SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Fayına Stres Transferi Olmuş Olabilir, Dikkatli Olun!"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremlerle ilgili önceki gün yaptığı yorumda, "Bu zonda (Kuzey Anadolu Fay Zonu) artık büyük deprem olmaz" sözleriyle, depremin bir fay zonu ile ilgili açıklamasıyla moral veren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Malatya Fayı ile ilgili ‘dikkatli olmalıyız’ uyarısı yaptı. Prof.Dr. Görür,  20 Şubat akşamı Hatay’da 6,4 büyüklüğünde meydana gelen deprem sonrası yaptığı değerlendirmede, “Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız” şeklindeki uyarıda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:

“Arkadaşlar Hatay’da 6,4 ve daha küçük depremler oldu. Maraş depremlerinden sonra bu boyutta depremleri Hatay ve Adana’da bekliyorduk. Nitekim ben, Celal Şengör ve yerbilmci arkadaşlarımız duyurmuştuk. Maraş’ta oldu. Adana ve Kıbrıs’ta da dikkatli olmamız gerekir. Bu uyarılarımız bölgedeki stres transferine dayanıyor. Keza Malatya çevresindeki Malatya, Ovacık ve Nazimiye-Karakoçan fayları üzerinde de benzer nedenlerle dikkatli olmalıyız. Yetkililerimizin ve halkımızın dikkatli olmasında yarar var, sevgiyle.”

-6 gün öncede uyarmıştı
NTV'nin Youtube kanalında 15 Şubat 2023 tarihinde yayınlanan videoda ise Prof. Dr. Naci Görür,  “7,6 depremi olunca oraya yakın Malatya fayı var, Ovacık fayı var. Bir de Nazimiye fayı var. Buralara da stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun dedim” şeklindeki tespitini aktarıyor.

Prof. Dr. Görür’ün açıklamaları şu şekilde:

“Elazığ depremi Kahramanmaraş tarafına bir stres yüklemiş olabilir diye Maraş'ı uyardık. Benim yanımda başka bilim insanları da uyardı. Elazığ depremi 6,8 gibi bir deprem olunca enerjisinin bir kısmını kırılmayan yere doğru transfer ediyor. Bu kırılmayan yer de Maraş civarı ve Hatay yöresiydi. O yüzden de ben dedim ki Elazığ depreminden sonra Maraş'a ve o yöreye dikkat edin. Maraş depremi olunca yine uyarıyoruz. Kırılmayan veya oradaki fayların tümüyle enerjisini boşaltamayacağını düşündüğümüz yerler... Şimdi Maraş'ın Güney Batısında Hatay var, Adana havzası var. O zaman oraya dikkat edin diyoruz. Bir de bir yerde depremde bir yer kırılırsa enerji transferini iki uca yapar. Kırılmayan fayın kırılmayan iki ucuna yapar. Şimdi bir de orada 7.6 depremi olunca oraya yakın Malatya fayı var, Ovacık fayı var. Bir de Nazimiye fayı var. Buralara da stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun derim."

Bu arada, Kayseri Küçük Millet Meclisi'nde önceki gün konuşan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; “Malatya fayı, 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretme kabiliyetine sahip bir fay. Afşin-Elbistan fayı kırıldı, bu kırılmayla birlikte Malatya fayı tetiklenmeye başladı. Yani Malatya fayını kırmaya zorlayan güçler var orada, muhtemel ki kırılabilecek. Ne zaman? Onu bilmiyoruz ama muhtemel ki burada bir yüklenme meydana geldi.” şeklinde açıklama yapmıştı.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Hasan (1 yıl önce)
    Eğer bu fay kırılırsa ki muhtemel şehirde ayakta kalan ev kalmaz...
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 yıl önce)
    Peki Prof. Dr. Görür sen bir profesör olarak dikkatli olun derken ne söylüyorsun anlamadım. Bir bilim insanı olarak ne çözüm öneriyorsun acaba. Çözüm dikkatli mi olmak. Bence bu çok komik bir çözüm önerisi bir bilim insanından gelen.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Burada bir deprem daha olacak tedbirinizi alın diye uyarıyor. Adam bilim adamı. Ne yapsın Görür? Size sağlam ev mi yapsın? Yapardı ancak emekli maaşı ile geçinen bir insan. Sizin beklentiniz ne idi bu bilim adamından? Ne yapmasını istediniz uyarma dışında?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyayi terk et diyor kardes
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Bulent (1 yıl önce)
    Cenabi Allah tüm Malatyanın yardımcısı olsun o güzelim şehir artık yok artık olmayacakta
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Bal gibide olacak.. belki zaman alacak ama olacak. Memleketi terketmek zorunda kalanlar, birgün mutlaka donecek. ben gerçek bir MALATYALI nin memleketine sahip çıkacağından adım kadar eminim
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)Nur isimli kullanıcı yorumuna
    Keyfimizden terk etmedik kardeş
    0
    0
    Yanıtla