SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'yı Anadolu'nun Muhteşem Şehri Yapma Gayretindeyiz'

'Malatya'yı Anadolu'nun Muhteşem Şehri Yapma Gayretindeyiz'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Kentsel dönüşüm çalışması kapsamında vatandaşlarımızın kendi konutlarını, riskli konutlarını yenilemesi amacıyla kredi tutarımızı 1 milyon 250 bin liraya kadar çıkarmış olduk." dedi.

Bakan Kurum, Malatya Valiliğinde düzenlenen Afet Koordinasyon Merkezi toplantısına katıldı.

Toplantının ardından Battalgazi Gelinciktepe Yeni Yerleşim Alanı'nda incelemelerde bulunan Kurum, burada yaptığı basın açıklamasında, Malatya'da ilk hasar tespitlerine göre 45 bin konut ve 25 bin köy evinde çalışmalara başladıklarını kaydetti.

Bir yıl içerisinde toplamda 650 bin konutun yapımını TOKİ, Emlak Konut, Yapı İşleri, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce yürüteceklerini ifade eden Kurum, yeni konutları yaparken sahada bilim insanları, akademisyenlerle çalışacaklarını belirtti.

Bilim insanları, akademisyenlerin önerileri ve fikirleri doğrultusunda Türkiye Ulusal Risk Kalkanı çerçevesinde alt çalışma gruplarıyla en doğru ve sağlam zeminde konutların inşasını gerçekleştirmeye çalıştıklarına dikkati çeken Kurum, okulu, camisi, yeşil alanı ve sosyal alanlarıyla, şehrin içerisindeki demografik ve kültürel yapıyı koruyacak, şehrin dokusunu yeniden ayağa kaldıracak anlayış ile çalışma yaptıklarını söyledi.

Niyetlerinin bir an önce afetzedeleri sağlam, güvenli konutlara yerleştirmek olduğunu dile getiren Kurum, şöyle konuştu:

"Malatya'mız ve diğer afet bölgelerimizde aynı anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Malatya'mızın huzurlu geleceği için Arapgir'den Battalgazi'ye, Doğanyol'dan Yeşilyurt'a, Doğanşehir'e kadar her toprağı birlikte inşa edeceğiz. 3 yıl önceki depremde söz verdiğimiz gibi yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek anlayışla yaptıysak bu deprem afetini de gece gündüz demeden bilim insanlarımızla, binlerce mimar ve mühendisimizle, çalışma arkadaşlarımızla, afetzede kardeşlerimizle omuz omuza vererek çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Tarihin en saygın medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Malatya'mızı, Anadolu'nun muhteşem şehri yapmak için emin olun gece gündüz gayret göstereceğiz."

İlk Evim ilk İşyerim Projesi kapsamında da kura çekimine ve inşaatlara devam edildiğine işaret eden Kurum, "11 ilimizde bütün çalışmaları eş zamanlı yürüteceğiz. Afetzede kardeşlerimizle el ele kol kola, Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde 20 yıldır verdiğimiz her sözü tuttuğumuz gibi inşallah Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde de sözümüzü tutmaya devam edeceğiz." dedi.

- Kentsel dönüşümde yeni dönem

Kentsel dönüşümde yeni bir döneme girdiklerini aktaran Kurum, şunları kaydetti:

"Bir taraftan afet konutlarımızın bir taraftan sosyal konutların inşaatını yapacağız. Eş zamanlı inşa sürecini 81 ilimizde devam ettireceğiz. Kentsel dönüşümdeki kararlılığımızı, irademizi de daha da güçlendirmek adına Hazine ve Maliye Bakanlığımızla ortak bir çalışma yürüttük. Kentsel dönüşüm çalışması kapsamında vatandaşlarımızın kendi konutlarını, riskli konutlarını yenilemesi amacıyla kredi tutarımızı 1 milyon 250 bin liraya kadar çıkarmış olduk. 1,49 faiz tavanı ve 1,49'luk faizin de 0,70'lik oranını bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımızla birlikte devletimiz karşılayacak. Vatandaşımız 0,79 faiz oranıyla 10 yıl vadede 1 milyon 250 bin lira çekerek kendi binasının yenilenmesine destek vermiş olacağız."

Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşların mağdur olmaması için kentsel dönüşümü yapan firmalara, müteahhitlere de Hazine ve Maliyet Bakanlığı ile ilk kez teşvik vereceklerine işaret eden Kurum, "Riskli binalarda vatandaş ile anlaşan müteahhitler 12 ay ödemesiz 48 ay vadede 250 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek. Böylece vatandaşlarımızın konutlarının hızlı bir şekilde yapılma imkanına kavuşulmuş olacak. Kentsel dönüşümü hızlandıracak ve şehirlerin daha dirençli hale gelmesi için kararlılığımız bir kez daha ortaya koymuş olacağız." ifadelerini kullandı.

Bir daha böyle afetlerin yaşanmaması temennisinde bulunan Kurum, açıklamasının ardından TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlarla sohbet etti.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

102 yorum yapılmış

  • Kör cahil (1 yıl önce)
    Bu güne kadar yaptıklarınız bundan sonra yapacaklarınızın ne olacağını gösteriyor keşkeleri olmayan sayın başkan. Keşke Türkiye' deki yetkili kişilere, yetki verilmeden önce bir putpertst Japon eğitmenden eğitim verseler. Gerçek sorumluluğun ne olduğu ve yerine getiremeyince ne yapmanız gerektiğini öğretselerdi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abidin mutlu (1 yıl önce)
    Destan şehir malatya mutlu insanların şehri malatya dillere destan yöneticilerimiz malatyayı şaha kaldırdılar dışgüçlerin çektikleri operasyonu malatya'dan bertaraf ettiler yine malatya'dan alamanyaya açılım yaptılar hatta çırmıktıdan uzaya seferler yapılacak tı ah bu deprem ler olmayaydı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Metin (1 yıl önce)
    2 aydır bir suyu halletmediniz depremden dolayı nerede bir vatandaşa bir su verdiniz hangi noktada su dağıtımı yaptınız yollar desen rezalet yazıklar olsun bu milletin ahıyla nasıl yaşıyorsunuz Malesef Maltyamizi mahfettiniz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şehriban (1 yıl önce)
    Sloganıniz anadolunun muhteşem şehr-i olmasın. Çünkü çok afaki havada kalan bir söz olduğu belli. Malatya Anadolunun deprem dirençli kenti olsun. Yeni Malatya 2 milyonluk nüfusa göre yeniden bilimle şehir planlamacilariyla kafa kafaya verilerek yeniden oluşsun. O zaman anadolunun muhteşem ve örnek şehri olur. Malatya deprem dirençli kent olsun. Yuvalarımızda şehrimizde mahallemizde güvenle oturalim. Bir daha mahallelerimizi evimizin yıkıldığını girmeyelim. Deprem dirençli kent, lütfen önceliğinizi sadece buna verin o zaman sanayi de gelir burdaki nüfus da geri gelir iş imkanları da artar. Ama yine malatya belediye başkanlarının malataya milletvekillerinin eline teslim ederseniz vay malatyanin haline. Yine birileri yer doyar biz malatyalılar yine kursagimizdan kısar birilerini zengin eder yine işin pisliğini yaşamak bize kalır. Lütfen tek sloganiniz deprem dirençli kent malatya olsun. Şehir planlamacıları mimarlarla mühendislerle malatyanin geleceğini kurun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Canımız çok yandı. Bir daha bu ülkede kimsenin canı böyle yanmasın. Lütfen önceliğiniz depreme dirençli kentler olsun bakanım. Bu şehrin kaderini bu şehri bu hale getiren başkanların eline milletvekillerinin eline teslim etmeyin. Çünkü hepsinin buralarda çıkar ilişkisi var. Depreme dirençli kentler oluşturalım. Şehir planlamacıları jeologlar nereyi diyorsa kent oraya yerleşsin bakanım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Halen diyor musunuz merkeze işyeri yapacağız merkezde işyerinin ne işi var 2 kat daireler yapın millet dışarda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bunların dediğine inanan var mı hala?
    %83
    %17
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Neden ben yaptım oldu mantığı güdülüyor? Neden her şey şeffaf yapılmıyor? Neden her şey halk ile basın ile kamuoyu ile paylaşılmıyor. Neden halka sorulmuyor? Neden biz sizin yerinize kararı aldık deniliyor? Neden halka hesap verilmiyor? Neden akıl ve mantık ile hareket edilmiyor? Neden konusunda uzman bilim adamları ile konuşulmuyor, tartışılmıyor? Bu sorulara mantıklı cevaplar veremedğiniz sürece biz daha çooook felaketler yaşarız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bize neden sorulsun önce talep edeceğizki ondan sonra sorulsun, 5 yılda bir önümüze konulan listedeki insanlara noter vazifesi görüyoruz yeterde artar bize diyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Doğdum doğalı sizi görmekten vallahi usandım birazda başkaları çalışsın sizlerde çok yoruldunuz özellikle Öznur ablam çok yorgun görülüyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Barut (1 yıl önce)
    Malatya büyükşehir den acil çıkarılmalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatih (1 yıl önce)
    Dikey mimari, Köyden şehre göç, Bol kredi ev, araba vs. Petrol kuyuları ile şehirleri yık, EXPO yatay mimari, Akıllı şehir, Dijital para, kiralık ev, kiralık araba, kiralık eş, kiralık çocuk, kiralık hayatlar. Al sana mutluluğun resmi...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Vekillerimizin suratlarından düşen bin parça.inşallah reis bunların hepsinin üstünü çizmiştir.yoksa malatya halkı çizecek.yeter artık uyanma zamanı geldi.parası olan,partiye hizmet eden değil bilgili malatyaya hizmet edecek vekiller istiyoruz.reis yatay mimari dedikçe,biz arşa çıktık....ve sonuç.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Herşey gizlice yapılmış!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gerçek (1 yıl önce)
    Öncelikle belediye başkanlığına ve meclislere kültürlü başkanlar ve vekiller getirin . Süreç’i yönetemeyen fakat genel merkezden gelen bütçeyle insanlara kaf dağından bakan kişileri malatyadan uzak tutun . Artık size inanan kesim bile size inanmıyor.Sınıfta kaldınız .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Zibetra (1 yıl önce)
    Resmen bizimle alay ediyorlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aliosman44 (1 yıl önce)
    Sayın bakan gayretiniz çabanız Takdire şayan elazıg dada izmir dede bozkurt tada gördük ülkeye hizmetinizi lakin bizim sıkıntımız parti için reis için seçilip kendini dev aynasında gören fakat şehre hiçbir faydası olmayan sadece kendi rant ve makamlarının keyfini sürmenin hesabını yapan malatya siyasileriyle
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Elazığ a sürekli giden gelen birisi olarak halâ konteynerde kalan insanları tanıyorum. A haber ağzıyla yorum yapıyor ve düşünüyorsunuz. Bu beğenmediğiniz vekilleri reisinin kabinesine ve partisine aldı, sizde bayıla bayıla oy verdiniz. Şikayet etmeye hakkın yok kardeşim. Bu senin seçimindi.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Burada milletin canı ve malı üzerinden hâlâ siyaset yapıyorsunuz.Sizlerde Allah korkusu da kalmamış!
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Aliosman şu takım sevgin ön planda olmasa şaşıracağım. Hala siyaset peşindesin. Devlet ile partiyi ayırt edemeyecek bir haldesin. Hep de öyle olacak. Bırak şu fanatikliği. 2020 depreminde Elazığ daha kendini toparlayamamış. Gönül istiyor ki güzel Malatyamız bu depremlerden sonra en kısa sürede toparlansın. Bize siyaset ağzıyla yorum yapma, senin takım sevgin umrumda bile değil.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haci (1 yıl önce)
    Sayın bakan,bu ekiple muhteşem şehir olmayı bırak,eski haline gelmesi bile mümkün görünmüyor!Olmaz.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Sayın bakanım öncelikle iyi niyetli çalışmalarınız için teşekkür ederim, ama Keşke muhteşem şehir yapmadan önce 20 yıl şehri yönetenlere neden tarım arazilerini yüksek kat vererek imara açtıklarını sorabikseydik, yine inşaatlardan alınacak çimanto, demir örneklerinden sonra varsa bir yanlış denetim firmalarına ve hazır çimanto fabrikalarına yaptıklarını sorabikseydik veya bizim adımıza yargı hesap sorsaydı, Sivrice depreminden sonra binaların depreme dayanıklılık testlerini neden yapmadıklarını belediye başkanına sorabikseydik, Elazığ'a 30 bin konut yapılarak şehir yenilenirken Sivrice depreminden sonra Malatyada deprem hasar tespitlerinin nasıl yapıldığını sorabikseydik, Malatya harap olmuş Ortada bir tek kişi sorumlu yok, değerli malatyalılar sizlere sorayım bu işin sorumluları kimlerdir?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatya'da yanlış üstüne yanlış yapıldı. 1-Bostanbaşı gibi tarım arazilerinin imara açılması yerine dağlık alanlar imara açılmalıydı. İlla Bostanbaşı imara açılacaksa bu kadar kat sayısına müsaade edilmemeliydi. Zemin uygun hale getirilmeliydi. 2- Malatya'da son yıllarda 4 daire üzerine çok katlı süslü bina yapma furyası başladı ve devam etti. Bir bloğun 4 daire üzerine yapılması müteahhitlerin işine gelir. Maliyet düşer. Zaten zayıf bina bir de deprem vurduğunda bir blokta 50 daire pert oldu. 3-Hem Elazığ'ı hem de Malatyayı bilen birisi olarak her ne kadar Elazığ 2020 yılındaki depremde hasarlı binaların bir kısmını temizlediyse de yine bazılarını temizlememiş. Onlar Maraş depreminde ağır hasarlı olarak ortaya çıktı. Yıkımları devam ediyor ve halen tam olarak toparlanmamış. Elazığ'ın da depremlerden çok ders çıkardığı söylenemez. Sadece Malatyaya göre birazcık fazla ders çıkarılmış. 30 katlı binalar var. Elazığ'da da Bostanbaşına benzer binaların olduğu yer Çaydaçıra. Ama zemin Bostanbaşına göre çok iyi. Binalar çok katlı ama çoğunlukla iki daire üzerine çıkılmış. Malatya, Elazığ merkezli depremden bence çok az ders çıkarmış. Uyarılara rağmen yetersiz kontrol, hasarlı binaların denetlenmemesi, yıkılıp yeniden yapılması gereken binaların residence adında pazarlanmış olması ve onlarca örnek. Umarım yeniden tam ders çıkarılır. Malatya daha da planlı güzel şehir olur. 4-Malatyada Ytong denilen malzeme de çok yaygın kullanılıyor. Müteahhitlerin çoğu ısı yalıtımını zayıf malzemeden yapabilmek için bu malzemeleri kullanıyor. Her ne kadar kolon gibi taşıyıcılar önemliyse de bu malzemeler binaların resmen dağılmasına neden olmuş. 5-Deprem hasarlarının sadece çekiçle değil adam akıllı yapılması lazım. Alt kata baktım gittim olmamalı 6- Binaların dibine kesinlike bodrum ve perde yapılmalı. 7-Bu arada her iki ilin inşaat kalitelerini çok karşılaştırdım. Malatya Bostanbaşı-tecde-Elazığ Çaydaçıra. Çok fark var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Erkan isimli kullanıcı yorumuna
    Bostanbaşında 13 yıl görev yaptım oraları karış karış gezdim bilirim orada etrafı tarla iken caminin yanından yukarı doğru. Kıvrıla Kıvrıla çıkan ortadan kanal geçen yola bakmanız bile yeterlidir o gün oradan düz bir cadde neden niçin geçmedi, o zamanlar iller idaresi o bölgeye 2 katlı bahçeli evler yapılabilir demesine ragmen ne olduda 2004 yılında orası bostanbaşı belediyesi tarafından yuksek katlı imara açıldı, özellikle yerelde yönetici seçerken adaya degilde partilere oy verdiğimiz sürece bu tür olayları yaşamamız kaçınılmazdır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok haklısın. Siyaset, rant, çıkar ilişkilerine kurban edilmiş. Yazık. Vefat eden canlara üzüldük, üzülüyoruz. Ama bir de binlerce kişinin yıllarca birikimi gitti. Bizde kafa değişmesi lazım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ...5 yıldızlı Malatya diye vaatte bulunanlardandır...
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yesilyurtlu (1 yıl önce)
    Daha akillanmadik. Hasarlı binalarda yıkacak dendi.simdi birtelas hasarlı binalari az hasarlı ya çevirip elezig depreminde olduğu gibi tahribatı az gösterme eğilimi var deprem bizim acı gercegimiz.. Elazığ depremi daha hafilarda iken. Malatyalı etkileyecek 7 cevarii bir depremde o az hasarlı denen binalar mezarımın olacak hesapta ahirete kalacak vessalam
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bu depremde yerle bir olan binamıza Sivrice depreminde sağlam raporu verenleri Allaha havale ediyorum.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Az hasar verilen binamız son incelemede orta hasarlı oldu. Bir kolonda patlama ve kirişte çatlak var. Niye öyle oldu diye bina sakinleri seslerini yükseltmeye başladı. Çoğunun fikrini seziyorum, güçlendirme yapıp satacaklar veya kiraya verecekler. Dediklerini başarırlar ise sıradaki orta şiddetteki depremde mezarımız olacak. İnşallah yetkililer bunları dinlemez. Allah yardımcımız olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ruba (1 yıl önce)
    Verin gazi ,çarpık yapılaşma,adamına gore imar,yeşil alanlari yandasa parsel,bir yil icinde konut teslimi kulaga nakar hos geliyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandas (1 yıl önce)
    Arkadaşlar 10 milyon vatandaş mağdur hangi birimizin anında derdine derman olunabilir sabır .
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Tamam (1 yıl önce)
    Aklımızla alay ediyorlar bu ne ya
    %91
    %9
    Yanıtla
  • ONAT KILIÇ (1 yıl önce)
    Devletimiz milletimiz gençlik kollarımız kadın kollarımız herkes seferberlik halinde arkadaşlar biraz sabır inanın daha iyi olacak herşey.
    %9
    %91
    Yanıtla
  • Hangi gençlik kolları, hangi kadın kolları? Bir siyasetiniz, particilik bitmedi..Bu kadar fanatizm olmaz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Devletimiz var olsun,milletimiz sağolsun.Gençlik kollarınız,kadın kollarınız da sizin olsun.21 sene sabır az mı geldi?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kör Cahil (1 yıl önce)Haci isimli kullanıcı yorumuna
    Sanki diğerleri olsaydı çok farklı olacaktı da. Biz onları da gördük. Bu ülke kurulduğundan beri hangi siyasi doğru iş çıkardı. Hala hukuk ve adeletten bahsetmiyor siyaset yapıyorsunuz. Ama asıl meselenin yanlış yapanı hemen yakalayıp cezalandıracak bir denetim ve hukuk sistemi yok ortada.
    0
    0
    Yanıtla
  • Suzan (1 yıl önce)
    Size, sizin ranta dayalı liyakatsiz zihniyetinize zerre güvenimiz yok.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Malatya malesef şehir plancısı,mimar,işinin uzmanı,ufku geniş bir belediye başkanı görmedi.bundan sonrada görmez.bizler vatandaş olarak önümüze sunulana oy verirsek böylede gider.selahattin başkan destan şehri dedi,deprem şehri oldu.malatyanın toparlanması eski haline gelmesi en az 10 yıl sürer
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (1 yıl önce)
    hep ayni nakarat sonrası hüsran marka şehirden
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Selahattin Gürkan halkın sevgisini kazanamamış bir kişi, duruşunda kibir akıyor.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Yerelli (1 yıl önce)
    ...dağda keçi bile önce yerini düzeltir. Sonra yerleşir. Lütfen! Yapacağınız yeni yerleşim yerlerinin cadde sokak ve yolların geometri yapıları yamuk-yumuk, eğri-böğrü, inişli-çıkış ve virajlı olmasın. Binalar, bir aşağıda biri yukarıda çirkin olmasın. Cetvel koyun. İp çekin. Mimarı estetiği avrupa gibi düzgün ve güzel olsun. Binalar iç içe değil yan yana iki binanın boyu kadar mesafede olsun. Doğanyolda yapılan deprem evlerinde hiçbir mimari estetik yok. Sanki biri eline bir avuç çakıl taş almış havaya savurmuş. Her çakılın düştüğü yere ev yapmış gibi. İç içe daracık sokaklar vs.sıkıntı verici bir hâl var... Lütfen! Güzel yapın. Biz size güzel dua edelim...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Malatya enkaz halinde. Bu durumda iken yapılması gereken bilim adamlarını, jeologları, şehir plancıları, mimar mühendis odalarını toplayıp acilen bir çalıştay düzenleyin. Şehrin nerelere kurulmasının daha uygun olacağını, ulaşımı, altyapıyı vb. tüm konuları bilim adamları ile konuşun, tartışın. Ona göre Malatya nın geleceğini planlayın ki insanlar depremden korkmadan bu şehirde huzur içinde yaşasınlar. Bu 800 bin nüfuzlu şehir ilerde 1-1,5 milyon nüfuslu olacak. İhtiyaçlara cevap vermesi, ulaşım sorunu yaşamaması gerekiyor. Yolların genişliği, raylı sistem vb. herşeyin planlanması gerekiyor. Tarikatlara şeyhlere soracağınıza birazda bilim adamlarına sorun, olaya bilimle yaklaşın. Acele ile yapılacak bu işler bir yığın yanlışa sebep olacak ve tekrar başa saracağız. Harcanan para ve emek boşa gidecektir. Yazık, çok yazık. -
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Yani yaşanan şu sıkıntılarda tarikat şeyh konusunu neden gündeme getirisiniz? Sorunları çözüm dili bu üslup ile mi olmalı? Elbette Menfaatçılara, siyasetçilere veya arsa/tarla sahiplerine sorulmadan bilimsel mantık ile çözülecek konuları din/diyanet işlerini bulaştırmadan konuşmak lazım. Din işi ehline verin diyor sadece. Ama siyasetçiler dini/diyaneti kullanıyor diye neden biz vatandaşlar da bu konuda dini meseleleri böyle bu şekilde tartışalım?
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Adam orada din ile ilgili bir şey söylememiş. Tarikat demiş. Tarikat şirk ehlidir. Her mümin bu tarikat ve şeyh düzenine karşı çıkmalı . Yanlış anlaşılma var galiba. onlar sönecek, inşallah.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Bilinmeyen (1 yıl önce)MUSTAFA isimli kullanıcı yorumuna
    İslam dinine bu kadarmı düşman oldunuz konuyu her seferinde oralara götüruyosunuz.Bir avuç israil diniyle yaşadiği için dünyaya hükmediyor Siz ancan islam düşmanlıği yapın
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Biz İslam'a değil İslam'ı kullanan yobazlara bilendik
    %80
    %20
    Yanıtla
  • yaw he heee
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Her dinle ilgili olanı akp hükümete bağladınız islam düşmanı olduğunuz için Yahudi ,hristiyan çocuğunu küçükken kiliselerden sinagok lardan çikarmaz ,bizimkiler gidince hemen yobaz dediniz gerici dediniz Atatürkün kurduğu dinayet işlerini bile beğenmiyosunuz. Bir gün Allah nurunu tamamlayacaktır bunu o islam düşmanı beyinlerinize sokun.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Unknown isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin Allah'ınız kitabınız para rant olmuş. Ben beş vakit namaz kılan Kur'an-ı Kerim'i 9 yaşında hatim etmiş biriyim.Sana hakkımı helal etmiyorum.Ahirette hesaplaşacağız. Allah'a kurban olun siz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İsrail dünyaya dini ile değil bilimi ile kafa tutuyor olmasın.Afrikada da Yahudiler var!Aç ve fakir tıpkı müslümanlar gibi!Bundan Haberin varmı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamit (1 yıl önce)
    Beydağı eteklerine yeni yerleşim bölgeleri yapılabilir. Gündüzbey'den başlayıp Banazı, Karagöz, bölgelerine bir merkez; Üniversiteden başlayıp Çöşnük tarafına kadar başka bir merkez planlaması yapılmalıdır. Buralalarda zemin oldukça sağlam. Yeni açılan Kuzey çevre yolu güzergahı üzerinde en küçük bir imar planlaması yapılırsa eğer buradan tarım arazisi toplayan belli şahısları zengin etmek için yapıldığını biliriz. Bostanbaşındaki gibi buralar için de cana ve mala kast davaları açarız.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • misafir (1 yıl önce)
    Muhteşem şehir Mİ ...geçmişten ders çıkarmadığınız gibi geleceğinizle de alakalı hiç bir fikriniz yok ...bazen gülüyorum sinirimden ne zaman uyanacak derin uykusundan malatyalı ...gerçeklerle yüzleşecek ..
    %95
    %5
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)
    Ölümüne Selahattin başkan. Ne olursa olsun yanındayız. Algıcılara inat yanındayız. Senin nasıl çırpındığını biz biliyoruz. Bir dönem daha başkanım. Malatya’yı Malatya yapacak tek kişi sensin.
    %17
    %83
    Yanıtla
  • aylik maasiniz ne kadar
    %75
    %25
    Yanıtla
  • UltraŞakşakçı (1 yıl önce)demit isimli kullanıcı yorumuna
    Ederin ne kadar sen onu söyle
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Mustafa Server (1 yıl önce)
    Bu demek oluyorki arkadaşlar ben özel sektörüme güveniyorum yine onlar devam edecek..Hani bütün inşaatları toki yapacaktı?Hani müteahhitlere daha iş verilmeyecekti ? Önce çıktın dedin "bina içindekini canlı çıkardıysa görevini yapmıştır" sonra da vatandaşa 1 muteahhite 250 vererek odullendiriyorsun. Evlerimiz darmadağın oldu sizin bu ifadelerinizden sonra,basta heyecanlı olan avukatlar bile artık binalar görevini yapmış dava acsak da birşey elde edemeyiz diyorlar...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Misafir (1 yıl önce)
    Sayın bakanım sayın vekillerim malatya merkezde yapılan Sivas caddesindeki toki konutlarının çatısı çöktü apartman su alıyor evleri su basıyor luften bununla ilgilenin sesimizi duyun toki toki diyorsunuz ama toki konutları da söylediğiniz gibi de değil sesimizi duyun artık herkes seçim derdine düştü depremzedeleri unuttunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fahri (1 yıl önce)
    :))))))
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Nesimi (1 yıl önce)
    Onu bunu bosverin evi hasarli hasarsiz herkese konteyner cok acil sekilde verin adamin evi hasarsiz ama kiraci ev sahibi cikarmis yada cik diyo yada insanlar korkuyo onlar nolacak bunlarin dusunen var mi? Banyo tuvalet sorun 200 kisinin gittigi yerler yakinda salgin hastalik cikar bukadar zor olmamali tecde yolu bostanbasi yolu ful konteyner olmali alt yapisina acilen baslanilmali bos bos konusmayin el insaf
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Sayın Bakanım Malatya'yı muhteşem şehir yapmak istiyorsanız son 30 yılda ne kadar belediye başkanı, il müdürü, imar komisyonu üyeleri vs. varsa hepsine soruşturma açın. Eğer soruşturma açmayacaksanız onlardan bazılarının sloganını kullanabilirsiniz! "5 yılda 5 yıldızlı Malatya" "Yeşilyurt'a Uğur gelecek" "Malatya mazisine layık istikbale koşuyor" 40 gün geçti tek bir belediye başkanı hakkında soruşturma açılmadı, Malatya için yapacağınız en güzel bina bunlara açacağınız soruşturma olur. Çünkü Malatya bu soruşturmayı temel olarak kabul edecek. TEMELİ sağlam atın lütfen. (Sayın yönetici lütfen eksiksiz yayınlayın. Saygılarımla...)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Çok doğru son yirmi yılda bu ilde görev alan siyasilerin tamamına yakınını gönderin ilimiz çok çabuk toparlanır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Allah Cellecelaluhu Devletimize Hükümetimize ve Milletimize Zeval Ziyan Vermesin Allah Cellecelaluhu Kolaylıklar İhsan Eylesin
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Her haberin altına aynı yorumu yazmaktan yorulmadınız mı? Allah devlete zeval vermesin. Amin. Hükümetinizin de son iki ayı olsun. Amin.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Yeni iş çıkarma başkan. Zorla mazisine layık istikbale ile Anadolu'yu anayurt yapanı ezberlemiştik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    14 Mayısı iple çekiyoruz
    %90
    %10
    Yanıtla
  • b vaizoğlu (1 yıl önce)
    sayın murat kurum çevre ve şehirçilik bakanı: sayın bakan şehrimize geldiğiniz için teşekkur ederiz. inönü üniversitesinde 2009 ile 2012 tarihleri arsında sekiz adet fakulte binası yapıldı !!!sayın prof dr cemil çelik beyın inönü üniversitesi rektörlüğü dönemimde o inşattlardaki mimar&mühendisler akademik bilgi &öngörünümleri yuksek olan değerlere sahıp &fakat tarım alanlarına yumuşak toprak zeminine on katlı oniki katlı binalar hepsi ortada üniversitenın binalarıda yapım sağlamlıklarıyla ortada belediye de hiç üniversiteden akademik karıyeri olan değerler yok üretimin çeşitlenmesi açısında t s e hiç bir standartlar uygulama aşamasında takibi kontrolu demir &çimento şehir planlamacısı uygunlugunu yapılmadığı ortada!!! turguz özal üniversitesinin internet sayfasının siyah !!! depremde umutlarını&hayallerini kaybeden öğrenci ailelerinin ifadesi var vizyonu &misyonu olan değerlere sahip çıkmak desteklemek görevimiz!!! edip alinin dediği insana değer verki devlet yücelsin ne kadar değerlendiriyoruz??? takıp ve kontrol ediyoruz caydırıcı unsurları uygulamada neredeyiz y,rmi yıl geriye düştük teşekkur ederiz gayretleriniz için saygılarımızla tarım alanlarını korumak da bir görevdir!!!
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Keskesi Olmayanların Şehri
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Toplanan paralar kime toplandı ki halen krediyle millet borçlanıyor. Kalem kalem o paralar nerde,nereye harcanmış halka arz edilmelidir.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Necatin (1 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    O toplanan paralar zararın 10 da 1 ini karşılamaz toplanan paralarla herşey çözülecek mi sanıyorsun
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Necatin bey karşılanıp karşılanmaması değil para nerde diyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Bu yoruma " eksi" verenler, hesap verilmesin mi diyorlar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Kardeşim, sen konteyner ve çadırların bedava mı olduğunu sanıyorsun. Otur bir hesap yap bakalım toplanan paralar karşılarmı acaba?
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Yesilyurtlu (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    O zaman ev için ödenen vergiler nereye gidiyor.depremde Kızılay çadır sattı ne konuşuyoruz.kizilayin kuruluş amacı böylesi bu olaylarda halkına yardım etmektir.ticari düşünmek degil..kuş bile Hz İbrahim e gagasında su taşıyacak tarafını belli etmişken..Kızılay'a en az 10 kez kan bağışladım.kizilay bunu devlete para karsigi satıyor..daha ne diyelim..yüce mevlam bize. Çöple vurdu ama biz daha akillanmadik. Kazikla vurmasisini inatla istiyozz..kefenin Çebi yok anlayana beş selam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yorumsuz (1 yıl önce)
    milletvekillerinin işi devlet ile vatandaş arasındaki bağı kurmak il’e devletin yatırım getirmektir bu insanların elinde araç gereç malzeme ekipman para imkan olanak yok bu saydıklarımın tamamı belediye başkanlarının elinde yani işi yapacak belediye başkanları ve valilerdir (devletin kurumları valilinin emrindedir) Diğer bir husus Deprem araştırma komisyonunda yoğun afet yaşayan ak partili milletvekilleri yok araştırmadan bakmadan sormadan hemen yazıp çiziyorlar Malatya’da kendine bir kimlik addeden Yazar vs gibi kişi ve kişilerin siciline bakın bozuk mezuniyeti olmayan memlekte faydası olmayan insanlardır tabi onlarda haklı parayı veren düdüğü çalar peki bunlar ne zaman devreye giriyor oklar birini gösterirken hedef saptırmak algıyı değiştirmek için hemen devreye alınır birileri karalanır şimdilik hedefi saptırırsınız ama TARİH’e giren kaydı değişemezsiniz. Efendiler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Orduzulu (1 yıl önce)
    Sayın bakan mümkünse yanınızda yerel yöneticilerden kimse olmasın içimiz darliyor
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Ne zaman bina altına dükkan yapmaktan vazgecersiniz ozman dediginiz olur. Malatyayi akpinardan beylerderesine kadar kentsel dönüşüme etap etap sokup en fazla 3 daire 4 bile değil 120 değilde 100 metrekare evler olsun.bu deprem bize insanların 8 metrekare alanda yasayabilecegini gösterdi....birde insanların yıkılan evlerinde yapın herkesin isteği bu
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Malatyam (1 yıl önce)
    Foto çekip reklam yapmaktan fırsat bulamadılar ki,halen koltuk peşindeler,60 yaşında bir insanımız,bir canımız 40 gün sonra cesedi çıkıyor,düzce depreminde 21.gün sağ çıkarılan oldu!!!hayatınız boyunca enkaz altında kalıp kurtarılmayı bekleyen!!canların çaresizliğini yaşayın
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Volkan Çankaya (1 yıl önce)
    Malatya da çürük inşaatları göz yumup o kadar insanın parasına canına mal olduktan sonra mi aklınız başınıza geldi mutahitler,yapı denetimi kadar bunlara göz yumamlarda suçludur ayağa kaldıracaklarını malatyayi 10 sene daha kendine gelemez önce molozlari kaldırmayı deneseniz daha iyi olmaz mı
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Depremzede (1 yıl önce)
    Bostanbaşında Yakıncada yerinde kentsel dönüşüm istiyoruz.Arsalarımızdan vazgeçmeyeceğiz.Mal kayıplarımızın sorumlulardan tahsilini istiyoruz.Bizim 10 yıl kredimiz var 18 yıl daha ödeme yapmak istemiyoruz.Can kayıplarımızın hesabını da rabbim soracaktır...
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    40 gundur agir aksak enkaz isleri yuruyor. Sehri toparlayip ayaga kaldiramiyorsunuz. herkes bos bos bekliyor kahve koselerinde. master plan yapip sehri tekrar insaa edecekmisinniz. milletin malina dukkanlarina cokeceginiz soyleniyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • orduzu yerlisi (1 yıl önce)
    benim anlamadığım bakanı hangi yoldan orduzuya getirdikleri orduzuda asfalt namına yol namına hiçbir şey kalmadı beton santralinden çıkan kamyonlar konteyner kent için giden harfiyat kamyonları yol zaten berbattı artık ulaşım kalmadı depremden sonra bakan ne dedi bu duruma
    %86
    %14
    Yanıtla
  • burimi (1 yıl önce)
    14 mayıs alayınızı gönderiyoruz.
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Bu acele neden (1 yıl önce)
    Depremin üçüncü ya da dördüncü gününden sonra hasar tespit çalışmasına başlanıldı. Üstelik hergün orta ve büyük sayılan onlarca deprem olurken. Yapılan tespitlerin çoğu doğal olarak çöpe gitti. Ayrıca barınma için tabiki de inşaatlar bir yerden başlanılmalı ama bütün uzmanların uygun görmemesine rağmen depremler sürerken beton dökülüyor. Beton hala ıslakken her gün ortalama küçük ve orta büyüklükte depremler oluyor. İleride keşke dememek için lütfen çok acele etmeyiniz. En azından bir kaç hafta daha bekle bilebilir.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Abdo (1 yıl önce)
    Maalesef size bu saatten sonra zerre inanmıyorum malatya da neredeyse hasarsız ev yok en iyi ihtimalle az hasarlı onuda sırf 10 bin vermemek için az hasarlıları da hasarsız ettiniz ben özel sektörde çalışıyorum isten çıkarma yok maaşta vermiyorlar ev sahibi kira istiyor dünya kadar harcamam oldu bana zerre faydanız olmalı çözümünüzde yok bari işten çıkarmayı serbest edin maaş alacağımız iş bulalım samimi söylüyorum
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyalı Mücadele (1 yıl önce)
    Deprem bölgelerinde olumsuz hava koşullarına rağmen yapılan bu çalışmalar tehlikelidir. Depremde iki evim gitti belki hayatim boyunca bırakın evi evle giden eşyayı bile alamam ama yinede şuan ben bilimden yana bilim insanından yanayım adamlar ne dedi yıllardır ne dedi deprem olacak acilen plan yapin bu herifler deprem olmadan neden deprem konutu inşa etmiyor madem bunları yapacak güç kuvvet var o zaman birinci derece çok riskli bölgelerde afet konutları olmalıydı milyonlarca insan hangi birine 1 senede teslim edeceksiniz ve teslim edeceğiz diye bir sürü hata yapılır yine aynı olur lütfen bilim insanlarını dinleyelim onlar diyorki artçılar bitene kadar bekleyin. Mehmet Akif'in güzel bir sözünü paylaşayım "Hüsrana rıza verme çalış azmi bırakma,kendin yanacaksan bile evladını yakma" bizler yandık kül oldum bari evlatlarımıza sağlam evler yapalım.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Asas44 (1 yıl önce)
    Yav artık şu vekiller ve belediye başkanları bi salsinlar Malatya yi ki Malatya ayağa kalksın her gelen bakanın yanında koruma ordusuyla geziyorlar cesaretiniz varsa Elazığ depremindeki gibi sokaklarda gezinde bi millet içini döksün cesaretiniz varsa
    %86
    %14
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    istanbul belediyesinin şirketi kiptaş gibi yerinde kentsel dönüşüm yapılmalı. şehirde binlerce ev az hasarlı ama oturulacak durumda değiller. bunları görmeniz gerekli.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kemal (1 yıl önce)
    20 seneden beri önayak olup yaptıklarınız ortada.Koca bir şehir enkaz haline geldi, ocaklar yuvalar darmadağın oldu.Sizinki kalsın artık sayın bakan almayalım.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • sahipsiz malatya (1 yıl önce)
    hep şov başka bir şey yok Malatya da bir tane liyakat sahibi siyasetçi yok yazıklar olsun artık uyan Malatya oyunu reise verebilirsin ama AKP millet vekillerine oyunu veren Malatya'ya ihanet etmiş olur yazık bu memlekete
    %84
    %16
    Yanıtla
  • LVBEL C5 (1 yıl önce)
    Malatya halkının bu seçimdeki tercihini merak ediyorum!.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ben sonucu biliyorum (1 yıl önce)LVBEL C5 isimli kullanıcı yorumuna
    Ben merak etmiyorum. Kesin olarak söyleyebilirim ki minimum yüzde 65..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ay44 (1 yıl önce)
    Malatyada yöneticiler ve sorumlular şuanda yargılanmaları gerekirken daha poz ve boş vaatler veryolar.Adalet birgun hepimize lazım olacak!!!!
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Bostanbaşı da gitti n'olacak
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Üzücü bir durum eski bataklık havzasidir..orda ben çocukken inek otlatirlardi sulak olduğu için sürekli ot biterdi.bu yağışlar oranin zeminini iyice yumuşatti Allah etmesin en ufak sarsıntıda kalan binalarda yan yatar...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Yesilyurtlu (1 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Ne gitmesi. Orta hasarlı binalara az hasarlı veriyorlar. Ranta devam vessalam
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan yildiz (1 yıl önce)
    Reis bi bakani malatyadam aday goster cakirdan caliktan ve diger 2 sinden hayir yok bilakis nefret var onlara
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bu vekilleri de aday gösteren senin reisin değil mi? Bunlara bayıla bayıla oy veren sen değil misin? Ne diye şikayet ediyorsun ?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Malatya 3 gün yağmur yağdı.. arkadaş o çamurda, hiç gözünüzde bir şey yok gidip temel yerlerini eştiniz.ki artcilar devam ediyor.adamlarin işi göz boyamak başka bir şey yok.hatay da da aynısını yapmışlar inşaat mühendisi fotoğraf atmış.kolon demirlerinin etrafı boşluk oluşmuş yeni atılmış betonda.simdi siz iş yaptığınızı mı sanıyorsunuz.herseyi oldu bittiye getirmekten başka bir işe yaramazlar
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Eee konutlara başlamasalar eleştiriyorsunuz millet çadırda yada konteynerda nasıl yaşayacak diye ee inşaata başlıyorlar göz boyama yok artçılar yok yağmur nasıl bi zamana denk geldik nasıl böyle çok bilmiş insanların zamanına denk geldik
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Konutlara bu zaman da hemen başlamaları inan eleştirilmez. Çünkü zemin daha yumuşak, olumsuz durumlar ve artçılar devam ediyor. Konteyner temini sağlansa inan insanlar şu durumda çok daha rahat olacaktır. Bu ortamda evlerin temelini atmak çok sağlıklı olmayacaktır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bilim bilim diyorsunuz adamlar bakkaldan adamı getirip inşaata başlamadılar ya yıllardır bu işi layıkıyla yapan depremde yüzünün akıyla çıkanlar bunlar bahsettiğiniz kişiler şu at gözlüklerinizi çıkarsanız sırf muhalif görünmek için her önüne gelen şeyler eleştirlmez yazıktır sizin için yazıktır kalbinizi bu kadar mühürlemeyin
    %75
    %25
    Yanıtla
  • kunduz (1 yıl önce)
    eyvah yine buyuk vaatler!
    %81
    %19
    Yanıtla