SON DAKİKA
SON DEPREMLER
İsmet Yalvaç

'Malatya Marka Şehir (miş)!..' Demiş, 'Kalitesizliği' Yazmışız!.

'Malatya Marka Şehir (miş)!..' Demiş, 'Kalitesizliği' Yazmışız!.
A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ

6 Şubat tarihinde merkezi Kahramanmaraş il sınırlarında (Pazarcık ve Elbistan) olan 7,7 ile 7,6 büyüklüklerinde iki depremin çok yıkıcı etkisinin yaşandığı Malatya'da, binlerce binanın yıkılması ve yüzlerce insanın ölümü ardından, depreme dayanıksız 'çürük' binalar, Bostanbaşı gibi zemini uygun olmamasına rağmen imara açılmış alanlar, deprem bölgesi olan Malatya'da 'rant' hırsıyla bir anda en fazla 7 katlardan 15-16 katlara kadar verilen imar izinlerinin sorumluları çok tartışılıyor. Henüz bunlar hakkında bir yasal işlem başlatılmış değil ama, Vali Hulusi Şahin'in de 'Adı Bostanbaşı!' diyerek, imara açılan bahçe ve bostanlık alanlara dikkat çektiğini Gazeteci Vahap Munyar'ın yazısından okuduk.

Malatya'nın ciddi bir yerel yönetici sorunu olduğu herkesin kabulü. Ama öyle bir dönem var ki, bu yerel yönetici niteliksizliği açısından adeta dibe vurulan bir dönem. Bu da, 2004- 2009 yılları arasında AKP'den Malatya Belediye Başkanlığı'na seçilen Cemal Akın'ın dönemi.. Hani 2009'da yeniden aday gösterilemeyeceğini öğrenince, bir gecede şehir merkezindeki belediye binasını yerle bir eden Cemal Akın.. Bazı istisnalar dışında son derece niteliksiz bir kadro ile çalışma özel tercihi olan Cemal Akın'ın, başkanlık vekaletini bıraktığı ortaokul mezunu Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü bekçisi meclis üyesi arkadaşı, ilkokul mezunu bir esnaf.. Bunların hepsini yaşadı Malatya. (Bununla ilgili bir arşiv haberi, haberin sonundaki İlgili Haberler'de okuyabilirsiniz)

Bu yazının son bölümünde, 2008 yılında malatyahaber.com'da 'Marka Şehir (miş)!..' başlığıyla yazdığımız, Akın döneminin Malatya Belediyesi İmar Komisyonu ve o dönemi anlatan bir arşiv yazısını, bugün yaşananların ışığında bir kez daha değerlendirilmesi için dikkatinize sunuyoruz.

Sadece o yazıda yazılan mı? 

Hayır, mesela 2007'de yine Akın döneminde İmar Komisyonu için mecliste seçim yapılıyor. İmar Komisyonu için; AKP'den Ahmet Ergül, Atilla Kantarcı, Nurettin Karaaslan ve Muharrem Çamurlu'nun, MHP'den de Latif Yıldırım'ın isimleri ‘aday’ olarak tahtaya yazılmıştı. Yapılan gizli oylama sonucunda Atilla Kantarcı ve Nurettin Karaaslan 23'er oy, Ahmet Ergül 18 oy, adaylar arasında yeralmayan AKP'li Vahap Ergün 18 oy, MHP'li Latif Yıldırım da 15 oyla İmar Komisyonu'na seçilmiş, Belediye Başkanı Akın'ın yakın arkadaşı olan Muharrem Çamurlu ise 10 oy alarak seçilememiş. Bunlardan sadece Atilla Kantarcı ile Vahap Ergün mühendis.. Ötekiler bildiğiniz gibi.. Meclis, Cemal Akın'ın kuyumcu esnafı olan yakın arkadaşı Muharrem Çamurlu'yu seçmediği için sıkıntı çıkmış, 3 gün sonra Çevre Mühendisi olan AKP'li üye Vahap Ergün istifa ettirilmiş, bir üyelik için yapılan seçimde Muharrem Çamurlu İmar Komisyonu üyesi olmuş.

Ayrıca, üstteki hariç her imar komisyonunda yer alan bir isim var. Lise mezunu, emekli belediye işçisi, eski sendikacı Metin Mandal. İmar konusuna herhangi bir eğitimi, birikimi yok. Ama ‘rant’ alanlarının ‘çok iyi bilirkişi’si kendisi..  AKP geldiğinden bu yana, bazı AKP'lilerin 'Malatya'nın imar hafızası' dedikleri, Malatya'ya dair her türlü imar kararında 'yetkin' kişi olarak söz sahibi yapılan Mandal, Malatya'nın sonra, büyükşehir statüsüyle Battalgazi'nin ve Büyükşehir'in neredeyse her komisyonda yer almış. Halen de, bakir ve müstakbel imar alanları ile iştahları kabartan Battalgazi'nin İmar Komisyonu üyesi!. AKP neredeyse Mandal'sız bir İmar Komisyonu kurmamış!. Malatya imarının bu vazgeçilmez Mandal'ı, depremin ilk günü Malatya'yı terketmiş!. 

Malatya'da 4 katlı yerleri 7 kat, 7 katlı yerlere 10-15 kat imar izni veren bunlar işte. 

2009- 2018 arasında Malatya Belediye Başkanlığı yapan, bunun 2014'ten sonraki bölümünü Büyükşehir Başkanı olarak sürdüren mevcut AKP Milletvekili Ahmet Çakır'ın döneminin de, uygunsuz yerlere imar ve çok kata müsaade verilmesi konusunda çok ciddi sorumluluğunun bulunduğunu, yine Büyükşehir statüsü döneminde Yeşilyurt ilçesinin tüm sınırlarında söz sahibi olan Yeşilyurt ve Çakır'ın milletvekili adaylığından sonra bir süre de Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Hacı Uğur Polat'ı, Yeşilyurt'un mevcut belediye başkanı Mehmet Çınar'ı da unutmamak lazım. Önümüze ağır fatura koyan, ranta dayalı 'Vahşi İmar' politikalarının önde gelen isimleri bunlar da.

Arşiv fotoğrafta, bordo ceketli Yeşilyurt'un mevcut Belediye Başkanı Çınar ve  arkasındaki kareli ceketli zat, Bostanbaşı'nı imara açan Yahya Akın deprem tehlike haritasının önündeler!.

Bir de, son depremlerde binalarında büyük hasar meydana gelen Bostanbaşı'nın imara açılması konusunun ‘baş faili’ konusunda bir düzeltme yapalım. Bu bölgeyi imara açan, Cemal Akın'ın bizzat kendisi değil, çünkü o dönem ki belediye statüsüyle, ayrı bir belediyelik olan Bostanbaşı'yla ilgili karar alması söz konusu değil. Ama, o dönemin Bostanbaşı Belediye Başkanı Cemal Akın'ın amcasının oğlu AKP'li Yahya Akın. Kasabanın arazilerini imara açma kararıyla, sahibi olduğu araziler nedeniyle 200 dolayında daire kazandığı konuşuluyordu. Tabi Cemal Akın da, bu karardan hayli yararlanmış. İmara açılan Bostanbaşı'nda arazisi bulunan Cemal Akın'ın da 40'ın üzerinde dairenin sahibi olduğu belirtiliyor.

Büyük deprem, büyük yıkım ve kayıplar daha çok konuşulacak. Sadece sebeplerinden bazılarıyla ilgili hatırlatmalar yukarıda yazdıklarımız.

Peki, 2008  yılında Malatya, belediye ve dönemin 'İmar Komisyonu' ile ilgili neler yazmışız. Bir kez daha okurlarımızın dikkatine sunmak istiyoruz:

***

"Malatya Marka Şehir (miş)!..

İsmet YALVAÇ

İki komşu kentten, iki komisyon..

Birincisi; Celal Tanrıverdi (Yüksek Mimar), Hakkı Debgici (İnşaat Yüksek Mühendisi), Yusuf Ziya Erdoğan (İnşaat Mühendisi), Ergün Dalyan (Mimar) ve Sıddık Sezal (Mimar).

İkincisi; Metin Mandal (Emekli, Lise Mezunu), Basri Akatay (Çiftçi, Ortaokul mezunu), Yusuf Geleri (Emekli, Lise Mezunu), Sedat Alpkıray (Esnaf, Lise Mezunu) ve Recep Ülkü (Esnaf, Yüksek Okul Mezunu).

İkisi de, İmar Komisyonu.. Hani şu kentleriyle ilgili her türlü imar konusunu görüşen, ona dair kararları Belediye Meclisi'nde yol gösterici olan.

Birincisi, yani mimar ve mühendislerin yeraldığı komisyon, Kahramanmaraş Belediye Meclisi bünyesinden çıkan İmar Komisyonu. O kentte de belediye yönetimi ve meclisin büyük bölümü AKP'li..

İkincisi ise, başkanı ve üyelerinin çoğunluğunun AKP'li olduğu, birilerinin ‘Marka Şehir’ diye moral gazladığı, avuttukları Malatya'nın belediye meclisinin bağrından çıkardığı İmar Komisyonu. Bir ortaokul, 3 lise ve 1 yüksek okul mezunundan oluşmuş imar komisyonu. Hiçbirinin, imarla ilgisi- alakası yok!. Hatırları kalmasın diye sıraya bindirilmiş bir görev sürecinin son temsilcileri!. Bir önceki dönemde hiç değilse bir makine mühendisi vardı, geçtiğimiz Cuma günü yapılan imar komisyonunun seçiminde, bunlar aday gösterilmiş ve seçilmiş!. Hoş zaten bu mecliste pek mühendis de yok. ‘İlkokul Mezunu’ başkan vekilinin yönettiği meclisten, bu komisyon çıkmış. Lise mezunlarından birinin de dışarıdan bitirdiği iddia ediliyor. Komisyonun tek yüksek okul mezunu olan MHP'li üyesinin elektrikçi olduğu belirtiliyor.

Bizim donanımlı, işbilir insanların siyasette olmaması, yeralamamasıaçısından sürekli kaybettiğimizi, her geçen seçimde biraz daha gerilediğimizi düşündüğümüz Malatya'dan bir siyasi kadro görüntüsü.

Bu kadroyla, bir de ‘Büyükşehir’ hayalleri yaşıyoruz, kendi kendimize!..

Bu kadrolarla mı, bu kentin ufku açılacak, gelecek on yılları planlanacak?

44 üyesinden 27'si ilkokul ve ortaokul mezunu olan İl Genel Meclisi'nde durum farklı mı ki, sanki?

Tabi, bu kadrolarla ilgili tüm sorumluluk, tüm vebal; 2004 yılında Malatya'da meclise üye sokan partilerin o zamanki yerel yöneticilerinin, onları yönlendiren milletvekillerinin, etkili- yetkili partililerin..

O kadrolar için ‘nitelik’ açısından bir kaygı duymadan; onun yakını, bunun akrabası, ötekinin hatırlısı diye sıraladılar listeleri. Memlekete hizmet edebilecek kadrolar yerine siyaseten yeri geldiğinde birbirlerini kollayacak kadroları tercih ettiler. Sonra bu zavallı görüntü çıktı ortaya.

6 ay sonra yapılacak olan yerel seçimlerde, meclise üye sokabilecek partilerin daha dikkatli olacaklarına, daha nitelikli insanların gerek belediye meclisinde, gerekse il genel meclisinde yeralabilmesini sağlayacaklarına inanıyor musunuz?

Şahsen bizim inancımız yok!.

Çünkü, bulundukları siyasi konum açısından önümüzdeki dönemi kurgulayacak insanların da bir öncekilerden daha farklı düşüneceklerini sanmıyoruz.. Kente, memlekete hizmet edecekler değil, kendilerine tabi olacaklar elbette daha evla, onlar için!

* * *

Ha.. Böyle ‘nitelik’ açısından tartışılan meclisin olduğu, yazımıza konu belediyede, bu açığı kapatabilecek nitelik ve yetenekte memur kadrosu var mı?

Nerde?!..

Teknik açıdan belediyenin her düzeyde memur kadrolarına istediğiniz isimleri alamadığınız için, mevcutlarla yetinmek zorunda kalırsınız.

5 yılda bir seçim yapılan kuruma, yeni bir yönetici geldiğinde, bir önceki yönetimin, siyasi duruşundan ve yakınlığından çok, nitelik ve yetenekleri nedeniyle bir kenara attığı, haklarında çeşitli usulsüzlük, yolsuzluk iddiası bulunan, yetenekleri tartışılan isimler, ‘mağdur edilmiş’ havasında yeni yönetimin önüne konur, pazarlanır.

Bazıları da uyanıktır. Bir önceki yönetim döneminde getirildikleri görevde sıkıntısız mesai sarfederken, siyasi rüzgarı değişen bir seçim öncesinde, ‘eften-püften’ bir görevden ayrılma nedeni bulup, ayrılırlar. Sonra yeni yönetimin önüne mağdur olmuş havasıyla bir kez daha adları konulur, eften-püftennedenleri aynen devam etmesine rağmen, yeni dönem için görev almaktan kendilerini alamazlar..

Bugün, 'Belediyeyi Cemal Akın değil, o yönetiyor!..' diye ifade edilen, son dönemde adı sıkça gündeme gelen bir üst düzey memur, bir önceki dönemin hakkındaki bazı iddialar nedeniyle daha alt bir görevde dahi tutmayı uygun görmediği bir isimdi. Elini attığı birçok iş, bize göre tartışılır şimdi de.. Bir başkası kendi adına hayırlı olacak şekilde bir başka ile nakletmişti, tanıyanı dostu ahbabı bilinen nedenlerle ‘hakkına hayırlısı oldu’ demişti; ama o geri geldi, getirildi!. Duyabildiğimiz en önemli yeteneği, gerçekte belediyenin önünü açabilecek projelere ilk önce karşı çıkmak!.. Bir başkası, eski yönetimin kara listesine girmiş, onlara kinlenmişti. O da geri getirildi.. Belediyedeki herşeyden haberdar ve birçoğunda da dahli olmasına rağmen, argoda ‘kerize yatmak’ denilen, bir şeyden haberi yokmuş tavırları ile bildiğimiz bir başkası keza öyle!..

Malatya Belediyesi'nde bazı istisnalar dışında, yapı budur.

O belediye meclisinin ‘yüzüne gözüne sürttüğü’ çoğu işleri toparlayacak, memur taifesi de meclisten geri kalan değildir.

Eski gücüyle, potansiyeliyle ‘Marka Şehir’ olan, halen bu sermayeyi tüketen Malatya, şimdi bu durumdadır.

Malatyaspor'da yaşanan onca sıkıntı da, bu durumdan bağımsız mı, sanki? Sorunun kaynağı nerede ve sebebi ne, sizce?

* * *

Belediye Başkanı, 4-5 dergi tarafından "Yılın Belediye Başkanı" seçilen, bu arada, pahalı fiyatlarla "topluca" gönderilen o dergilerin paralarının defaten ödenmesi zamanı geldiği için sıkıntılar yaşanan, faturanın yine doğru düzgün memurlara kesilmek istendiği bir kentin gerçek ve maalesef "zavallı" görüntüsüdür; aslında o köy ihtiyar heyeti, "pardon", o imar komisyonu!.." (NOT:  malatyahaber.com'un Ocak 2016'daki alt yapı değişikliği sırasında önceki yıllara ait tüm haberlerin Aralık 2015 olarak tarihlenmesi nedeniyle bu yazı da  27 Aralık 2015 tarihli olarak arşivde yer almaktadır.)

malatyahaber.com

GÖRSEL: Bostanbaşı'nda yüksek kat imarı verilen ve depremde çöken Asur Sitesi'ndeki blokun projedeki ve sonraki hali..

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

121 yorum yapılmış

  • Özgül karakaş (3 ay önce)
    Öncelikle geçmiş olsun sizlere ve hepimize ismet bey size anlatmak istediğim konular var önce sizinle görüşmek istiyorum daha sonra başını merkeze çağırıp artık afatla ilgili yaşadıklarımı ve konteynerler boş olmasına rağmen türlü bahanelerle konteyner vermemelirini size anlatmak istiyorum şimdiden teşekkür ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • hakan oğuz (1 yıl önce)
    Yazıyı yazan usta kalemin ellerine sağlık. sizin gibi mesleğini korkmadan yapan gazetecilerimize teşekkür ederim. Anlattığınız üzere ismi geçen kişiler bu şehrin depremde kanayan yaralarının sahibidir. bu şahsiyetler halen ortada utanmadan sıkılmadan yüzleri kızarmadan dolaşabiliyorsa bunun tek sorumlusu bunların güç aldığı odak noktalarıdır. Millet olarak artık uyanmalıyız ve 14 mayısta hak ettikleri cevabı sandıkta vermeliyiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Süleyman Özerol (1 yıl önce)
    Depremin faturasının kime çıkarılacağı elbette ki yargının işi... Ancak basının yıllardır dile getirdiği sorunlara kulaklarını kapayan sorumlulara bunca yıl ses çıkarmayan yetkililerin (?) de işi olmalı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Celal Lüle (1 yıl önce)
    İmar kararını verenler, yaşattıklarınızı yaşamadan ölmeyesiniz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    İstanbuldan yazıyorum Depremden hemen. Sonra Memleketime koştum Ölenlere Allah rahmet eylesin Depremzede kardeşlerimi rabbim güç kuvvet versin Belediye başkanlarının mesleği Hacı Uğur Polat -Mütahit Osman güder-Mitahit (Battalgazi beld,Başk.) Zafer Kırçıval (Belediye başk.Yard.)mütahit Cemal Akın-Bostanbaşı imara açan(160 dönüm şahsına olan yerin imara açıldığı söyleniyor Şu Bir tek Ahmet Çakır -mesleği Helvacı olarak görünüyor bu başkanların çoğu Mütahşt ve rant peşinde koşmuşlar Tamamı yargılanmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Burak (1 yıl önce)
    Sizde hiç Allah korkusu yok mu? İmar komisyonunun bir yeri imara açmayla ne ilgisi var. Bu yetki Başkan ve tüm belediye meclisine aittir. Gazeteciliğinizden utanmalısınız
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    İmar planlarını imar komisyonları yapmaz ve onaylamaz. Onaylama ve karar merci belediye başkanı ve belediye meclisleridir. Doğru haber yapın
    %23
    %77
    Yanıtla
  • İmar komisyonundakiler akrabanız herhalde yargılanırken avukatı siz olun bari
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Neşe (1 yıl önce)
    İmar durumları belediye meclisinde bütün partililere sunulup onların onayıyla imara açılıyor.Bir tek partinin izni ile değil.Yanlis yönlendirme yapıyorsunuz
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Ugur (1 yıl önce)
    Abi almayın malatyadan daire falan almayın sakın millet az hasarlı diye satlığa çıkarmış hemde 1 milyon üstüne yazık canınıza paranıza
    %83
    %17
    Yanıtla
  • 1677389732 (1 yıl önce)Ugur isimli kullanıcı yorumuna
    Kesinlikle katılıyorum bende malatyalıyım neredeyse tüm konutlar ağır hasarlı az hasarlı diye bişey yok o konutlarını satışa çıkaran şerefsizlere sesleniyorum nasıl vicdanınız el veriyor kendiniz oturmadığınız dairelere afedersiniz it mi bağlıyorsunuz biz ne ara bu hallere düştük
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Mete (1 yıl önce)
    Ağbanın kalemşörleri sizi gidi Malatya haber
    %18
    %82
    Yanıtla
  • Trollugun, yalakaligin ve ayakciligin sonu yok biliyorsun değil mi ? Şu deprem ortamında iki dakika insan olun bari.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hadi diyelim bunlar kalemşör. Söyledikleri yalan mı?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (1 yıl önce)
    Yeşilyurt eski başkanı Hacı Uğur 'un yaptığı 160 dairelik 4 blok Yeşilköy Konutları komple ağır hasarlı Hesabını sorulmayacak mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sence?
    %86
    %14
    Yanıtla
  • malatya (1 yıl önce)
    evlerin bodrumu binanız 5 katlı ise 1 kat yuksekliğinde olmalı e 5. kattan sonra her kat için orantılı binanın zemini artırılmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çırmıhtılı (1 yıl önce)
    Destan şehir malatya şehir destan degil yöneticilerimiz destan kibirden burun uclarını görmüyorlar bakın kimse kalmadı alın sizin olsun malatya doymamıştınız belki doyarsınız
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mert can (1 yıl önce)
    Malatya da bulunan bütün bu acı olay sebebi kim mi belediye başkanı,yapı denetmi, rusat verenler vb ALLAH müslümanların korsun
    %80
    %20
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    İmar komisyonu aşağıdaki üyelerden oluşan bir şehir her şeye müstehaktır. İçinde bir tane inşaat mühendisi olmayan imar komisyonu. Allah akıl fikir versin. Bu kadar cahil bir şehir nasıl olduk? Bizi bu kadar geriye nasıl götürdüler? Akıl ve bilimden neden bu kadar uzaklaştık? Hepsinin cevabı sandığa oy atarken verilen kararda saklı. Metin Mandal (Emekli, Lise Mezunu), Basri Akatay (Çiftçi, Ortaokul mezunu), Yusuf Geleri (Emekli, Lise Mezunu), Sedat Alpkıray (Esnaf, Lise Mezunu) ve Recep Ülkü (Esnaf, Yüksek Okul Mezunu).
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bir öneri: Binaları depremde hiç hasar görmemiş müteahhitlere her 11 şehirde TOKİ pozitif ayırım yapsın. Ve yeni yapılacak binaları onların yapmaları için bir karar alsın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • değişim (1 yıl önce)
    ne değişecek? ceketini kim koyarsa koysun yine paşa paşa yine gidip vereceksiniz. Suç sadece onlarda değiş % 70 ye yakın oy veren herkes sorumlu. veballeri üzerinde. kimse kusura bakmayacak.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Malatya Bostanbaşında binaların hepsi yeni, ama yerle bir olacak derecede ağır hasarlı.Bunun en büyük sebebinin 2004-2009 Malatya belediye Bşk.Cemal Akın ve Bostanbaşı belediye bşk.Yahya Akın’ın kendilerinin 260 dönüm arsaları var diye 5 kata imarı 12 kata çıkartmaları iddiası.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Marka sehirin hi ortada suclu araniyorsa baglari bahceri imara acanlar 5 kat yerine 12 kat izin verenler 5 defa imar affi cikaranlar binalari. Yapanlar bediye oturma ruhsati verenler gorsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sizin bildiğinizi savcılar bilmiyor mu acaba gercekten çok merak ediyorum bunu neden işlem yapılmıyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Usta (1 yıl önce)
    Abi malatyadan ev falan almayın daha hiç birinde oturulmaz Hadi ev almayı geçtik kiraya gidecek yer bile yok tokileride fiyat olarak uçurdular
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Kernekli İbrahim (1 yıl önce)
    Hepsi kasten bilerek adam öldürmekten,milli hasılayı zarara uğratmaktan yargılansın,tüm mal varlıkları hazineye aktarılsın........
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)
    Sizi yazılarınız ve Malatya İçin yaptıklarınızdan dolayı tebrik ederim.. Malatya halkı adına teşekkür ederim.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya ya ‘Dar-ül Rifat ‘ yani seçkin insanların yaşadığı şehir derlerdi diye anlatırdı Selahattin Gürkan. Bizler seçkin insanlarız da bizi ‘yöneten’ sizler seçkin misiniz? Güzelim şehri tecdeyi , bostanbaşını, fahrikayahan ı mahvettiniz. Madem imara açtınız 5 katlı güzel bir görünümle açaydınız , para hırsınve ranta kurban ettiniz Malatya mızı.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • M.LEVENT (1 yıl önce)
    Bizim dinimiz İSLAM akıl dinidir, aklı olmayana farz değildir. İnsan yaratılanların en üstünü ve eşref-i mahlukattır. Eğer düştüğü çukura bir daha düşerse eşşek-i mahlukat olur. Ünlü bir filozofun dediği gibi, (eşeğe hakaret etmemek için, gerçekten eşek çok güzel, masum ve faydalı bir canlıdır.) İNSANLARI TANIDIKCA, HAYVANLARI VEYA KÖPEĞİMİ DAHA ÇOK SEVİYORUM. Hele de, o enkazlar da canlı insan ararken patileri yaralandığı ve sarılı olduğu halde insanoğluna hizmet etmeye devam edenleri görünce, bu ahlaksız fırsatcılara ve yağmacılara köpek deyince bence köpeğe hakaret etmiş oluruz. Yine bizim inancımız islam a göre işi ehline vermek farzdır. Peygamber efendimiz S A S bu Ayet-İ Kerimeden sonra, işin ehline verilmemesi halinde "kıyameti bekleyiniz" diye buyurmuştur. Bu nedenle, ÇÖZÜM Devletimiz en kısa sürede, bir seferberlik başlatarak, TOKİ aracılığıyla önce acilen, afete maaruz kalan illerimizde, daha sonrada tüm ülke genelinde, illerin nufus ve ihtiyaçlarına göre, kesinlikle satış ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla konut yapmalı ve bu konutları kalıcı konutları yapılana kadar afetzedelere tahsis ederek bu konutlarada ikamet etmeleri sağlanmalı, yine illermizin iklim şartlarına göre, mevcut yapıların yapım yılı üzerinden belli bir yıl geçtikten sonra bu binaların res"en kontrollerinin yapılarak, kentsel dönüşüm kapsamında riskli binalarda oturanların tahliye edilerek, binaları yeniden inşaa edilene kadar, makul bir kira karşılığında TOKİ tarafından yapılacak bu SOSYAL konutlarda ikamet etmelerinin sağlanmasının uygun olacağı, görüş ve kanaatindeyim.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ne yazık ki bu halk islam dinini de tersinden anlamış. Körü körüne inanan bir halk. Allah akıl fikir vermiş, vicdan vermiş. Aklını kullan diye. Bu nedenle müslüman ülkeler fakir kalmış, he şey de geri kalmış.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Murat samil (1 yıl önce)
    Nasil terror orgutu yillarca 40 bin insanimizi oldurup ulkeye milyarlarca dolar zarar verdiyse bu depremde ayni hasari vermistir sorum su orgut uyeleri belli peki bu binalari yapan goz yuman imara acanin farki kaldimi birde desdekcileri var mesala onlar kim peki secenler mi
    %97
    %3
    Yanıtla
  • gündüzbeyli (1 yıl önce)
    Yeşilyurt belediye başkanı çınara ne demeli her yeri betona gömdü gündüzbeye milyonluk tesis yaptı 6 ay önce çöktü, tüm hizmet diye yaptığı işler beton, bu zatlar artık değişmeli abuk sabuk beton hizmetlerine son verilmeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • haberdogru (1 yıl önce)
    Hani fay hattı stresini bosaltmıstı insanlar evlerine döndükten sonra 7 uzeri depremin malatyada olması demek tas üstünde taş kalmaması anlamina geliyor.Hasar tespit calısmaları depremler durmadan yapilmamalı az hasarlı dedikleri evler dün olan 6.4 luk depremde orta veya ağır hasara dönmüş olabilir kimse kolonlardan anlamiyor tespit bitti diye mezarlarina girdiklerini farketmeden oturacaklar 6.4 de gorduk 300 yarali 6 olü 22 si agir yarali bu deprem bildigimiz 3 gün sonra gecen depremlerden değil..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam gitti (1 yıl önce)
    Topsöğüt orduzu Kaynarca dilek ve birçok ovada olan yerleri acilen imardan çıkarılmalıdır yol geçiyor diye imara sokmakmı lazım Karakavak tecde Bostanbaşı gibi yerlerin anasın ağlattınız para için rahatladınızmı bütün suçlu buraları çok katlı imara açanlar malzemeden çalan mütahitler ve yapı denetimini yapanlar suçlu hepsi yargılanmalı cezasını çekmeli dünyada yırtabilirler ama ahirette çekecekler İNŞALLAH KATİLLER YUVA YIKANLAR!!!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Yav yeter artık kendinize gelin ey şehir,bittik tukendik yeterrr, siz bu akp kafasına mahkum musunuz ey şehir,eyy benim güzel memleketim,seni yere göğe koyamazdim,aha da gurtuldular darmadağın ettiler.Yeter artık şu inat siyasetinizden,tamam intikam aldınız,25 senedir daha neye doymadiniz,yeter artık şu adamları def edin artık.malatya bunlara bu kadar mı mecbursun,yav şuna oy verin demiyorum ama yeter yeter yeter yeter
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Yasin (1 yıl önce)
    Editör kimsenin yazamadigi yazdığınız için teşekkürler ederim
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Takke düştü kel göründü be malatyam uyan artık
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Bekir karad (1 yıl önce)
    birde çarşı merkezindeki köhnemiş dükkan ve evleri yıkıp yenileyeceklerine milletin vergisiyle yandaş ortaklarına boyatarak deprem e karşı tedbir aldılar tarih sizi unutmayacak
    %88
    %12
    Yanıtla
  • DOĞAN AYDOĞAN (1 yıl önce)
    Değerli Malatya halkı öncelikle geçmiş olsun. Başınız sağolsun. Depreme çare düşük kat yüksek oranda demir. İşin sırrı bu....
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gökmen (1 yıl önce)
    Belediye encümenleri üniversite mezunu ve çoğunluğu mühendis olmalı, imarı değiştirip 10-11 kat verenler hessp vermeli, belediye başkanları, belediye yetkilileri, kontrol mühendisleri, Müteahit ler yargı önünde hesap vermeli, liyakatlı ve eğitimli kişileri seçmeliyiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)Gökmen isimli kullanıcı yorumuna
    Oy verenler baskan adayi kim,kimler meclis uyesi bakmazlar Ankara'dan genel başkan kimi gösterirse ona oy verirler takim tutar gibi parti tutariz maalesef bu durum butun partiler ve secmenleri icin gecerlidir, inanın kendim secimlerde hep adaylara bakip oy verdim bazende oy verecegim aday yoksa boş verdim
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Takım tutar gibi parti tutarsak liyakat sahibi olmayan kişileri başa getiririz, bazı ülkelerde lise mezunu olmayan kişiler oy kullanamıyor, eğitim seviyemizi yükseltmeliyiz,üniversite mezunu olmak eğitimli olmak değil,
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Sefa Ünsal (1 yıl önce)
    Değerli Hemşerilerim, Son gelinen noktada neler olup bittiğini tekrar yazmayağım.Gerçek suçluları (müteahhit-İnşaat müh.-belediye görevlileri vb.) hepimiz biliyoruz. Ama en önemli suçlu; yöneticiler değil mi? Onları seçenler de biz... 55 yaşımdayım,Malatya'da pekçok depremi yaşadım.Malatya deprem kuşağında olmasına rağmen 4 ve üzeri katlara neden izinler (ruhsatlar) verildi. Son 5 yıldır Gölcük'te yaşıyorum.1999 depreminden sonra burda evler en fazla hep 4 katlı.Yükseğine imar izni yok. Bizdeki en öneli sorun; parti tutma olayı.Genel olarak aileden evlatlara da geçiyor yıllarca.ADAYA oy verilmiyor.(Çok çok nadiren istisnalar olabiliyor.) Parti kimi aday göstermişse o belediye başkanı seçiliyor ya da milletvekili oluyor. Sonuç itibariyle şehrimize kim iyi hizmet eder,kim daha iyi projeler vaad ediyor ve bu vaadleri yerine getirebilir diye düşünüp ona göre ADAYA oy verdiğimiz zaman toplum olarak düzeliriz.Aynı şey milletvekilliği için de geçerli... Partiler de ne zaman tabanın sesine kulak verir,tepeden aday tesbit etmeyip il ve ilçe meclislerinin önerilerini dikkate alarak liyakatli aday belirlerlerse ancak o zaman belki toplum olarak düzelebiliriz.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Merhaba ben de Kocaeli de yaşıyorum. Benim memleketim Malatya inatla oy verir, vazgeçmez,onların derdi ne imar,ne deprem , ne kötü yönetim.tek dertleri aman CHP gelmesin,çünkü akp döneminde bolluğa berekete doydular, verin aha şimdi ömrünüzün sonuna kadar verin,yediniz bir koca efsaneyi,verin iyice rahatlayın
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Maun süresi: 1. Dini yalanlayanı gördün mü? 2. İşte yetimi itip kakan odur. 3.Yoksulu doyurmaya teşvik etmez. 4.Yazıklar olsun şu namaz kılanlara. 5.Onlar ki namazlarını ciddiye almazlar. 6.Onlar ki, gösterişte bulunurlar. 7.Ve zekatı vermezler. Bakara 219:... Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: " ihtiyaç fazlasını verin"... Ali İmran 92: Sevdiğiniz şeylerden başkalarına infak etmedikçe asla iyiliğe eremezsiniz. Her ne verirseniz şüphesiz Allah onu bilir. Kaynak: Elmalılı M. Hamdi Yazır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MALATYAM (1 yıl önce)
    Suçlu ararsak çokkk fahri Kayahanı yılan yapan yüksek bina yaptıran mimar Münir bey bostanbaşını yılan gibi yapan yüksek bina yaptıran Cemal bey ve bunlardan sonra yine yüksel binaya izin veren zemin etüdünü iyi yapmayanlar yolsuzluk yapan yapı denetimler malzemeden çalan mütahitler iki cihanda iki yakanı bir araya gelmesin insanların herşeyini çaldınız evsiz barksız bıraktınız rahat yüzü görmeyin İNŞAALLAH!!!
    %98
    %2
    Yanıtla
  • alaaddin (1 yıl önce)
    cemal akın bu dunyada yatacak yerin yok.tarım arazısı olan bostanbaşını siyasi gücünüde kullanarak imara açtın.ahmet çakır denilen vasıfsız belediye başkanıda senin gücünle sütü yoğurt yaptınız.allah sizi bildiği gibi yapsın.binlerce insanın hayalleri umutları ile oynadınız.Battalgazi belediye başkanı da bostanbaşında oturduğumuz binayı yaptı yine siyasi gücünü kullanarak.88 daire permeperişan.evlerimiz yıkılacak.ama vicdansız osman güder vicdanım rahat diyo.sayın osman güder zemin etüdü yaptırırken demi vicdanın rahattı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Gözünüzü toprak doyursun. Din adamlarımız paylaşımlarla ilgili Maun süresini, ALİ İmran süresinin 92 nci ve Bakara süresi 219 ncu ayetlerini neden pek dile getirmiyorlar. Bu ayetler gerçek Müslümanın bugün bilinen ekonomik sistemin hangisine yakın olmasını açıkça belirtiyor.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Sayın Cumhurbaskanim. Sesimi duy veya birileri duyursun. Senin kadroların müteahhit oldu. Parti ayrımı yapmadan son 20 yıl belediye başkanları başta olmak üzere, belediye encumenleri, mühendis, teknisyen, müteahhit sorgulanır içeri atılmalı. Ömürlerinin sonuna kadar o soğuk kara betonları görmesi dileğiyle. Yoksa Reisim çok ama çok oy kaybedeksiin. Milletin canı,mali,ocağı,evi yandı... Sende bunları yakki bizde rahatliyalim...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    1988 bu yana defalarca basın ve sunumlarımla uyardım. Valilik, belediye başkanı ve Rektörlük makamlarına Malatya’nın depremslelliği ile ilgili sunum yaptım. Sonunda ne oldu; mütaitler alehhime yazılar yazdırdılar makam odama kadar gelip beni tehdit ettiler. Malatya büyük şehir için yaptığım projemi işleme koymadılar anlaştığımız 100000 TL ücretimi de ödemediler. Raporumda Malatya’nın jeolojisi ile ilgili detaylı bilgiler vardı . Dava açılırsa savcılığa hazırladığm raporu teslim edeceğim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ilyas (1 yıl önce)
    bostanbaşıda dükkan üstü 13 kat ruhsatı veren belediye başka partinin belediyesi, yapı denetimi müteahiti başka devrin adamlarıymış gibi ne güzel laflar... 4+1 diye satılan evler şimdi çöp oldu tüm servetimiz herşeyimiz. Kimse de sorumluk benim istifa ediyorum demiyor. Allah büyük.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (1 yıl önce)
    Nerde "Darul-Rıfat" nerde ? "DESTAN ŞEHİR" sonuç ortada lafazanlik...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Günhan Türkdoğan (1 yıl önce)
    Binlerce insanımızın ölümüne sebep olan, şahsiyetsiz, bencil, hırsız yöneticiler, mütahitler, mühendislere hesap sorulmalı. Tarlaya, bahçeye 10-15 kat çıkmak için imara açanlara lanet olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kemal (1 yıl önce)
    Peki bunlar çok iyi müslüman oldukları için mi bebek katili olmuyorlar?
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Doğru,markası cehalet ,kodları milliyetçilik ve din.Yıllardır bu ülkenin canına okuyanlar demokrasiden nefret edenler tüm kötülükler ve rastlar din ve milliyetçilik kisvesi altında üstümüzdeler
    %79
    %21
    Yanıtla
  • mehmet hakan (1 yıl önce)
    malatya ya malatyalıya kendi yakınlarımıza bile söyledik bunlar rantçı oy vermeyin yapmayın bunun bedelini canınızla ödersiniz çünkü seçtiğiniz oy verdiğiniz siyasetçi diye bildikleriniz sadece götürmeye odaklanmış bir zihniyet ki bütün Türkiyegördü ama malatya da dahil uyanmadı.. namaz kuran vs diye şov yapan dini kendi çıkarları için kullanan bu rantçılara prim verdi .. sonucu gördünüz umarım aklınız başınıza biraz gelir ve işleri liyakat sahiplerine vermeyi öğrenirsiniz aksi halde böyle felaketler kaderiniz değil tercihiniz olur ve siz ölürsünüz onlar saraylarda yaşamaya devam eder
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ercan (1 yıl önce)
    Malatya depremle bir daha sınamdı Oncesinde herşey günlük gülüstanliktı Gel gör ki deprem insanımızın kalitesini bir kez daha ortaya koydu Elin adamı km lerce uzaklarda yardım içın koşup gelmiş çirpiniyor ki bir insan mağdur olmasın.Kışın dondurucu ayazında cocuklar ,yaşlılar üşümesim diye battaniyesinden tutunda daha sayamayamacağım her türlü ihtiyaci magdur depremzedeye ulaştirmanın derdin deyken bizim sözde Malatyalı!! insanımız Orduzu Gelinciktepede Toki evlerini depremzedeye nasıl uçuk fiyatla kiralarimin derdinde.Yazıklar olsun sizin gibi malatyalıyaki devlet zamanında sizi deprem magduru olarak o binalari verdi.Devletine milletinize sadakatiniz bu mu?Buradan deprem magdurundan a alacagın kirayı coluk cocuguna nasil yedirecen.Devlet boş tutulam daireleri hak sahibinden derhal almalı.Şımdiki magdurlar vermeli Vermek zorunda.Millet geceyi sokakta geçirsın Toki evlerı boş dursun.Yok oyle bir dünya.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Elbette öbür dünyada da hesap versinler de, öncelikle hesabın bu dünysda götülmesi lazım. Onbinleri öldürmüşsün, zevk i sefa içinde yaşıyorsun. Kalanlar bütün birikimini bunlara yedirmiş ve başını sokacak bir yuvası kalmamış. Hesabın bu dünyada kesilmesi için adalet denen bir sistem var. Bu distem bunlara neden çalışmıyor bu ülkede acaba?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Arif (1 yıl önce)
    Sayınyalvaç öncelikle agzınıza sağlık bu aydınlatma için ama işine gelmeyen troller yine size cephe olacaklar susturmaya çalışacaklar bu tarz yazılara ihtiyacımız var… Sayın yalvaç anlattığınızın özeti şu sanırım İmara açma işi Fahri kayahan:cemal akın Bostanbaşı : yahya akın Kat imar rantı: ahmet çakır hacı uğur polat mehmet çınar Bunlar aynı zamanda inşaatçı. cocukları da Bina yapıyor hatta kendi aralarında ortaklıkları da vardı bir dönem çakırla hacı ugur polatın ama çınar ortak değil onlara sadece kendi beton tesisinden Betonu veriyor sanırım. Yutong fabrikası da tek onda olduğu için mecburdu sanırım herkes ondan almakta öyle bir ifadesini hatırlıyorum !!! Biz vatandaş olarak ne yapacagız şimdi bunlar ceza alacak mı hayır tabiki de mallarına el konulacak mı hayır Bunlar burda üretim yapan tesisleride var değil mi esenlik marketlerde gökdelen gibi çakırhelvaları. Çakırçikolataları koyarlardı bir sıra heryerde arabaları gezerken neden hiç bir yardım dağıtımında görmedik bu çakırhelva markasını ??? Bir vekilde toptan gıda dağıtım firması vardı sanırım onunda hiç bir tane tırını bırak doblo ile malzemesini görmedik… Birde beylerderesini parselleyen bir vekilimiz olduğu söyleniyor. Onu es geçiyorum şanslı gününde bu sıralar bakanların yanında üzgün bir duruşu var. Rektörü de es geçtik hadi Bu memleketin vekilleri belediye başkanlarının evlatları böyle ticarette başarılı imarda şanslı serüveni ile zengin oluyorsa bizim bu müsibetleri yaşamamız normal…. Adam pasaport olayından yırttı bu ne ki 2 tane müteahhit göz altına alsanız ne ki ben olsam buraya bu kat iznini verenlerden şikayetçi olurum…. Cocukluğumuzu çalanlar geleceğimizi üç beş kişiye peşkeş çekenleri Allaha havale ediyorum sizleri. Çocuklarınız nerelere kaçtı şimdi sayın siyasiler!!!yaptıkları binalarda oturamıyorlar mı kendi yaptığınız binalardan bahsediyorum bu arada… Birde hacı vardı doktorasını alıp gelmişti deprem olunca pır oldu kaçtı Birde milletvekili adayları vardı onlarda kayboldu Tabi bedavadan belediye başkanı vekil olanları görünce burda bunlarda bizde aday olalım dediler sonra ne oldu deprem dediler ki bu iş kötü hepsi hacı gibi pırr kaçtılar. Yazık bu millete diyeceğimde bizlere yazık da değil bu adamlara pirim saglayıp bunlara müsade ettik ya adamlarda kendilerinde hak gördüler. Sonra da düşünüyorum Malatya insanı efendidir edeplidir haya eder sesini çıkartmaz öyle olunca da tabi bunlar meydanı boş görüp çığırtkanlıkla milleti pıstırdılar….
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Açık açık konuşun, net olun. Malatya AKP yönetimine geçmesiyle rant alanına dönüşmüş. Yukardaki yazıda da anlatıldığı gibi bilgisiz, cahil ve vasıfsız insanlar imar komisyonuna seçilerek adeta şehir talan edilmiştir. Sonuç ortada. Bu depremin baş sorumluları bu şehri yıllardır yöneten AKP li yerel yöneticiler ve milletvekilleridir. Peki bu adamlar yargı önünde hesap vermeyecek mi? İmar komisyonunda bu kararları alanlar yargılanamayacak mı? AKP iktidarda olduğu sürece bu adamların yargılanacağına ve ceza alacağına inanmıyorum. Çünkü 20 yıllık AKP iktidarında böyle bir şey olmadı. Yıkılmayan kamu binalarından birsi de Mehmet Yaşar Çerçi nin yaptırdığı büyükşehir belediye başkanlığı binasıdır. Adam gibi adamdı Mehmet Yaşar Çerçi. Ancak kıymeti bilinmedi.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • İbrahim Hakan (1 yıl önce)
    Suçlu çok katlı binalar yada uygun olmayan zeminler mi o zaman sende ona göre yapını yapı. Zemini sağlamlaştır, binayı o zemine uygun inşa et ki canlar yanmasın ahlar vahlar olmasın. ortalıktaki yaygaraya göre bir şirketin hem beton şirketi hemde yapı denetim şirketi varmış ahada sana dananın kuyruğunun koptuğu yer kimi kiminle denetliyorsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cevatcobanli444 (1 yıl önce)
    Ankara Siyasal mezunuyum. Üniversite sınavında ilk 10 bine girdim ve yıllar önce mezun oldum. Memleketimde belediyeler alım yapsa bi sınav açsa da girsem dedim hep. Zaten artık kaymakam yapmıyorlar bizi. Bari belediyelere şef Uzman müdür vs oluruz diye bi alım bekledik ,yok. Niye yok ? Birilerine söz verilmiş. Hep aöf mezunu veya birilerinin çocukları. Çok arayacak herkes okumuş insanları, çok anlayacaklar daha. Şimdi adına mühendis denilen türkiyede 800.000 'inci sıralamaya girip matematik bilmeden diploma alanlar bile varken, Malatyamız onu bile bulamamış. Vah malatya vah. 1970-80 lerim yaşayanlar anlatırlar İTÜ inşaat mühendisliği bölümünün sınıf mevcudunun 1/4 ü malatyalıymış. Nerde bu insanlar ? Niye bırakmıyorsunuz memleketlerine gelip yönetsinler. Sonunda kimse kalmadı şehirde. Korkuyor insanlar, ya benim binanın da malzemesinin çalmışlar diye. Yazıklar olsun
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Her sözünüze katılıyorum. Bende bizzat bildiğim sadece bir şey söyleyeim. Selahattin Gürkan nw kadar adamı, etrafı, yakını varsa belediye ve kamu kuruluşlarına yerleştirdi. Bir tane halktan fakir, fukara, gariban çocuğunu işe almadı. Bakın bir tane bile. Sadece bir örnek. Doğanşehir belediye başkanın lise mezunu üniversite yi dahi bitirememiş kızını maskiye memur olarak aldı. Allah büyük hesap günü var. Herşey i mahvettiniz Allah sizi bildiği gibi etsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İTÜ mezunu Fen İşlerin de var. Ama Selahattin Gürkan toplar tüm teknik personeli ' Benim IQ hepinizden yüksek, sizin kafanız basmıyo, siz hiçbirşey bilmiyorsunuz...vs vs'. hangi birini yazayım. Adam öğretmen yaa, Malatya yı yeniden inşaa edecez diyor. Edemezsiniz. Malatya Büyükşehir Belediyesinde olan hiç bir yönetici edemez. Zihniyetin değişmesi lazım. Kadroların değişmesi lazım. Allah herkesin Yardımcısı olsun..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Allah bunları bildiği gibi yapsin inşallah belki bu dünya adliyesinde savcı size sormucak amma hakimin kendisinin şahit olduğu o yüce mahkemede çatır çatır burnunuzdan gelecek oraları imara açtınız ve milletin kaninida elinize bulastirdiniz artık... yazık ki size vay ki halinize görelim mevlam neyler neylerse güzel eyler... illaki hesap var...
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Adem (1 yıl önce)
    Peki sonuç ne olacak? Adalet olacakmı? Cemal Akın, Yahya Akın ve diğerleri cezasını çekecek mı? Sattığı dairelerin parası onlarda ama kredi çekip alınan harap binalar vatandaşın elinde kaldı.....Adalet varmı göreceğiz....
    %99
    %1
    Yanıtla
  • Yerelli (1 yıl önce)
    Bostanbaşı! Eğri büğrü inişli yokuşlu cadde ve sokaklı yolları, Herşeyi anlatıyor halamın tarlası, dayımın bahçesi ve nenemin arsası, Fahri kayahanın da fotokopisi Bu kadar açık bu kadar rant perdesi, Aralayıp cit çıkarmadı ahalisi, Hâlâ bu sakatlık sürüyor Kuzey çevre yolu bunun adresi, Bu kadar rant göze batı vardı çaresi, Adını da koymuştular YÜZ AKI caddesi, 15 kat imarla kaybolmuştu bizim caminin minaresi, Sorarsan hepisi imanlı hepisi abdestli, Çünki karar almıştı. Karanlık odada yazılan listeye giren meclis üyesi, Ağalar paşalar ve lüküs hayat süren uşaklar, şimdi yaptığınızı gördünüz mü? Allah için işini güzel yapmak haktır. Haktan anlamyana her şey müstehaktır...
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Murat Filinte (1 yıl önce)
    Cahil bir yöneticinin ekonomi anlayışı daire yapıp satmaktır. Malatya nın başına neden şehircilik konusunda Avrupa da doktora yapmış kültür sahibi bir şehir plancısı başkan seçilmez. Çünkü bu cahil insanları oraya getirenlerinďe onlardan çıkarı var. Tabiat bu vahşi cahil rant hırsının balonunu söndürdü. Güzelim Malatya yı ve kaysı gelirlerini beton yığınlarına gömen bu zır cahillerden Malatya yı tabiat kurtardı. Bu tipler bir daha olmayacak
    %98
    %2
    Yanıtla
  • İlknur (1 yıl önce)
    Daha dün meyveclik araştırmanın içine okul yaptırıp büyük bir gururla açılışını yaptık ..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Kusura bakmayın sayın basın. Bu kadar yanlış yapılmış. Siz, basın; halkın gözü, kulağı, dili neredesiniz? Olayların peşinden koşmak kolay. Çözümün, çarenin parçası olabiyor musunuz? Yazınızda geçmişte ve halihazırda yapılan bazı yanlışlardan ve yanlışı yapanlardan bir parça bahsetmişsiniz. Şunu belirtmek istiyorum : Basın muhalif olmalı. Huhalafetin yanında olmalı. Denetleyen, eleştiren olmalı. Bu noktada sizden birşey talep ediyorum; AKP iktidarı süresince Malatya Belediye Meclis Üyelerinin performanslarını; kaç oturuma katılmışlar. Ne kadar süre konuşmuşlar. Kaç tane sözlü ve yazılı öneri sunmuşlar. Bunu neden istiyorum. Ülkeyi sevmek ona hizmet etmekle ölçülür. Bunu ölçmekte basının görevidir diye düşünüyorum.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Okuduğunuz yazı 2008 yılında yazılmış ve herşey ortaya konulmuş. Basın daha ne yapsın ?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Müdür (1 yıl önce)
    Malatya belediyesi bugün itibariyle halen kendi personeline okullardan pişirilen yemekleri götürüyor.Dusunebiliyormusunuz afet bolgesi belediyesi kendi yemegini dahi yapamıyor.Baskanin aşevi kamyonu kultur merkezinin oradami hala....
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Müdürüm yermisin bir dürüm. O okullar da pişen yemek B.Ş Belediyesi'nin kazanlari ve çoğu yerde yemek çıkıyor sen ilçe belediyelerine bak derneklerde çıkan yemekden yeniliyor. Dünyadan haberiniz yok ancak taş atalım herhalde tek derdiniz yemek.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Ne oldu. Çapı ne ,hizmeti ne, yazıklar olsun hala bu vizyonsuZ, beceriksiz insanları destekliyorsunuz. Siz mustehaksiniz gardasim
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ali bey (1 yıl önce)
    Hadi imara açtın beş kat ver. 12 13 kat nedir. Bu kadar mı gözün açtı
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (1 yıl önce)
    4 kata 5 kata imarlı tabanı balçık su ve bataklık yumuşak zeminden olan Tarım arazilerini sırf birileri para kazanmak rant hırsıyla çek ve cık yüksek katlı binalar yaparsanız sonuçta doğal efetlere maruz kalırız böyle çok ağır faturalar öderiz malesef
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ercan (1 yıl önce)
    Malatya'da tarım arazilerine, bataklık alanlara bu süslü binaları dikenler şapkalarını önlerine koysun. Bu alanlara sondaj vuruldu mu? Bu alanlar ıslah edildi mi? Bu alanlara neden 14-15 katlı dev binalar yapıldı? Bu 4 daire üzerine bina yapma hevesi nedir? Müteahhitler 4 daire üzerine bina dikince ekstra ne kadar kar ettiler? Bu binalar hangi firmalarca denetlendi? Bu inşaatlar hazır betonlarını hangi firmalardan aldı? Bunlar yaman sorular..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali yıldız (1 yıl önce)
    Avukatı belediye başkanı yaptık ardından lise mezunu helvacıyı belediye başkanı yaptık,ardından öğretmeni belediye başkanı yaptık yetmedi Baytar’ı belediye başkanı yaptık yorum sizin Selahattin Gürkan sütten çıkmış ak kaşık değil
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ama biz onlara değil, teyibe oy verdik..!
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Siyasi partiler yasasina bakalim Genel merkez kimi başkan veya vekil yazarsa gidip noter gibi tasdik ediyoruz partilerin vekil veya başkan adaylarini o ildeki üyeleri veya delegeleri secse olmazmi olur ama o zamanda genel başkana degil secmene hesap veren baskan ve vekiller olur onun icin 5 yilda bir noterlige devam ne guzel degilmi distlarim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yarın seçim olsa sonuç değişmez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sami44 (1 yıl önce)
    Cemal Akın bana göre cok basarili bir icraat yapmistir. Eski belediye binasini bir gecede yikti ve sehrimizi yapisal bir beladan kurtardi. Ancak yapi denetim sorumlulugu, zemin etudleri, kontroller, yapi denetim kurumlari belediyenin yapmasi gereken islerdir. Ihmali, savsaklamasi olanlar mutlaka arastirilmalidir.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Eski belediye binasının yıkılmasının Malatya ya ne gibi büyük katkıları oldu?yüzlerce insanın ölümünümü ?engelledi? yıkılan Bostanbaşı ile ilgili bir yorumun varmı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    Bostanbaşı imara kapatılmalı bu kadar basit aktarıp döndermeye gerek yok,onun bunun arazisi orda diye insanlar enkazda kalıp hayatını kaybetmesin
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Murat Akdağ (1 yıl önce)
    Hemşerilerim Kuranı okuyup Maun Suresini anlamadığınız sürece sizi hep böyle kandıracaklar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    İmar komisyonunda ısrar edenlerin mal varlığını inceleyin bütün soruların cevabı orada...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali kaya (1 yıl önce)
    Malatyayı ve tüm şehirleri cehenneme ceviren abdestli rant baronlarına lanet olsun. Gördüğünüz yerde yüzlerine tükürün .. Hepsini tanıyorsunuz
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Rahmetli yaşar Nuri Öztürk hocanın Allah ile aldatmak kitabını okuyalim.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Yazık ettiler MALATYAMA yazık ettiler MALATYALIMA
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Rıdvan (1 yıl önce)
    Bu yazıyla Malatya'daki geçekler ortaya serilmiş. Ama asıl sorumlu bu kalitesiz ve sadece cebine çalışan, kar çetesi yönetici müsvettelerini, yapı denetimleri, müteahhitleri, mühendisleri mimarları, denetleyemeyen ve onların yanlışlarına zamanında müdahele edip ağır bir şekilde cezalandırmayan, hırsızı hırsıza denetleten ve onlara tesim eden devletin kendisidir. Bu sadece Malatya için değil eminim bütün iller için de aynı durum sözkonusudur. Ama Malatya ya seçilen yöneticilerin bu kadarçapsız olması da Malatya'nın büyük şansızlığı diyeli artık. 40000 nin üzerinde insanın katili olsalar bile kadermiş ve işte depremdir Allah'tan geldi diyip geçecekler sanki Allah bir tek bizim ülkemize böyle bir kader tayin etmiş. Hukukun sadece kitaplarda yazıldığı ama uygulamada siyasete dönüştüğü bozuk sistem. Türkiye' nin kuruluşundan beri var olan köhne ve sadece adam kayırma ve siyasete dayalı sistemdir sorumlu olan. Yüz binlerce insanın bir ömür boyu birikimi ile ya da kredi ile aldığı çürük binaları yapanlar zamanında cezalandırılsaydı bunlar olurmuydu. Bu Türkiye' deki ilk deprem mi binlerin öldüğü hayır daha iki sene önce Elazığ ve Malatya da, aynısı olmadı mı. Peki ne değişti. Toki evleri sağlammış falan filan. Eğer doğru ise peki neden bütün binalarda yapılar bu şekilde yapılmaya zorlanmadı devlet tarafından. Bir süre sonra başka depremler olacak ve yine binler ölecek daha sonra yalandan ah vah edilecek ve hırsızlar yine iş başına geçip devam edecek. Hangi siyasi yönetim gelirse gelsin hep böyle gidecek. Taki hukukun ve bilmin üstünlüğü hakim olana kadar ve de köklü bir system değişikliğine gidilene kadar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    "İnsanlar tercihleriyle, verdikleri kararla kaderlerinin altına imza atarlar". Birileri çıkar "insanlık medeniyetinin başladığı..." diye nutuk atar ancak bilmez ki medeniyetin, refahın, gelişmişliğin yolu bilgiden geçer. Malatya'nın yolu nereden, kimlerden geçtiğini İsmet Bey güzel özetlemiş. Malatya ekonomisi büyük darbe aldı. Şehir en az 5 yılını kaybetti. Malatya'nın yolları, binaları muhtemelen tekrar yapılacak ancak Malatya'da artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan Özhan (1 yıl önce)
    Kıral çıplak
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Çağlar TORUN (1 yıl önce)
    Suçlular bedelini ödesin.Belediye,siyaset,mütahit rant üçlüsü bedelini ödesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Destanșehir dediler viran șehir oldu, terör örgütünün kıydığı insandan fazla insan vefat etti..Hala bugün olmuș 4 000 TL olan kiralik eve 10.000 TL diyorlar, 3.000 TL ye tașıdıkları evi 10.000 TL ye tașıyorlar. Bilmiyorum insanların bașına daha ne gelmesi lazım vicdan için. Belediyecisi rantçı, insanı fırsatçı insanı bu dünyada yașamaktan nefret ettiyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hkb (1 yıl önce)
    Halkta sever isini bilmeyen yoneticiyi , isini yaptirmak icin gidince daha samimi bulur isini bilmeyeni, cunku biraz tanidik araci vs biraz muhabbetle isini halleder. Ama isini gercekten bilen makaminin sorumlulugunuda bilir. olacak is yapilir olmayacak is iptal edilir. zordur isini bilen
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Recep solmaz (1 yıl önce)
    Hırsızların ne sevdası ne memleketi ne partisi olur ...Ulkemizin her yerinde hayat mücadelesi veren Malatyalı hemşerilerimiz ve şehrimizde yaşayan dostlarımız hırsızların sırtını okşayıp varsa usulsuzluklerine sessiz kalırsak daha çok canlarımız yanacaktır ..Memleketin 1 . Sorunu bizi yönetenlerin ilkokul mezunlarınca yönetilmesidir.(kaynak malatya haber ismet yalvac).
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Gerçek (1 yıl önce)
    Malatya siyasetine bir bakınız hep ayni kişiler yıllarca Malatya'da siyasete yön verdiler siyaset bir hizmet olmaktan çıkmış bir meslek halini almıştı ,
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Şok (1 yıl önce)
    Selahattin Gürkan destan şehir dedi, destanı yazdı. Uyuttun herkesi, Reis i, milleti, herkesi uyuttun.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Selahattin daha yeni geldi fahri kayahani Bostan başını Selahattin mi açtı.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • hüloğ (1 yıl önce)Şok isimli kullanıcı yorumuna
    bunları oraya reis getiriyor. bırakın artık 20 senedir reis farklı alttakiler farklı zırvasını.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)Şok isimli kullanıcı yorumuna
    AKP li başkanların hepsini Reis seçti. Bundan sonra da böyle olacak. Reis kimi seçerse başkan o olacak. Malatya halkı Reisten iyi mi bilecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Bir akp bir reisci olarak diyorum ki.bu belediye CHP veya başka partiden olsaydı kesin ve kesin bunlari hepsi hakkında suç duyurunda bulunurlardı.konu bizimkiler olunca adam veterine belediye başkanlığı yapıyor.adam avukat belediye başkanı parti başkanı oluyor Allah aşkına bunlar şehir planlaması yapacak kapasite hangisinde var.baskan Selahattin hariç hepsi mutahit evet kendi adlarına birsirketleri yok ama ortakları var.o yüzden reis işin ucu akp yansıdığı için bunlara birşey demez.ama bu vefat edenlerin hepsinde veballeri var.sagda solda mutahit kovalacaginiza bunlara kat musadesini veren sizsiniz denetleyen ruhsat veren sizsiniz ama onlardan birşey yemisseniz veya ortaksaniz onlarada birşey diyemezsiniz.vesselam
    %97
    %3
    Yanıtla
  • KAYA (1 yıl önce)
    İsmet Abi, yazınızın tamamını okuyunca atalarımızın dediği gibi " At bağlanması gereken yere eşek bağlanmaz". Biz ne bağlamışız ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Feryat (1 yıl önce)
    Herşey enbaşından yanlış ve sonuç. Avukat tan, helvacı dan, eğitimciden belediye başkanı olursa sonuç ortada. Selahattin Gürkan dan Büyükşehir belediye başkanı olurmu? Ama olmuş işte sonuç. Sonuç hüsran. Allah Ülkemizin, Malatya mızın yardımcısı olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (1 yıl önce)
    Cemal Akın dönemi şehrimizin imar kirliliğine ve haksiz kazançlara yol açan yüksek yapılaşmaya yol açan EK YOĞUNLUK uygulamasını da unutmamak lazım diye düşünüyorum
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (1 yıl önce)
    Bu memleket bizim memleketimiz. Herkesten önce atalarımız burada idi çok şükür yine burdayız. Kaldığımız yerden devam edeceğiz inşaallah. Yetkili olan herkes üzerine düşeni yapmalı. Olanlardan ders çıkarmalı.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ders ders ders hani ders çıkarmak daha kaç can gidecek ? Canlarımız çıktı o dersi çıkarmadılar daha
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet BÜLBÜLOĞLU (1 yıl önce)Nur isimli kullanıcı yorumuna
    Peki sizin öneriniz nedir?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Peki tek sorumlu C. Akin ve ekibimi? O meclis uyelerini secenler suclu degil mi? C. Akin ve sonrasinda onu milletvekili yapanlar sorumlu degil mi? Onlara oy veren Malatya suçlu değil mi? Ne yaptiysak kendi elimizle yaptık. Seçilenler köşeyi döndü, secenlerde öldüğüyle kaldı, kaybettigiyle kaldı. Yaziklar olsun bize ki bunlarin ne gözünü ne karnını doyuramadik.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • elbette ki suçlu. toplum neye layıksa öyle yönetiliyor. ama malesef arada yaşın yanında kurular da yanıyor. yoksa reis iyi de çevresi kötü diyen var hala.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zeki (1 yıl önce)
    Hani diyorlar ya yıkılan binaların %98’i 1999 senesi öncesi. Bostanbaşı o zamanlar dutluktu. İşleri güçleri algı ve sorumluluklarını hep başkalarına yükleme refleksi. Milletimiz bunu inşallah idrak edecek ve tarih de bunu affetmeyecek inşallah.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)Zeki isimli kullanıcı yorumuna
    Bostanbasinda iyi bilirim 2005 li yıllara kadar Akkent,ozpolatlar ve yol kenarindaki caminin yaninda bir kac ev vardi ,yesilyurda yakin eski yerleşim yeri barguzu vardi bunun dışında yuzaki caddesine kadar ev yoktu Karakavakta mustakil en fazla iki katli evler vardi Sadiye unsalan okulunun yaninda sadece anakentte 5 katli apartmanlar vardi bu cok katli binalar ne oldu ise 2005 li yıllardan sonra çoğaldı bu yapilasmadan inanin bir cok insanimizda Malatya gelişiyor diye mutlu oluyordu.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (1 yıl önce)
    "Yöneticilerin Yetersizliği Kader Değil Tercihtir" İman sahibi bir neslin evlatları olarak: Zengin toprakların fakir insanları, asil bir milletin çaresiz bireyleri olmayı ve bugün yaşananları hak etmiyoruz. Cehalet siyaseti esir alınca ölüm ve zulüm kaçınılmaz oldu. Yalnız ve güzel ülkem Türkiyem. Yazıklar olsun kula köle olanlara
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bahadır bey emin olun halki uyarmak konusunda ben şahidim her ortamda gereğini yaptınız,yerel televizyonlarda bir çok gazeteci malatyalilari her konuda bilgilendirip uyardiniz ama insanlarımız sizleri dinlemediler, ah ah bizim milli ve manevi değerlerimizi suistimal ettiler ne yapalim tanıyamamisiz affet bizi Allah'ım.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Kandilli rasathanesi müdürü Elazığlı hanımı arapgirli prf.dr.Haluk ozgener bey nikah sarayinda muhtarlara kamu kurum ve kuruluşları amirlerinine,okul mudurlerine belediye yetkililerine 3 veya 4 yil once seminer vermiştiniz,sayin hocam anlattiklarinizi aynen bire bir yaşadık bizleri uyardiniz ama gözünü para hirsi bürümüş insanlar sizi dinlermi,bugun bile uzulerek söylüyorum deprem bölgesi dışındaki bazi yerlerde kira artışları yiyecek yerlerindeki fahiş fiyat artışları bizleri üzmektedir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • b vaizoğlu (1 yıl önce)
    hedef buyuk koşmak lazım uluslararsı sularda dümen tutmak lazım dedik sayın ali helvacı müşteşarlığı döneminde bircok iş bilgilerini işin merkezinde bolgesel kalkınma&katma değer &istihdam olanaklarını getirme yönünde malatyasporda avrupada oynadı şimdi küme düştü!!!sayın abdurrahman yavuz beyın başkanı olduğu dönemde teknolojık iş birliği bilgilerini uzakdoğu merkezinden singapur&hongkong&qındao&shenzen üretim bolgesinden mtso ya faxla bölgesel kalkınma için bilgi akışı&avrupanın merkezlerinden finans&yatırım&üretim &satiş pazarlama bilgilerini sayın miraç akdoğan beye faxla akışı sğlandı fakat net gazetesinde yayınlanan bir yazıyı kontrol edilmesi önem arz eder vatandaşın sorununu çözmek !!!iki tane üniversitemiz var dünya sıralamasında eğitimde nerdeyiz???ticari falıyetlerde insan yetiştirmede(rahmetli nıyazi mısrı kabri limmi de) koruma destek olmada takip ve kontrol etmede hataların oluşmasını engellemede &duvarlarda yazılı olan yazıları komşusu !!!!!!!!!!!!!yatan bizden değildir unuttuk gıslaved çizmeyi &bilya oynamayı arkadaşlığımızı doğamızı cevre korumayı bu ceza biz az ayağımıza gelen değerleri değerlendirmeyı edipalının dediğini (insana değer verki devlet yücelsin) donanımlı kişilerin bolgedeki ben kanat önderiyim diyenlere gönderilen olumlu &fikirleri iş bilgilerini ne derece uyguladık teze camı&aşağışehir siz e karakavak&çırmıhtı&tecde&barguzu&kilayık&banazı&gündüzbey&ismetpaşa tarım alanlarını sorumsuzca kullanalardan dogada böyle faturayı önünüze koyar&maneviyatdan&sancaktarlardan aldığınız malatyanın bır sahıbı çıkar /teze caminin üstündeki yazı affet bızı malatya &el semıu&el basıru recep-i serifi uğurladığımız şaban-ı şerifi karşıladığımız bu kutlu günde sayın vahap munyar beyın de malatyada geldığınde konakladığı teze camının yanındaki binada hatalarımızı söyluyor!!!saygılarımızla
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Sadece müteahhitler suçlu diyip kenara cikmayalim,kayısı bahçelerini tarım arazilerini imara açan şehrin ileri gelenleride hesap vermeli
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    Yazık bir şehri mahvettiniz
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Ac gözü doymayan cahil insanlar şu şehri yağmaladı da yağmaladı gözleri de doymadı bu acıların olan şehre oldu yazık ki ne yazık
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Emre (1 yıl önce)
    Acilen rant için imara açılan yerler boşaltılması, bir sonraki deprem de daha ağır sonuçlara yol açabilir. Sağlam - hasarlı demeden
    %98
    %2
    Yanıtla

İsmet Yalvaç yazıları