SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Ürünleri Zaten Dünya Çapında"

0
Güncellendi - 2020-07-22 01:15:20
A- A+ PAYLAŞ

BAKAN DA BAĞLANDI.. Ticaret Bakanlığı’nın, kooperatiflerin gelişmesi ve kooperatifçiliğin yaygınlaşması amacıyla başlattığı Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Projesi kapsamında oluşturulan Kooperatifçilik Otobüsü, Malatya’ya geldi.

Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri konulu Panel, Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.  20 -24 Temmuz 2020 tarihleri arasında Türkiye’de Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri konuları ele alınacak. Ayrıca kayısı üretimi ve pazarlamasında kooperatifleşme çalışmaları masaya yatırılacak.

En az bir yeni Kooperatif ve iş fikri oluşturma hedefi ile yola çıkan Kooperatifçilik Otobüsü, Malatya’da kaldığı 20-24 Temmuz tarihlerinde, Yazıhan, Hekimhan, Kuluncak, Doğanşehir, Akçadağ, Darende, Doğanyol, Pütürge, Kale, Arapgir ve Arguvan ilçelerini gezecek.

Panel öncesi açılış konuşmasını yapan Ticaret Bakanlığı Esnaf Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a kadın kooperatifleri ile ilgili süreçte kendilerini yalnız bırakmadığı için teşekkür ederek, “Keşke gittiğimiz her ilde bütün siyasilerimiz bu kadar özen gösterse de kooperatifçilik daha ileriye gitse diye bakıyoruz. Bizim bu beşinci ilimiz. Birçok ilde bu programları yaptık ama Malatya’da gördüğümüz heyecanı diğer illerde göremedik. İnşallah bu diğer illerimize örnek olur ve hep böyle devam eder. Ekonomimizin vazgeçilmez argümanlarından biri de kooperatiflerimiz. Onun için bunun bir örnek olacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise “Kadın ve erkeğin birlikte bütünlük içerisinde iş hayatına katkı sağladığı anda ülkeler daha çok gelişmeye, ticari ve işletme hayatında, özellikle iş dünyasında daha aktif bir rol olmaya, üretmeye daha meyilli olduğunu görüyoruz. Gelişen ülkelerin birçoğunda kadınların aktif bir şekilde işin içerisinde olduğunu da gözlemliyoruz. Ülkemizde aslında kooperatif kültürüyle başlayan, bugün Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerimizin kurmuş olduğu kooperatifler umut ediyorum ki Malatya’da özellikle kadınların daha aktif bir yol alabileceği bir ortamı oluşturacaktır” diye konuştu.

"Küçük dokunuşların büyük farklar yaratacağının bilincindeyiz"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın eşi Hafize Gürkan, “Kooperatiflerin Malatya’daki durumu ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Eşim Belediye Başkanı seçildiğinde bu görevin sorumluluğun ne kadar büyük olduğunun bilincindeydim. Eşimle birlikte kendimde çok büyük bir sorumluluk aldığımı hissettim. Malatya deyimiyle ‘Beydağını sırtıma bindi zannettim’ bir eş olarak ilimizde ne yapabilirim? Başta bir anne, bir kadın toplumla özdeşleşmiş, toplumun sorunlarını kendi sorunları olarak gören, bir birey olarak toplumun dezavantajlı gruplarından olan kadınlara dokunmak, küçük dokunuşların büyük farklar yaratacağının bilincinde olarak ‘Kelebek Etkisi’ teorisiyle katlanarak toplumsal etkisinin artacağını ve yaygınlaşacağına emindim. Geldiğimiz nokta bizi haklı çıkarmıştır. Bu kapsamda Anadolu’muzun güzel ili Malatya’da kadınlara dokunulmalı, onlar harekete geçirilmeli ve güçlendirilmeli ve böylece hem kendi ailelerine hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacaklarının inancındayım. Bu nedenle kadınlarımıza alanlar açmalı, saygıdeğer Valimizin kıymetli eşi Nagehan Baruş hanımefendi ile istişare de bulunarak, Malatya’da kadın üretim kooperatifi kurma ve geliştirme noktasında mutabık kaldık. O dönemde ilimizde sadece 2 kooperatif vardı şu anda bu sayı 6’ya çıkmıştır. Bu sayı hem çok az hem de kooperatiflerle toplumsal farkındalık maalesef yetersizdir. Bu nedenle tüm kırsal ve merkez ilçelerde kooperatifler kurulmalı ve bunlar harekete geçirilmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi, 2019 Eylül ayında bizleri külliyede bir toplantıya davet etti. Toplantıda bizlere belediye başkanı eşlerine kendi illerinde özellikle ‘Sıfır Atık Projesi ve Gönüllü Aile Olma Projesi’ ile ilgili eğitimler yapmamızı ve çalışmalar yapmamızı söyledi ancak bunun devamında da her belediye başkanı eşi kendi illerinde ne yapmak istiyorlarsa topluma faydalı olan her hareketi destekleyeceklerinin sözünü verdiler. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşleri kıymetli hanımefendi Emine Erdoğan’a teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.

"Kadınlar ülkenin geleceğini inşa eden mimarlardır"

Malatya Valisi Aydın Baruş’un eşi Nagehan Baruş ise, “Türk kadını gerek ailenin sağlam temeller üzerinde kurulmasında gerekse aile hayatının sağlıklı koşullarda idame ettirilmesinde daima eşinin yanında yer alarak bugünün büyük Türkiye’nin ortaya çıkmasında çok önemli roller üstlenmiştir. Tarihe damga vuran liderlerin hayatına baktığımızda yanlarında ya anne olarak ya da eş olarak mutlaka bir kadının olduğunu görürüz. Yeni nesillerin yetiştirilmesinde vazgeçilmez bir paya sahip olan kadınlar bu anlamda bir ülkenin geleceğini inşa eden mimarlardır. Bugün toplumun her alanında her alan kadınların ülkelerin ekonomik ve sosyal refah düzeyinin artmasında her geçen gün daha büyük bir pay üstlendiğine şahit olmaktayız. Birlikte iş yapma kültürünün en önemli göstergelerinden biri olan kooperatifleşme bugün kadınlarımızın ortak başarılarında çok önemli bir yöntem olarak çıkmış durumdadır. Hayatın kurucu unsurları olan saygı değer kadınlarımıza en derin saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

"Kooperatif kollektif çalışma anlamındadır"

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Böylesi anlamlı bir programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kooperatif kollektif çalışma anlamındadır. İşbirliği ve üretim çıktısını ortaya çıkarmaktır. İş yapacağız, yapmış gibi görünmeyeceğiz. Sonuç odaklı ve halkın yararına faydasına dokunan işler yapacağız.

Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’de ve dünyada ilk kurulan Kuru Kayısı ve lisanslı depoculuk yapıyoruz. Yaklaşık 14 milyon Euro civarında bir rakama tekamül ediyor. 17 Aralık itibariyle faaliyete geçecektir. Malatya’nın ortak sıkıntısı olan şire ve buğday pazarının ihalesi en kısa zamanda yapılarak, ilgili paydaşlarla Malatya’ya yakışır güzel bir yer yapılıyor.

Kayısı Malatya için önemlidir. Güneşin altın yumurtası diye tarif ediyoruz. Malatya’yı mazisine layık istikbale kavuşturmak için gayret göstermeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

"Kooperatifçiliğin anlayışında yardımlaşma anlayışı sahiptir"

AKP  Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, “Kooperatifçilik anlayışı bizim medeniyetimizin yardımlaşma ve kalkınma kültürümüz ile örtüşmektedir. Bizim yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızın temeli başkalarına faydalı olmak üzeredir. Biz sadece kendi çıkarlarını düşünen bir toplum hiçbir zaman olmadık. Yaşadığımız coğrafyada herkesin mutluluğunu ve mutluluğu ile mutlu olan ve herkese yardım elini uzatmaya çalışan bir medeniyetin çocuklarıyız. Türkiye olarak, Suriye’deki kardeşlerimize ve pandemi sürecinde farklı ülkelere bütün imkânlarımızı seferber ettik. Herkese yardım elimizi uzatmaya çalıştık. Temelinde yardımlaşma olan kooperatifçilik anlayışına sahip çıkmamız gerekir” şeklinde konuştu.

"Malatya bundan payını almalı"

Milletvekili Öznur Çalık, açılışta yaptığı konuşmada, kadınların fıtratlarının farklı ama fırsatlarının aynı olması gerektiğini dile getirdi.

Milletvekili Çalık, fırsatları eşitlemek için herkesin mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Bu vesileyle 2002’den itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadınlarımızın artık işte, eğitimde ve kadın arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak, kadınlar arasındaki fırsat eşitliğini sağlamasından, ekonomide ve siyasette kadının görünür hale gelmesinde gösterdiği çabadan dolayı teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Türkiye’de 50 bin kooperatifin olduğunu kaydeden Çalık, “Yarısı Tarım Kredi yarısı da Ticaret Bakanlığı’nın kooperatiflerinden oluşuyor. Bu 50 bin kooperatifin sadece 300 tanesi kadın kooperatifi. Türkiye’deki kooperatifçiliğe baktığımızda Osmanlı İmparatorluğundan itibaren kooperatifçilik başlıyor ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük çabalarıyla Türkiye'deki kooperatifçilik çok önemli adımlarla ilerliyor. Sene 2012, o günden itibaren de biz, kadınlarımızın kooperatifleşmesi için her daim ve her yerde bu çalışmalar için destekler istedik. Bütün bakanlarımızdan, genel müdürlerimizden bu çalışmaların desteklenmesini arzu ettik. Şimdi kat ettiğimiz yolda herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Çalık, Malatya’nın güçlü kadınlardan oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Malatya, siyasette de sivil toplum örgütlerinde de güçlü kadınlardan oluşuyor. Hem Doğu Anadolu’da hem de Türkiye’de kooperatifleşme açısından çok önemli bir gün. 2000’li yıllarda sadece 10 tane kadın sivil toplum örgütü varken, bugün 50’ye yakın Malatya’da kadın sivil toplum örgütü faaliyet gösteriyor. Güçlü kadınlarımızın çalışmalarıyla biz bu işi Malatya’da başarırız. Biz, inanıyorum ki dört dörtlük hanım eller yani Malatyalı hanımlar, Malatya’da üretime geçer, kooperatifleşmede de Türkiye’de rekora imza atar. Sadece bir kadın kooperatifine 150 bin liraya kadar destek, karşılıksız hibe Ticaret Bakanlığı tarafından verilecek. Bunun açıklamasını da ilk Malatya’dan yapıyoruz. Siz çalışırsanız, projenizin yüzde 75’ini Ticaret Bakanlığı karşılayacak. Dolayısıyla benim hepinizden istirhamım; bir eline nesin var, iki elin sesi var, üç el daha çok alkış, beş el daha çok güç. Biz birlikte güçlüyüz. Kadınlarımız kooperatiflerini kurduğu andan itibaren de nerede, ne zaman, nasıl isterseniz her bir kooperatifin gönüllü üyesi olarak ben, sizlerin yanında olacağım. TKDK’dan Tarım ve Orman Bakanımızın katkılarıyla Malatya çok ciddi destekler aldı. Yaklaşık 300 milyona yakın Malatya, TKDK’dan destek aldı. Ben, kadın kooperatiflerimizin de özel destek almasını istiyorum. Bugün TKDK, Türkiye’ye nasıl destek veriyorsa, Malatya’ya nasıl destek veriyorsa, yaklaşık 1,5 milyarlık IPARD projeleri kapsamında Malatya bundan payını almalı. Malatya bundan payını alırken, kadın kooperatiflerimizde bundan payını almalı. Biz, sosyo-ekonomik gelişmişliğimizi, sürdürülebilir kalkınmamızı, sosyal, ekonomik ve demokratik gelişmemizi kooperatiflerimizi güçlendirerek yapabiliriz.”

"Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çalışmada bizler onların yanındayız"

Malatya Valisi Aydın Baruş, “Bu çalışmalar ilimizde kooperatifçilik konusunda bilinçlenmeyi artıracak ve bu konuda hem erkeklerimizin hem de kadınlarımızın inisiyatif alması yönündeki cesaretlerine katkı sağlayacaktır. Kadınlarımız güçlerini bir araya getirdiklerinde başaramayacakları hiçbir şey olamaz. Bundan eminiz. Bugün çok sevinçliyim ki Malatya kadınları bu konuda gerekli duyarlılıklara sahipler ve gelecekte büyük başarılara imza atacaklar. 6 tane kooperatifin kurulması bunu gösteriyor. Kadınlarımızın ortaya koyduğu her çalışmada bizler onların yanındayız. Özellikle kadın kooperatiflerinin kurulması aşamasında her türlü desteği verme noktasında ifade etmek istiyorum. Gerekli desteği vereceğiz. Kadını güçlü olmayan bir ülke ne ekonomi bakımından ne kültür, ne de sosyal bakımda güçlü olamaz. Güçlü olan ülkelere baktığımız zaman hepsinin ekonomik ve sosyal hayatında kadınların aktif rol aldığını görüyoruz. Ülkelerinin ekonomi ve sosyal hayatına çok değerli katkılar sunduğunu görüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kadınlarımızın ülke ekonomisine katkıları hızlı bir şekilde artmaktadır. Bütün bakanlıklarımız kadın girişimcilerimize destek veriyorlar. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu desteği sağlayan herkese yürekten inanıyorum. Malatya kadınının başaramayacağı hiçbir iş yoktur. Birbirimize güvenelim. Bu çalışmanın Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

"Malatya'nın ürünleri zaten dünya çapında"

Panele video konferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kooperatif otobüsünün bu hafta Malatya’da olacağını ve kooperatifçiliğin anlatılacağını ifade etti.

Bakan Pekcan, Malatya’nın yerel ürünleriyle ilgili kooperatifler nasıl etkin bir şekilde kurulabilir, yönetilebilir konusunda ekiplerin Malatya’da olduğunu ve ilçelerdeki kadın girişimciler ve kooperatiflerle bir araya geleceklerini kaydetti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, kadınların bilişim alanında da faaliyet gösterip, kooperatifleşmesini önemsediklerini ifade ederek, “Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde kooperatifçiliğin üretimde ve ihracatta ne kadar öncü rol üstlendiğini de aslında hep beraber görüyoruz. Bizimde hedeflerimiz arasında kooperatiflerimizin, üretim ve ihracatta özellikle de kadın kooperatiflerimizin üretimde ve ihracatta daha fazla yer almadır. Bununla ilgili de çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bir kişinin, bir girişimcinin ya da bir küçük işletmenin cesaret edemeyeceği veya altından kalkamayacağı ölçekte bir üretimin, bir araya gelince el birliğiyle yapınca kolaylıkla altından kalkabildiğini ve üretime ve ihracata katkı sağlandığını görüyoruz” diye konuştu.

Bakan Pekcan, AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a da kooperatifçiliğe verdiği önem ve destekten dolayı da teşekkür etti.

Türkiye’nin her köşesinin kültürel zenginliklerin yanı sıra çok verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Bakan Pekcan, “Malatya’nın ürünleri zaten dünya çapında. Bunu kadınların eliyle nasıl daha geliştirebiliriz, artırabiliriz; tarımsal ürünlerden el sanatlarına, ticaret ve sanayi alanındaki pek çok konusunda yerel potansiyellerimiz ve yerel dinamiklerimiz oldukça güçlü. Oldukça yaratıcı ve üretken. Kooperatiflerimiz ve birliklerimiz yerel dinamiklerin daha kolay hayata geçirmekte, çok daha etkin kullanabilmekteler. Biz de bakanlık olarak bütün ekibimizle, imkanlarımızla her zaman kooperatiflerimizin, girişimci ve kooperatifçi kadınlarımızın, esnafın her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Kooperatifçilik Tanıtım ve Geliştirme Otobüsümüzde bulundukları illerde eğitimler verip, panel ve çalıştaylar düzenliyorlar. Bugünlerde çok önemli bir programımızı hayata geçirdik. Öznur hanım bizleri ziyaret etti. Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi'ne (KOOP-DES) çok büyük önem verdik. Kadın kooperatiflerimizi destekleme amacı güdüyoruz. Bir araya gelip üretim, istihdam, katma değer sağlayan projeleri de kooperatiflerimiz 81 ilde İl Ticaret Müdürlerimize başvurabilirler. Burada makine ve ekipman tedarikleriyle ilgili destek yüzde 50 ama Malatya için yüzde 75. Makine ve ekipman tedarikine maksimum 150 bin liraya kadar olmak üzere hibe desteği vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardında AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ın moderatörlüğünde;

-Esnaf Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan,

-TKDK Başkanı Dr. Muhammed Adak,

-Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri,

-Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz Bozkuş ile

"Kooperatifçilik ve Kadın Kooperatifleri Paneli” gerçekleştirildi.

Bülten- malatyahaber.com-

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • osman reis (3 yıl önce)
    orda bütün vekiller vali var belediye başkanı var. ticaret bakanı neden sadece öznur çalıka teşekkür ediyo. bülent tüfenkci eski bakan bide.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Kooperatifçilik bu memlekette yıllar önce bitti. Kimse de bu konu ile ilgilenmedi. Kooperatifçilik bitince tarım da bitti. Halk köyünü kasabasını bırakıp şehre gitti. Artık kooperatif değil ne kurarsanız kurun, o halkı geri getiremezsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selamet (3 yıl önce)
    Başkan Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’de ve dünyada ilk kurulan Kuru Kayısı ve lisanslı depoculuk yapıyoruz.demiş tabi ki ilk olacak, Dünyanın kaysı üretiminim yüzde 85'i Malatya da o sebepten sadece burada kurulması gerekiyor. Yüz yılda geçse her halde dünya da tek olacak. Bir de lisanslı depoculuk sizin zamanınızda projelendirilmedi, hibe sizin zamanınızda kazanılmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami (3 yıl önce)
    Öznur hanım biz kayisi birlik istiyoruz. Yaparsa sen yaparsin. Digerlerinden beklentimiz bile yok zaten. Hadi bitirin su isi
    0
    0
    Yanıtla