SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünya'da İlk Kez 4'lü Çapraz Karaciğer Naklini Yaptık"

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü ilkleri başarmaya devam ediyor. 5 canlı vericili karaciğer nakli ile dünyada ses getiren enstitü, 2022’nin Temmuz ayında dünyada ilk kez 4’lü canlı vericili karaciğer naklini gerçekleştirdi.

Enstitüde çapraz karaciğer nakliyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, 6 Şubat’a meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler öncesindeki 35 günde 35 karaciğer nakli yaptıklarını kaydetti.

6 Şubat’tan sonra bütün zorluklara rağmen karaciğer naklini durdurmadıklarını ifade eden Prof.Dr. Yılmaz, “Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştık. Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir başlangıç olmuştu. 300-350 arası karaciğer nakli yapmayı planlıyorduk ama şartlar, hastanemizin depremzedelere kapılarını açması ve konaklamalarına imkan vermesi dolayısıyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yılında beklenenin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik” diye konuştu.

Yılmaz, deprem sürecinde bilimsel bir dergi çıkardıklarını kaydederek, şunları söyledi:

“Büyük afetten sonra Avrupa’nın en büyük karaciğer nakil merkezinde öğrendiğimiz ve çıkarılacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrası yine Şire Pazarı’nın deprem öncesi ve sonrası halini de dergide paylaştık.”

Haziran 2019’da Malatya’da aynı gün 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptıklarını anımsatan Prof.Dr. Yılmaz, 2018 yılında 3’lü eşzamanlı karaciğer nakli yapmıştık. Bunlar dünyada ilkti. Gerek 3’lü gerekse 5’li canlı vericili karaciğer nakilleri 2023 yılında Amerika’da bir bilimsel dergide kabul edildi ve yayınlandı” dedi.

Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile çapraz nakiller ile ilgili bir görüşme yaptıklarını ve hazırladıkları sistemi anlattıklarını dile getiren Yılmaz, “Protokolle hazırladıkları sistemi İnönü Üniversitesi’ne karşılıksız olarak hibe ettiler. ‘Banu Bedestenci Sönmez Çapraz Nakil Algoritması’ adı verilen çapraz nakil sistemiyle hastalarımıza nakil yapabileceğimize karar verdik. 2022’nin Temmuz ayında dünyada ilk kez 4’lü çapraz karaciğer naklini yaptık. Daha sonra büyük afete rağmen Nisan 2023’te 3’lü çaprazı da yaptık. Bu da dünyada 3’üncü yapılan çaprazdı” bilgilerini verdi.

Yılmaz, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Hastanesi’nin dünyadaki tek karaciğer nakli enstitüsü olduğunu kaydederek, “En kapsamlı fiziki donanım ve teçhizata sahiptir. Aynı anda 6canlı vericili karaciğer nakli yapacak özverili, yetenekli ve çalışkan bir kadroya sahiptir. 5 canlı vericili karaciğer nakli yaptığımızda burada bir tarih yazıldığı ifade edilmişti. Malatya İnönü Üniversitesi’nde tarih yazmaya devam ediyoruz” dedi.

Yılmaz’ın konuşmasının ardından Boston College Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörleri Prof. Dr. Utku Ünver ve Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile karaciğer naklinin dünyadaki önemli isimlerinden Prof. Dr. Şükrü Emre çapraz nakil çalışmasıyla ilgili telekonferans aracığıyla bilgi verdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, 6 Şubat’ta yaşanan deprem sonrası Turgut Özal Tıp Merkezi olarak bütün branşlarda sağlık hizmetine devam ettiklerini kaydederek, “Karaciğer, kemik iliği ve böbrek nakillerinde büyük bir teknolojik altyapıyla ameliyatlar devam etti. Depremden sonra karaciğerde 110, böbrekte 7, kemik iliğinde ise 86 nakil gerçekleştirdik” bilgisini verdi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise karaciğer nakli ekibinin tarih yazarak başarısını dünyaya sunduğunu ifade ederek, “Yapılan çalışmaları bilimsek makalelere konu ettikten sonra medyaya sunduk. Dünyanın bundan haberdar olması gerekiyor. Karaciğer naklinde bir milat. Bu tarihi olay yeni bir Nobel ödülünü hak ediyor” diye konuştu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde güzel bir ekibin olduğunu kaydederek, “Sezai hocamızın kendini vakfetmiş bir hayatı var. Bu ekibi gıptayla seyrediyoruz. Sezai hocamız Türkiye’ye dünyada ikinci sıraya getirmiş bir bilim adamımız” dedi.

Malatya Valisi Hulusi Şahin de “Sırf skor için burada 5’li organ nakli yapılmış değil. Başka suretle hiçbir şekilde yapılamayacak olan bir prosedür. Mutlak ölümle karşı karşıya olan 5 hastanın hayatı kurtarıldı. Bu algoritma olduğu sürece hayat kurtarma süreçleri de devam edecek. Bunun ne kadar önemli olduğunu hastalar ve yakınları anlayabilir” ifadelerini kullandı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (9 ay önce)
    Gerçek, hakiki, öz Malatya lı. Amasız, lakinsiz, fakatsız has Malatyalı. Gerisi yalan. Ancak bu memlekette diğerleri daha çok itibar görüyor maalesef.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (9 ay önce)
    ALLAH razı olsun hocamızda ve bütün enipte emeği geçdnlerde Malatyamızın ve Türküyenin gururu yüz akları Anlamadığım bir konu var anlayan varsa yazsın yukardaki yorumları okudum hiç birinde olumsuz kelime dahi yok yinede yüzde 30... 40 beğenmeyenler var bunlar kim ney ne istiyorlar ve nereliler sağlıkta siyaset olmaz din olmaz hepimizin gururu olan bir olayi beğenmeyenler kimin kalıntıları bunlar bu kişiler neyle besleniyor kavga terör darbe kargaşayla beslenen bakteriler olmalılar
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet (9 ay önce)
    Yitik Malatyamizin tek teselli kaynagi... Siz de olmasaniz teselli olacagimiz bir tane iyilik, guzellik yok bu sehirde...Sahipsiz Malatya
    %67
    %33
    Yanıtla
  • İsmail (9 ay önce)
    Esselamun Aleyküm bir Malatyalı olarak hocamızın tebrik ediyorum ve bu donanım sağlanmasına vesile olanlardan da Allah Razı olsun Sezai hoca çok mütevazı bir kişiliği var ve bütün ekibi canı gönülden tebrik ediyoruz daha nice sağlıklı başarılara inşa Allah.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Vatandaş (9 ay önce)
    Sezai hocayı görünce kendimi amerikada avrupada sanıyım sonra çarşıya gidip kendime geliyim
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Sporcu (9 ay önce)
    Sezai hoca ve ekibi bir değer ve malatyamiz için bir şanstır Allah başımızdan eksik etmesin hersey gönlünce olsun kutluyorum hocamızı ve ekibini
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (9 ay önce)
    Başta Malatyamızın gururu Sezai Yılmaz hocamız ve çalışma ekibi olmak üzere, Onlara her türlü imkanı sağlayan, destekleyen üniversite yönetimini de ayrı ayrı tebrik eder, başarılarınızın devamını diliyorum. Bir Malatyalı olarak büyük gurur duyuyorum.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • 44malatya (9 ay önce)
    Basda YILMAZ Hocamizi Ekibini kutluyorum Cana Can katiyorsunuz emeginize gonlunuze Saglik sizlerle gurur duyoruz
    %72
    %28
    Yanıtla
  • yıldırım (9 ay önce)
    sayın sezai hocam söylenecek bir şey bulamıyorum malatyamızın medarı iftiharısın allah sana sağlık sihat versin malatyamızı dünyaya tanıtoyorsun allah senden razı olsun
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ahmet (9 ay önce)
    Hocamıza ve ekibine helal olsun, bu kadar olumsuzluğa rağmen başarılarını artırarak devam ediyorlar. Malatya'nın deprem sonrası övünebileceği tek başarısı diyebilirim.
    %77
    %23
    Yanıtla