SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hekimhan Demiri Malatya'da İşlenecek"

0
Güncellendi - 2019-01-07 02:08:13
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi, TSO ve Maden Mühendisleri Odası tarafından TSO’da  “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirilmesi”  konulu panel düzenlendi.

Malatya Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda gerçekleşen panele, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Hasan Özkan, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, MTA Orta Anadolu 4. Bölge Müdürü Uğur Çakar, Malatya Sivil Toplum Örgütleri Birlği Başkanı Murat Cengiz, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis, Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Deniz Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

Milletvekili Çalık yaptığı konuşmada, “Şüphesiz tekstil sektörü Malatya için sanayi alanında en önde gelen sektörlerden bir tanesi. Elbette tekstile verdiğimiz önemi devam ettireceğiz. Ancak bununla beraber Endüstri 4.0’ı da yakalamamız gerekiyor. Dünya; sanayi alanında 4.0 yakalamak için çalışırken bizim de özellikle bu alanda ülkemize yol gösteren Bilim ve Sanayi Bakanımızın kılavuzluğuyla bu doğrultuda çalışma yapmamız gerekiyor. Bunun için Malatyalı iş adamlarımızın, sanayicilerimizin teknoloji altyapılarını tamamlayarak endüstri 4.0 yakalamak üzere mücadele etmesi lazım.” dedi.

Milletvekili Çalık şunları söyledi:

“Hekimhan ve Kuluncak sahası Demir yataklarının bulunduğu Türkiye'nin önde gelen alanlarından. Hekimhan'da, Kuluncak’ta çıkarılan demirin Malatya dışında işlenerek pazarlanması gündeme gelmişti. Bizler bu konuya müdahil olarak bunu engelledik. Erdemir Genel Müdürü ile görüşmeleri yaptık. Artık Hekimhan'da çıkan demir Hekimhan’da Malatya sınırlarında işlenecek. Bu sayede yüzlerce, binlerce istihdam sağlanmasına vesile olacak. Hekimhan Deveci’de Kolin şirketler Grubuna ait Hekimhan Madencilik Anonim Şirketi Entegre Demir Üretim Tesisi devreye alınmış durumda. Hasançelebi’de Erdemir şirketler Grubuna ait Ermaden Demir Cevheri Zenginleştirme ve Paketleme Tesisi kurulum aşamasında devam ediyor. Sadece bu iki firmanın verdiği yatırım taahhüdü 2 milyar TL’dir. Bu Malatya ve Türkiye için çok önemli bir yatırımdır. Türkiye'nin 30 milyon ton olan demir ihtiyacının 25 milyonu yurt dışından ithalat ile karşılanıyor. Bu çok büyük bir rakam. Dolayısıyla Malatya'ya Hekimhan’a yapılacak bu yatırımlar Malatya'ya faydasının ötesinde ülke ekonomimizi çok büyük bir getiri sağlayacak. Bu iş yerli ve milli bir iştir. Yüzde 100 yerli ve milli bir yatırımdır. Malatya'daki Demir madeninin çıkarılması, işlenmesi ve diğer aşamalarını daha endüstriyel bir hale getirebilirsek bölgemiz ve Türkiye'miz için büyük bir kazanım olacaktır. Bu konuda yapılacak çalışmalarda Biz Elimizi taşın altına koymaya hazırız.”

Malatya’nın maden sanayisiyle ilgili bilgiler veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Sadıkoğlu Malatya’da 205 işletme ruhsatlı maden ocağı olduğunu belirterek “Bu organizasyondaki en büyük amacımız sanayiyi, madeni ve akademiyi bir araya getirerek hem işletmeyi hem de istihdamı arttırmak. Hedeflerimizden birisi üniversite ve sanayi bağını kurmaktı. O nedenle bu tür toplantıları diğer sektörlerde de uygulayacağız. Yer altı kaynakları deyince akla Hekimhan-Hasançelebi geliyor. Türkiye'nin en önemli demir yatakları bu bölgede yer alıyor. Ayrıca, Yeşilyurt-Görgü'de Bakır,kurşun,çinko Darende'de çimento ham maddeleri Doğanşehir-Sürgü Demir Zuhurları, Hekimhan-Bıcır Krom madenleri yer alıyor. Akçadağ ve Kuluncak bölgesindeki mermer yatakları da Malatya için önem arz etmektedir. Malatya’nın 2018 yılına ait madencilik ihracat rakamı ise 1 Milyon 934 Bin Dolardır.” Dedi.

İnönü Üniversitesi Madencilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Sis," Madenlerini işleyen ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Madenlerini işletmişler satmışlar para kazanmışlar. Kazandıkları paralarla hem eğitime hem de sağlığa yatırımlar yapmış geleceklerini garantiye almışlar. Bizimde madenlerimizi işleyerek yatırımı geleceğimize yapmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra “Malatya Maden Potansiyelinin Değerlendirmesi” konulu panele geçildi.

İnönü Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Erdemoğlu ve Maden Mühendisler Odası Malatya il temsilcisi Ali Fırat katılımcıların sorularını dinledi.

Toplantı sırasında Enerji Bakanı Fatih Dönmez ile telefon görüşmesi yapan Milletvekili Çalık bir ay içerisinde bakan Dönmez’in Malatya’ya geleceğinin sözünü aldığını ve geniş katılımlı bir toplantının Malatya’da yapılacağını belirtti.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Ramazan (5 yıl önce)
    Ben Malatya'da yapacağız edeceğiz diye başlayan ve sadece lafta kalan projeler dinlemekten usandik.16 yıldır Türkiye atılım yaparken Malatya'nın bunun gerisinde kalmasını içime sindiremiyorum seçim öncesi verilen vaatler sunulan projeler insanlara pembe hayal kurdurmaktan başka birşey olmuyor Bu projeleri milletin oyunu almaktan başka bır birşeye yaramıyor bu verilen projelerin hiçbiri gerçekleşmiyor ve kimse arkadaş senin bu projelerin nerde diye sormuyor.artık sallama vaatlere inanmıyoruz bilin kendinizi kandiriyorsunuz sadece
    0
    0
    Yanıtla
  • ..44malatya (5 yıl önce)
    Madenden.demirden..soz.ediyorlar.yillardan. Beri.hekimhanede.cikal.madenler.demir.isletmesini.sivasa.verdiniz.mudurlukleri.baska.illere.verdini.zse.cim.yaklasdi.atip.tutuyorsunuz.yani.laf.olsun. Torbalar.oy.dolsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (5 yıl önce)
    Seçim yalanları tam gaz devam ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • kubilay (5 yıl önce)
    Bu iş de Battalgazi Devlet Hastanesi İhalesine , Kuzey Çevre Yolu işine ve Vagon fabrikası işine benzemesin.Çünkü Hekimhan tesisini 2011 yılında gezmiş ve Malatya için istihdam ve aş sağlayacaktı. Şu anda Sivaslılar aşını yiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ekrem Aybek (5 yıl önce)
    Ben bir maden işletmecisi olarak bu panele katıldım. Belkide Malatyada madenle ilgili Bu kadar geniş kapsamlı yapılan ilk paneldi. Sektör ile ilgili sorunlar dile getirildi . Sorunları gidermek için ne tür çalışmalar yapmak gerektiği görüşüldü. Bence çok yararlı bir panel idi. Maden mühendisleri odasına, Ticaret odasına, İnönü üniversitesi maden mühendisleri bölümüne çok teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin Enes (5 yıl önce)
    Bu konuda bölgeye yıllarca emek vermiş, hatta o zamanın hekimhan belediyesi tarafından fahri hemşehrilik verilmiş olan şuan Ufuk Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr. Sencer İmer beyefendiden bilgi alınarak danışmanlık yapması sağlanmalı. Kendisi şahsımında hocalığını yapmış önemli bir ilim adamıdır. Ek-1 https://m.biyografi.info/kisi/sencer-imer
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Neden katılımcı yok anlamadım, zaten ön sırada oturanlar protokol, Panelde anlatılanlar zaten herkesin bildiği konular, yeni bir şey göremedim, hadi hayırlısı, kısır bir toplantı daha
    0
    0
    Yanıtla
  • bek (5 yıl önce)
    koca salonda kaç kişi var?Kendileri de inanmıyordur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan (5 yıl önce)bek isimli kullanıcı yorumuna
    Inaniyolar inaniyolar sen gelmedim heralde cebrail
    0
    0
    Yanıtla