SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Fay Üzerinde Olan 25'inci Kent Olabilir"

A- A+ PAYLAŞ

Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), Türkiye’de 7 büyüklüğünde deprem olma olasılığı olan 24 ilin listesini açıkladı, 25'inci ilin Malatya olabileceği de belirtildi. JMO, bu illerdeki fay hatlarının durumunu, deprem tehlikesini ve alınması gereken önlemleri rapor halinde kamuoyuyla paylaştı.

JMO’nun raporuna göre, Türkiye’de 7 büyüklüğünde deprem beklenen iller şunlar: Hatay, Konya, Bingöl, Kahramanmaraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt. Bu illerin yanı sıra Kütahya, Aksaray ve Sakarya’da da fay hattı üzerine kurulu kentlerin raporları tamamlanarak Bursa, İzmir ve Bolu için de deprem riski araştırmaları başlatıldı.

JMO’nun raporunda, bu illerdeki fay hatlarının özellikleri, geçmişte yaşanan depremler, nüfus yoğunluğu, yapı stoku ve altyapı durumu gibi faktörler dikkate alınarak deprem tehlikesi değerlendirildi. Raporun sonuç bölümünde ise bu illerde depreme karşı nasıl hazırlık yapılması gerektiği konusunda öneriler sunuldu.

Doğrudan altından fay ve fay zonu geçen 24 il için harekete geçen Jeoloji Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanı, ilgili bakanlıklar, belediye başkanları ve kentlerin tüm milletvekillerine raporlar göndermeye başladı.

Türkiye'de meydana gelen büyük depremlerin ardından herhangi bir adım atılmadığını ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan, "Şehirleri yine fay zonunun üzerine yapacaklar. Bu ülkenin ne bir kırmızı çizgisi ne mavi çizgisi var, rant ekonomisi her şeyi yönetiyor" dedi.

Rapor sayısı 21'e ulaştı
Uyarı niteliğinde olan ve büyük bir depremin sonuçlarına dair yaşanacakları anlatan mühendislerin tamamladığı rapor sayısı 21’e çıktı.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Hatay, Konya, Bingöl, Maraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan ve Hakkari’nin aralarında bulunduğu fay üzerine kurulu kentlerin ardından mühendisler Kütahya, Aksaray ve Sakarya’nın da raporlarını tamamladı. Eylül ayı içerisinde bu 3 kentteki ilgililere raporları gönderecek olan jeoloji mühendisleri Bursa, Bolu ve İzmir’in de raporlarını hazırlayacak.

'Her gün depremler oluyor ama adım atılmıyor'
Raporların tamamının tamamlanmasına çok az zaman kaldığını ifade eden Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan’a göre büyük depremler geçmesine rağmen yetkililerin sessizliği devam ediyor. Hâlâ hiçbir yetkilinin raporların ardından kendileriyle iletişime geçmediğini ifade eden Alan, “Türkiye’de depremlere ilişkin ciddi hiçbir şey yapılmıyor. Her gün depremler oluyor ama adım atılmıyor” dedi. Alan şunları söyledi:

'Şehirleri yine fay zonunun üzerine yapacaklar'
“Büyük deprem yaşadık ama somut tek bir adım yok. Yetkililer fay hatlarına ve sıvılaşma alanlarına yeni bina yapmayacaklarını söylediler. Ama bu açıklamadan bir hafta sonra yerinde yapılaşma yapacaklarını belirttiler. Yani şehirleri yine fay zonunun üzerine yapacaklar. Bu ülkenin ne bir kırmızı çizgisi ne mavi çizgisi var, rant ekonomisi her şeyi yönetiyor. İmar ve arsa rantı görünce kimsenin gözü fay zonu, sıvılaşma alanı görmüyor. Herkesin gözü parada, her şey unutuluyor.”

'Böyle bir rezalet olur mu?'
Jeoloji Mühendisleri Odası’nın rapor hazırladığı kentlerden biri de Maraş’tı. Şubat ayında meydana gelen depremden aylar önce kentteki yetkililere raporlarını ulaştırdıklarını belirten Hüseyin Alan, depreme kadar hiçbir geri dönüşün kendilerine yapılmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Bizim uyarılarımızın ardından büyük yıkımlar yaşandı. Maraş kent merkezinde büyük siteler yıkıldı, sırf Maraş’ta yaşamını yitiren insan sayısı 18 bine yakın. On binlerce bina ağır hasar gördü. Şimdi Maraş kent merkezi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planı çalışmalar yürüttü. Bazı bölgelere heyelan riski ve diri fay nedeniyle yapılaşma sınırı getirdi. Şimdi ne mi oluyor? O kısıtlama getirilen alanların yeniden imara açılması için çaba sarf ediyorlar. Böyle bir rezalet olur mu? Heyelanlı, fay zonu olan alana yeniden bina dikecekler. Arsa ve imar rantı olduğu sürece kimse afeti düşünmüyor.”

'İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde bilginin kırıntısı yok'
Yıllardır kurumlara yalvardıklarını, “diri fayların ve taşkın riski olan yerlerin imar planlarına işlenmesi” taleplerinin hâlâ karşılanmadığını ifade eden Alan, “Hiç olmazsa vatandaş ‘bu ev fay üzerindeymiş, ben bunu almam’ desin. Vatandaş kendi bilinciyle hareket etsin. İnsanlar bunu öğrenmesin diye bunu bile işlemiyorlar” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfasına girdiğini, hangi bölgelerde sıvılaşma riski olduğu, fay zonlarının İstanbul’un imar planlarının ne kadar yakınından geçtiği, nerede heyelanlı alanları var gibi soruların yanıtını almaya çalıştığını ifade eden Alan, “Türkiye’de herkes İstanbul depremini konuşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde bilginin kırıntısı yok. İstanbul halkı nereden bilgi alacak? İstanbul’da ev aldım. Bunun zemini hakkında nereden bilgi alacağım” ifadelerini kullandı.

Malatya fay üzerinde olan 25'inci kent olabilir
Depremlerde en büyük yıkımların fayın üzerinde ya da faya en yakın yerleşim yerlerinde yaşandığını ifade eden Hüseyin Alan, Malatya’nın fay üzerinde olan 25’inci kent olabileceğini söyledi, “MTA araştırmalarını yapıyor ama şimdilik görünen muhtemelen 25. kentimiz Malatya olacak” ifadelerini kullandı.

7 ve üzeri deprem uyarısı: 'Muhtemelen yakın zamanda'
Büyük depremlerin ardından telefonlarının susmadığını, öncesinde ise kimsenin kendilerini aramadığını, depremin olmadığı günlerde hazırlıkların hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Alan uyarılarını şu ifadelerle sürdürdü:

“Bilim ısrarla söylüyor, Marmara içinden geçen fay her an kırılabilir. Doğuda, Kuzey Anadolu fayı üzerinde Yenisu fayı segmenti kırılmış değil. Sismik boşluk her an kırılabilir. Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana gelen büyük depremler gibi depremlerden sonra o bölgedeki gerilimin dengeye ulaşması için peşi sıra depremler meydana gelebilir. 1939’da meydana gelen 7.9 büyüklüğündeki Erzincan depreminden sonra 1942’de Niksar’da yine 7’nin üzerinde deprem oluyor. Sonra Kastamonu Tosya’da oluyor, Bolu’da oluyor. Maraş depreminin ardından da sıklıkla depremler oluyor. Muhtemelen yakın dönemde bu bölgede 7 ve 7 üzeri depremler olacaktır. Buralardaki gerilme bir şekilde boşalacak.”

gazeteduvar.com.tr- noktahaberyorum.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet (7 ay önce)
    MALATYA MERKEZİNDEN GEÇEN ÇÖŞNÜK FAYI İLE İLGİLİ YAYINLAR 1. Önal, M., 1995, Stratigraphy, lignite potential and neotectonic of the northern part of the Malatya Graben basin: International Earth Sciences Colloquium on the Aegean Region (IESCA - 1995), p. 41 – 42, İzmir. 2. Önal, M., 1997, Malatya Graben Havzası Güney Bölümünün Stratigrafisi ve Depolanma ortamları: C. Üniv. Müh. Fak. Der., Seri A, V.14, No:1, Sivas. 3. Önal, M., Helvacı, C. and Ceyhan, F., 2004, Geology and trona potential of the middle Miocene Gürün (Sivas) basin, Central Anatolia, Turkey: 4. Önal, M. and Kaya, M, 2007, Stratigraphy and tectono-sedimentary evolution of the upper Cretaceous – Tertiary sequence in the southern part of the Malatya Basın, East Anatolia, Turkey: Jeournal of Asian Earth Sciences, 29, 878-890. 5. Koral, H. and Önal, M., 2007, Episodic neotectonic escape in the eastern Taurids, SE Turkey: The Malatya Basin: International Geoscience 6. Gökten, E., Ayyıldız, T., Önal, M., Tekin, V. ve Varol, B., 2009, Malatya Baseninin (GB Türkiye) Neotektonik Özellikleri ve Evrimi: Akif Tektonik Araştırma Grubu ATAG 13. Çalıştayı, s.22, 08-11 Ekim, Çanakkale. 7. Önal, M., 2009, Organic geochemical properties of marine Oligocene unit in the Malatya Basin, East Anatolia, Turkey: Energy Sources: Part A , 31: 1406-1414, ISSN: 1556-7036. Hala Malatya'dan fayın geçip geçmediğini tartışıyorlar. Sanki MTA dan başka bilimsel çalışma yapan yokmuş gibi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Güzel demiş; Arsa ve imar rantı olduğu sürece kimse afeti düşünmüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla