SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Dünyanın Başka Ülkeleri Bizdeki Sonucu Bekliyor"

0
Güncellendi - 2020-04-19 02:44:56
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, kovid-19 hastalığının tedavisinde immün plazma yönteminin önemli ve umut verici olduğuna dikkat çekerek, “Plazma nakli yapılan ilk hastadaki seyir bizleri ümitlendirdi. Ülkemiz ve bu sonuçları bekleyen doktorlarımız için umut verici, olumlu bir süreç ve gelişme ama muhakkak plazmaya ihtiyacımız var” dedi.

Türkiye’deki ilk plazma naklini Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirdiklerini kaydeden Kızılay, 5 Nisan’da plazma nakli yapılan entübe-solunum cihazına bağlı ağır tabloda olan kovid-19 hastanın entübasyondan çıkarıldığını ve durumunun iyiye gittiğini belirtti.

Kızılay, hastayı yakın zamanda yoğun bakımdan çıkarmayı planladıklarını ifade ederek, “Hastamızın hem akciğer bulguları hem kan tablosu oldukça iyiye doğru gitti. Daha da iyiye gideceğini bekliyoruz” dedi.

Çin’den sonra ilk ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemini Turgut Özal Tıp Merkezi’nde uyguladıklarını aktaran Kızılay, şunları kaydetti:

“Plazma nakli yapılan ilk hastadaki seyir bizleri ümitlendirdi. Çünkü bu hastamız çok ağır bir tablodaydı, bütün değerleri antiviral, diğer ilaçları ve destek tedavisini en üst düzeyde almasına rağmen tablosu hep kötüye giden bir hastamızdı. ‘İmmün Plazma’ tedavi yöntemiyle bu hastamızda olumlu bir fayda gördük. Bu bizi, Türkiye içinde umutlandırdı.”

İl dışına da plazma gönderdiklerine işaret eden Kızılay, şöyle devam etti.

"Buradan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine, Siirt'e ve başka illere plazma gönderdik. Dün itibariyle bizim aferez merkezinde hazırlanan plazmalarla 6 hasta tedavi oldu. Bunların önemli bir kısmında çok iyi gelişme var. 2 hastamızın durumu stabil, yoğun bakımda. Ümit ediyorum ki hastalarımızın hepsi bundan fayda görecek. Ülkemiz için, sonuçlarımızı bekleyen doktorlarımız için umut verici, olumlu bir süreç ve gelişme. Sadece kendi ülkemiz değil, dünyanın başka ülkeleri de bizim sonuçları bekliyor."

Daha önce kodiv-19’u geçirmiş, yenmiş ve şimdide sağlığı çok iyi olan kişilerden plazma aldıklarını kaydeden Kızılay, “İyileşen hastadan aldığımız plazmayı tedavi için veriyoruz. Onun için iyileşen hastalarımızı hem Turgut Özal Tıp Merkezi Aferez Merkezimize hem de ülkemizin bu işi yapabilecek bütün merkezlere bekliyoruz. Muhakkak plazmaya ihtiyacımız var. Farklı illerden bizden plazma talebinde bulunuyorlar. Biz tabi burada kendi imkanlarımız ölçüsünde gelen bağışçılarımızın plazmalarını muhakkak kim isterse gönderiyoruz ama asıl bağışçılarımızın sayısının çok artması lazım” dedi.

PLAZMA TEDAVİSİ SONUÇ VERDİ

Siirt'te immun plazma yöntemi uygulanan korona virüs hastası, tedaviye olumlu yanıt vererek yoğun bakımdan normal servise alındı.

Siirt Devlet Hastanesinde güvenlik amiri olarak görev yapan Turgut Kayar'a, yaklaşık 20 gün önce baş ağrısı ve halsizlik şikayetinin ardından yapılan korona virüs test sonucu pozitif çıktı. Korona virüs hastası Kayar, tedavisine başlanmak üzere serviste gözlem altına tutuldu, ancak durumunun ağırlaşması üzerine solunum cihazına bağlı şekilde yoğun bakıma alındı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın desteğiyle Turgut Özal Tıp Merkezi'nde korona virüse yakalanıp iyileşmiş ve sonrasında testleri negatife dönen hastadan alınan plazmanın Kayar'a uygulanması sağlandı. Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt'un önerileri doğrultusunda plazma tedavisi uygulanan Kayar, ikinci günde solunum cihazından kurtuldu, ardından tedavisine devam edilmek üzere servise alındı.

Kayar’ın tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA- Siirt, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Cemşit (4 yıl önce)
    Yapmayın, etmeyin, ayıptır! Kendiniz söylüyorsunuz, Çin'den sonra diye. Haberiniz yok belki, bir çok ülke sizden çok daha önce başladı ümmin plazma yöntemine. Birçok ülkenin beklemesi normal. Kendi çalışmalarına paralel olarak değerlendirecekler. Normal bir prosedür. Ayrıca, Belli ki tek hasta üzerinde çalışıldı. Bir kere sayı yetersiz. İkincisi; o hastanın hikayesi nedir, son 5 yıl içinde zatürre aşısı yapılmış mıdır? Covid-19 öncesi akciğerlerin dinimi vs onlarca konu var. İzlenen yöntem büyük bir belim başarısı gibi lanse ediliyor. Bir başkası Malatya dışında çıkmış 20 yıllık ilacı sansasyon yaparak ülke gündemine getirip milletle ve bilimle kafa buluyor. Yazık bizlere.. İmmün yöntemini de gündeme almak takdire şayan ancak abartmayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyasevdalısı (4 yıl önce)Cemşit isimli kullanıcı yorumuna
    İşten anladığınız belli. Ne yapalım fırsatları değerlendireceğiz önümüzde Rektörlük seçimi var. 4 yıldır otur derneklere cemaatlere hizmet et. Bir organ naklinden dem vur bir Milletin hastalığından faydalan kendini lanse et belki 2. dönemi kurtarırsın. Koyun can derdinde kasap et derdinde. İnşaallah 2. dönem nasip olmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • korona3.5 (4 yıl önce)
    durumu kritik diğer korona hastalarına neden verilmiyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli (4 yıl önce)
    Sayın hocam, coronavirüs ile mücadele sebebiyle tüm sağlık çalışanlarınıza teşekkür ederiz. İnşallah şu illetin şifasını bulmak sizlere nasip olur. Allah yardımcınız olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Feramuz Karaca (4 yıl önce)
    Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler. Hep destek, tam destek
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanli (4 yıl önce)
    Hocam her kişiden idareci olmaz. İdarecilik bu zamanda dürüst ve liyakatli insanların işi değil. Sizi eskisi gibi sahalarda görmek isteriz. Çünkü söz gerçekten çok kaliteli bir insansınız. Mütevazı, geryuzlu, hastasını kapıda karşılayan kapıdan uğurlayan, alçakgönüllü gerçekten adam gibi adamsınız. Bu makamdan çok daha büyük makamlara da layiksiniz. Ama dediğim gibi hocam sizi kötü bir idareci olarak lanse etselerde sizin insanlığımızı bilen bilir. Cocugumu ameliyat etmistiniz.sizin bu durumunuzu yakından görmüş biri olarak yazdım. Allah razı olsun sizden...
    0
    0
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli (4 yıl önce)
    Sayın hocam, Coronavirüse karşı verdiğiniz mücadele sebebiyle hepinizi kutluyorum. İnşallah şu illetin çaresini bulmak size ve ekibinize nasip olur. Allah yardımcınız olsun.
    0
    0
    Yanıtla