SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Erdoğan İçin Bir Zafer"

0
Güncellendi - 2018-12-21 03:38:46
A- A+ PAYLAŞ

ABD merkezli Fox News Channel kanalının ulusal güvenlik muhabiri Jennifer Griffin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baskısıyla Suriye’den çekilme kararı aldığını iddia etti.

Fox News Channel kanalının ulusal güvenlik muhabiri Jennifer Griffin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump’a, Türk ordusunun PKK’nın ardından Suriye'ye girmeyi planladığını ve ABD askerlerinin yoldan çekilmeleri için uyarıda bulunduğunu iddia etti. Trump’ın 14 Aralık Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından çekilme kararı aldığını söyleyen Jennifer Griffin,“Trump, Suriye’den Erdoğan’ın baskısıyla çekilme kararı aldı” dedi.

Griffin’in bir ABD Savunma yetkilisine dayandırdığı iddialarına göre, çekilme kararını ilk duyan da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo oldu.

“Trump, kimseyi dinlemedi”

Jennifer Griffin, Donald Trump’ın ABD'yi Suriye’den çekmeye yönelik aldığı kararda, üst düzey komutanları, askeri danışmanları ve güvenlik uzmanlarını dinlemediğini belirterek, Trump’ın çekilme konusunda ABD Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri James Mattis ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya da kulak asmadığını söyledi.

Griffin, Mattis ve Bolton’ın, Başkan Trump’a, Suriye'deki Amerikan askerlerinin sadece DAEŞ'in mücadelesini sürdürmek için değil, aynı zamanda Suriye'deki İran kuvvetlerine gözdağı verdiği konusunda ikna edemediklerini gündeme getirdi. Bu kararın Başkan Trump’ın artık Mattis ve Pompeo'yu dinlemediği anlamına geldiğini belirtti.

“ABD’li komutanlar müttefiklerini koruyamamaktan korkuyor”

Griffin ayrıca, komutanların ve Pentagon’daki üst düzey yetkililerin, ABD'nin Kürt ve Suriye müttefiklerini koruyamayacağından korktuğunu iddia etti. Fox News’ın ulusal güvenlik muhabiri, ABD kuvvetlerinin yanında DEAŞ'ı yenmek ve Rakka'yı ele geçirmek amacıyla savaşan Suriye Demokratik Güçleri’nin ortadan kaldırılmasının artık muhtemel olacağını da belirtti.

Putin’e Noel hediyesi

Jennifer Griffin, söz konusu iddialarını dayandırdığı kaynağı ABD’li savunma yetkilisinin, acele alınan çekilme kararının DEAŞ’a karşı savaşmak için her şeyi riske atan Kürtlerin terk edilmesi demek olduğunu ve bundan sonra kimsenin Ortadoğu’da ABD ile birlikte çalışmayacağını ifade ettiğini söyledi. Jennifer, alınan kararın üst düzey Pentagon yetkilileri tarafından Rusya Başkanı Vladimir Putin'e Noel hediyesi olarak görüldüğünü itiraf etti.

ERDOĞAN İÇİN BİR ZAFER

Fransız Le Monde gazetesi, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan için diplomatik zafer" başlığıyla yayımladığı haberde, ABD'nin Suriye'den çekilme kararını değerlendirdi.

Haberde, "ABD birliklerinin (Suriye'den) geri çekilmesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için diplomatik zaferdir." ifadeleri kullanıldı.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararının Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan telefon görüşmesinden birkaç gün sonra geldiği belirtilen haberde, "Muhtemelen ABD Başkanı, Erdoğan'ın baskılarına yenik düştü." denildi.

Haberde, Türkiye'nin Suriye'de terör örgütü YPG/PKK'nın bulunduğu bölgelerde operasyona başlayabileceğine dikkati çekildi.

YPG/PKK'nın Suriye'de kendi devletini veya özerk bölgelerini kurmak istediği belirtilen haberde, Türkiye'nin YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde hakimiyet kurmasını engellemek istediği ifade edildi.

Haberde, Türkiye'nin temel hedefinin YPG/PKK'nın olduğu Münbiç'e girmek olduğu belirtilirken, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 2016'da YPG/PKK'nın Münbiç'i DEAŞ'tan geri aldıktan sonra oradan çekileceğine dair söz verdiğini ancak bu sözünü tutmadığının altı çizildi.

Le Monde gazetesinde ayrıca, ABD'nin Suriye'den çekilmesiyle bir boşluk oluşacağı ve çekildikten sonra bölgede sorunların artma riski olduğu yorumu da yapıldı.

BARZANİ ENDİŞELİ..

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski başkanı Mesut Barzani, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi sebebi ile endişe duyduğunu söyledi.

Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Barzani ve aynı zamanda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi eski başkanı Mesut Barzani ABD askerlerinin Suriye’de ani çekilme kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’deki durumun geleceğiyle ilgili endişe duyduğunu ifade etti. Suriye’deki Kürt bölgelerinde meydana gelen gelişmelerden endişe duyduğunu belirten Barzani, daha önce de bölgedeki Kürtlerin geleceğiyle ilgili korkuları olduğunu söylediğini hatırlattı.

“Teröre karşı yürütülen savaş henüz bitmedi”

Son olayların, şiddeti teşvik etmesi ve savaşın uzamasına sebep olabileceğini vurgulayan Barzani, terör örgütü DEAŞ’ın saldırıları altında kalarak göç etmek zorunda kalan Suriyelilerin çok zor günler geçirdiğini belirterek, teröre karşı yürütülen savaşın henüz bitmediğini kaydetti.

Washington, Paris, Erbil- iha, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız