SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İstiklal Marşı Milletimizin Varlık Sebebini Açıklayan Marştır"

0
Güncellendi - 2020-03-13 20:02:44
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen anma programı öncesi Malatya Valisi Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Salim Afgün, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren ve İl Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı resim sergisinin açılışını yaptı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende günün anlam ve önemini bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Ali Tatlı, “İstiklal Marşı, inanmış bir şairin kaleminden duyduğumuz bir özgürlük çığlığıdır; Asırlar boyu gölgesi bütün dünyayı sarmış bir medeniyetin, ayakta kalan çınar köklerinden fışkırmış bir filizdir. Emperyalistlerin kuşatmasında iken, Anadolu’dan yeniden yükselen azmin ve özgürlük tutkusunun ortak türküsüdür, destanıdır.

Mehmet Akif, bütün imparatorluğun ruhunu benliğinde hissederek yazmıştır İstiklal Marşı’nı. İmparatorluğun bakiyesi olan bu toprakların evlatları Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde Anadolu yarımadasında “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile hareket ederek İstiklal Savaşı’na başlamıştır. Tabi bu savaşa yakışacak ömür boyu unutulmayacak bir şiire, milli marşa ihtiyaç duyulmuştur ve 1.TBMM hemen hazırlıklara başlamıştır” dedi.

İstiklal Marşı'ndan dizeler okuyan Müdür Ali Tatlı, birkaç kez yanlış yapınca özür diledi.

Vali Aydın Baruş da, törende yaptığı konuşmada, 99 yıl önce bir destan yazıldığını ve bu destanın Türk milletinin varlık sebebini dünyaya haykıran İstiklal Marşı olduğunu söyledi.

Vali Aydın Baruş ise bundan 99 yıl önce bir destan yazıldığını, bu destan Türk milletinin varoluş mücadelesini ifade eden ve varlık sebebini tüm dünyaya haykıran İstiklal Marşı destanı olduğunu ifade ederek,” İstiklal Marşı'nın neden yazıldığını anlayabilmek için 99 yıl öncesine hatta daha öncesine bir bakmak gerekiyor. O yıllar Türk Milletinin zorlu yıllarıydı. Türk Milleti gerçekten tarihten silinmek ya da tekrar bu milletin büyüdüğünü dünyaya göstermek arasında büyük bir mücadele veriliyordu” diye konuştu.

İstiklal Marşının Türk milletinin ortak sesi olduğunu vurgulayan Baruş, "İstiklal Marşı neyi ifade ediyor? Milletimizin varlık sebebini açıklayan eşsiz mısralara sahip bir marştır. Anadolu topraklarında yaşayan tüm halkın, vatandaşlarımızın, Türk Milletinin ortak sesidir. Türk Milletinin, bağımsızlığa ve hürriyetine olan aşkını haykırır. Bu marş büyük milletimizin bağımsızlığa olan sarsılmaz inancının ifadesidir. Kadim değerlerimize olan imanımızın gücüdür. İstiklal Marşında, Mehmet Akif, ortak, kutsal ve milli değerlerimize vurgu yapar” ifadelerini kullandı.

Baruş'un konuşmasının ardından öğrencilerden oluşan koro, günün anlam ve önemiyle ilgili marşlar seslendirdi, öğrenciler oratoryo gösterisi gerçekleştirdi.

İSTİKLAL'DEN İSTİKBALE YÜRÜYÜŞÜ..

Bu arada 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Malatya’da ‘İstiklalden istikbale’ yürüyüşü düzenlendi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen program kapsamında Öğretmenevi önünde başlanan yürüyüş İnönü Caddesi Kapalı Çarşı üstüne kadar sürdü. Mehteran takımının da eşlik ettiği yürüyüşe katılanlar ellerinde Türk Bayrakları ile birlikte yürüdü. Malatyalıların da büyük ilgi gösterdiği yürüyüşe Vali Aydın Baruş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Memur Sen Malatya İl Temsilcisi Hüseyin Söylemez ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Minik öğrencilerin askeri kıyafetle katıldığı yürüyüş, Kaplı Çarşı üstünde Mehmet Akif Ersoy ve şehitler için yapılan dua ile son buldu.

iha- AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • ÜMİT AVCI (4 yıl önce)
    Malatya ili için birçok emeği geçen,sayısız fedakarlıklar yapan Malatya il milli eğitim müdürü sayın Ali TATLI için bu küçük ayrıntıyı,dil sürçmesini buradan haber yapmanızı doğru bulmuyorum. İl müdürümüz Malatya için özverili çalışmalarda bulunan ve Bakanlık tarafından en başarılı il müdürleri arasında yer alan bir kişidir, Malatyanın eğitim kalitesi ve başarı sıralaması ortadadır, merak edenlerin istatistikleri incelemesini tavsiye ediyorum... İl müdürümüz sayın Ali TATLI yada Başarılarının devamını diliyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan Doğan (4 yıl önce)
    İnsanlara teşekkür etmeyen Allah'a sükredemez bugün o programdaydim sayın valimiz ve sayın milli eğitim müdürümüzün günün önem ve anlamı ile ilgili anlam yüklü güzel konuşmalarından sonra Fatih Anadolu lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından hazırlanan oratoryum gerçekten çok güzel hazırlanmıştı büyük emek harcanmisti içeriği mükemmeldi emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum ellerine sağlık diyorum ve Mehmet Akif Ersoy u rahmet ve minnetle aniyorum onun ifadesi ile Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdirmasin diyorum.
    0
    0
    Yanıtla