SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Her An 7.4 Deprem Üretebilir, Açıklamalarına İtibar Etmeyin'

'Her An 7.4 Deprem Üretebilir, Açıklamalarına İtibar Etmeyin'
A- A+ PAYLAŞ

Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, 4.4 büyüklüğündeki Elbistan depremi sonrasında yaptığı değerlendirmede, “Malatya-Ovacık Fayı her an 7.4 büyüklüğünde deprem üretebilir" gibi bir takım açıklamalar yapılabilir.  Lütfen itibar etmeyin. Çünkü Malatya-Ovacık Fayı 3.5 milyon yıl önce Doğu Anadolu Fayı oluştuktan sonra aktivitesini yitirmiştir.” dedi.

Sosyal medya hesabından  bugün merkez üssü Elbistan olan 4.4 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş, bölgedeki fay haritası nedeniyle “Malatya-Ovacık Fayı her an 7.4 büyüklüğünde deprem üretebilir” şeklindeki açıklama ve analizlere itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Deprem Uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş’in 4.4 büyüklüğündeki Elbistan depremi sonrası açıklama ve değerlendirmesi şöyle:

“Çardak Fay Zonu'nun doğu ucu, Sürgü fayı, eski zayıflık düzlemi olan ve aktif olmayan Malatya Fayı ve Çardak Fay Zonu olmak üzere üçlü kesişim bölgesi olan geniş bir zondan oluşan bir açılmalı fay büklüm bölgesi oluşturmaktadır. Bu pürüz bölgesinde ve yakın civarında 6 Şubat 2023 depremlerinden bu yana 13 aylık sürede 3.8 ile 5.5 aralığında değişen 250 artçı ve tetiklenmiş bağımsız deprem oldu. Bugün olan Mw=4.4'lük tetiklenmiş bağımsız deprem Çardak fayına paralel uzanan doğrultu atımlı birkaç km uzunluktaki kısa bir kırık üzerinde olduğu için, 6.0-7.5 aralığında deprem üretecek uzun bir fay bulunmamaktadır. Dolayısıyla endişelenecek bir durum söz konusu değil. “Malatya-Ovacık Fayı her an 7.4 büyüklüğünde deprem üretebilir" gibi bir takım açıklamalar yapılabilir.  Lütfen itibar etmeyin. Çünkü Malatya-Ovacık Fayı 3.5 milyon yıl önce Doğu Anadolu Fayı oluştuktan sonra aktivitesini yitirmiştir.”

DİĞER BİR UZMAN İSE..

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş ise, Elbistan’da meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmesinde bölgede 6 büyüklüğünde kadar artçıların olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Osman Bektaş, Elbistan’ın Malatya Fay sistemi üzerinde bulunduğunu da aktardı.

AFAD Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; saat 11.26’da merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 4.4 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabı üzerinden 4.4 büyüklüğündeki Elbistan depremine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede Ekinözü ve Malatya Faylarının tek bir fay hattı olmayıp paralel faylardan oluştuğunu belirterek, bölgede 6 büyüklüğünde depremlerin olabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Osman Bektaş’ın değerlendirmesi şu şekilde: 

“ “ELBİSTAN 4,4 ARTÇI DEPREMİ. MTA Diri Fay Haritasında açıkça görünmese de, Elbistan yerleşimi Ekinözü ve Malatya Fay Sistemleri içerisinde bulunur. Ekinözü ve Malatya Fayları tek bir fay hattı olmayıp paralel faylardan oluşmuştur. Bölgede M 4-5 artçılar, M6 ya kadar ulaşabilir.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Tanaruhu (1 ay önce)
    Ramazan bey, bu konularda ne tür çalışmalar yaptınız. somut olarak ortaya sunmanız gerekir . Türkiye de Bir yıldır dengesiz deprem hareketliliği oluyor. Öncelik insan hayatı . Bilim adamlarının ortak görüş belirtmeleri gerekir . Tahminler, yerin altının ne olacağını kestiremez.. Yazık olur bu canlara ve milli servete..Vebalde kalmayın herkes önlemini ona göre alır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    İtibar ediyorum önemsiyorum. Depremin ne zaman kaç şiddetinde olacağı önceden tespit edilemediğine göre itibar etmemek aptallık olur. Hele bir bilim adamının böyle beyanat vermesini talihsizlik olarak değerlendiriyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (1 ay önce)
    9 saat arayla deprem olmamıştı, literatürde böyle birşey yoktu. Bunu yaşadıktan sonra kimse bana yerin altı ile ilgili yorum yapmasın. Yerin altını kimse bilmiyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hasan (1 ay önce)
    Ramazan demirtaş hoca fazla tv ye çıkmasada bu konuda bence en uzman kişi..90 lı yillarda hazırladığı bir haritada türkiye de olacak depremleri yazmıştı..ve yazdığı yerlerin hepsinde depremler oluyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (1 ay önce)
    itibar etmeyin diye diye bu hale geldik ..bu millet akıllanmaz
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Malatyada büyük depremler bitmiştir. 2020 Sivrice 7.0/2023 Pazarcık 7.8/Elbistan 7.6!Naci hoca Malatyada büyük depremler bitti.Ancak Artçılar 2 yıl devam edecektir demişti.Bilim insanları bunu aylardır söylüyor.Bunların aksine hâlâ malatyada büyük deprem olacağını gündeme getirenlerin amacı gündemde kalmak için yaptığı polemiklerden başka bir şey değildir.Aslında esas konu bu olmamalıdır.Deprem dirençli kentler imar edildiği takdirde deprem gündemden düşecektir.Bizdeki en büyük sıkıntı şu an budur.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • adıgüzel bakırhan (1 ay önce)
    deprem dünyanın varolşunda ber olan bir olaydır.hiçbir bilim adamı şu şiddetinde, bu zamanda olcak diye birşey diyemez. bilselerdi maraş pazarcık depreminde 9 saat sonra olan elbistan depremini bilirlerdi. önemli olan 9 şiddetine göre sağlam yapılar ve dağların eteğine evleri yapmaktır. yoksa daha çok hayıflanırız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (1 ay önce)
    Her iki açıklamayı yapan isimler konunun uzmanı olmasına rağmen farklı görüş belirtmişler. Vatandaşın kafasını karıştırmaktan öte gitmeyen beyanatlar bence.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 ay önce)
    Allahu Alem
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Engin (1 ay önce)
    Kimse rant peşinde koşup da insanların hayatını tehlikeye sokmasin neyse onu söylesin eğer sakliyorlarsada allah onla o sehri kendilerine mezar yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Engin (1 ay önce)
    Kimse kimseyi kandirmasin eğer öyle durum varsa açık açık söylesin şehil ayakta kalacak kimsenin hayatına sebep olmasın rant pesindekiler koşanlar ise o şehrin altında kalsın da
    0
    0
    Yanıtla