SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Gerekirse Cumhurbaşkanına Kadar Taşıyacağız'

'Gerekirse Cumhurbaşkanına Kadar Taşıyacağız'
A- A+ PAYLAŞ

24 Ocak 2020’de 6.8 büyüklüğündeki Elazığ- Malatya depreminde ana kubbenin bir bölümde çökme, duvarlarda çatlama ve  ciddi hasar gören  ve ibadete kapatılan Yeni Cami (Teze Cami), restorasyon, güçlendirme ve çevre düzenlemesi olarak yapılan çalışmalarda cami siluetini bozan ve avlunun kuzey tarafına eklenen abdest alma yerlerinin kaldırılmamasına yönelik tepkiler artarak devam ediyor. 

Bu kapsamda Malatya Kent Konseyi’nde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri caminin siluetini bozan bu yapılanmaya karşı gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik istişare toplantısı düzenlediler.

Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda düzenlenen istişare toplantısına Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Kanaat Önderi Naci Şavata, Kültür Yaşam Dernek Başkanı Atilla Kantarcı, Niyazi Mısri Kültür Vakfı Başkanı Ahmet Baysar, Kitapçılar Derneği Başkanı Şahin Doğan, Malatya Medeniyet Derneği Başkanı Ebubekir Bakan, Çekül Vakfı Başkanı Bekir Sözen, Tecde Mahalle Muhtarı Ali Yiğit, Kayısı Kenti Muhtarlar Dernek Başkanı Alaaddin Aktaş,  Sonsöz Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ali Er, Yeni Cami Dernek Başkanı Affan Aksoğan, Mimarlar Odası Üyesi Talha Torun, Şehir Sanat Derneği Başkanı Hasan Bulğak, Memursen Malatya İl Başkanı Hüseyin Söylemez, Battalgazi Muhtarlar Dernek Başkanı Abdulvahap Ortaç, Birlik Vakfı Temsilcisi Ali Durak, Araştırmacı Yazar Hasan Demirbağ, Şehir Gönüllüleri Başkanı Mehmet Karabay, Şehir Gönüllüleri Meclisi Üyesi Bahattin Öner, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Çalışma Grubu Temsilcisi katıldı.

Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin bir kısmı ile düzenlemiş oldukları istişare toplantısında amaçlarının Yeni Caminin yeniden eski görünümünü kazanması için gerekli adımları atmak için bir arada olduklarını söyledi. Konu ile ilgili olarak Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşeceklerini ve gerekli prosedürleri uygulayacaklarını  söyleyen Artan "sivil toplum örgütleri bu konuda fikir birliği sağladılar, gerekli düzenlemelerin yapılması için bu konuyu  gerekirse Cumhurbaşkanımıza kadar taşıyacağız" dedi.

Malatya Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı Hasan Meşeli Vakıflar Bölge Müdürlüğün kendi uhtesinde kararlar aldığını ve alınan bu kararların Malatya halkını üzdüğünü söyledi.

 Mimarlar Odası Üyesi Talha Torun ‘’Şuanda bizim karşı çıktığımız asli konu caminin çevreyle kurduğu bağın koparılması. Caminin eski hailene getirilmesi Malatya mimarlar odası olarak her türlü desteği sağlayacağız.”

Emin Yücetaş “Malatya sahipsiz değil ve yeni camiye muhakkak  sahip çıkacaktır” dedi. 

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Toğrulca “Malatya kamuoyunda, farklı toplumsal kesimlerde bir duyarlılık oluştu. Malatya’nın basınında yeterince aslında yer aldı ve yer almaya devam ediyor. Bu caminin tescili yapılırken bu ucube şeylerin kaldırılması için  işi durdurma kararı alması gerekiyor”dedi. 

Kültür ve Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı “Malatya’mızın Tarihine ve Kültürüne Sahip Çıkmak Hepimizin asli görevidir. Konuyla ilgili Malatya’da verilen destekten dolayı herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Malatya Kent Konseyinden alınan bilgiye göre Yeni Caminin Restorasyonundan kaynaklı kamuoyunda oluşan taleplerin karşılanmaması halinde yasal bütün süreçlerin uygulamaya konulacağını belirtti.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • hasan (1 yıl önce)
    Mimarlar derneği gibi sizde kınıyorsunuz ama icraat yok.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Aziz (1 yıl önce)
    Kaldırsakta indirsekte ödeme yapıldı. Konusupta neyi çözeceksiniz. Cepten gitti birilerine. Bundan dolayı kendimizi kandırmayalım. Oyumuzu verelim bizler.....
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Zafer (1 yıl önce)
    Söylüyoruz söylüyoruz duyan da yok umursayan da herşey yerinde duruyor kalkan duvar yok. İşin ilginci siyasilerde tık yok efendim ilgileneceğiz bakacağız hiç ses yok. Çünkü bu ilin siyasileri tribüne oynayacak kadar bile vasıfları becerileri yok. Bir şehir bu kadar mı sahipsiz . İhalede yolsuzluk olacakti bir müdür çıktı önüne geçti görevinden aldılar ( Malatya'da sahip çıkmadı ya) sonra vurgun talan baktılar ses yok ekstra imalat sağlam minareyi sök tak sağlam duvarları kaldır yenile şuan cami imalatı için 30 milyon rakamları söyleniyor vakıflarda tek bir açıklama yok vekiller belediye suskun. Cumhurbaşkanına da ulaşamazsınız aynı talan tüm ülkede şu an yaşanıyor
    %88
    %12
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Keşke tek sorunumuz bu olsa. Keşke bu soruna gösterdiğimiz duyarlılığın onda birini diğer sorunlara da göstersek.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Yok mu bir Cemal Akın gibi delikanlı? Bir gece yarısı vursun kepçeyi duvarlara. Onlsr yapsın biz yıkalım.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Mahmut (1 yıl önce)
    Bu Yeni Cami restorasyonu ve tamiratının mümkün olan en pahalıya mal edilmesi için ta en başından beri gereken her şeyi yaptılar. İhaleyi istedikleri gibi ayarlayabilmek için Vakıflar Bölge Müdürü değiştirildi. İhalenin ardından müteahhit firmaya çok daha çok para kazandırabilmek için projeye sürekli ekler yapıldı, her seferinde yeni ödenekler çıkarıldı. Bu caminin avlusunu duvarla çevirme işi de onlardan biri. Yoksa bunu yapanlar bilmez mi, caminin görüntüsünü kapattıklarını, caminin görünümünü engellediklerini. Ama onlar daha yüksek maliyetli olduğu için bu kocaman duvarları yaptılar, hem de yıkılacağını, söküleceğini bile bile. O duvarlar yıkılacak ama kimse müteahhide ödenen parayı geri almayacak, bu projeyi onaylayanlardan hesap sormayacak. Çünkü bu iş baştan beri böyle götürüldü. Cami birilerinin rant kapısı oldu. Demek ki bu işxler de böyle yürüyor!
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Arkadaşlar bu şehrin daha büyük sorunları var..Neden bu duvara bu kadar taktınız? Sultanahmet camii nin etrafındaki duvarları gördünüz çoğunuz muhtemelen
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Atilla Kantarcı (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Hasan bey kardeşim, Sultanahmet caminin duvarı yapıldığı günden beri var, sonradan ilave edilmedi. Biz kültür varlığımız olan camimizin orjinalliğinin bozulmamasını istiyoruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Atilla bey Yeni camii ye iki minare daha eklediğinizde camii nin orjinalliğini bozabilirsiniz..camii nin orjinalliği değil bu çevre düzenlenmesine bir tepki olabilir..ordaki abdest muslukları camii nin orjinalliğine dahil değildir..konu bu kadar abartılacak kadarda mühim değildir..bu şehrin daha ciddi sorunları dile getirilmek yerine abdest musluklarının duvarının yüksekliğinin tartışılması çok anlamsız
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Naci şavata...onun vereceği akıl kendine kalsın, malatyasporun tüzüğünüde naci efendi yaptı takım bir köylüyü başkanlıktan indiremedi
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Blnt 44 (1 yıl önce)
    Şu hale bakın bunu yapanda ne akıl var yada bilerek yapılıyor biz eski halini istiyoruz yazık günah boşa harcanan paraya nerde Malatya’yı yönetenler milletvekilleri çıtları çıkmıyor herkes üstüne düşeni yapmalı vatandaş ne isterse onu yapmalısınız!!!!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Sahi Söğütlü Camiinin numaralanarak yerinden kaldırılan bembeyaz minaresinin taşları nereye gitti? Kamyonlara yüklenip bir vadiye boşaltıldığından bahsediliyor. O zaman neden numaralandı? Yeni Caminin de yıkılıp yerine iki katlı bir alışveriş merkezi üzerinde betondan bir "yepyeni cami" yapılmayacağını kim taahhüt edebilir? Hangi Henry Prost (İstanbul'daki 1340 senelik Arap Camii gibi) Yeni Camimizi perdelemek istiyor? Yukarıdaki sorumu tekrarlıyorum. Söğütlü Camii minaresinin numaralanan beyaz taşları kimin çeyiz sandığına sığdı da görünmez oldu? Kim bizi anıtsal minaremizden kopardı? Taşları götürenler kim? Numaralayanlar kimler? 24 ciltlik Tarih Kitabı hazırlayan Malatyalı Tarihçi Aynî kendi zamanına kadar bütün olayları kayıt altına almış ama bugünün malatyalısı maalesef tarihi minare taşlarının nerede olduğunu çıkaramıyoe.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Abdul Kadir (1 yıl önce)Osman isimli kullanıcı yorumuna
    Yüreğinize sağlık Osman abi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Söğütlü caminin minaresi tescilli eserdi resmen minareyi kayıp ettiler bu konunun iyice üzerine düşülmesi lazım bu anlamda Malatya haber olarak bu konuda da gerekli hassasiyeti göstererek gündeme taşıması lazım. Belediye Battalgazi de Alacakapi mescidini de yıkmak istiyordu kız meslek lisesinide Malatya haber sayesinde gündem olmuş önüne geçilmişti.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Umarız dediğiniz gibi birileri tarihi eserlerimize sahip çıkar. Malatya'da Söğütlü Camiinin anıtsal minaresini kaybetmek İstanbulda Beyazıt Kulesini kaybetme gibidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (1 yıl önce)
    Her platformda mikrofonu elinden düşürmeyen ve Malatya ile ilgili konuşma olunca kimseye söz vermeyen her şeyi ben bilirim diyen 'Taşhoran Kilisesi'ni restorasyon yapıp TV TV gezen katıldığı TV programlarına Avrupa dan cami imamlarını canlı yayına bağlattıran BBB S.Gürkan Ne de??? Malatyanın şehri emini nerede? Bu şehrin vekilleri nerde? https://www.youtube.com/watch?v=k8GyFlwEMyo
    %95
    %5
    Yanıtla