SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Fayı Deprem Beklediğimiz Bir Fay"

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremden sonra artçı sarsıntılar devam ederken bölgedeki diğer fay hatlarında da incelemeler devam ediyor.

200 km'lik deprem hattını gezen Munzur Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Taylan Sançar, “Malatya fayı hala aktif, Yedisu fayı Erzincan ve Tunceli'yi etkileyecek” dedi.

Sançar; deprem bölgesindeki izlenimlerini paylaştı ve Yedisu fayı ile Malatya fayına dikkat çekti.

6 Şubat'tan bu yana yaklaşık 200 km'lik deprem hattını gezdiğini, tedbirsiz yaşamanın sonuçlarının çok ağır olduğunu söyleyen Sançar; "Yedisu Fayı'nın deprem tehlikesi daha net nasıl açıklanır bilmiyorum. Lütfen hazırlıklı olalım. Ben de deprem olma riski olan bir ilde yaşıyorum." dedi.

Sançar'ın paylaşımları şöyle:

"Erzincan Üzümlü ile Bingöl Yedisu arasında bulunan Yedisu Fayı ile ilgili olarak aşağıda yazdıklarım öncelikle bu fay hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Üzerinde en son deprem 1784 bir önceki deprem bundan 201 yıl önce yani 1583 yılında olmuş.

Hem bu veriler hem de 1583 yılından önceki veriler birlikte değerlendirildiği zaman bu fayın yakın zamanda en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak. Bu depremde Erzincan ve Tunceli'nin zarar görmesi çok muhtemel. Bu zararlardan kurtulmanın yolu var. O da tedbir."

Depremde tedbirin hayat kurtardığını söyleyen fay hattının üstünde olmasına rağmen yıkılmayan evleri de görüntüleyerek paylaştı.

Sançar, Malatya fayı ile ilgili ise şunları söyledi:

"Malatya Fayı üzerinde deprem beklediğimiz bir fay. Bu fay hakkındaki çalışmalar maalesef çok az. Son olan Ekinözü depremi bu faya önemli miktarda stres yükledi. Malatya fayı bana göre birinci derece öneme sahip bir faydır.

Bir yandan şehri depreme hazırlarken diğer yandan bu fay hakkında çok yönlü çalışmaların başlaması gerek. Bu fay etkilerini çevre illerde hissettirecektir. Malatya daha gerçek deprem yaşamadı. Sadece bir depremin şehre neler yapabileceğini anladı."

Erzincan, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Karatorak han (1 yıl önce)
    Toplum olarak yozlaştık dini değerleri menfaat için kullandık sevgi saygı hoşgörü merhamet duygularımız bitme noktasına geldi her şey para oldu ahlaki değerleri hiç görmezden geldik aile çocuğu değil sosyal medya ve çevre çocuğu yetiştirmeye başladı para gelsinde nerede gelirse gelsin anlayışı hakim oldu haram helal edep haya unutuldu bu gün bostanbaşı ve fahri kayahanda 3ve 4 milyona ev alanlar acaba hiç zekat sadaka verdimi bu kadar yıkıcı üç deprem yaşadık bakıyorum insanlarda değişen hiç bir şey yok yine maddiyat çadır olsun yakacak olsun konteyner olsun herkes bunu temin etmek için adamını arıyor ayrıca aç gözlülük erzakları eve depolama telaşı bu toplum ne zaman islah olur bilmem ama İslami değerlerde o kadar uzaklaştıkki başımıza taş yağmadığına dua ediyorum Allah merhametsiz topluma rahmet etmez kendimize çeki düzen vermemiz lazım yinede içimizde varsa iyi insanlar merhametli ve mütevazi kişilerin ellerinde öpüyorum Allah bizi affetsin inşallah
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mk44 (1 yıl önce)
    Hayatında deprem yaşamamış adam Malatya daha deprem görmedi diyor, ya dayı sen daha geometri nedir öğrenirken bu şehirde deprem yuzunden defalarca yıkılan Yeni Caminin minarelerini dikiyordu, yaşadığımız şey deprem değilse neden 1000 kusur uzeri bına yıkıldı bu şehirde? Birileri şehrimi bombaladı...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Beklenen, gelmekte olan kendi depremini yaşamadı diyor.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • deprem (1 yıl önce)
    MTA yeşilyurt doğanşehir elbistan fayı kırıldı diyor.bazı yabancı bilim adamları ve mta malatya fayı ile ilgili var ama tarihte bherhangi bir deprem kaydı yok diyor.şimdi gün yüzü doğdu ya bu adamlara dikkat ediyorum az bir şey devlet düşmanlığı varsa hemen vatandaşı isyana ,korkuya sevk etmek için çırpınıyorlar.eğer malatya fayı sitres bindiyse artcılar fayın değişik yerlerinde başlar.genellikle yeşilyurt çok oluyor hocalara sorsan yeşilyurt kırılmadı mta kırıldı diyor.arazide günlerdir olan mta ama gel görkü her tarafta hocalar konuşuyor.MTA daha tam nereler kırılmadı diyemiyor hocalar başlıyor şu bu..inan insanı çileden çıkarmaya başladılar. Bu memleketin her yeri deprem bölgesi...devlet değil vatandaş işi sıkı tutacak kardeşim.Depremden önce evlerin dış boyası ,içindeki fayansın bilmem nereden geldiği mermeri falan diye evleri soranlar anladılardi güzellik değil dayanma önemli..toki konutlarına burun kıvıran bayanlar bugun toki diyor.Malatya maraş fayı belli idi ama bu kadarı belli değildi.kimse bunu bilemezdi.ama insanlar bostanbaşı fahri katyahan diye bu kadar zorlamasalardı...neyse çok büyük konuştuk, cok büyük planlar yaptık,çok büyük günahlar işledik.aç insanlar damlayan evine tuğla bulamazken 3 milyonluk evlerde açız dedik..Malatya üç depremide tam anlamıyla yaşadı..hemde iliklerine kadar..
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)deprem isimli kullanıcı yorumuna
    Keşke bilim adamına laf atacağın enerjiyi Türkçe'yi öğrenmeye harcasaydin...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Hersey bitti senim derdin Türkçe mi?? Cokmu onemli
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)Deprem isimli kullanıcı yorumuna
    Önemli tabi ki... Sen Türkçe bile yazamayan halinle yıllardır çalıştığı alanda acıklama yapan bilim adamını kolayca devlet düşmanlarını kışkırtmaya çalışıyor diye suçlayabiliyorsun ya... İşte senin gibilerin bu rahatlığı yüzünden belalar başımızdan eksik olmuyor bu ülkede... Bilmem anlatabildim mi?
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Çavuşoğlu (1 yıl önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    ''Acıklama yapan'' nedir?Açıklama mı yazacaktın yoksa?Türkçen çok kötü
    %50
    %50
    Yanıtla
  • İlim/Bilim (1 yıl önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    "MTA Türkiye Diri Fay Haritası "LEJAND" kısmında, bu harita 1/1000 ve 1/5000 ölçekli İmar paftaları ile ilgili YER SEÇİMLERİ için kullanılmaz.." der.. -Son derece sakıncalıdır der! Bunu baz alırsak ; Kaldıki ! 1.0 ila 4.0 arası 6-7 bin deprem oldu bunları tek hat üzernden artcı diye değerlendiriseniz bu DAf hattı 700 km kırıldı anlamı taşır .. Bunlar insanların piskolojisini bozmaktan başka bişey değil Önlem alınır bu elbette ama bunlarınkide bildiğin bilgi kirliliği!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Çavuşoğlu (1 yıl önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Ahkam kesiyorsun herkese ama türkçe bilginde yok! Cümle başında değilse ''türkçe'' nin ilk harfi büyük yazılmaz.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Verynsın (1 yıl önce)deprem isimli kullanıcı yorumuna
    Bitmedi şu devletin tek sahibi anlayışınız. En küçük eleştiriden en büyüğüne kadar hepsini devlet düşmanı diye damgalamanız. Daha MTA çalışmaları bitmedi ise çevre ve şehircilik bakanlığı hangi hızla yeni yerleşim bölgelerini belirledi? Bu güne kadar hep vatan haini diye damgaladığınız bilim insanları haklı çıktı. Kimmiş vatan haini?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Prof. Dr. Ergün Göktan ve Prof.Dr. Turhan Ayyıldızın ulusal ve uluslar arası yayınlarına bakın! Malatya Ovacık fayı ve Çöşnük fayı hakkında bilginiz artar.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    Adam sormuşlar nasılsın vallahi yaram bir değilki etrafım sızlıyor demiş, malatyanın etrafı faylarla doluymuş ,sivrice,pötürge,çelikhan,akçadağ,palu,ovacık,bingöl,pazarcık ,elbistan say say bitmiyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • malatyalı (1 yıl önce)
    malatyanın bütün evleri yıkılıp yeniden yapılmalı yeni bir şehir kurulmalıdır bir gün malatya fayı kırılırsa ne yapacagız,insanlar 3 deprep görmüş konutlara nasıl girip oturacaklar.zaten imkanı olan bir çogu şehri terk ederken,memurlar ise tayin dönemini bekliyorlar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mertens (1 yıl önce)
    Malatya komple şehir olarak her türlü fay üzerindedir.....yapılması gereken bundan sonra 4 katı geçmeyen kolonları sağlam binalarda oturmak....ya da arsası bahçesi olanlar gidip bahçelerine 2 katı gecmeyen sağlam kibar evler yapıp oturmak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mehmet uzun (1 yıl önce)
    Bilim ışıginda hareket eden insanlar diyorki malatya depremi daha yaşamadı 7 uzeri malatya nnerkezli deprem demek malesef malatyada tas üstunde tas kalmamasi demek oluyor anladilan artik hayatlar malatya dışında kurulacak...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatya’nın jeolojisini bilmeden derleme bilgilerle yorum yapıyor. Şu anda tetiklenen fay Malatya Ovacık fayı değil, Malatya graben fayının Güney bölümü. Bu fay literatüre Çöşnk fayı olarak literatüre geçti. Prof. Dr. Mehmet Önal ve Prof. Dr Hayrettin Koralın ulusal ve uluslararası yayınlarına bak! Sürekli Malatya halkını korkutma!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Çöşnük’te de mi fay varmış?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Orhan (1 yıl önce)
    Yazının sonundaki cümleye bakarmısınız. "Malatya daha gerçek depremi yaşamadı" , "sadece bir depremin şehre neler yapacağını anladı" diyor. Bunun gerçeği nasıl olacak acaba. Bence kendisi gerçek depremi yaşamadığı için Malatya'nın ne yaşadığını bilmiyor. Ama şu bir gerçekki depremler Malatya'nın kaderi olmuş. Birde üzerinde hiç çalışma yapılmamış Malatya fayı tehtidi varki işte bu güzelim şehrimizi terk etmeye zorluyor insanı.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Doğru söylüyor Malatya fayı kırılmadı henüz kırılınca ne olacak onu düşünmek lazım onun için önlem almak lazım ama muhtemelen rant uğruna hiç bir önlem alınmayacak.
    %71
    %29
    Yanıtla