SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kıtlık Olacak Kaygısı İçerisine Girmeye Gerek Yok"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (Türkşeker) Genel Müdürü Muhiddin Şahin, şeker üretiminin bu yıl çok daha iyi olacağını ümit ettiklerini belirterek, "Türkiye'deki şeker üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton. İhtiyacımız olan 2 milyon 700 bin tondur. Türkşeker'in 1 milyon 200 bin ton kapasitesi vardır." dedi.

Şahin, Malatya Şeker Fabrikası'nda 67. dönem şeker pancarı alım kampanyasının açılışında yaptığı konuşmada, bu fabrikanın 1956'da kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye'de 33 şeker fabrikası bulunduğunu, bunlardan 15'inin kendilerine ait olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti:

"6 fabrika Pankobirlik'e ait, bunlar yarı kamu kuruluşlar, 12'si de özel sektöre ait. Oransal olarak baktığımızda şeker fiyatlarındaki hareketlilikten dolayı bunu belirtmekte fayda görüyorum, Türkiye'de şeker üretiminin yüzde 36,5'ni biz devlet olarak zaten yapıyoruz. Piyasayı düzenli olarak regüle ederek, arz güvenliğini sağlıyoruz. Kalan yüzde 35'i de yine yarısal kamu kuruluş, iş ortağımız Pankobirlik yapıyor. Türkiye'de hiçbir zaman şeker arzında bir sıkıntı yok. Ukrayna savaşından dolayı ufak bir dalgalanma oldu ama Türkiye'de ortalama kişi başı şeker tüketimi 29-31 kilogramdır ve bu yıllar itibarıyla çok fazla değişmemiştir."

Türkiye'nin şeker üretiminin tüketimine yetecek seviyede olduğunu anlatan Şahin, "Kıtlık olacak kaygısı içerisine girmeye gerek yok. Şeker üretiminin bu yıl çok daha iyi olacağını ümit ediyoruz. Türkiye'deki şeker üretim kapasitesi 3 milyon 600 bin ton. İhtiyacımız olan 2 milyon 700 bin tondur. Türkşeker'in 1 milyon 200 bin ton kapasitesi vardır. " diye konuştu.

Malatya Valisi Hulusi Şahin, 67. şeker pancarı kampanya alım döneminin hayırlı olmasını temenni etti.

Şeker fabrikalarının kıymetli tesisler olduğunu dile getiren Şahin, yeni tip koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle piyasalarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye'de çok daha az hissedilmesinin bu tesislerin sayesinde olduğunu belirtti.

Son günlerde gıda ve enerjinin öneminin daha fazla görüldüğünü anlatan Şahin, şöyle devam etti:

"Son yıllarda net bir şekilde görüyoruz, gıdayı, gıda ürünlerini, petrolü, doğal gazı bir silah olarak kullanan dönemden geçiyoruz. Bu dalgalı denizlerde Türkiye gemisini alabora olmadan kurtarabilmemiz için elimizde çeşitli argümanlara ihtiyacımız var. O argümanların başında piyasa regüle etkisi nedeniyle bu tür kamu kuruluşları geliyor. O yüzden Türk Şeker ailesi bizim için çok değerli."

Törende konuşan AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı’da yeni pancar alım sezonunun tüm üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu. Milletvekili Kahtalı, geçtiğimiz aylarda ortağı olduğu firma ile ilgili ortaya atılan iddialara da yerinde cevap verdi. Malatya Şeker Fabrikası üzerinden siyasi polemiklere girilmemesi gerektiğini ifade eden Kahtalı, “Türkiye’deki tüm şeker fabrikalarının kontrollü bir şekilde idare edildiğini vatandaşlarımızın bundan müsterih olması gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu yıl Malatya’mızda şekerle ilgili birçok spekülasyonlar çıktı. Bu fabrikadan 1 torba dahi şeker ne şahsım ne de hissedarı olduğum şirket satın almamıştır. Bununla birlikte bazı sivil toplum kuruluşları ve onlarla beraber bu işi siyasi ranta çevirmeye çalışanlar da burada spekülasyon yaparak hem şahsım üzerinden hem partime zarar vermeye çalıştılar. Bunlara çanak tutanlar da oldu. Şeker fabrikası çok kıymetli bir tesisimiz Türkiye için önemli o yüzden Malatya’mızdaki şeker fabrikamızı siyasi emellerinize, bunu kendinize çıkar elde etmek için kullanmanıza gerek yok” ifadelerini kullandı.

Kahtalı’nın iddialara yönelik açıklamalarını Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ve Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat'ta doğruladı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Şeker Fabrikaları ve Sümerbank Fabrikaları Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin ilk kurucu lokomotif sanayileridir. Bu anlamda bu fabrikaların bizim nezdimizde, hafızamızda ve belleğimizdeki yeri büyüktür. Şeker fabrikamızın korunması Malatya açısından çok önemlidir. Şeker Fabrikalarıyla ilgili benimde bir geçmişim var. 1976 yılında 15 günlük bir sürede olsa şeker fabrikasında tesellüm memuru olarak çalıştım. O süreçteki heyecanı hatırlıyorum. Çiftçinin, üreticinin, taşıyıcının, alıcının, pancar açılış kampanyasındaki işçilerdeki heyecanın, fabrikadaki heyecanın en üst seviyede olduğunu gördüm. Dolayısıyla bu değerlerimizin muhafaza edilmesi ve idame ettirilmesi birinci görevimiz olsa gerek diye düşünüyorum. 

Malatya’da pancar ekim alanlarının sınırlandırılması ve periyodik aralıklarla farklı kotalar koyularak üretimin yapılması önemli. Üretim alanlarının genişletildiği takdirde üretim kapasitesi fabrikada geliştirilebilirse bu da artar diye düşünüyorum. Zaman zaman kırsal kesime gittiğimizde vatandaşlarımızın pancar ekim kotalarının daha genişletilmesi noktasındaki taleplerini biz buradan yöneticilerimize ifade etmiş olalım. Geçtiğimiz yıl 435 bin ton pancar üretimi bunun karşılığında 45 bin ton şeker üretimi gerçekleştirilmiş. Bu yılda 500 bin ton civarında pancar üretimi ve karşılığında 50 bin ton şeker üretimi planlanmakta. Malatya’mızdaki fabrikamızda ispirto fabrikamız da var. Arıtma ile ilgili bir problemin olduğu ve bu problemin çözüldüğünde fabrikamızın tekrardan faaliyete geçeceğini öğrendim. Eğer böyle bir imkân varsa bununda değerlendirilmesi genel müdürümüzün nezdinde Malatya açısından, Malatya’daki üretim açısından ve Türkiye’deki katma değer açısından önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Şeker Fabrikamızın 67. kampanya yılının Malatya’mıza, çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Fabrikamızın daha nice yıllar Malatya’mıza, çiftçimize ve Türkiye’mize faydalı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

- 400 bin ton pancar işlenecek

Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ise Elazığ, Sivas, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Malatya olmak üzere toplam 7 ilde pancar ekimi yaptırdıklarını belirterek, "7 ilde toplam 70 bin dönüm alanda 1290 çiftçi ailesine pancar ekimi yaptırılarak 445 bin ton pancar tesellüm edilecek ve yaklaşık 400 bin ton pancar işlenecek. Buna karşılık olarak 50 bin ton kristal şeker ile yan ürün olarak 120 bin ton yaş pancar posası ile 18 bin ton melas elde edilecektir. Fabrikamız üretimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 900 milyon lira katma değer sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Programa, AKP Malatya milletvekilleri Ahmet Çakır, Hakan Kahtalı, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ercan Altın, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AKP İl Başkanı İhsan Koca ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Konuşmaların ardından şeker pancarı yüklü kamyon kantara çıkarılarak ilk alım gerçekleştirildi.

AA- iha- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • ipi (1 yıl önce)
    ipi biraz daha uzun yapıp akp li eski milletvekilleri kadın kolları başkanlarını muhtarları bekçileri üyeleri v.s ile birlikte keseydiniz az kaldı az sizin de devranınız bitecek
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Kayısı adam (1 yıl önce)
    Kahtalı nın yüzü gülüyor çuvalı 2500 tl olacak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yasin (1 yıl önce)
    Her sene 600-700 ton gelen şeker pancarı geçen sene sezonda KURAKLIKTAN DOLAYI 350-450 ton geldi ürün olmayınca ne olacak tabii zamlanacak yine devletimiz sağolsun yok satmamak için tedbirler kapsamında az az sürdü piyasa ya ama bazı zevatlar ve çanakçılar yalan ile Karalama kampanyasına girdiler Allah katında ETME KULUM Bİ GÜN BULUN…
    %15
    %85
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    vay arkadaş ne ukraynaymış, ne olsa ukrayna-rusya savaşına bağlıyorlar. bu savaşta dünyadaki ülkeler arasında en fazla biz etkilendik. ekonomimiz battı, enflasyon yüzde 100 ü geçti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adalet yok (1 yıl önce)
    40 gün kar yağar bir gün av olur
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orhan ince (1 yıl önce)
    o zaman kıtlık olmayacaksa bu kadar zam yapmanızın anlamı nedir beyler geçen seneki üretimde şekerin torbasını 270 tl den almıştım şu an piyasada 1400 tl internet ortamında 1800 tl allahtan korkun vatandaşın halini düşünün birde.gülenlere bakın ne mutlular yazık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    İlginç bir rastlantı şeker ve şeker ürünleri ile ilgilenenler,ilgilenmişler açılış yapıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)
    Şimdi soruyorum ne oldu da 5 kg mını 22,23 TL aldığımız şekerim kilosu şuan 25,30 TL oldu. Yani 5,6kat artı. Bu sorunun cevabını oradakilerden sadece siyasiler, fabrika müdürü ve sendika sorumlusu açıklasınlar da bizler de aydınlanalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • irfan (1 yıl önce)
    sayın şekerden sorumlu vekilim kıs kıs gülüyor çünkü sezon onun için açılıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Açılış için DavulZurna ekibi hazır. Şak şak tak tak. Devam....bı gidin artık ya tiskindi geldi sizlerden kardeşim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Milletin gıdasını kim bu fiyatlara cikardiysa inmesine izinvermiyorsa kim kar peşindeise Allah onların çolugundan çıkarsın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Benim inandığım yüce yaratıcı yanlarına bırakmaz sen güven asla umutsuzluğa düşme .. belki gecikir ama kesin tecelli eder onun ilahi adaleti!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aslı (1 yıl önce)
    Kahtalı’nın iddialara yönelik açıklamalarını Malatya Şeker Fabrikası Müdürü Suat Altun ve Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat'ta doğruladı. Haberin içeriğinde de söylenmiş sendika Müdürü ve fabrika müdürü de iddiaların yalan olduğunu söyledi.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Gözde (1 yıl önce)
    İftirayı atanın buna çanak tutanın ilahi adalet Nezdinde illaki bir hesabı olacak kimsenin ettiği yanına kalmıyor kendinden çıkar çoluk çocuğundan Çıkar yardan ne diyor herşey ile gelin ama KUL HAKKI İLE GELMEYİN
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hangi İlah , herşeyle gelin ama Kul hakkı ile gelmeyin diyor? Özür dilerim ama Gözde Hanım siz hangi Dine mensupsunuz??? Mesela , kuran kurslarında çocuklara tecavüz etmeden gelmeyin diyor mu? Lüks arabalarınızda kokain çekmeden , boş kafayla gelmeyin diyor mu? İtibardan tasarruf yapıp sakın gelmeyin diyor mu? Yada Kolombiya da ki insanlara maske dağıtmadan gelmeyin diyor mu? İşi ehline değil, etrafınızdaki iş bilmez hısım akrabalara vermeden gelmeyin diyor mu yada? Sizinle aynı görüşte olmayanları , ekmeğe muhtaç etmeden gelmeyin diyor mu? Sesini duyurmaya çalışan ; Çiftçilere, Öğretmenlere , Doktorlara ve Kadınlara hakaret etmeden gelmeyin diyor mu ? Sırf yandaşlarınız otel yapsın diye canım Ormanları yakmadan gelmeyin diyor mu? Yalanla, haramla, rüşvetle , faizle , şantaj ve tehditle gidebilir miyiz yada? Sizi bilmem ama benim inandığım yaradan bunların hiçbiriyle gelmeyin diyor!!!
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Farkındaysanız herhangi bir görüş belirtmedim kimliği ünvanı dili dini ırkı mezhebi ne olursa olsun kim kul hakkına giriyorsa herkes hesabını Allah’a verecek ilahi adalet İllaki tecelli edecek
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Görüş belirtmiş olsaydınız zaten ben yukarıda yazdıklarımdan daha farklı şeyler yazardım. Size katılıp yada katılmadığımı beyan ederdim ve fakat siz bir Hüküm den bahsettiniz , bende halkımız arasında çok yaygın olan bir o kadar da yanlış anlaşılan bu hüküm hakkında bazı sorular sordum sadece !!! Ülkenin ormanını peşkeş çekmek kul hakkına girmez mi? Yurdışından uyuşturu getirtip bu halkın evladlarını zehirlemek kul hakkı değil mi? Üstelik avukatlığına soyunduğum kişi milletvekili kendini savunabilir her platformda!! Ya bu ülkenin hakkı yenmiş insanları….
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Avukatlığına soyunduğunuz olacak ti;) yanlış yazmışım..
    %34
    %66
    Yanıtla
  • beğenmeyenler bu yorumun nesini beğenmemiş anlamadım
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (1 yıl önce)
    Tuzu kuru akp liler için kaygı yok.Ancak market,manav ve kasaplardaki etiketlere baktığımızda kaygılanmamak için deli yada koyun olmak gerek.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Mesut Samanlı neden yok
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Şekilde görüldüğü gibi fırsatçılar olmazsa şeker herkese yeter.yeterki fabrikadan uzak dursunlar.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • madenci44 (1 yıl önce)Barut isimli kullanıcı yorumuna
    İnşallah bi daha önünden bile geçemesinler. Fakirin garibanın hakkı bunlarda kalmaz kardeş. Ama yine de bu dünya da hakkımızı savunmamız gerek her şey sandıkta olmaz tepki vermek gerek. Saygılarımla.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)
    1936 yilindan 1950 kadar turkiye genelinde sekar tekel mevsucat fabrikalari uretime gecti ve 1950 den sonra fabrikalar ilave edildi 1987 de fabrikar kapatildi elde kalan 15 seker fabrikasi ozelestirildi turkiye genelinde 900 bin kisi calisiyordu turk ekominisine katki sunuluyordu simdi sigarayi sekeri yagi tahil et urunlerini ital ediyoruz
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Sizin söylediklerinizin hep tersi çıkıyor.İnandırıcılığınız sıfır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Kıtlık yok,sadece aşırı pahalılık var..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Hakan kahtalı ve ahmet çakırın gözlerin deki ışıltıyı gördünüz mü..
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet çakır kahtalı helal olsun size size bereketli olsun
    %28
    %72
    Yanıtla
  • Şevket (1 yıl önce)
    Sayın Kahtalıya atılan iftiraların Asılsız ve yalan olduğu bir kez daha ortaya çıktı
    %12
    %88
    Yanıtla
  • SELİM (1 yıl önce)
    Adam geçtiğimiz yıl şeker stokluyor bu duyulunca ben bu işi bıraktım almıyorum diyor bir de açılışta kurdele kesiyor anlam veremedim
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Pırasa (1 yıl önce)
    Bu sene tüm Şekeri ben alacağım. Kışın 3000 e satacağım.
    %94
    %6
    Yanıtla