SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"MAKİAD'dan Arayıp Misafir Gelecek Dediler, Polis Geldi!."

0
Güncellendi - 2017-02-26 18:13:52
A- A+ PAYLAŞ

  • Çoğu işadamı 33 sanıklı FETÖ/PDY davasında avukata tutuklama kararı.. Firari Gürcistan sınırında yakalanmış.. Biri duruşmayı izleyen 2 tutuklu eşi ByLock'u kendilerinin kullandığını söyleyince haklarında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi..

Malatya’da, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde gerçekleştirilen FETÖ/PDY operasyonunda “Silahlı terör örgütüne üye olma” ile “Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet” suçlamalarıyla yakalanıp yargılanan ve büyük çoğunluğu işadamı olan 11’u tutuklu, 11’i firari toplam 33 sanıklı davaya devam edildi. Son duruşmada davadaki bazı sanıkların üzerlerine kayıtlı 2 ve 3 telefon hattı üzerinde ''ByLock''u kullanıldığının tespit edildiği belirtildi. Duruşmanın tutuksuz sanıklarından Avukat Alper D.'nin ByLock kullandığının tespit edilmesi üzerine hakkında yakalama kararı çıkartıldı.

Malatya’da “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” suçlamasıyla geçtiğimiz 29 Ocak ve 1 Mart 2016 tarihlerinde yapılan ve toplam 33 şüpheliyi kapsayan operasyonla ilgili açılan davanın 6. duruşmasına Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya davanın tutuklu sanıklarından ‘İl İmamı’ oldukları iddia edilen Zekai I. ve Yücel Y. ile birlikte örgütün ’il mütevelli heyeti’, ‘İl imamı yardımcıları’ ve ‘üyeleri’ oldukları iddia edilen Suat S., Muzaffer E., Haşim O., Gökhan G., İmdat Ö., Kaan E.Ö., Turgut A. ve Turan C. ile birlikte bir başka FETÖ soruşturmasında tutuklu olan ve bu davanın da sanığı olan Nurettin K., Hikmet Ö., ile bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldılar. Bu davada firari iken Gürcistan’a kaçmak isterken sınırda yakalanan sanık Osman Ç., Artvin Cezaevi’den sesli ve görüntülü sistem üzerinden duruşmaya alındı.

-“İL İMAMINDA” 2 HATTA BYLOCK KULLANIMI…

Duruşmada tutuklu sanık ve FETÖ İl İmamı olduğu iddia edilen Yücel Y.’nin evinde kullandığını telefon hattı ve cep telefonu hattında olmak üzere 2 ayrı telefon üzerinde ByLock kullandığının tespit edildiği belirtildi. Duruşma savcısı Musa Erdem Altınhalka, sanık Yücel Y.’den Malatya’da oturduğu evinin adresini sordu ve Yücel Y., adresi söyleyince söz konusu evde kullanılan Telekom hattı üzerinden ByLock kullanıldığının tespit edildiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Faruk Fidan’ın sorusu üzerine Yücel Y., söz konusu telefon hattınınişlemlerinin kendi işlemlerini takip eden ve davanın da itirafçısı olan Mehmet A. tarafından yapıldığını, telefon hattının Mehmet A. adına kayıtlı olduğunu, ancak hattı evinde kullandığını söyledi. Mahkeme Başkanı, cep telefonu hattında da ByLock kullanıldığının tespit edildiğini söylerken, Yücel Y., bu programı kullanmadığını iddia etti.

-KİMİNDE 2 HATTA, KİMİNDE 3 HATTA…

Mahkeme Başkanı Faruk Fidan, davanın tutuklu sanıklarından İmdat İ.’nin 2 telefon hattı üzerinde, Kaan Emre Ö.’nün 2 telefon hattı üzerinde, Turan C.’nin 2 telefon hattı üzerinde, Turgut A.’nın 3 ayrı telefon hattı üzerinde ve Osman Ç.’nin de 3 ayrı telefon hattı üzerinden örgütün kendi aralarında iletişimi sağlamak amacıyla telefonlarına kurduğu kriptolu iletişim programı ''ByLock''u kullandığının tespit edildiğini belirtirken, firari sanıklar Halil K. ile Hasan Y. ile tutuksuz yargılanan ve duruşmaya katılmayan Avukat Alper D.’nin kullanmış olduğu telefon hatlarından “ByLock” çıktığını kaydetti. Sanıklar “ByLock” kullanımı iddialarını kabul etmediler.

-“BEN KULLANDIM” DİYEN EŞE SUÇ DUYURUSU…

Mahkeme Başkanının “ByLock” kullanımı tespitine ilişkin soruları üzerine, bu esnada duruşma salonunda dinleyiciler arasında yer alan tutuklu sanık Turgut A.’nın eşi Ö..A., “ByLock” kullanıldığı tespiti yapılan hatlardan birisinin kendisi tarafından kullanıldığını söyledi. Turgut A. ise eşinin kullanmış olduğu telefon hattının internetini zaman zaman kullandığını söyledi.

Tutuklu sanık Osman Ç. ise “ByLock” çıkan 3 hattan birisinin eşi tarafından kullanıldığını söyledi.

Sanıkların bu ifadeleri üzerine duruşma savcısı Musa Erdem Altınhalka, cep telefon hatlarında “ByLock” kullanımı tespiti nedeniyle her iki bayan hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Mahkeme heyeti ise duruşma sonunda her iki bayan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

-GÜRCİSTAN’A KAÇMAK İSTERKEN YAKALANDI…

Davanın firari sanığı olarak yaklaşık 1 yıldan beri aranmakta olan ve Gürcistan’a kaçmak isterken Artvin’de yakalanan eski öğretmen Osman Ç., duruşmaya Artvin Cezaevi’nden görüntülü ve sesli sistem üzerinden alındı.

Mahkeme Başkanı Faruk Fidan’ın “Neredeydin şimdiye kadar” sorusu üzerine, sanık Osman Ç., “Orada, burada kaldım, soruşturma sürecinde basından hakkımda yakalama kararı olduğunu öğrendim.” şeklinde cevap verirken, “Neden öğretmenlikten istifa ettiği” sorusuna da, Malatya’da bulunan bir İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersi öğretmeni olarak görev yaptığını, Malatya’dan önce Yalova’da FEM Dershanelerine bağlı bir şirkette genel müdür olarak çalıştığını belirterek, “Ticaret yapmak için istifa ettim” dedi. Araya giren Başkan Fidan, “Ticarete Gürcistan’da mı devam edecektin?” sorusuna sanık Osman Ç., “Efendim, çalışmaya çalışacaktım” diyerek, Gürcistan’a kaçmak isterken sınırda yakalandığını itiraf etti.

-“MAKİAD’A MİSAFİR GELECEK DEDİLER, GİTTİK, POLİSLER ARAMAYA GELDİ"

Duruşmada tanık olarak dinlenen işadamı Mehmet P., FETÖ ile iltisaklı ve irtibatlı olduğu gerekçesiyle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kapatılan Malatya Aktif İşadamları Derneği’ne (MAKİAD) 2010 yada 2011’de üye olduğunu belirterek, 7 Mayıs 2015 tarihinde MAKİAD’a düzenlenen polis baskını ile ilgili olarak, “MAKİAD’da iki kez toplam 7 bin TL para yardımında bulundum. Polislerin baskın yapacağı gün beni MAKİAD Genel Sekreteri Muhammed C. arayarak, ‘Misafirlerimiz gelecek’ dedi. Bende dışarıdan işadamlarının misafir olarak geleceğini anladım. Biz gittikten kısa bir süre sonra derneğe polisler geldi. Bunun üzerine ‘Misafirler gelecek’ sözünden polisleri anladım. Polisler dernekte aramaya başlamadan önce dernekte çiğköfte yapılmaya başlandı. Ben bunun polislerin aşağılanması için yapıldığını düşünüyorum. Çiğköfteyi Avukat Ahmet E. (Bu hafta FETÖ soruşturmasında tutuklandı) getirtti.” dedi.

-“ALİ” BİLİYORDU “YÜCEL” ÇIKTI, “ARİF” BİLİYORDU “ZEKAİ“ ÇIKTI

Mahkeme Başkanı Fidan’ın sorusu üzerine tanık Mehmet P., “İl İmamı olarak Eyüp D.’yi biliyorum. Eyüp D.’den sonra İl İmamı olarak Ali isimli kişiyi biliyordum” dedi. Mahkeme Başkanının tanık Mehmet P.’den sanıklar arasında Ali adlı İl İmamını göstermesini söyleyince, tanık tutuklu sanık Yücel Y.’yi gösterdi.

FETÖ’nun Yücel Y.’den sonraki İl İmamını soran mahkeme başkanına tanık Mehmet P., “Ali’den sonra Arif adlı kişi il İmamı oldu” diyerek sanıklar arasında bu şahsın tutuklu sanık Zekai İ.'yi gösterdi.

-“DERNEĞE ÜYEYDİM, AMA YERİNİ BİLE BİLMEM”

Duruşmada tanık olarak dinlenen Diş Hekimi Ömer Ö., Malatya’da 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı olduğu gerekçesiyle kapatılan derneklerden olan Sağlıkçılar Derneği ile ilgili olarak, “Bu derneğe üyeydim, ama kapısından bile geçmedim. Bu dernek ile bir –iki kere yurtdışına gittim. Beni kimin üye yaptığını bilmiyorum. Derneğin yerini bile bilmem” dedi. Polisteki detaylı ifadelerini mahkemede aktarmayan tanık Ömer Ö.’ye mahkeme başkanı “Poliste 6 sayfa konuşmuşsun” diyerek tepkisini dile getirdi.

-FETÖ’NÜN “DİYANET İMAMI” TANIK OLARAK DİNLENDİ…

Duruşmada tanık olarak dinlenen Tahsin Ö. ise, “2009 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam olarak görev yaparken emekli oldum. 2009 ile 2014 yılları arasında FETÖ yapılanması içerisinde Diyanet İmamı olarak görev yaptım. Daha sonra İstanbul’a gittim. Ben Diyanet İmamı olarak görev yaparken İl İmamı Eyüp Doğan’dı. Pazartesi günleri her hafta sorumluların toplantısı yapılırdı. Yapılanma içerisinde bir ‘Bölgeciler’ vardı, bir de ‘Üniteciler’ vardı. Ben üniteciydim.” dedi.

Soru üzerine FETÖ’nün Diyanet İmamı Tahsin Ö., sanıklar arasında yer alan Turgut A., Kaan Emre Ö. ve İmdat Ö.’nün FETÖ’nün her hafta pazartesi günü yapılan sorumluların toplantısına katıldıklarını gördüğünü söyledi.

FETÖ’nün Diyanet İmamı Tahsin Ö., “Biz işadamları ile beraber olmazdık, onların birimi ayrıydı” dedi.

-DURUŞMA SAVCISI 3 SANIK İÇİN TUTUKLAMA İSTEDİ…

Duruşmada Savcı Musa Erdem Altınhalka, dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi, ByLock çıkan avukat Alper D.'nin yanı sıra davanın diğer tutuksuz sanıklarından Nurettin K. ve Bayram E. hakkında ‘kuvvetlenen deliller’ nedeniyle tutuklama verilmesini ve tutuklu sanıklar hakkındaki tutukluluğun devamına karar verilmesini talep etti.

-AVUKATA TUTUKLAMA ÇIKTI…

Mahkeme Heyeti verdiği aradan sonra kararlarını açıklayarak,  tutuksuz sanıklardan ve örgütün şifreli haberleşme programı ByLock'u kullandığı tespit edilen AvukatınAlper D.’nin tutuklanmasına yönelik karar çıkarılmasına, tutuklu sanıkların ise tutukluluğunun devamına karar vererek, duruşmayı 5 Mayıs 2017 tarihine erteledi.

-DAVANIN FİRARİLERİ…

Bu arada, mahkeme heyeti halen firarda olan davanın sanıklarından ‘eski il imamı’ Eyyüp D., ‘İl Mütevelli heyet üyesi’ Saadettin Ç. ile birlikte Halil K., Yakup Ö., Ali Ç., Mustafa A., Hasan Y., Musa T.A., Ramazan Ç., Sedat A. ve Kürşad B. adlı 11 sanık hakkındaki yakalama kararının devamına da karar verdi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız