SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kimsenin İnsafına Bırakmayacağız"

A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesini ayağa kaldırmak için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm Projesi'ne 3 günde 57 bin başvuru yapıldığını söyledi.

Bakan Özhaseki, TV 100’de katıldığı ‘Ankara’da Neler Oluyor’ programında gazeteci Deniz Gürel’in sorularını cevapladı. Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar ve İstanbul’un depreme hazırlığı konusunda açıklamalarda bulunan Özhaseki, depremin etkilediği illeri bir an önce ayağa kaldırmak ve depremzedeleri bir an önce sağlam ve güvenilir konutlara kavuşturmak için çalıştıklarını belirtti. Bugüne kadar 179 bin konutun temelinin atıldığını anlatan Özhaseki, inşaatına başlanılan evlerin bir yıl içerisinde teslim edileceğini kaydetti. Hayata geçirdikleri ‘Yerinde Dönüşüm Projesi' hakkında da bilgiler veren Özhaseki, şunları söyledi:

“Fay hatlarının geçtiği yerlerde yapılaşmaya izin verilmeyecek, kesinlikle yapılmayacak. Bizim kırmızı çizgimiz bu. Sel yataklarına da izin yok. Evlerin zemininde sorun olmayan yerlere izin verilecek, sorunlu yerlere kesinlikle verilmeyecek. TOKİ’nin 15 çeşit tip projesi sunuluyor. İsteyen bu projeleri kullanacak. Bir ay sonra her taraf inşaat alanına dönecek. Rahat olsunlar, biraz sabretsinler. Devlet kendileri için gece gündüz uğraşıyor. Bir yıl sonra dışarıda kalan insan sayısı yarıya düşer, ikinci yılda biter inşallah.”

“3 günde 57 bin başvuru yapıldı”
Bakan Özhaseki, ‘Yerinde Dönüşüm Projesi' çerçevesinde 22 noktada yapım ve dönüşüm ofisleri açtıklarını aktararak, "İlk 3 günde 57 bin kişi başvurdu. Günde 20 bin kişi ‘Ben yerinde dönüştürmek istiyorum’ diyor. Başvuru süresi için 3 ay kadar devam edelim diyoruz. İlk müracaat edenleri incelemeye başladık. Şehir merkezlerinde ‘meydan’ diyebileceğimiz kartpostallara konu olacak yerler yapacağız. Tamamının inşaatına Bakanlık olarak başlıyoruz. Kimsenin insafına bırakmayacağız. Gelecek hafta Malatya’da ‘meydan’ projesine başlayacağız. 100-200 yıl o meydan numune olarak orada kalacak" diye konuştu.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Doğanşehir (9 ay önce)
    İster ikizce de, ister çamurlu da isterse yıkılan evimin yerinde devletimiz yani toki veya emlak konut evimi yapsın bana teslim etsinler 1 milyon vereyim mütahid bul evini yaptır buna karşıyım ben mütahid bulamam kuruş mütahide verecek param yoktur devletim dışında mütahid leri muhatap alamam onun için yerinde dönüşümü devlet yapmazsa ben katılmıyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Çok üzgünüm devlet evimi yapıp vermiyor evimin olduğu 90 kişilik sitedeki insanlara gidin mütahid bulun size birer milyon vereyim evinizi siz yaptırın diyorlar olacak iş değil 1 milyona bu devirde kim ev yapar ben nereden mütahid bulayım yapılması gereken yerinde dönüşümde yapılsa toki veya emlak konut yapar bizlere evlerimizi teslim ederler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mlx (9 ay önce)
    Yazın bir kenara çok kişi mağdur olacak ççokkkk
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Depremzede (9 ay önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    İnanın çok kişi mütahitlerle baş başa kalacaklar mağdur olacağız hangi mütahid 1 milyona ev yaptırır o zaman toki şu anda yaptırdığı brüt 105 metrekare evler için ihaleyi alanlara acaba kaç TL ödeme yapıyor bilen varmı aldığımız duyumlar bir milyon yediyüzbin, iki milyon arası tabi bu ödemeler ödeme sürecinde inşaat bitene kadar hakedişlerde enflasyon oranında artmaktadır, sayın 6 vekilimiz lütfen malatyamıza depremzedelere sahip çıkınız 1 milyona ne ev yapılır nede biz mütahid bulabiliriz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Deprem oldu 6 ay geçti biz 6 ay sonra konut bekliyoruz bize alın 1 milyonu evinizi yaptırın deniyor yani bize sormadan üstte alınan kararlar bize dikte ediliyor yerinde dönüşüm olabilir biz para pul istemiyoruz toki evlerimizi yerinde yaptırsın bizlerde 2 yıl ödemesiz 18 yılda ödeyelim Sivrice depreminde Elazığda yerinde dönüşümde toki tarafından yapılmıştı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Gideceğim mütahid bulacağım pardon her meslekten ülkemizde müteahhit var diyelim buldum herkes karini hesap edecek 1 milyona kim ev yapar inşaatın ortasında para bitecek bize verin bakayım ek para diyecek bizde verecek kuruş yok ya inşaat yarım kalacak yada hakkımızı kaybedeceğiz sayın bakanım ikizce de yapım için buğün ihale ettiğiniz 105 metre kare brüt 85 metre kare net evleri kaç liraya ihale ediyorsunuz siz bizim adımıza mütahitlere evlerimizi yerinde dönüşüme vererek yaptırıp teslim ediniz şahsen ben mütahidle muhatap olmak istemiyorum benim evimi yerinde mi yapacak ikizce demi yapacak devletim yapsın teslim etsin ben bu saatten sonra babam mütahid olsa tanımam ben devletime güvenir devletin kurumu toki veya emlak konutu tanırım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz (9 ay önce)
    Terk edelim hep birlikte Malatya yı. Kimin ne hali varsa görsün. Kayısıcısı ayrı dert, esnafı ayrı dert. Belediye desen akraba kadrosu hep. Bıktık . bıktık. Toprağı olanlar kalsın, diğerleri çıksın bakalım ne olacak o Malatya. Yok bilmem kaçı dönmüş. Niye dönmüyorlarmış.dönsünler ki atınızı koşturasınız değil mi ? Böyle olmadı. Kazıklayacağınız insanlar yok canınız sıkılıyor. Allah ne haliniz varsa versin. Herkese amelince rahmet eylesin. Malatya 'dan bu saatten sonra olmaz!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz bey haklısın yıkılan evimin arsa payı dışında burada ne bir karış toprağım nede bir kaşık dahi olsa eşyam kaldı anılarımın olduğu cadde sokaklarda yok oldu buğün olmuş burada toz duman içinde direniyorum vallahi gücümüz kalmadı birde bana diyorlarki al sana 1 milyon ne halin varsa gör git mütahid bul komşularınla sorunlar yaşa yıllarca sürün evet terk edeceğim bu şehri konutlarıda arsa paylarıda onların olsun lütfen evlerimizi ister yerinde isterse şehir dışında devletimiz yapsın bize teslim etsin diyorum vallahi sayın bakanımız murat kurum beyi mumla arıyoruz bir çağrımda 6 vekilimize duyun sesimizi bu yerinde dönüşümü biz depremzedelerin üstüne yüklemeyin.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatya menşeili müteahhitlerin %70 ini tanırım. Güvenmeyin kardeşim. Rica ediyorum güvenmeyin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fani gani (9 ay önce)
    6 aydır,ortalarda yaprak gibi savrulan depremzede içinde bulunduğu maddi sıkıntı ve psikolojik travmayla müteahhit bulacak ve anlaşarak evini yaptıracak!Gerçekten bu işin sağlıklı olacağına inanan varmı?TOKİ dışındaki tüm seçenekler çok sıkıntılı olacak..Nereden mi biliyoruz?Bostanbaşından!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (9 ay önce)
    Yerinde dönüşümü, fırsatçı müteahhitlerin kucağına atarak değil TOKİ kanalıyla devletin üstlenmesi yerinde bir uygulama olur bence.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (9 ay önce)
    Afedersiniz ama sizin verdiğiniz .hibe birde kredi karsilamiyorki en kotu mutahit 2 -2.5 milyon ister ne anlamı kaldı ki ? Millet bu kalan kısmı nasıl öder merak ettim aciklarmisiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Raif (9 ay önce)
    Hükümet Deprem bölgesinde inşaat malzemelerinden KDV almasın...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Toplu yapılaşma (9 ay önce)
    Mütahit vasıtası ile yerinde dönüşümün mucidi Özhaseki deprem bölgesinde bozulan dengeleri hesap ettinizmi bu deprem bölgesi için büyük bir sorun yıllarca şehir merkezi yapılamaz toplu yapılaşma sehrin kalkınması için çok önemli.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mutahit vasıtası ile Çarşıda biri yaptı biri yapamadı o cadde nasıl kalkınacak bu yapılaşma yıllar sürer çarşı eski günlerine zor döner
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalee (9 ay önce)
    İnsanlar bir acele yerinde dönüşüme başvurmak istiyorlar bende bilgi almak için belediyeye başvurdum ancak tatmin edici yanıtlar alamadım genelde o belli değil bu belli değil diyorlar , Malatya'da bir çok müteahhit davalık kaldı ki olmasalar dahil inşaat maliyetleri çok yüksek 100 m2 yer m2 15 bin TL den 1.5 milyon yapar %25 müteahhit karını da koysan 1,875 milyon TL oda bugün ki rakamla kaldı ki müteahhit bu parayı hak ediş usulü alacak yanı malzemenin hepsini bağlayamadığı için evin maliyeti dolayısı ile vatandaşın cebinden ekstra çıkacak para artacak , insanların evsiz ve işsiz kaldığı bir ortamda bunun yapılabilmesi mümkün değildir , zaten 500-800 arası kredi ödeyecek üstüne 500-600 bin hazırda param olsa 2 el bir ev alır otururum , bu hatadan dönülüp toki güvencesi ile devlet uygun olan yerlerde yerinde dönüşüm yapmalıdır .
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Mlx (9 ay önce)
    Yazın bunu bir kenara.çok kişi mağdur olacak çokk...deprem garibanı vurdu,vurmaya da devam edecek.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Naif (9 ay önce)
    Betonun metreküpü 1500tl olmuş... Demirin tonu 20000tl... Bir ustanın günlük yevmiyesi 3000 tl... bir metrekare kalıp 3000 tl... parasız pulsuz çadırda kalan nasıl yerinde dönüşüm yapsın... verilen parayla temel bile yapılmaz...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • 100m2 bir daire için 5ton demir gider, temelin demiri her kata dağıtılırsa... işçilikle birlikte 10ton demir düşünelim... 200000tl demir ve işçiliği... 80 m3 beton gider, 120000tl eder... Kalıp 80000tl düşün... duvar için sıvalı boyalı 150000tl,asansör ve ince işler 350000tl....toplam 900000tl eder... ruhsat ve diğer sayılmayan giderler 300000tl....yekün 1200000tl oldu... dolar yerinde durmuyor... inşaat bir yıl sürse, dolar artışının maliyete yansımasınıda hesaba katarsak 100m2 evin maliyeti 1milyon450bin tl den aşağı bir paraya yapılmaz... TOKİ nin maliyeti de arsa dahil 1milyon800bin tl...
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Mehmet gerçek (9 ay önce)
    Size çözüm önerisi; İnsanlara 500bin hibe ve 10 yıllık ödeme şartları ile verdiğiniz parayı verin hisselerimizi satın alın. Bu şekilde insanlar şehri terk etsin başka şehirde ev alıp hayatına devam etsin. Hak sahibi azalınca TOKİ’nin yükü azalsın, yerinde dönüşüme müteahhit ve işçi bulunur hale gelsin. Çok basit. Ev yapılsın diye verilen parayı insanlara nakit verin şehirden gitmelerine izin verin. Ancak gerçek şu ki siz depremzedelerin şehirden ayrılmasını istemiyorsunuz. 3-4 milyon kişilik bir insan nüfusu dalgalanması başka şehirlerin rahatını bozar diye bizi bu açık hava deprem hapisanesine sözde kararlar ve yapım işleri ile hapsediyorsunuz . Zaman gerçekleri ortaya çıkaracak.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Düşünceniz hatalı devlet taşınma yardımı veriyor diye 3-4 bin TL olan nakliye ücretleri 15-20 bin TL ye çıktı kaldı ki ülkede konut sorunu var devletin bu şekilde vereceği destek sadece ev fiyatlarını arttırmaya yarar .
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mehmet Gerçek (9 ay önce)Malatyalee isimli kullanıcı yorumuna
    Kontrol mekanizması devletken biz ne yapabiliriz? Ev mi taşımayalım, yüksek fiyat verenle iş mi yapmayalım yoksa taşımacılara kızalım mi? Yasal yollarla hakkımızı arayalım derseniz basın toplantısında valiye kiraları sorabilen biri çıktı. Artış %25 fazlası yasal değil geri kalan durumlar için Ankara’ya iletiriz çözüm sunmalarını bekleriz dedi. Son cümlenizde güzel bir yere temas etmişsiniz. Benim açımdan gerçek şudur; siz depremzedeler yerinizde şehrinizde bizim belirttiğimiz şartlarda kalın, ülkenin geri kalanı da afetzede olmasın. Siz şehrinizde kalın pahalılık ve dertlerle siz uğraşın alın size sözde toki sizde hibe kredi, ülkenin geri kalanını rahatsız etmeyin. Bence yaşadığımız sürecin meali Burdur.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • malatyalı (9 ay önce)
    yerinde dönüşüme müracaat edenler ,mütahhitlerin evi kaça mal edeceklerini hesap ettiler mi? daire başı en az 3 milyon isterlerse hibe ve kredi dışında 1.7 milyonu 1 yılda nasıl verecekler.hibe ve kredisi olmayan 3 milyonu nasıl versin.deprem bölgelerinde inşaat maliyetleri 2-3 katına çıkacak,sorun büyük kokusu yakınca çıkar.ben bu işe girmem dersen ,bu maliyetide senden isteyecekler,hiç almam dersen arsa hakkını verecekler.sorun şu neye göre değer biçilecek ,bence önce devlet arsa değerini hesaplasın isteyenin arsa parasını versin ,kendisi sonra yapılan daireyi kaça satarsa satsın.kimsenin bu daireleri biranda yaptıracak gücü yok.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • bostanbaşı teksas olmuş (9 ay önce)
    Müteahitlerin insafına bırakmışsınız zaten. Ağır hasarlı binadan demirbaşını söken daire sahibini öldürmekle tehdit eden müteahitlere ses çıkarmamakla bizi onların insafına bırakmışsınız. Bostanbaşında dönen oyunları gidin yerinde görün.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Bostanbaşı (9 ay önce)
    Bostanbaşında müteahit yaptığı bina 3 kez ağır hasarlı rapor verildi diye valiliği mahkemeye verdiki yıkımı durdursun. Ev sahipleri kapı pencere demirbaş sökeceğini öğrenince onları arayıp ayaklarına sıkmakla tehdit ediyor. Bu ülkede adalet varsa 3 kez ağır hasar raporu verilmiş perde betonu parçalanmış, binayı yıktırmamak için daire sahiplerini ayakla sıkmakla tehdit eden müteahitleri içeri tıkar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (9 ay önce)
    Bizleri neden mutahitlerle anlaşmaya zorluyorsunuz en büyük kıredi 800 bin hibe ile 1300 tl ediyor bu paraya kim yapacak inşaat maliyetleri yükses 800 borçlanmayı mi ödeyem mutahit ek para isterse onu mu ödeyelim çevre şehircilik inşaat maliyeti metre kare 8000 tl deniyor müteahitler 15 .16 da bahs ediyor neden emlak konut veya toki yapıp teslim etmiyor ayrıca toki 20 yıl vade bu 10 yıl vade emekli .asgari ücretli nasıl ödeyecek bu gidişle 5 yılda aşağı evimize giremeyiz
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Yerinde dönüştür ama malatya merkezi geneli ile 10 mt geriden dönüştür... yolları, sokakları dar olmasın olurmuş... banka da çarşı da bir işimiz olunca araba park yeri aramayalim...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)
    Sayın bakanım lütfen,sıfıra düşmüş depremzedeyi müteahhitin eline teslim etmeyiniz.Bu durum çok sıkıntılı görünüyor.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Duyun sesimizi (9 ay önce)
    Sesimizi duyun yerinde dönüşümde git mutahit bul git kendin yap olmaz deprem ile birlikte işimizi kaybettik yapmamız yapacak mutahit bulmamız mümkün değil verilen hibe ve kredi ile de anca toki yapar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Yerinde dönüşüme karşı değiliz yeterki bizi mütahitlerle muhatap etmesinler benim evimi toki aracı olsun yaptırsın bize teslim etsinler bu saatten sonra mütahit kelimesi psikolojimi bozuyor başıma ne geldiyse mütahid yüzünden gelmiştir.
    %95
    %5
    Yanıtla