SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Konteyner Kentlerde 16 Bin Kişi Barınıyor

Konteyner Kentlerde 16 Bin Kişi Barınıyor
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin büyük yıkıma neden olduğu Malatya'da, 7 noktada kurulan 4 bin 555 konteynere 16 bin 170 depremzede yerleşti.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkilediği kentte, barınma sorununu çözmek için başlatılan çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

İş makineleri aracılığıyla elektrik ve su hattının döşendiği alanlara ısı yalıtımlı konteynerler yerleştiriliyor.

Elektrikli ısıtıcı, ocak, sıcak su, mutfak ve banyonun yer aldığı konteynerlerde çalışmaların tamamlanmasıyla depremzedelerin taşınma süreci başlatılıyor.

Malatya Valiliğinden alınan bilgiye göre, depremzedelerin barınma sorununun çözümü için merkezde 35, ilçelerde ise 23 olmak üzere 58 noktada 16 bin 896 konteyner kurulumu planlandı.

Kentte şu ana kadar 7 noktada kurulan geçici konaklama merkezindeki 4 bin 555 konteynere 16 bin 170 depremzede yerleştirildi.

- "Allah devletimizden razı olsun"

Depremzede Hasan Hüseyin Akın, AA muhabirine, evlerinin depremde hasar görmesi üzerine konteyner kente yerleştiklerini söyledi.

Burada günlerinin iyi geçtiğini anlatan Akın, "Allah devletimizden razı olsun bize burada bakılıyor, ne eksiğimiz varsa destek oluyorlar. Konteyner kentteki düzen ise her geçen gün daha iyiye gidiyor. Ancak halen depremin şokunu yaşıyoruz." dedi.

Depremzede Öztürk Kaya ise konteyner kentte günlerinin ilk günlere göre daha iyi geçtiğini ifade etti.

Yetkililerin her türlü sorunlarına çözüm bulduğunu aktaran Öztürk şöyle devam etti:

"Allah'a şükürler olsun iyiyiz, sağlığımız, sıhhatimiz yerinde. Bu doğal afet Allah'tan geldi ama halimize şükür. Her geçen gün konteyner kent kalabalıklaşıyor, yeni arkadaşlar ediniyoruz. Deprem bize iyisiyle kötüsüyle her şeyi gösterdi. Burada bir dediğimiz iki olmuyor bu konuda yetkililerden Allah razı olsun."

- "Alıştık buraya ama evimiz gibi değil"

Depremzede Birgül Yücel Tekinalp de konteyner kentte günlerinin zamanla daha iyiye gittiğini söyledi.

Burada yeni komşularıyla arkadaş gibi olduklarını anlatan Tekinalp, "Alıştık buraya ama evimiz gibi değil. Bir süre burada misafiriz. Her türlü yardımlar geliyor ancak en büyük ihtiyacımız buzdolabı." diye konuştu.

Emine Polat da depremin ardından büyük sıkıntı çektiklerini ancak zamanla bunları aştıklarını söyledi.

Konteyner kentte yeni komşularının olduğunu dile getiren Polat, "Şu an birlik beraberliği daha da çok anladık. Hiç tanımadığımız insanlarla bir araya gelip komşu olduk. Malatya eskisi gibi olamaz ama inşallah düzelecek, buna inanıyoruz. İnşallah her şey daha da güzel olacak. Birlik ve beraberlik içerisinde olduktan sonra neden olmasın." dedi.

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ KARŞISINDAKİ KONTEYNER KENT..

Malatya'da, 2 bin 122 konteynerin kurulduğu geçici barınma merkezinde akşam da çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin etkilediği kentte, vatandaşların barınma sorununu çözmek için İnönü Üniversitesi Teknopark bahçesindeki yaklaşık 200 dönüm alana konteyner kent kuruldu.

Yaklaşık 8 bin kişinin yerleştirildiği alanda kalan çocuklar ve gençler, kendileri için kurulan çocuk oyun alanı ve basketbol sahasında iftarın ardından güzel vakit geçiriyor.

Konteyner kentin güvenliğini sağlayan askerler de buradaki çocukların oyunlarına eşlik ederken, Türk Kızılay'ın gönüllü ekipleri ise çocuklara balon veriyor, çeşitli ikramlarda bulunuyor.

Depremzede gençlerden Faruk Berat Bozkurt, AA muhabirine, akşamların konteyner kentte genel olarak güzel geçtiğini belirterek, kendileri için hazırlanan alanlarda basketbol, futbol, voleybol oynadıklarını söyledi.

Bazen askerlerin de kendileriyle oyun oynadığını ifade eden Bozkurt, böylece depremin izlerini silmeye çalıştıklarını belirtti.

Yetkililere kendilerini unutmadığı için teşekkür eden Bozkurt, "Her türlü ihtiyacımızı karşılıyorlar. Ne talep edersek hemen getirip bizlere veriyorlar. Bize her türlü açıdan yardımcı oluyorlar." dedi.

- "Gündüzleri ders yapıyoruz, akşamları oyun oynuyoruz"

Yusuf Aşan da, ailesinin konteyner başvurusunda bulunduğunu kaydederek, "Kısa sürede buraya yerleştik. Burada aynı zamanda okulumuza devam ediyoruz. Gündüzleri derslerimizi yapıyoruz, akşamları ise arkadaşlarımızla spor sahalarında oyunlar oynayarak güzel vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

Melek Tekatlı ise sabahları okula gittiklerini, akşam olduğunda da arkadaşlarıyla bir araya gelip çeşitli aktiviteler düzenlediklerini söyledi.

Burada çalışan gönüllerin kendilerinin mutluluğu için elinden geleni yaptığının altını çizen Tekatlı, "Hepsine çok teşekkür ederiz. Devletimizden de Allah razı olsun. Bizim gibi gençlerin daha güzel vakit geçirmeleri için her şeyi düşünmüşler. Biraz olsun kafamızı dağıtabilmemiz spor sahaları yapılmış. Biz de fırsat buldukça iftarın hemen ardından oyunlar oynayıp vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

Öte yandan ışıklandırmaların tamamlandığı 2 bin 122 konteynerin kurulduğu geçici barınma merkezi havadan görüntülendi.

AA

FOTO: Gündüz görüntüleri Beydağı, gece görüntüleri Teknopark yanındaki konteyner kentten.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • mlx (1 yıl önce)
    Afaddan aradılar ve bazı sorular sordular konteyner talebi için.kaç kişisiniz,hamile varmı,65 yaş üstü varmı,engelli varmı vs...yaw arkadaş benim evim acil yıkılacak statü de ve yıkıldı.ortalıkta kalıyorum ama öncelikli değiliz.bu konteyner işindede inşallah torpil dönmüyordur.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Evim ağrır hasarlı babam 65 yaş üstü ben engelliyim biz bile alamamış kontyner... Torpil meselesi öyle görünüyor valiliğe yazıyoruz belediyeyi arıyoruz afada ulaşamıyoruz.. Sadece lanet olsun diyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Bu kadar kısa zamanda,zor şartlar altında böyle başarılı çalışmalar yapan herkesten Allah razı olsun.Devletimiz var olsun.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Yani her konteynerde 8 kişi kalıyor.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • kingtiger44 (1 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    4 bin 555 konteynere 16 bin 170 depremzede yerleştirildi yazıyor. Böl bakalım 8 mi ediyor
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yalın (1 yıl önce)
    16 bin konteyner 20 bin çadır olsun Hadi toplam 50 bin olsun. Bu şehir aşağı yukarı bir milyon kişi Şehirde şuan toplam 250 bin kişi olsun. 750 bin kişi kayıp. Yani yarın dönmek istediklerinde nereye dönecekler? 1 yılda ev tamamlanıp teslim edildi diyelim, 20 yıl borçlanacaklar. Kemal kıkıçdaroğlu ücretsiz teslim edilicek dedi bu evler için Artık hangisi doğru hangisi doğru değil siz karar verin.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Kemal Kılıçdaroğlu nun verdiği sözleri biliyoruz.Yerel seçimler öncesi verdiği sözler havada kaldı.Aydın çiftçisine verdiği her çiftçiye bir traktör vaadi yalan oldu.Kemal Kılıçdaroğlu ancak HDP ye verdiği sözleri tutar.
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Hadi ordan takke düştü kel göründü
    %100
    %0
    Yanıtla
  • belediye icinmi soz verdi? vaybe hukumetin yapamadigini soz vermis. hukumetin sucunu muhalefete nasil atariz diye cabalayan bir kitle var yazik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Ticarey ahlakı olan bir millet değiliz. Pandemi döneminde 35 bin tl ye prefabrik yapan eleman aynı projeye 420bin istedi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    E devletten başvuru yaptık seneye çıkar heralde.Artik dönmek istiyoruz.
    %84
    %16
    Yanıtla