SON DAKİKA
SON DEPREMLER

‘Malatya Kent Merkezine 4 Bine Yakın Kazık Çakıldı’

‘Malatya Kent Merkezine 4 Bine Yakın Kazık Çakıldı’
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya kent merkezini ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında şu ana kadar bölgeye 4 bin dolayında kazık çakıldı.

Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Malatya'da özellikle kent merkezinde büyük hasara yol açtı.

20 bin civarında iş yerinin yıkıldığı, bazılarında ise ağır hasar oluştuğu kent merkezinde yapımına başlanan iş yeri ve konutlar için Emlak Konut çalışma yürütüyor.

Zemininden su çıkan bölgeye iş yeri ve konut yapılabilmesi için kazık çakılıyor.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, AA muhabirine, kentin ayağa kalkması için "çarşı" olarak tabir edilen bölgenin ayağa kalkmasının gerektiğini, kentteki herkesin bu fikirde birleştiğini dile getirdi.

Çarşı merkezinde yaklaşık 486 dönümlük alanda çalışma yapıldığını kaydeden Yazıcı, Akpınar Meydanı'ndan eski Hükümet Konağı'nın bulunduğu alana, Fuzuli, Kışla ve İnönü caddelerinin bulunduğu alandan Niyazi Mısr-i Caddesi ve Çevre Yolu'na kadarki alanda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Emlak Konut marifetiyle yeniden yapım çalışmasını sürdürdüğünü söyledi.

- 8 bin iş yeri 6 bine yakın konut yapılacak

Burada yaklaşık 8 bin iş yeri, 6 bine yakın da konutun yapımının başlatıldığını hatırlatan Yazıcı, sahadaki iki firmanın yoğun bir şekilde çalıştığını belirtti.

Özellikle hasar aldığı için yıkımı yapılan Söğütlü Camisi'nin olduğu bölgede çok yoğun çalışmalar yapıldığını kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar yaklaşık 4 bine yakın kazık çakmış durumdalar. Bazıları tam fore kazık değil, karışımlı, değişik bir usul de var, demirsiz olan da var, demirli olan kazık da var. Çarşının ayağa kaldırılması için ben oralarla sıkı bir şekilde ilgileniyorum. İnşallah şirketin verdiği bilgiye göre nisan ayına kadar fore kazık ya da beton enjekte işlemini tamamlayacaklar. Eğer dedikleri gibi kışı bu şekilde geçirirsek Allah'ın izniyle inanıyorum ki merkezimiz 1-1,5 yıl içerisinde ayağa kalkmış olur."

486 dönümlük alanın genişletilmesinin de söz konusu olabileceğini ifade eden Yazıcı, nisan ayına kadar kazık çakma işlemi biterse mayıs ayında inşaat sezonuyla birlikte çalışmaların süreceğini ve hızlı bir şekilde devam edeceğini, yaz aylarında yapıların ayağa kalkacağını, temellerin ve yapıların yükseldiğini görmeye başlayacaklarını söyledi.

- "Hükümet Konağı'nın da yapımı sürüyor"

Hasar aldığı için yıkımı yapılan Hükümet Konağı'nın da yapımının aynı şekilde sürdüğünü dile getiren Yazıcı, buraya da 900 civarında beton enjekte edildiğini ve kazık çakıldığını, belli bir bölümde de temelin atıldığını belirtti.

Hükümet Konağı inşaatının ilerlemeye başladığını kaydeden Yazıcı, "O da şehir için sembol bina, eskisi gibi yapılacak. Bir yandan meydanda ve bölgede çarşılar yapılırken diğer yandan 8 bine yakın iş yeri, 6 bine yakın konutun 5-6 ay içerisinde temelleri yükselmeye başlayacak. 1999 Marmara depremine göre çok daha hızlıyız, devletimiz çok daha güçlü. Ama insanlarımız sabırsız biraz, daha sabırlı olmalarını bekliyoruz. Yaşadığımız sıkıntılarımız, sorunlarımız var. Moralimizi bozacak unsurları ortadan kaldırmaya gayret ediyoruz. Allah'ın izniyle birkaç yıl içerisinde Malatya eskisinden daha güzel olacak." diye konuştu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

24 yorum yapılmış

  • Vatan daş (3 ay önce)
    Çarşı binaları 5 katlı olsun, 100.yıl parkı iptal olsun, çarşı buradan başlasın Bostanbaşı bölgeside dahil Yeşilyurt yoluna kadar uzansın.
    0
    0
    Yanıtla
  • izmir-Selçuk (3 ay önce)
    Malatya'ya değil depremzedelere çakıldı bence.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Beydağının Karı (3 ay önce)
    Bakıyorum da herkes mühendis olmuş. Malatya merkez şehrin ruhu, hafızasıdır. Tabiki imar edilecek, yeterki usulünce olsun. Fayın üstünde olmadıktan sonra her zemin için uygun mühendislik yöntemleri vardır sulu zeminler için de kazık ideal ve güvenli bir yöntemdir, millet denizi doldurup gökdelen dikiyor. Yeterki iş akılla, hakkıyla yapılsın! Koca şehir nasıl bu hale geldi? Yeni binalar nasıl hasar aldı? Zemine uygun olmayan mühendislik yöntemleriyle bu kadar yüksek katlara kimler imar verdi? Eleştirilecek onca kusur varken kazıkta eleştirilmez. Doğru konulara odaklanalım ve bu acı tecrübeyi asla unutmayıp unutturmayalım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fuat cebesoy (3 ay önce)
    Şimdiye kadar akılları nerdeydi? Milletin canı, malı gitti kim veriyor hesap? Kimse!!! Yiğitseniz , milletin canının malının hesabını sorun. AB ve Gelişmiş ülkelerin birinde böyle deprem olsa insanlar ölse o müteahitten tutunda , belediyede kontrol mühendisi diye geçinen düzenbazların hepsini asarlar. Bizde ise ödüllendirirler. Hak, Hukuk, Adalet yok bu ülkede! Mahsuni şerifin Yuh Yuh sanat eseri ne güzelde anlatıyor bu düzenbazları! Utanmıyorlar, sıkılmıyorlar , ar damarları çatlamış ucubeler sizi! Çok ağır konuşurum ama yayınlamazlar. Koyun gibi hala oy verenler , aziz nesinin o cümlesi aklıma geliyor! Verin verin oyları ama sakın ağlamayın. Yaparsa size bunları kim yapar :))))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (3 ay önce)
    Malatyaya kazıkta çaksan altında döksen malatya malatyadır ötesine geçemez
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erkan (3 ay önce)
    Biz 21 yy'da Akıllı kavşakları ile otoparkları ile gezi alanları ile metro, tramvay üst geçit alt geçit diye bir hayale boşuna kapılıyoruz. Sistem zenginin malını kurtarmanın peşinde. Dünya literatüründe yıkılan konutların yerine asla yapı tekrar inşa edilmez diyor biz 3 - 5 kopradorun malını kurtarmak için 4 bin kazık çakıyoruz. Yarın olası bir depremde bu yapılar çöker ve insanlar hayatını kaybeder ise tıpkı bu günkü gibi kabahati depremde bulur kapıyı kaparız. Vizyon sahibi olmayan kişilerin İlin 100 yılına 200 yılına imza atmalarını bekliyoruz. Örnek bir şehir inşa etmek yerine, Sobanın tarihin çöplüğünde yerini almasına aldırış etmeden Namı uluslar arası arenalarda konuşulan ve bir marka olan Sobacılar çarşısını kuyumcular çarşısının kurtarmanın derdine düştük. Bir ülke düşünün ki önce konutu yapıp sonra yolu inşa ediyor ve evet biz o yola encümen üyeleri yolu diyoruz. Bu dünyada bir şey yapamayız ama az buçuk imanı olana sesleniyoruz. Sizi ALLAH'a havale ediyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Eline, yüreğine sağlık üstadım. Uzun zamandır bu kadar net, bu kadar vurucu ve bu kadar isabetli bir yorum görmedim. Sıklıkla yorum paylaşan biri değilim ama bu yoruma kayıtsız kalmadım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (3 ay önce)
    bu millet akıllanmaz ..yüksek katlı yapılmamalı şehir merkezi park olmalı kazığa verilen paraya yazık
    %75
    %25
    Yanıtla
  • OpTiMiST (3 ay önce)
    Kazıklarımızı şimdi çaktılar.Seçimden sonra çıkarırlar.Adamlar insanlarla alay ediyorlar.Sanki mühim birsey gibi Kazık çakmışlar.
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Önce kazıkların ne işe yaradığını araştır ve öğren sonra gel burda fikrini beyan et.
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Öz kernekli (3 ay önce)Cero isimli kullanıcı yorumuna
    Cero merkezde epey mülkiyetin var heralde, merkezdeki inşaat haberlerinin hepsinde yorumun var maşallah hahhahaah :))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 ay önce)
    Kazığı çakan çaktı. Malatya siyasilerini biliyoruz
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Yanlış bir uygulama (3 ay önce)
    Beton için tüm zararlı iyonları bünyesinde barındıran o toprağa çakılan beton kazıklar, en fazla 5 yıl sonra parçalanıp dağılarak işlevini yitirir. Sonra o yapılar bu defa zemin oturması nedeniyle ağır hasar alır. Zamanında kanada ve diğer bazı ülkelerde böyle uygulamalar yapılmış ancak bedeli ağır olmuş, binalar zemin oturmasından dolayı ağır hasara uğramış.. Bir diğer husus, yeraltı suyu seviyesi değişkendir, kurak dönemlerde bu daha bariz bir şekilde değişir. Bu durumda da kazığın taşıma gücü azalır. Bunun yerine çarşı zemini daha sağlam bir yere yapılabilirdi. Burası da yeşil ağaçlık bir alana dönüştürülebilirdi. Bu ülke ekonomisi için de büyük bir maddi kayıptır. Burada vali beyi suçlamıyoruz.. Çünkü bu projeyi büyükşehir belediyesi yaptı, bu fikir onlardan çıktı. Ama çok büyük bir yanlış yaptılar. Düşünülmeden, ortak akıldan çıkmayan bir uygulama.. Eğer profesyonel bir şehir planlama firmasına danışılsaydı, hiçbir zaman bu hataya düşülmezdi.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zamanında yanlış bir yere kurulmuş bir çarşı merkezin 21 yy da kazıklarla tekrar aynı yere kurulma inadı neye kime yarar? Fuzuli israf kazıklara harcanan demir ve beton, zemini müsait bir bölgeye taşıma imkanı varken çarşıyı milli imkanları betonculara demircilere peşkeş çektiniz buna müsade eden sözde kent konseyi ve yerel yetkilileri Allah'a havale ediyorum, memleketim adına büyük fırsat kaçmıştır, iktidar yalakalarının elindeki sazla şahsi emelleri için kendileri söyleyip kendileri çalıyorlar vesselam.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bayram Akdemir (3 ay önce)
    Sayın valim, şu an yaptığın bir açıklaman Malatyalılar için bir umuttur.Malatya halkı sana inanıyor,sana güveniyor.Bilirsin umutsuz insan olmaz.
    %44
    %56
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Suyu çıkarıp park bahçe yapsaydınız. Boşu boşuna gereksiz bir yer alan olan köy çarşısını yeniden yapıyorsunuz.
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Otoban faresi (3 ay önce)
    İsterseniz 100000, tane kazık çakın gene olmaz su çıkmaya devam fayda etmez valla çok uzun sürecek Malatya nin toparlanması
    %65
    %35
    Yanıtla
  • İnatçı (3 ay önce)
    Allah akıl fikir versin diyecem ama bunlar Allahın verdiği aklı kullanamayan yanlışı seven inatçı yaratıklar. Bu inatçılığın bedeli ağır olacak ve o kazıklarda bir zaman sonra başka sorunlar çıkaracak.. Yanlış yaratıkları n yanlışlarının sonucunu izlemeye devam..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Burada yapılan yorum, bu yanlış projeyi yapan belediyeyedir. Çünkü bu onların başının altından çıkmıştır.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Altyapı (3 ay önce)
    Merak ettiğim tam kazık olmayanlar hangisi ? Bilgi verilirken , DSM , jet groud , donatılı ve ya donatisiz kazık diye bilgi gecmiyorlar mı?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya'da rant var (3 ay önce)
    Burayı yapmak için ihaleye giren firmalar heralde anam babam usulü işbaşı yapmadı! Bir proje gördüler ona göre en düşük teklifi verip ihaleyi kazandılar. Vatandaş kendi gayrimenkulü ile ilgili neden projeyi göremiyor? Bu firmalar oradaki gayrimenkul sahipleri ile sözleşme yapmadan nasıl oraya girip iş yapıyor? Cevap:Milletin malına valisi, belediye başkanı, milletvekilleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elele vermiş ÇÖKÜYORLAR
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 ay önce)
    Asıl kazık bizim bir tarafımıza çakılmış gardaş
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hacı (3 ay önce)
    Yazıktır günahtır Ankara da oturup Malatya'ya kazık çakmayın. Bu bölgeye yapılacak inşaat Malatya'ya ihanettir. Görmüyor musunuz hala alttan su çıkıyor ve gölet oluşmuş Müteahhitleri zengin eden ihaleler yapmayın. Vali ve Belediye başkanı sadece izliyor bu projelere hiç bir dahli yok
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Yavuz (3 ay önce)
    Farkındayım, hissettim, teşekkür ederim.
    %71
    %29
    Yanıtla