SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Irak'taki Olaylı Gösterilerde 125 Yaralı

Irak'taki Olaylı Gösterilerde 125 Yaralı
A- A+ PAYLAŞ

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının düzenlediği gösterilerde yaralı sayısının 125'e ulaştığı bildirildi.

Irak Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, gösterilerdeki yaralı sayısına ilişkin bilgi verildi.

"Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlara getirilen yaralı sayısı 100'ü sivil, 25'i asker olmak üzere 125'e ulaştı." ifadesine yer verilen açıklamada, yaralıların tedavisi için gerekli tüm sağlık önlemlerinin alındığı ve diğer sağlık hizmetlerinin sağlanması için Bakanlığa bağlı kurumların seferber olmaya devam ettiği belirtildi.

Bakanlıktan sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, başkentteki Yeşil Bölge'de göstericilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 60 kişinin yaralandığı bilgisi paylaşılmıştı.

Sadr yanlıları Yeşil Bölge'yi basmıştı
Irak'ta Ekim 2021'de yapılan seçimlerden galip çıkan Şii siyasi ve dini lider Mukteda es-Sadr, hükümeti kuramayınca siyasetten çekilmişti. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi olan Koordinasyon Çerçevesi'ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi, 25 Temmuz'da başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani'yi seçtiğini duyurmuştu.

Mukteda es-Sadr destekçileri, İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı Sudani'yi protesto etmek için bugün başkenti Bağdat'ta hükümet binaları ve yabancı misyon temsilciliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge'yi basarak meclis binasına girmişti.

Protestocular, meclis binasında süresiz oturma eylemi başlatmıştı.

DİYALOG ÇAĞRISI

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih'in başkent Bağdat'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr yanlılarının meclisteki eylemlerinin ardından yaptığı yazılı açıklama, Irak Cumhurbaşkanlığının Twitter hesabından paylaşıldı.

Ülkenin içinden geçtiği hassas dönemde herkesi sükuneti muhafaza etmeye ve vatanın menfaatini her şeyin üstünde tutmaya çağıran Salih, yaşanan krizin aşılması için ülkenin güvenlik ve istikrarını sağlamayı, sivil ve toplumsal barışı sağlamlaştırmayı amaçlayan, vatanın menfaatini önceleyen gerçek ulusal bir diyaloğa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Salih, siyasi çevreler arasında olması istenen diyaloğun, ülkede yaşanan krizin kökenine inmesi, bunlara çözüm üretmesi ve ülkeyi güvenli limana ulaştırması gerektiğini dile getirdi.

Mevcut durumun, tüm siyasileri büyük bir sınavla karşı karşıya bıraktığını aktaran Salih, yolsuzlukla mücadele ve tüm Iraklılara hizmet edecek güçlü bir devletin tesis edilmesi için ciddi bir şekilde çalışmak gerektiğini belirtti.

Öte yandan eski Irak Başkanı ve Nasr Koalisyonu lideri Haydar el-İbadi de tüm siyasi liderlere diyalog çağrısında bulundu.

İbadi, Irak resmi ajansı INA'da yer alan açıklamasında, "Ulusal sorumluluk gereği tüm liderleri diyalog ve uzlaşıya çağırıyor, tüm kardeşlerden ve siyasi kesimlerden diyalog dilini benimsemelerini, ülkenin güvenliğini ve istikrarını bozabilecek anlaşmazlıklardan önce ulusal çıkarları öncelemelerini umuyorum." ifadelerini kullandı.

İbadi, bu bağlamda taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının aşılması için çalışmaya hazır olduğunu ekledi.

Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri de INA'da yer alan açıklamasında, Sadr Hareketi lideri Sadr'a siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve krize çözüm bulunması için Koordinasyon Çerçevesi ile ciddi diyaloğa girme çağrısında bulundu.

Bağdat, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız