SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya, Türkiye'de Havası En Kirli 5'inci Şehir!.

Malatya, Türkiye'de Havası En Kirli 5'inci Şehir!.
A- A+ PAYLAŞ

 Türkiye genelinde hava kirliliği DSÖ standart değerlerinin 4 katı olarak ölçülüyor. Depremden etkilenen kentlerde ise bu değerler 7,5 kata kadar yükseldi. Deprem bölgesinde hava kirliliği, enkaz tozu ve ısınma için açıkta ateş yakılması gibi nedenlerle ulusal limitlerin üstüne çıktı.

Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre havası temiz şehir yok. Havası en kirli beş kent ise sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yayınladığı son raporda dünya genelindeki ülkelerin hava kalitesi standartlarına uyup uymadığını değerlendirdi. Raporda incelenen 134 ülke ve bölgeden sadece yedi tanesinin, otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan salınan küçük parçacıklar için DSÖ'nün belirlediği limitleri karşıladığı belirtildi.

Bu durum, hava kirliliğinin ciddiyetini ve yaygınlığını vurgulayan önemli bir bulgu olarak dikkat çekti. DSÖ'nün raporu, dünya genelinde hava kirliliğiyle mücadelede daha etkili politikaların ve önlemlerin alınmasının gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Hava kirliliği, insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşturduğundan, bu alandaki çalışmaların ve düzenlemelerin önemi giderek artıyor.

İsviçre merkezli hava kalitesi kuruluşu IQAir'in raporuna göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği hava kalitesi standartlarını karşılayan yalnızca yedi ülke bulunuyor. Bu ülkeler Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda olarak listelendi. Rapora göre, dünya genelinde 30 binden fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanarak, çoğu ülke solunduğunda sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen "PM2.5" adı verilen insan saçından daha küçük mikroskobik partikül miktarı için belirlenen standartları karşılayamadı.

IQAir raporuna göre, en kirli ülke olan Pakistan'ın PM2.5 seviyeleri DSÖ standartlarından 14 kat daha yüksek. Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso'nun dünyanın en kirli havalarına sahip ülkeleri olduğu belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

ARŞİV FOTO: Deprem sonrası hasarlı bina yıkımları nedeniyle Malatya'nın üzerine çöken toz bulutu..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Ramazan (1 ay önce)
    Günaydınlar yenimi anlarınız yılardır yazıyorum buraya onca yıkılan bınanın pılıgı kontrolsünüz arabaların gazları asbest saçan ev enkazları
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Haci (1 ay önce)
    Havasıda kirlendi.Temiz bir şey kalmadı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (1 ay önce)
    Tonla teşvik verilerek organizeye fabrika kuran işletmelerin atık denetimleri ne durumdadır? Zorunlu filtrasyon standartları var mıdır, varsa nedir? Bu kadar kirlilik kömür yakmayla olmaz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Metoo (1 ay önce)
    Havası suyu temiz olan takımı şampiyonluğa oynayan yeşil malatyadan tuttuğunu koparan malatyalılardan , havası yeşili suyu takımı sahibi kalmamış hayattan bezmiş malatyalılara dönüştük..1983 malatyasına özlem duyuyorum...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Tek sebebi (1 ay önce)Metoo isimli kullanıcı yorumuna
    Tek sebebi akp. Teşekkürler
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Doğrus söylüyorsun. Malatya'nın iklimini de onlar degiştirdi. Mart ayında kaysılar çiçek açtı ve çok yağmur yağmaya başladı bu aralar. Ayrıca seçimlere yaklaştıkça havalar hep bulutlu geçiyor bizi baskı altına almaya çalışıyorlar. Insanlar abuk sabuk şeyler yazmaya başladılar. Bütün bunların tek sebebi AKP.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • olurmu öyle şey tek suçlu muhalefetten ülkeyi yöneten cehape!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    Bu başarı hepimizin. Elbirliği yaparak elde ettik. Çok şükür. Belediye o isli kömürleri dağıtmasa, hokumet doğalgaza bu kadar zam yapmasa basaramazdik.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Sen asıl zammı secimden sonra gör o odediğin doğal gaz normal ederinin 3 de biri döviz bu kadar artarken dolardan banane diyen arkadaş o doğalgaz yurtdışından dolar la geliyor
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Malatyam (1 ay önce)
    Bina enkazları yerinde ayrıştırılıyor. Molozlar şehrin yakın çevresinde depolanıyor. Mesela galericiler sitesinin üst tarafında yüzlerce kamyon moloz yığılmış. Yakın çevrede okullar, evler var. Öğrenciler orada oluşan tozdan etkileneceklerdir.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatya Sevdası (1 ay önce)
    Dikkat edilirse sayılan 5 şehirde de sanayi yok. Neye göre nasıl bu kadar kirlilik çıkar? Malatya depremden önce de bu listede başlardaydı...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ömer (1 ay önce)
    Sanayi olmadan en kirli havası olan 5. İl .15 sene önce en temiz illerdendi.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    Beydağı eteklerine kurulan hava sirkilasyonunun olmadığı etrafı yüksek binalarla çevrili 16 yıl önce doğalgaz gelmesine rağmen hala bir çok yerde katı yakıtın kullanıldığı denetimin az olduğu şehirde olacağı budur.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mehmet can (1 ay önce)
    Malatya son yıllarda her olumsuz haber de ilk sıralar da yer almaya devam ediyor rekor a doymuyoruz sahipsiz bir şehir aday olan belediye başkanı yüzde bir milyon kazanıyorum diyip resmen Malatyalının iradesine ipotek koyuyor davul zurna ya devamke Malatya ve Malatyalı 3. Sınıf bir muamele görmeye devamkeee
    %86
    %14
    Yanıtla