SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya'nın Nefes Alma Yeriydi"

A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinin eski merkezi olan Çırmıhtı'daki tarihi yapılar da hasar gördü.

İlçede geçmişi 350 yıl öncesine dayanan ve yöreye özgü mimari özellikleri yansıtan, kerpiç, ahşap ve taş kullanılarak inşa edilen binalarda Kahramanmaraş merkezli depremlerin izi duruyor.

Restorasyon projelerinin uygulandığı Lezzet Caddesi'ndeki tarihi Yeşilyurt Konakları'nın bazılarının duvarlarında ve çatılarında hasar oluştu. İlçedeki 263 yıllık Cami-i Kebir'in minaresi de depremde yıkıldı.

Depremin ilçedeki tarihi yapılara verdiği hasar ise havadan görüntülendi.

Dededen kalma 250 yıllık evi depremde hasar gören Aytekin Tosunoğlu, AA muhabirine, depremden sağ kurtulduklarına şükrettiklerini söyledi.

İlçedeki evinin çatısının ve taş duvarlarının yıkıldığını aktaran Tosunoğlu, "Dedemizle anılarımız vardı, büyüklerimizle anılarımız vardı, misafirleri ağırlardık, misafir odalarımız vardı. Bunlar depremle enkaz altında kaldı. Ne yapalım, hayat bu." dedi.

- "Malatya'nın nefes alma yeriydi"

Tosunoğlu, "Buranın neşesi, tarihi ve anılar gitti. Burası gastronomisiyle ön plana çıkardı, yaz akşamlarında havası çok serin olurdu, kafelerimiz, oyun alanlarımız faaldi, yaz günlerinde Malatya'nın nefes alma yeriydi." diye konuştu.

Hamidiye Mahallesi'nde ikamet eden Yusuf Bingül ise deden kalma 95 yıllık evinin yıkıldığını belirterek, "Geçmiş depremler sonrası Pütürge'de, Kale'de yapılan konutları gördük, inşallah buraya da aslına uygun binaların yapılmasını devletimizden bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeşilyurt'ta doğup büyüdüğünü anlatan Bingül, "Malatya merkezde oturuyoruz ama yaz mevsiminde 6 ay buradayız. Yeşilyurt zaten gastronomi olarak Türkiye'nin değil dünyanın sayılı yerlerinden biri ve bir an önce buranın ayağa kaldırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

AA- malatyahaber.com

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız