SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Malatya'yı Kapsamıyor''

'Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Malatya'yı Kapsamıyor''
A- A+ PAYLAŞ

Ekonomide yaşanan gelişmeler üzerine kamunun finans ihtiyacını karşılamak için TBMM’ye sunulan Vergi Kanun Teklifiyle, bir defaya mahsus olmak üzere ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ihdas edilmesi ile Kurumlar Vergisi oranlarının artırılması ve bazı istisnaların kaldırılması öngörülüyor.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Kanun teklifine göre Ek MTV  Malatya ilini kapsamıyor” dedi

Altaş, " 6/2/2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca Malatya’nın da içinde yer aldığı mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisinden müstesna olacaktır.” şeklinde bilgi verdi.

Altaş getirilen bu ek vergilerin yine vatandaşa yük olduğunu belirterek “Her zaman olduğu gibi kayıt dışı ekonomiyi önlemek ve vergiyi tabana yaymak yerine kolaycılığa gidildi ve yine toptancı vergi anlayışı ile yük vatandaşa yüklendi. Kayıt dışı ekonomi ve tüketim ekonomisinden. Yanlış ve plansız yatırım yapmaktan vazgeçmediğimiz sürece getirilen bu ek vergiler kesinlikle çözüm olmayacaktır.” dedi

Altaş’ın verdiği bilgiye göre Vergi Kanun Teklifinde yer alan diğer vergi değişiklikleri ise şöyle;

-ÖTV Tutar ve Oranları Yeniden Belirleniyor ÖTV Özel Tüketim Vergisi oranlarının artırılması konusunda Cumhurbaşkanına yeni yetkiler verildiği gibi Aylık ÜFE değişim oranına göre ocak temmuz aylarında yeniden belirlenmiş olacak.

-Kurumlar Vergisi Oranı 2023 yılından geçerli olmak üzere %20 den %25’e Çıkarılıyor. Bankalar için bu oran %30 olarak uygulanacak

-ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına tanınan %1 puan indirimli oranı %5’e Çıkarılıyor

-Taşınmaz Satışlarında Kurumlar Vergisi ve KDV İstisnası Kaldırılıyor. (Yasanın Yayımlanmasından önce aktife kayıtlı olanlar hariç)

-Kurumlar Vergisi Uygulamasında Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlere Sağlanan İstisna Kaldırılıyor.

-Taşınmazlar Kısmi Bölünme Kapsamından Çıkartılıyor

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Hakkı (9 ay önce)
    Şimdi şu soruyu sorayım. Eğer seçimi Bay Kemal kazansaydı ve bu vergileri getirseydi, kim ne derdi? Kıyamet kopar mıydı? Birileri, bakın beceremediler, ekonomiyi maffettiler, der miydi?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Reis en doğrusunu bilir helal olsun reis e ne yapacaktı vergi getirmeyip ülkede petrol çıkmıyor ayrıca her ölen kişinin ailesine kişi başı yüz bin TL yatırdı onca yemek konteyner ya arkadaş vallahi Avrupa devleti zorlanırdi kolay mı bu işler.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Malatyalee (9 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Kendi yazdığınla çelişiyorsun seçimlerden önce her yerden maden fışkırıyordu seçim sonrası buhar olup uçtu mu ? , anayasa göre MTV yi iki kez almak aykırı bir durum , ÖTV deprem için çıkan yıllarca toplanan bir vergi bu paralar ne yapıldı , canlı yayında deprem için toplanan milyarlarca para ne oldu , senin çok paranı alırlar kardeş sen razısın da ben değilim .
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    24 yıldır deprem vergisi alınıyor.Ayrıca bu yılki K.maraş depreminde vatandaş ve kurumlar 50 milyar yardım topladı.Yeni vergiler ve KDV oranları artırıldı bunların toplamından haberin varmı?.Bak daha ilginç olanı da seçimlerden önce karadenizde doğalgaz ,Gabar dağında da petrol yatakları bulundu diyen Yetkililerin tersine siz petrol çıkmıyor diyorsunuz!Biriniz yalan söylüyorsunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla