SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kulağımızı Kapatmakla Olmaz"

A- A+ PAYLAŞ

Yer Bilimci- Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, “Malatya fayı üzerinde olan ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunmalıdır.” uyarısın da bulundu.

 Prof. Dr. Naci Görür, “Arkadaşlar, Tatlar-Nurhak/K.Maraş’ta 4,1 deprem oldu. Deprem Malatya Fayının Çardak fayının kesişme noktasına yakın bir yerde oldu. Çardak fayı üzerinde Çelikhan-Göksun arasında fazla endişe edilecek bir şey yok. Malatya fayı üzerinde olan ve yakınında bulunan yerlerde daha özenli olunmalıdır. Bunu da son depremler bu faya stres transfer etmiş olabilir diye söylüyorum. Malatya Fayı Nurhak- Kemaliye arasında KD-GB yönlü uzanmaktadır.” ifadelerini kaydetti.

Prof. Dr. Görür, Malatya Fayı ile ilgili ikinci açıklamasında ise şunları kaydetti: 

“Değerli takipçilerim. Bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığım için üzgünüm ama size olan saygımdan ötürü yapıyorum. Bir genç meslektaşım Malatya Fayı ile ilgili açıklamamı beğenmemiş ve spekülasyon demiş. Keni fikridir, saygı duyarım. Umarım ki bilim dünyasında benden çok daha iyi yerlere gelir. Ama meslektaşlarını kötüleyerek olmaz, hele medya ortamında hiç olmaz. Bunu uluslararası bilim ortamında yapsın. Şimdi gelelim Malatya Fayına. Bu fay üzerinde 6 Şubatta 7,6 büyüklükte deprem olan Çardak fayı ile geometrik ilişkili. Bu büyüklükte bir deprem belirli oranda bir stresi Malatya fayına transfer etmiş olabilir. Bu olasılığa göre Malatya’da bu hat üzerinde ve yakınındaki yerleşim alanlarında yaşayan insanlarımızın ve yerel yönetimlerin daha dikkatli olmasını istemenin bir zararı olmaz. AMAÇ KORKMAMAK İSE KULAĞIMIZI KAPATMAKLA OLMAZ. Malatya’nın deprem dirençli hale getirilmesini yöneticilerimizden demokratik yollarla talep edelim. BU MÜMKÜN, sevgiyle”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Tahir (8 ay önce)
    Malatya deprem bölgesi olduğu gerçeğini kabullenmemiz ve depremlerle yaşamaya alışmamız lazım. Fakat deprem dirençli bir Kent yapısı oluşturulursa..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Önsl (8 ay önce)
    Arkadaşlar Naci Hoca önemli bir bilim insanı deprem çalışmış değerli bir insan çöşnük fayı zart zurt diyenlere inanıyorsunuz Türkiye bilim kurulu üyesi ne inanmıyorsunuz pes doğrusu. Sayın hocam teşekkür ederiz lütfen bilgilendirin
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (8 ay önce)
    https://www.haberturk.com/son-dakika-haberleri-itu-lu-jeolog-prof-dr-ziyadin-cakir-anlatti-stres-transferi-sonrasi-4-bolgeye-dikkat-3568394
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ombazz (8 ay önce)
    Hocamız doğru diyor beyler. Dağılın
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet (8 ay önce)
    Hoca malatya faylarından daha cok strese girmiş
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Vatandaş (8 ay önce)
    Hani malatyada daha bişey olmayacaktı niye kandırıysınız bizi nasıl bir yere düşmüşsek tüm faylarım ortasındayık istanbul depreminde bile malatya etkilenir ben diyem şimdiden yarın başlarlar tartışmaya bunu
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Mlx (8 ay önce)
    Deprem gene olacak ama 1 yıl ama 1ay ama 10 yıl sonra...bizdeki kafa değişmediği sürece bu tablolar değişmez.hükümet bir kere şu imar işini belediyelerden almalı.. belediyeler imardan el çektirilmediği sürece,depremde daha çok binalar yıkılır..
    %92
    %8
    Yanıtla
  • İlhan (8 ay önce)
    99 depreminde Ahmet Mete ışıkara meşhur olmuştu şimdi siz sürekli göreceli yorumlarınız var şu saydada yorum yapan herkes o göreceli yorumları yapar ilimden bilimden bahsetmişsinizde Allah aşkına şu andaki teknoloji ile yerin kaç km altına inebiliyorsunuz? Uzay sonsuz deniliyor eldeki ekipman ile uzayın ne kadar gezebiliyoruz? Tamamen tahmini göreceli yorumlar banada sorsalar Nevşehirde deprem olmaz derim istanbul Malatya maraş Antep Hatay bölgesinden bahsedererim büyük depremler bu bolgelere olur sizde tam anlamiyla bunu yapmaktasınız Nasrettin hocanın gole maya çalması gibi tutmaz ise sıkıntı yok tutarsa ben demiştim mantığı Naci bey biz memleket olarak zaten sakat haldeyiz ne yıkım bitti ne inşaat başladı tutarsız yorumlarınız halka korkudan başka bişe vermiyor zaten milletin psikolojisi yerlerde birde sizin reyting amaçlı göreceli yorumlarınız eklenince insanlar darmadağın oluyor fikir belirtmemeniz hem memleket adına hem ülke adına daha hayırlı bence
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Ahmet (8 ay önce)
    Malatyada bir deprem daha olursa şehir falan kalmaz, o saatten sonra haritadan da silsinler artık. Bu yerel yöneticiler varken Malatya'nın işi çok zor maalesef. Daha yıkılacak binaların ancak yüzde 10-15'i kaldırılmıştır, şehir adeta bitkisel hayata girmiş durumda, şehir merkezi köyden hallice. En büyük faaliyet dinamitle yıkılan binalar için platform kurup canlı izlemek. Valisinden tut vatandaşına kadar yerinde izliyorlar kimse de biz burada ne yapıyoruz demiyor, getirin de yapan müteahhit izlesin, izin veren yetkili izlesin de eserleri ile gurur duysunlar!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Değerli arkadaşım müteahhitte gelene kadar zurnanın baş deliğininden başlayacaksınız ki gerçekten işleyen bir devlet sistemi başlasın.şimdi ben şahsen şehir merkezinde çevre şehircilik bakanlığına şikayet edip; şehirlerimizin katlediliyor olduğunu yüksek yapıların her yerde yapılmaması gerektiğini kısacası kendince bir şeyler yazarak sade bir vatandaş konumunda bazı imar bölgelerini şikayet ettim.gelen cevap neydi biliyor musunuz.het şey imar yasalarına uygun.işte müteahhit bu işin son halkası.asıl baş sorumlusu belli de hesap işi mahşere kalır.hiç kendimizi aldatmayalım.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Vatan daş (8 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    6 ayda %10 demek 60 ayda (5 yılda) % 100 demektir. Türkiyede 81 il var, 11 deprem bölgesini çıkın 70 her ilden belediyesinden karayolundan 5 kamyon 5 iş makinasını 5 eskavatör toplasan 350 kamyon 350 iş makinası 350 eskavatör yapar. 350 yi 11 ile dağıtsa her deprem bölgesine yaklaşık 32 kamyon 32 iş makinası 32 eskavatör yapar. Bu da yıkım ve harfiyatı kaldırma işini hızlandırır. 5 yılda bitecek iş 1,2 yılda biter.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yeşil Malatya (8 ay önce)
    Açık konuşmak gerekirse Naci Görür ün özellikle son Malatya depremlerine verdiği tepkiler eleştirilmesine neden oldu ve eleştirenlerin haklılık payı da vardı. Ancak, bu adam Elazığ ve Maraş gibi yıkıcı depremler öncesinde kendini paralayıp can kurtarma derdine düşmüş bilim insanlarının başında geliyordu. Malatya'da bazı kişiler ve bazı kuruluşların yöneticileri kulaklarının üzerine yatarak pembe bir tablo çizmeye çalışıyorlar. Allah göstermesin, bilim adamlarının çağrılarına uymamanın vebalini de sorumluluğunu da kimse kaldıramaz!!!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Güçlendirme (8 ay önce)
    Hocam, ayakta durmakta zorlanan ağır hasarlı binalar ortaya çevrildi ve şu anda uyduruk bir şekilde ehil olmayan kişiler tarafından sözde güçlendiriliyor... Eminim bir büyük depremde bir peryodu tamamlamadan yıkılacaklar... Yani bina depremde ileri salınımı yapacak fakat geri dönemeyecek, tepe taklak yıkılacak...
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ağır binalar ortaya döndü diyordunuz da bunun kaçta kaçı döndü veya evvelden beri orta olupta itiraz sonucunda tekrar orta olan var.orta hasarlı bina 2400 ağır hasarlı binalar 35.000.kusura bakma ama senin söylediğine göre ağırdan ortaya döndü dediğin l binalar 20-25 bin olsaydı dediğin daha makul kabul görürdü.agirdan hafife dönen bina kaç tane ve ağırdan ortaya dönenleri yıkalım da hasar tespitin başından sonuna orta olanları da yıkalım dersen ağırdan hafife dönenleri ne yapacağız.orta hasarlılar güçlendirme yapılabilmesi için analiz ve tetkikiler yapılacak tek yapı gerçeğini idrak etmek güç olmasa gerek.ağirdan hafife dönemler belki de hafifdir ama ne analize ne güçlendirmeye tabi olmadan mis gibi isteyen istediğini yapıyor.hic düşündünüz mü Elazığ depremi sonrası yüzlerce binaya hasarsız dediler,bu büyük depremler de olduğu gibi,ve hepsi yerle bir oldu.sanki biz bu depremlerde güçlendirme yapılıp yıkılan binaları konuşuyormusuz gibi.gercekler kim gizleyerek yol alabilir.bilim dışı her şey boşa kürek çekmektir.emin olun Allah göstermesin olabilecek bir büyü deprem sonrası bilimsellikten güçlendirme yapılmış binaları konuşmayacağız.emin olun Elazığ depremi sonrası hasarsız denilip yıkılan binalar gibi bu büyük depremlerde de hasarsız denilip ağırdan az hasarlıya çevrilen binaları konuşacağız.ispati Elazığ ve bu büyük depremlerir.kim inkar edebilir gerçekleri.bir de zorbalık la olmaz isteyen yıkar imkanı olup yerinde dönüşüme başlar isteyen güçlendirme mümkünse güçlendirme yapar.herkesin yolu açık olsun.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Paşa44 (8 ay önce)
    Naci Görür, bu ülkenin en önemli bilim adamlarından biridir ve her öngörüsü gerçekleşmiştir. Elazığ Sivrice depremini 3 ay öncesinde nokta atışıyla uyarmıştır, Elazığ depreminden sonra Maraş'a defalarca dikkat çekmiş hatta Maraş depreminden 3 gün önce Osmaniye'de olan 4.1 depreminde, Maraş için endişeliyim diye açıklama yapmıştır ve 3 gün sonra Maraş depremi olmuştu. Şimdi de Bingöl, Malatya ve İstanbul'u uyarıyor. Kifayetsiz muhterisler. böyle değerli bir hocayı yıpratmasın. Naci Hocam, Malatyalılar olarak sonuna kadar yanınızdayız. Gerektiğinde lütfen bizi uyarmaya devam ediniz.
    %84
    %16
    Yanıtla