SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kiraz Üreticisi Dalbastı İle Kazanacak

0
Güncellendi - 2018-05-28 20:49:30
Kiraz Üreticisi Dalbastı İle Kazanacak
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde kendine özgü tadı ve aromasından dolayı "dalbastı" diye adlandırılan kirazda, kalitenin yüksek olması ve kilogram fiyatının 7 liradan satılması üreticisinin yüzünü güldürdü.

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin meşhur "dalbastı" kirazının lezzeti, iriliği ve dayanıklılığıyla Türkiye genelinden olduğu kadar yurt dışından da talep gören bir ürün olduğunu söyledi.

Tadı ve aromasından dolayı kirazın kolay alıcı bulduğunu belirten Solmaz, üreticilerin geçen yıl kirazdan yaklaşık 4,5 milyon lira gelir elde ettiğini, bu rakamın bir ilçe için azımsanamayacak bir rakam olduğunu ifade etti.

Solmaz, geçen yıl kiraz rekoltesinin yaklaşık 970 ton olduğunu anımsatarak, bunun 570 tonunun Avrupa ülkeleri ile Rusya'ya ihraç edildiğini bildirdi.

İç piyasada tüketilen kirazın kalitesinden dolayı daha çok hediyelik olarak farklı illere gönderilerek tüketildiğini dile getiren Solmaz, bu yılki ürünlerin de kaliteli olduğunu anlattı.

Solmaz, kaliteli kiraz elde edebilmek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle toplu ilaçlama yaptıklarını hatırlatarak, "Bakanlık tarafından ruhsatlı, Avrupa ile Rusya pazarına uygun olan ilaçları kullanıyoruz. Bunu üretici ile tüketiciyi korumak için yapıyoruz." dedi.

- "Tahmini rekolte yaklaşık bin ton"

Üreticinin bu yıl verdiği emeğin karşılığını aldığını ve tüccarın istediği kalitede kirazın elde edildiğini vurgulayan Solmaz, şöyle devam etti:

"Kalite güzel, aşırı sık da değil. Kirazların kalibresi ve kalitesi yerinde. Bu yıl ürünlerimizde ihracatçının istediği gibi bir kalite oluştu. İhracatçı da üretici de para kazanacak. Mevsimin sıcak geçmesinden dolayı hasada yaklaşık 10 gün sonra başlayacak. Tahmini rekoltemiz bu yıl yaklaşık bin ton. Üreticilerimiz erkencil dalbastı kirazının kilogramını 7 liradan esnafa satıyor. Esnaf da kilogramını 10 liradan satıyor. Bazı bölgelerde bu yıl rekolte düşük olduğu için üreticinin kirazın kilogramını 7 liraya satacağını tahmin ediyoruz."

Kiraz üreticisi Ufuk Topaloğlu ise bu yılki ürünün kaliteli olmasının kendilerini sevindirdiğine işaret ederek, "Geçen yıla göre kirazımız daha kaliteli ve kalibresi de yüksek. Geçen yıl kilogramını 5 liradan sattık, bu yıl kilogramını 7 liradan satmaya başladık. İnşallah bu yıl yüzümüz gülecek." şeklinde konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Murat (5 yıl önce)
    Malatya tarımda sıfır çekmeye devam ediyor.. Kayısı rezil olmuş, övündüğümüz kiraz üretimi resmi rakamlara göre 1000 ton ama reel rakam bunun yarısı. Kiraz üretiminde Afyon 45, Isparta 60, Salihli 25 bin ton. Yani elin oğlu bizim 40-50 katımızı üretiyor, bu kadar övünmüyor.. Biz ise 500 ton kiraz üreterek çağ atladığımızı sanıyoruz..
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    yeni malatyaya geldim esenlik marketinde kiraz 13 tl ankarada bile 6 lira yazıklar olsun bir malatyalı olarak üzülüyor insan . sözüm ona vatandaşa hizmet için var bu belediye marketleri. haaa şunları da unutmadan yazayım kuru soğan 3 tl ankarada 1 tl , bir et alalım dedik yarısı yağ veriyor 37 tl, yazık bu memleletim insanlarına bu paralar nereye gidiyor stklar haberciler bir araştırıp ifşa etmeli.
    0
    0
    Yanıtla