SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Hala Yıkılmamış Ağır Hasarlı Bina Sayısı 6 Binin Üzerinde

Malatya'da Hala Yıkılmamış Ağır Hasarlı Bina Sayısı 6 Binin Üzerinde
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da depremin ardından geçen 14 aylık sürede halen yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayısının 6 bin 240 olduğu belirtildi.

6 Şubat depremlerinin ardından 170 bin 478 bina ve 423 bin 202 bağımsız bölümde hasar tespit çalışması yapılan Malatya’da orta hasar ve üzeri 104 bin 217 konut, 17 bin 567 işyeri, 5 bin 278 ahır olmak üzere toplam; 131 bin 45 bağımsız bölüm bulunuyor.

Malatya’da depremin etkilediği yıkık ve ağır hasarlı toplam bina sayısı 42 bin 653 olarak kayıtlara geçti. Buna göre; depremin ilk döneminde acil yıkılan ve yıkık bina sayısı kayıtlarda 6 bin 643 olarak yer alırken, ağır hasarlı olup da yıkımına karar verilen bina sayısı ise 36 bin 10 olarak belirtilmişti.  

Malatya’da deremin ardından 14 aylık süreçte 36 bin 10 ağır hasarlı binadan şimdiye kadar 29 bin 770 adet binanın yıkıldığı, halen 6 bin 240 adet binanın ise yıkımının beklendiği öğrenildi. Resmi kayıtlarda yağır hasarlı binaların yıkımının gerçekleşme oranı hacme göre yüzde 87 olarak belirtiliyor.

Bu arada, Malatya’da 69 bin 471 konut, 8 bin 163 işyeri, 2 bin 587 ahır ve 67 samanlık olmak üzere toplam 80 bin 288 hak sahipliği bulunuyor.

Malatya’da şimdiye kadar 2 ayrı kurada birçoğu tamamlanmamış toplam 7 bin 780 konutun kurası çekilmişti.

malatyahaber.com

FOTO: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Haci (2 hafta önce)
    Ben hâlâ anlamış değilim.Hatay maraş neden çok hızlı hareket ediyor..Nedir bu telaş?...sanki yangından mal çalınıyor..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Birde değerlendirme dışı olanlar var, ne az ne ağır hiçbirşey verilmemiş, metruk diye hasar tespit çalışması yapılmamış. Halbuki daha da riskli bir şekilde bekliyorlar. Bunların da yıkımı yapılmalıdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)
    Mahkemeye verilmese onlar da yıkılırdı ama çok evi olan konut baronları bun istemiyor. Adam vakti zamanında yüzde 40/45'e koca tarlayı müteahhite verdi. O müteahhit yüzde 40/45 verince mecbur daha kar için mühendislikten çaldı. Evler oldu ağır hasar orta hasar. Müteahhit parayı vurdu,orda 10/15 evi olanda kiradan ya da satarak parayı vurdu. Dönen bir çark var ister mi adamlar bunu kaybetmeyi. Hemen soluğu mahkeme de aldılar. Kendilerinin oturmayacağı daireleri kurtarıp önce kiraya sonra satmayı planlıyorlar. Allah herşeyi hakkıyla gören duyan işiten bakalım ne olacak bu kul hakkı...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aynen kardeşim Allah razı olsun. Derdimize tercüman oldunuz. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Her kes kafasını kuma gömmüyor. Bunlardan bir tanesi benim binam Fahri Kayahanda Hilal Park karşısında Hilal Apartmanı 3 kere incelenmiş ,3 kere Ağır Hasarlı raporu verilmiş, Avukat,Bilirkişi,Mahkeme, Belediye hepsi ayarlanmış orta hasara çevirmişler, Şimdi istinafta İnanmayan varsa bana ulaşsınlar nasıl olduğunu anlatayım, ispatlayayım. Fakat kimseye ulaşamıyoruz. İşin için de 5 dükkan 7 Daire var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 hafta önce)
    Malatya yı şekillendirmek isteyen şu adamların şekli, şimali, eğitimi, yetkinliği, vizyonu ve fikriyatı nedir bilmiyoruz. Kendini bilmez liyakatyoksunu 3-5 adamın vicdanına ve insafına bıraktılarsa vay halimize! Eğer bu adamlar kolay satın alınacak adamlarsa da Malatya tamamen bitti teslim oldu demektir. Gerçek Malatyalılar olarak bize sadece bu şehri tamamen TERK ETMEK ve bunları burada yokolmaya mahkûm etmek düşer. Afganistan emsali boş bir şehri paylaşıp. Burada pisliklerinde boğulsunlar. Türkiye büyük her yerde ekmek var. Malatya olmasa da olur. Benden bu kadar bye. Bir daha yorum da yok artık. Mantığın ve Sözün bittiği yerdeyiz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (2 hafta önce)
    Depremden sonra bir yılda yıkma yapma her şeyi bitiririz diye üfürenlerin beyanına "Bir yılda yıkım bile bitmez" diye yorum yaptığımda bana "Devletimize güvenin!" falan filan diye yorum yapanları buraya davet ediyorum. Halay çekmekten fırsat bulurlarsa gelsinler. Sanki yıkım gecikme sebebi sadece bazı davalar gibi yorumlayanlar da olmuş. Öyle değil ama öyle bile olsa o da başka bir zaafiyetin ilanıdır. Demek ki bu devlet daha tartışmasız biçimde ağır hasarlı tespiti bile yapmaktan aciz anlamı çıkar. Devlet devlet diye kafamızı şişirmeyin, devlet senin kadar benim de devletim bizler Uzaylı değiliz. Aksine sizler devletle hükümeti birbirinden ayırmayı öğrenin, o zaman bizlerin esas şikayetinin devletin partileştirilmesi olduğunu da anlarsınız. Velhasıl, depremden bu yana 14 ay geçti, kaç tane bina yapıldı? Ya her şeyi geçtim bak her şeyi geçtim, vatandaşın depremzedelere verilsin diye topladığı YARDIMLAR nerededir? Hiçbir şey bilmiyorsanız mağdurların hesabına yatırın be kardeşim, yardımlara da mı çöküldü? Ne demek ya, ben yardım yapıyorum devlete güvenip ama muhattaplarına ulaşmıyor! Hayırdır?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Deprem (2 hafta önce)
    Ya ne ağır hasarlısı.. Sağlam sağlam binalara ağır hasar vermișler. Yıkarken bakın ne zorlukla yıkıyorlar.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ Efendi (2 hafta önce)
    Kanun sizsiniz rezerv alanı diye her yere çöküyorsunuz. Bir kanun çıkarın davaları iptal edin. Sonra keyfinize göre istediğiniz binaları yıkın. Yandaşın binasına dokunmayın sakın! Yanarsınız. Onlar Allahın 1. Sınıf kulları. Bizler onların kölesi.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • sevda ÜLKÜ (2 hafta önce)
    Hatay Ne Güzel Hızlı Hızlı İlerliyor Bitiriyor, Malatya niye böyle ?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Demek ki orda daha az aç gözlü insan var hocam burda yıkım kararlı çok yer davalık makyajını yapıp kiraya vermek isteyen kan emiciler ile dolu.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hakan (2 hafta önce)
    Bu altı bin civarından kaçı davalık onuda araştırıp yazsaydınız.Sonra algı yapıyor olursunuz denmezdi.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Sayın yönetici, mülki amirlere öneri olması açısından; konutlar tamamlanınca değil de konutların ihalesi yapıldığı anda kura çekilmesini dile getirseniz. Bu sayede insanların hayatını planlamaya zamanı olur. Aksi takdirde konteynerda kirada yaşayan, evi depoda olan, il dışına gitmiş olan insanların hayatını planlamaya bir iki aylık kısa bir süresi oluyor. Erken çekilecek kura insanların ve şehrin adım adım ayağa kaldırılmasına erken adımlar atılmasını sağlayabilir. Ev sahibi ve kiracıları mağdur etmez. İnsanlar piyango çıkaracakmış gibi kura beklemez, planlı programlı geleceğini bir sene önceden görür. Sadece eleştirecek, yapıcı bir yorum yapmayacak, kuralarda hile yapılıyor diyecek, yorumu beğenmeyecek diğer okuyucular varsa lütfen insanların faydasına yorum yapacaklarsa yazsınlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (2 hafta önce)
    Önce çöktükleri malları sindirip sonra yıkıma başlayacaklar. Yılan gibi şimdi hazım sürecine girdiler. Dünyadan gelen yardım paralarını da yedi yok ettiler. Şimdi de binaları yıkıp yıkım parasını ceplerine atıyorlar. Milletin malının yüzde altmışına çöküyorlar. İnşşat yapum parasını da mal sahibine yüklüyorlar. Gidin malatyadan biz kendi malımızı kendimiz yıkarız da yaparız da. Sizi niye zengin edelim.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • 1vatandaş (2 hafta önce)Hacı AYVAZ isimli kullanıcı yorumuna
    Doğru bir teşis yapmışsınız yanlız bunları iktidarda tutan millet herşeye layık tüm ülke kırmızı olsa kraldan çok kralcı olan bu halay toplumunun başına gelenler ona müstahak.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • malatyalı (2 hafta önce)
    Ortalama 10 daireden olda daha 60 bin konut yıkılmayı bekliyor, teslim edilen (fiziki olarak teslim dahi edilmedi) daire sayısı 7 bin şaka gibi ama gerçek. İki tane 7 üzeri deprem yaşamış 2000 öncesi hiç bir yapı sağlam olmaz. Boşuna mahkemeleri işgal edip sürecin uzamasına sebep oluyor mal sahipleri. Yazık
    %67
    %33
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (2 hafta önce)
    hatayda bütün yıkımlar bitti bizim daha 6 binin üstünde yıkılacak bina var hey gidi malatyam hey verin şabana gitmez yabana misaliii
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Volkan (2 hafta önce)
    Aha seçimde bitti. Sizi görelim. Neymiş mahkeme kararını beklemeymis. Bı kanunla tamamı yıkılsın dersin olur biter. Neyi bekliyorsunuz. Ben diyeyim mi Birşey yapamazsınız. Çünkü para yok. Vizyon zaten yok. Yok oğlu yok. Suçu mahkemelere atmayın. Yılın tamamını gitsin. Ama o yürek kimsede yok. Bu baskanda ilk günden bilboardlara.Tesekkur dedi. Peki bu millet size ne zaman Teşekkür edecek
    %75
    %25
    Yanıtla