SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Fayı'nı da Kayseri Konuştu

'Malatya Fayı'nı da Kayseri Konuştu
A- A+ PAYLAŞ

Kayseri Küçük Millet Meclisi'nin bu ayki konuğu olan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen; Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde şehrin en kötü senaryoyu yaşadığını ve bundan daha tehlikeli bir durumun oluşmasının mümkün olmadığını ifade ederek; "Bizi büyük oranda etkileyecek Malatya fayı var 210 kilometre mesafede. Eğer 7 ve üzeri deprem üretirse Afşin ve Elbistan'dan bize daha uzak. Dolayısıyla Kayseri şehri yaşayacağı en kötü senaryoyu yaşadı. Dolayısıyla Afşin-Elbistan'dan daha tehlikeli bir durumun oluşması mümkün değil" dedi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 'Kayseri'nin nasıl etkileneceği', 'Kayseri’de aktif fay hatları var mı', 'bundan sonra ne zaman deprem olacak' gibi soruların tartışıldığı 'Türkiye ve Deprem' konulu buluşma Kayseri Küçük Millet Meclisinde gerçekleştirildi. Rafet Ural moderatörlüğünde gerçekleşen programın konuğu Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen oldu. Kayseri'de ve civarında bulunan fay hatları hakkında sunum yapan Evsen; şehirde Kahramanmaraş'ta olan depremden daha tehlikeli bir durumun oluşmayacağını söyledi. Evsen; "Ecemiş fayı Kayseri'nin içerisinden geçer. Mersin istikametinden başlar, Toroslar'a geldiği zaman yüzey kırığını geçtiği zaman Yahyalı'nın olduğu kısımlarda 3 kola ayrılır. Bir tanesi Yeşilhisar, Boğazköprü, Erkilet, Güneşli istikametinden Tuz Gölü istikametine devam eder. Bir tanesi de Develi üzerinden Erciyes'in Tekir tesislerinin olduğu kısımlardan aşarak Talas, Sarıoğlan tarafına kadar parçalı şekilde devam eder. Etrafımızda Tuz Gölü Fayı, Sarız Fayı var. Pazarcık ve Elbistan depremi oldu zaten. Bunların da bize etkileri oldu. Malatya Fayı da bizi etkileyecek faylar arasından bir tanesi. Malatya fayı, 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem üretme kabiliyetine sahip bir fay. Burası kırılırsa etkileneceğiz ama hangi oranda etkileneceğiz? Kayseri'nin içinde yer alan Ecemiş fayı 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir kapasiteye sahip bir fay. Ecemiş fayının ve alt segmentlerinde meydana gelen bir kırılma şehrimizde 6 büyüklüğünde bir depremin olduğunu gösterir. Ecemiş fayı Sivas tarafına geldiğinde Deliler fayı ile birleşir. Deliler fayı da 5.5 büyüklüğünde bir deprem üretebilme kapasitesine sahip bir fay. Zaten ilimizden geçmiyor, 5.5 büyüklüğünde bir depremin bize verebileceği bir hasar olabilir ama muhtemel ki ölüm olayı gerçekleşmeyebilir. Afşin-Elbistan fayı kırıldı, bu kırılmayla birlikte Malatya fayı tetiklenmeye başladı. 

Yani Malatya fayını kırmaya zorlayan güçler var orada, muhtemel ki kırılabilecek. Ne zaman? Onu bilmiyoruz ama muhtemel ki burada bir yüklenme meydana geldi. Başka bir tetikleme de; Göksun'un bulunduğu alandan itibaren güneye doğru devam eden bir fay daha var, Osmaniye fayı. Osmaniye fayı da tetiklenmeye başladı. Osmaniye fayı da kırılırsa bu da Kayseri'yi etkileyebilecek depremlerin arasında yer alıyor. Tuz Gölü fayının en yakın zonu bize 115 kilometre mesafede. Deliler fayı 155 kilometre, Malatya fayı 210 kilometre, Elbistan fayı 160 kilometre, Pazarcık fayı 195 kilometre, Osmaniye fayı 170 kilometre, Sarız fayı ise 70 kilometre mesafede. Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Sürpriz deprem üretebilecek bir fayımız varsa bu Sarız fayı sayılabilir. Hani büyüklükte deprem üretebileceğini bilmiyoruz. Bu fay üzerinde son yaşamış olduğumuz iki depremden sonra kırılmalar var fakat bu kırılmalar küçük, 2.0, 2.5 gibi. Bu koşullar altında Afşin-Elbistan fayı kırıldı, 7.6 büyüklüğünde. Bu büyüklüğü Kayseri'de hissettik ve bunun bize olan mesafesi 160 kilometre mesafede. Bunun dışında diğer fayların hepsi 7'nin altında deprem üretme kapasitesine sahip. Bir tek burada bizi büyük oranda etkileyecek Malatya fayı var 210 kilometre mesafede, eğer 7 ve üzeri deprem üretirse Afşin ve Elbistan'dan bize daha uzak. Dolayısıyla Kayseri şehri yaşayacağı en kötü senaryoyu yaşadı. Dolayısıyla Afşin-Elbistan'dan daha tehlikeli bir durumun oluşması mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen programa STK temsilcileri ve ilgililer katıldı.

Kayseri, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Vefad (1 yıl önce)
    Bütün bilim adamları kırılmayan en tehlikeli ve her an kırılacak olan hattın mlaatya olduğunu söylüyor acilen malatyadaki enkazlar ve yıkılma tehlikesi olan evler ortadan kaldırılmalı şehir kontyner şehre dönüştürülmesi iş imkanları saglnmli
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Dr Cengiz (1 yıl önce)
    Malatyahaber com.un sayın editörü Naci hocanın sözlerinden Malatyayı cıkarın o da burada ki haberinizde ki jeologlar da ısrarla tek şey söylemek istiyorlar.. doğuda kırılmayan ve 7 nin üzerinde deprem yapacak tek fay MALATYA fayıdır ve maalesef ki bu depremler MALATYA fayını tetikledi bu kesin bilgi herkes tedirgin olsun olsun ki önlemler alınsın ve kimsenin burnu kanamasın..deve kuşu misali bir tehlike anında başımızı toprağa gömmeyelim..yeter artık kader planınını tasarlarken Allah CC insanlara akılda vermiş... düşünmek lazım önce tedbir sonra tevekkül ve teslimiyet... koyunlar bile kurdu görünce çobanın kaçın demesini beklemeyip meleye meleye kaçıyor biz hala çobanın talimatını bekliyoruz..ah ki ah
    %97
    %3
    Yanıtla