SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İçli Köfte ve Banazı Karası Üzüme Tescil Belgesi

0
Güncellendi - 2021-08-25 16:43:37
İçli Köfte ve Banazı Karası Üzüme Tescil Belgesi
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi ve Yeşilyurt Kent Konseyinin ortaklaşa yürüttükleri çalışmalar neticesinde; Malatya’nın yöresel lezzetlerinden Malatya İçli Köfte Yemeği ile Banazı Karası Üzümü Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuştu. Başkan Çınar, Malatya’nın tescil belgesine kavuşan 14 yöresel ürününden 4’ünün Yeşilyurt’ta olmasından büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun kabul edilmesinden sonra Ankara’ya giden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AKP Yeşilyurt İlçe Başkanı Muhammed Emin Yalçınkaya, Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Aslan, Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi İsmail Caner Kaymaz ile Yeşilyurt Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Ercan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ı makamında ziyaret ettiler.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Malatya İçli Köfte Yemeği ile Banazı Karası Üzümünün Tescil Belgesini Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a takdim etti.

Malatya ve Yeşilyurt’un tarihsel zenginlikleri, yemekleri, tarımsal ürünleri ve medeniyetini ön plana çıkartmaya yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Malatya’nın geleneksel sofra kültüründe özel bir konumda olan içli köfte ile tadı ve aromasıyla farklı bir lezzet olan banazı karası üzümünün Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almasından büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a teşekkürlerini sunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Yeşilyurt Kent Konseyimizle ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde geleneksel sofra kültürümüzün önemli lezzetlerinden olan içli köfte yemeğimiz ile tarımsal ürünlerimizden banazı karası üzümümüz Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almaya hak kazandı. Yaptığımız başvuru ve girişimlerimizin olumlu sonuç vermesinden sonra bugün Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ı makamında ziyaret ederek faydalı bir görüşme yaptık ve her iki yöresel lezzetimizin tescil belgemizi aldık. Malatya ve Yeşilyurt’un tarihsel zenginlikleri, kültürü ve sofralarımızın eşsiz lezzetlerinin korunması, muhafaza edilmesi ve geleceğe taşınması adına başlatılan çalışmalara desteklerini esirgemeyen Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan başta olmak üzere bu konuda aktif bir çalışma yürüten tüm kurullara ve görevlilere şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Coğrafi İşaret Tescil Belgesine kavuşan Malatya İçli Köfte Yemeği ile Banazı Karası Üzümünün tanıtımı ve pazarlamasını daha planlı ve sistemli bir şekilde gerçekleştirerek kentin turizm ve ekonomik hayatına önemli katkılar sunacaklarını ifade eden Başkan Çınar, “Malatya mutfağının eşsiz lezzetlerinden olup, damaklarda farklı bir tat bırakan içli köftemiz ile banazı karası üzümümüzün yakından tanınması ve bilinmesi için önemli bir belgeye kavuştuk. Malatya ile markalaşan Malatya İçli Köfte Yemeğimiz ve Yeşilyurt’umuzun verimli topraklarında yetişen Banazı Karası Üzümümüz, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescil edilmesiyle birlikte kültürel ve ekonomik açıdan da korumaya alınmış oldu. Bu eşsiz lezzetlerimizin hazırlanışı ve sunumunu da artık belli bir düzeye yerleştirip, hak ettiği değeri görmesi için gerekli çalışmaları yapacağız. Padişah yemeği olarak bilinen kiraz yaprağı sarma köftemiz ve dalbastı kirazımızdan sonra banazı üzümümüz ve içli köftemizin de coğrafi işaret tescil belgesine layık görülmesi hepimizi mutlu etmiştir. Bugün aldığımız tescil belgelerinden sonra Malatya’da tescillenen yöresel ürünlerimizin sayısını 14’e çıkmış oldu. Tescil belgesi almaya kazanan ürünlerden dördünün Yeşilyurt’ta olması ise bizleri ayrıca gururlandırmaktadır. Yöresel ürünlerimizin tanıtımı ve tescil belgelerine kavuşma süreçlerinde katkılarını esirgemeyen Yeşilyurt Kent Konseyimize, Yeşilyurt Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifimize ve katkı sunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya ve Yeşilyurt’a hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Malatya’nın gastronomi ve kültür kenti olduğunu hatırlatan Başkan Çınar, “ Malatya’nın gastronomi alanındaki güçlü potansiyelini iç ve turizme kazandırıp kentimizin turizm yapısını hareketlendirmek ve daha fazla turistin kentimize gelmesini sağlamak adına son dönemlerde ciddi çalışmalar ve yatırımlar yapılıyor. Milletvekillerimiz, Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerimizle birlikte çalışarak gastronomi alanında ne kadar iddialı olduğumuzu gözler önüne seriyoruz. Birlik ve beraberlik ruhuyla başlatılan ve devam eden çalışmaların meyvelerini ise teker teker topluyoruz. Yeşilyurt Belediyesi olarak ta bu çalışmalar içerisinde aktif bir şekilde yer alıp, doğal ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra vegan ve vejeteryan yemekleri ile kahvaltılıklarıyla zengin bir yemek menüsüne sahip Yeşilyurt mutfağının hak ettiği değeri görmesi, tanınması ve bilinmesi için Lezzet Vadisi projemiz çatısı altında önemli projeleri gerçeğe dönüştürüyoruz. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alması için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yaptığımız bir çok ürünümüz daha bulunmaktadır, inşallah onlarında bu belgeyi almasıyla birlikte yöresel ürünlerimizi markalaştırıp, dünyanın dört bir tarafına Malatya ve Yeşilyurt adı altında eşsiz lezzetlerimizi ulaştıracağız.” diye konuştu.

Bülten

GÖRSELLER: Yeşilyurt Belediyesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Adamlar tescil ettirdikleri üzümü tanımıyorlar, bilmiyorlar. Bunlardan işte bu kadar belediye başkanı, yönetici olur. Kaç tane skandal patladı, adam hala koltuğunda oturuyor. Bunlardan bu memlekete fayda gelmez de bari zarar vermeseler.
    0
    0
    Yanıtla
  • zeki (2 yıl önce)
    Geçtiğimiz yıllarda da banazımızın üzümü tescillendi diye haber yapılmıştı, kaç çeşit tescil var anlamadım gitti. Emeği geçenlere teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • yucel (2 yıl önce)
    emeğinize sağlık.değerlerimize vb durumları takip eden belediyemize de ayriyeten teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyyah Tarihçi (2 yıl önce)
    Banazı ya yani KONAK KASABASINA hayırlı olsun. Malatya'nın gururu BANAZI.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kadir (2 yıl önce)
    Yorumları okuyunca sanki Malatya içli köftesi malatya ya değilde Yesilyurt ilçesine alınmış. Cahillik bu olsa gerek alınan coğrafi işaretli ürünler bir ilçeye değil tüm Malatya için aliniyor. Resimlere takılanlara gelince resimler her haber kaynağı kendisi bir yerlerden bulup yapıştırmış. Türk patent kurumunca tescillenen ürünlerin resimleri tabiki bunlar değil. Biraz emeğe saygı lütfen. EDİTÖR'den: Üzüm ve içli köfte görselleri, Yeşilyurt Belediyesi'nin tescil belgesine ilişkin basın bülteninin ekinde gönderdikleridir. Tescillenen ürünlerin görseli olarak gönderilmiştir. Yanlış varsa belediye düzeltmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alınan Coğrafi işaretin tüm Malatya'yı kapsadığı biliniyor. Ürünleri pazarlayan herkes belgeyi kullanabilir. Bu tür başvuruları Büyükşehir Belediyesi yapsaydı kimse yapılanları yanlış anlamazdı. Okuyucu kitlesinin genelinin anladığı şu; İki ürünü Yeşilyurt Belediyesi almış, sahiplenmiş." İlgili Belediye için güzel bir reklam. Genel manada ise kötü bir strateji. Suçlu kim? Bence Büyükşehir Belediyesi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nogay (2 yıl önce)
    Coğrafi Tescilli Ürünler Bölge İçin Çok Önemli.. Geziye çıkanlar bu ürünleri tatmak istiyor. Hayırlı olsun teşekkürler yeşilyurt kent konseyi ve belediyesi
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalıı (2 yıl önce)
    Son dönemde Malatya'nın tescil noktasında bu kadar öne çıkması gurur verici. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Olumsuz yorum yapanların amaçları nedir bilmem. Yıllardır var olan coğrafi tescil olayında yeni yani adımız duyuluyor. Çalışmalar yapılıyor. Biri diyor üzüm yok diğeri diyor köfte Doğanşehir'e ait. Her Malatyalı bilir Doğanşehir köftesini. Polat köfte derler ve uzunca olur. Malatya'da ise daha kısa olur. Neyse bunun ayrımını yapacak değiliz. Malatya'nın bütün ilçeleri bizim ilçemiz. Yapılan iş yorumlarla gölge de bırakılmak istenmesin yeter ki. Başkan beye ve ekibine cok teşekkür ederim. Çalışmak sadece asfalt yol su vs vs değil. Şehrimizin tanıtılması için bu tarz hizmetler artık eskisinden daha değerli.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Yeşilyurt Kent Konseyi tebrik ederiz, Yeşilyurt Belediyesinin tek çalışan ve faaliyet üreten birimi galiba.. Malatyamız için çok güzel gelişmeler..
    0
    0
    Yanıtla
  • Banazili (2 yıl önce)
    1.Banazi karasi tescilleniyor bunu ureten sahiplenen hak sahibi banazidan kim var yaninizda. 2.Fotografta kullanilan üzüm googleden alinmis basit is olsun diye konulan bir foto ki banazi karasi degil. 3.Sayin başkanın bir is yaparken degerlere braz saygi lütfen sadece haber icin siyesi rant icin birseyler sahiplenilip yarin unutulmasın. 4.En Aci verici olan ise banazi karasi tescil aliyor banazida nefedeyse uzum kalmadi ve desteklenen 1 tek proje yok. 5.Yakin donemde de hasat zamani lutfen haner niteligi tasiyan gercek banazi da gerçek banazi hasadi ve banazi karasinin uretim seruveni kayit altina alinip ulisal nitelikte tanitim yapılsın. NOT.Banziya sahip cikmayan 1 tek proje dahi uretmeyenleri kiniyorum. (Yama asfalt haric) Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • ferhat (2 yıl önce)
    İçliköfte yi Doğanşehir İlçesinin beldeleri tarafından yapıldığını herkes bilir. Bunların başında Polat ve Sürgü gelir. Yeşilyurt Belediyesi kaş yaparken göz çıkartmış. Tescilli !! ürününle, Doğanşehir bölgesinde yapılan köfteleri yan yana koy ve millete tattırsana. Oldu olacak Kayseri mantısına falan da sahip çıkın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rıza (2 yıl önce)
    Malatya adına üzüm ve köfte tescillenmiş işte,keyfini çıkarmak lazım.Küçük fotoğrafa takılırsak büyük fotoğrafı göremeyiz.Tebrikler Mehmet Çınar
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaya (2 yıl önce)
    Keşke 4 bin Euro ya Almanya'ya götürmeyi de tescil ettirmek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    Kara Üzüm (Öküz Karası) Banazı nın Değil Yeşilyurt Gözene nin, Ayrıca Banazı da Üzüm Bağı mı Kaldı. Gidin Gözene ye Arapkir den Fazla Üzüm Bağı Var
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kömür (2 yıl önce)
    Keşke görsellerde Banazı üzümü kullanılsaydı. Eğer tescil de bu ürüne yapılmışsa vay halimize !
    0
    0
    Yanıtla
  • dikkat (2 yıl önce)
    Fotoğraftaki üzüm Banazı Karası değil
    0
    0
    Yanıtla