimizden tekrardan yeşereceğiz ve çalışmaya devam edeceğiz."

- Sanayi bölgelerine çadır, konteyner talebi

AFAD ve yetkililere fabrikaların bulunduğu yerlere çadır kentler kurulmasına yönelik taleplerini ilettiklerini ancak henüz bir gelişme olmadığını ifade eden Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Personel ve aileleri için çadır ve konteyner kentler kurulursa toparlanmamız daha kolay olur. Onların bütün iaşelerini, yemeklerini, diğer ihtiyaçlarını da biz karşılamayı önerdik. Böyle bir talebimiz var. Bu sağlanabilirse işlerimize daha sağlam kafayla bakabiliriz. Çadır ve konteyner noktasında devletimiz bize yardımcı olursa seviniriz. Onun dışında devletimizin varlığını, gücünü sahada görüyoruz, hissediyoruz. Bizleri de arayıp sordular, ihtiyaçlarımızı sordular. Fabrikamıza da baktılar. İhracat için herhangi bir sıkıntının olup olmadığını sordular. İhracatımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz bugün tırlarımızı yükledik, Irak'a gönderiyoruz. Büyük bir afetti, yüzyılın afetiydi ama devletimizin gücünü sahada gördük. Çevre illerden, teşkilatlardan, Kızılaydan, AFAD'dan, hükümetten aynı şekilde bütün desteklerini görüyoruz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Murathan (1 yıl önce)
    Akşama kadar hükümete saydıran bu işletmenin sahibi beyfendi olunca size haber oluyor. Biz hiç kapatmadık işletmemizi....Depremden bugüne 3 konteyner yükleme yaptık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Azgın Enflasyon (1 yıl önce)
    Pompalama ile döviz ve altın düşüşte. Buna rağmen fiyatlar zürekli artıyor. Maaşlar ve emeklilerin durumu ortada iken depremde can kaybının yanı sıra büyük ekonomik kayıp var. Pijama ile kendini dışarı atıp kurtulan milyonlar var Et ve diğer gıda fiyatları durmuyor. Kiraları hiç söylemeye gerek yok. İhracat ve döviz peşinde bu ortamda koşturmak yerine üretim fazlası olanlar hariç, gıda maddelerinin ihracı 1 yıl izne tabi olsa, bir kısım destek veya sübvansiyon olsa daha iyi olmaz mı? Üretici ile tüketici arasındaki fırsatçı vurguncuları ne zaman ortadan kaldıracaksınız? Bir zamanlar Malatya'da da et ve süt kurumu vardı, devletin kurduğu bir et kombinası vardı. Sonra kimlere peşkeş çekilip yurt yapılıp tekrar devlete kiraya verildi. Adını söylemeyelim, yazılmaz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nur (1 yıl önce)
    Malatya'da başka tavukçuluk firmaları v İlk günden bu yana hizmette.
    %100
    %0
    Yanıtla