SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

İlk Türk Astronot Gezeravcı Malatya'da Öğrencilerle Buluştu

İlk Türk Astronot Gezeravcı Malatya'da Öğrencilerle Buluştu
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Malatya'da öğrencilerle bir araya geldi.

Gezeravcı, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen programda, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te bölgede herkesi derinden sarsan bir deprem felaketinin yaşandığını söyledi.

Bu işin en acı haliyle tecrübesini yaşayan öğrencilerle bir arada olmanın kendisi için çok önemli olduğunu anlatan Gezeravcı, "Öncelikle yakınlarını kaybedenler varsa başınız sağolsun, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin. Hayatta kalma azminizle, duruşunuzla bu görevin başında hakikaten hepimizi duygulandırdınız. Verdiğiniz mücadele hepimize ilham kaynağı oldu. Hayatta kalma azminiz sıradan başarılarda hepimize ilham kaynağı oldu. Çok teşekkür ederim." dedi.

Devletin güçlü iradesiyle gerçekleşen Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonuna işaret eden Gezeravcı, ilk defa gerçekleştirilen bu görevin haklı gururunun yaşadığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Önümüzde devletimizin güçlü iradesiyle yaşayacağımız daha nice mutluluklar var. Ay araştırma programına ilişkin şu anda konulan takvim 2026 ile 2028'in aralığında kendi yapmış olduğumuz bir roket ve kendi motorumuzla aya erişmek. Bunun yanında bizim de gerçekleştirdiğimiz görevde olduğu gibi başka bir ülkenin topraklarından, onların imkanlarıyla uzaya erişmek yerine kendi ülkemizin toprakları ya da kendi ülkemizin kontrolünde dünyanın başka bir coğrafyasındaki bir uzay platformunda bu tür uzay faaliyetlerini yürütme konusunda devletimiz şu anda çok önemli süreçleri yürütüyor."

Hali hazırda kendi uydularını uzaya gönderen Türkiye'nin 8 Temmuz'da yüzde 100 yerli ve milli, tamamen kendi mühendislerince, kendi imkanlarıyla ürettiği ilk uydusunu daha fırlatacağını belirten Gezeravcı, bu fırlatma ile Türkiye'nin, bu alanda dünyada 11'inci ülke konumuna geleceğini ifade etti.

TEKNOFEST'e dikkati çeken Gezeravcı, dünyada bu kadar büyük boyutlu ve yüksek katılımlı, gençlerinin kabiliyetlerini, zihin güçlerini ve potansiyellerini ortaya koyup orada elde ettikleri başarılarla ilham vererek ilerde daha büyük işleri yapmak için cesaret sağlayacak bir teknoloji fuarı daha olmadığını söyledi.

- "En büyük zenginliğimiz genç nüfusumuz"

Türkiye'nin en büyük zenginliğinin petrol ve yeraltı kaynakları değil, genç nüfus olduğuna değinen Gezeravcı, şunları kaydetti:

"Birazcık ders yoğunluklarınız bittiği zaman belki yaz döneminde göz atacağınız uluslararası kaynaklarda farklı entelektüel bilgiler var. Dünyada şu anda en korkulan potansiyel toplumsal problemlerden bir tanesi ülkelerin giderek artan yaş ortalamaları ve giderek azalan nüfusları, genç nüfusları özellikle."

Türkiye'nin 100 yıllık tarihinde ilk defa bir astronot seçim süreci başlattığını kaydeden Gezeravcı, şöyle devam etti:

"Bize en yakın coğrafyada Avrupa Uzay Ajansı var. 27 ülkeden oluşan bir çatı organizasyon. Yıllardır uzay alanında faaliyet gösteriyorlar, astronotlarını seçip uzaya gönderiyorlar. 2020 yılında bir astronot sınıfı daha seçmeye karar vermişler. Seçilen yeni astronot sınıfının halkla paylaşılacağı gün Avrupa Uzay Ajansının başkanı haklı bir mutlulukla, 'uzay farkındalığını o kadar üst düzeye çıkardık ki 27 Avrupa ülkesinden tam 22 bin vatandaş bu sürece başvurdu.' dedi. Bizim 100 yıllık tarihimizde ilk defa yaptığımız bu sürece tek bir ülkeden tek seferde 36 bin vatandaşımız başvurdu."

- "Başarabileceğinize inandığınız halde sizi alıkoymaya çalışan insanlardan uzak durun"

Gezeravcı, teknolojinin değişmesi vesilesiyle insanların bulundukları coğrafyayı dahi terk etmeden mevcut zihin gücünü farklı alanlara tatbik edebildiğini vurgulayarak, "Bu işlerin yapılmasında genç nüfus, genç beyinler müthiş şekilde öne çıkıyor. Roket eğitimlerinde bizi 11 ay boyunca hazırlayan, bütün o kapsülün eğitimlerini veren, bizi uzaya götüren ve geri getiren operasyonun içerisindeki arkadaşlarımızın yaş ortalaması 26. Lütfen taşıdığınız potansiyelden zerre kadar kuşkuya düşmeyin ve bünyenizde barındırdığınız bu potansiyeli sorgulayan insanlardan, yapabileceğiniz işleri başarabileceğinize inandığınız halde sizi bu yoldan alıkoymaya çalışan insanlardan uzak durun." diye konuştu.

AA- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Vicdan (1 hafta önce)
    Soruyorum. 50 Milyon Dolara kaç depremzede aileye ev sağlanırdı..
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Kernekli (1 hafta önce)Vicdan isimli kullanıcı yorumuna
    Bilinçli mi soruyorsun?
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 hafta önce)
    55 milyon dolarlık uzay turisti astranot oldu adam kahram gibi karşılanıyor adam ay a bile çıkmadan turist astranot nasıl bir memleket olduk
    %62
    %38
    Yanıtla
  • bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak kara cahillik bu herhalde. sırf hükümete muhalefet edeceğim diye turist muamelesi yapan zavallı medyanın gazıyla bu çok değerli bilimsel çalışmayı akıllarınca etkisizleştirmeye çalışıyorlar. Bu ülkede iyi olan bu ülke yararına ne olsa sırf muhalafet edeceğim diye yanıp tutuşan herşeye karşı çıkan bir güruh var. Atatürk ne diyor "En Hakiki Mürşit İlimdir Fendir." Bilim adamına turist yapmak filim adamlarına özgüdür. Bence önce uzaya niye gittiğini ideolojik aymazlardan değil bilimden öğrenin
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Turist (1 hafta önce)
    Yanilmiyorsam bu turistik gezi için 200 milyon Euro harcandı. O 200 m. Euro ile 2-3 üniversiteye ne imkanlar sağlanırdı ne insanlar yetisirdi neyse...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kernekli (1 hafta önce)Turist isimli kullanıcı yorumuna
    Yetişmiş adamlara turist muamelesi yapıp sonra da insan yetiştirmekten mi bahsediyorun. yetişmiş adama sahip çıkmayıp ideolojik aymazların gazlamalarıyla turist muamelesi yapacak kadar bilgisiz kara cahilsiniz. bence senin gibi kara cahillerin eğitimine harcansaydı keşke
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Uzaylı (1 hafta önce)
    Uzaydan ne getirdin bize gezeNavcıııı
    %64
    %36
    Yanıtla