SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya 'Kazık' Çakılmaya Başlandı

Malatya'ya 'Kazık' Çakılmaya Başlandı
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli ve en şiddetlisi 27 Şubat'ta Yeşilyurt merkezli olmak üzere depremlerde büyük yıkıma uğrayan Malatya'da, 'çarşı merkezi' olarak adlandırılan bölgedeki ağır hasarlı binaların yıkımının ardından yeniden çarşı oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar sırasında, yıkımı yapılan bölgede temeli atılan 'Bakırcılar Çarşısı'nda su çıkması ve inşa çalışmalarının sekteye uğramasıyla gündeme gelen yer üstüne yakın düzeydeki yer altı suyu engelini aşmak için planlanan, 'çarşıya 10 bin fore kazık' kararı doğrultusunda çalışmalara başlandı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katıldığı törenle, şehrin normale dönebilmesi için ilk etapta çarşının inşa edilmesi amacı doğrultusunda, depremde yıkılan Bakırcılar Çarşısı'nın eski yeri yakınında 29 Temmuz 2023'te temel atılmıştı. Ancak, temel çukurunun suyla dolması üzerine inşa çalışmaları sürdürülememişti. Yine, deprem hasarlı eski binası yıkılmasıyla eski proje  esas alınarak inşa edilmesi kararlaştırılan Hükümet Konağı'nın temel kazısında da bol miktarda su çıkmış, yer altı suyu temel çukurunu doldurunca, bu çalışmalar da durmuştu.

Beydağı'nın eteklerinde kurulu ve yer altı suyu açısından zengin olduğu bilinen Malatya'nın kent merkezinde 220 dönümlük alanda yapılacak 'çarşı inşaatı'nın sağlam zemine oturtulabilmesi için 10 bin adet fore kazık çakılması gerektiği ortaya çıkarken, bir süre önce açıklama yapan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, sağlam zemine ulaşılabilmesi için 25 metre derinliğe kadar fore kazıklar çakılması gerektiğini söylemişti.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, bir süre önce Malatya İnşaat Müteahhitleri Derneği'nce düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşmada, "Malatya merkezde yürütülen çalışmalar hakkında bazı bilgiler veren Başkan Gürkan, “Örneğin Malatya’nın çarşısı yapılacak. Çarşıyı yapalım ama bir taraftan şöyle bir toplumsal baskı var; ‘çarşının temeli atıldı, ihale yapılmadı’ bu baskı, işi yapmaktan mesele neticeye müessir olmaktır. Bize dediler ki, ‘Malatya merkezin 3 metreden aşağısı su, en az 10 bin tane fore kazık çakmamız lazım’ yani Malatya merkezin 10 bin tane fore kazığın üzerine kurulacağını belittiler. Yani Venedik nasıl kazıkların üzerine kurulan bir şehir ise Malatya’nın da aynı şekilde olması lazım." demişti.

Hükümet Konağı inşaatının maliyetini ciddi miktarda artıracak olan fore kazık çalışması için yeni ödenek temin edilmesiyle burada kazıklama işlemine başlanmasının ardından, Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere 'çarşı merkezi' denilen bölgede yapılacak inşaatlar için gerekli olan 'kazıklama' işlemine de, yeni yapılacak Bakırcılar Çarşısı bölgesinde geçildi.

Depremlerin yer altı sularını artırması ve yüzeye yaklaştırması nedeniyle, kent merkezinde yer altı suyuna 3 metrelik kazıdan sonra ulaşılabildiğinin ortaya çıkmasının ardından, yapılacak tüm yapıların sağlam temele oturtulması için gereken fore kazık çalışmasının, bölgedeki imar ve inşaat faaliyetlerinin maliyetini önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor.

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya Bakırcılar Çarşısı için kazılan temel alanında sağlam zemine ulaşılabilmesi için fore kazık işlemlerine başlandı. (Burhan KARADUMAN)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

41 yorum yapılmış

  • MECZUP (6 ay önce)
    Ey forea kazıkçıları kaynak suları belli bir derinlikte geliyor bunun için belli bir derinlikte paralel olarak artık beş yedi kaç metre gerekiyorsa bir km iki km bir metre genişliğinde kanal açılıp bu suların tarıma kazandırılması daha ucuza ve çok daha yararlı değil mi, o kadar jeoloji mühendisleri ve inşaat mühendisleriniz var biraz etüt ile forea kazıklarından daha kısa sürede bitirilir, madem iş yapacaksanız böyle yapın millet sizin Malatya'ya yaralı olduğunu anlasın, bu millet yere batan sarayı istemiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Selçuk (6 ay önce)
    Sahi deprem ne yaptı bize acaba, hala depremin en ağır hasar verdiği yerlere ısrarla yeniden yapılaşma neden yapılır anlamadım. Bizler depremden güçlü değiliz o halde gelecek kuşaklar bize küfür edecekler rahmet dilemeyecekler. Aynı tas aynı hamam bu böyle gelmiş böyle gider. Bilim insanlarını, mühendisleri, şehir planlaycılarını bu işin merkezine almazsanız bu işleri ne eğitim kökenli, ne veteriner kökenli ne de beton santral kökenli yerel yöneticiler çözer vay ki vay malatyamın haline
    %50
    %50
    Yanıtla
  • malatyalı (6 ay önce)
    Malatya ya daha fazla KAZIK çakılmaması için artık bu şehre Liyakatli başkanlar gelmeli . Denenmişin denemesi olmaz. Özellikle bu Yeşilyurt Belediyesinde köklü bir değişikliğe ihtiyaç var. Ne başkan ne yardımcıları hiçbirisi orada durdurulmamalı.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Keşke bir Yeşilyurtla mesele düze çıksa.neredeyse bütün ülkemizi esir almış liyakatsizlerin beceriksizliği doruğa çıkmış vaziyette.İnşallah ülkemiz için en büyük düşmanın olan şer odaklar değilde hırsızlık, yolsuzluk, israf ve liyakatsizliğin belasından bir gün kurtuluruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (6 ay önce)
    rte kanltaristanbul için yapilacak ya-pılacak inaadına yapılacak demişti inadına inadına her depremde hasar alan teze camiide yerinde yapılacak yapı-lacak
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Malatya (6 ay önce)
    O 'kazık' Malatya yı bir kenara bırakın Türkiye ye çoktan çakıldı.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mlt44 (6 ay önce)
    Küçük resme değil büyük resme bakanlar, yani kazık resminde arkadaki binaların görüntüsüne bakanlar malatyaya kazık ne zaman çakılmış görürler, mesele görebilmek, ilk temelin bakırcılar için atılması buna örnek.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Kazık dediğimiz zemini belirli derinliklerde delerek demir ve çimento ile zeminin sağlamlaştırılması. Bilenler yazsın, suyun içine yapılacak bu çimento ve demirden oluşan kazık, sudan etkilenmeyecek mi, demirler çürümeyecek mi? Ayrıca valilik inşaatını devlet karşıladığı için sorun olmayabilir. Fore kazık uygulaması inşaat maliyetini daha da yükselteceği için vatandaşın bunu karşılaması çok zor olacaktır.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Meşveret (6 ay önce)
    Çoktan çakılmaya başlanmıştı diye biliyorum.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Yasin Bikriye (6 ay önce)
    FORE KAZIĞINA HARCANACAK PARA VE ZAMAN İLE BİNLERCE İŞYERİNİN KABA İNŞAATI BİTİRİLİR uyarılarımıza kulak tıkayan, Aziz Milletimizin vergileri ve bağışları ile oluşan KAYNAKLARI ETKİN KULLANMAYAN, israf eden, BETON BİNALARA TARİHİ SIFATI YAKIŞTIRAN, deprem nedeniyle YENi BİR MALATYA PLANLAYARAK İNŞA ve İHYA ETMEK YERİNE günübirlik, sığ, rantsan menfaatleri tercih edenler anlaşılan o ki tarihte sadece ANILARI ile değil anaları ile de anılacak. BAŞTA YERİNDE YENİDEN YAPMA VE FORE KAZIKLARI İLE İNŞA yolunu tercih edenler olmak üzere. etkin ve yetkin olduğu halde yanlışa yanlış diyemeyen, MALATYAMIZA YAPILAN KÖTÜLÜĞÜ ELİYLE DİLİYLE DÜZELTMEYEN hatta BUĞZ ETMEYEN, rantından istifade etmeyi tercih edenler bir gün Kızıldeniz ortasındaki FİRAVUN gibi pişman olacaklar ancak hiç bir zaman geleceğini çaldıkları hemşehrilerimiz tarafından affedilmeyeceklerdir. ZAMANINDA KONUŞMAYAN veya SUSMAYANLARA YAZIKLAR OLSUN.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • beydağılı (6 ay önce)
    Bizde bu akıl varken daha çok kazık çakarlar Malatyaya
    %80
    %20
    Yanıtla
  • bek (6 ay önce)
    Hazir göl bulduk niye üstüne bina israri herkes yapay göl yapıyor.sehir merkezinde göl herkese nasip olmaz
    %88
    %12
    Yanıtla
  • deprem (6 ay önce)
    Bakırcılar çarșısı ne ya. Değiștirin ismini artık kimse bakır kullanmıyor ki.. Yeni nesil plastik tabak kullan at
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Vahap (6 ay önce)
    Beydağı eteklerinde zemini sağlam bölgeler mevcut. Yukarı Banazı yeni şehir merkezlerinden biri olabilir. Tarım ve hayvancılık yok denecek kadar az. Zemin kayalık. Bölgeyi planlayın artık. Güvenli olduğu için insanlar imarı beklemeden evlerini yapmaya başladılar. Çarpık yapılaşma oluşucak yakında.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Yavuz (6 ay önce)
    Çalışmanın başlaması manidar. Pazartesi çevre bakanımız geliyor. Çalışmalar başladı süsü verilecek. Temenni ederim ki su'dan sonra kaç metre çakıyorsunuz bilmiyorum ama petrol çıkarda Malatya lılar bir davul zurna ekibi daha kurarlar. Petrol çıkarsa o şehir ancak düzelir.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Sinan (6 ay önce)
    Bu ne seviyesiz bir haber başlığı böyle.Ne demek ya Malatya'ya kazık çakılmaya başlandı.böyle bir üslupla habercilik olmaz.Hükümete muhalif olabilirsin ama seviyeli habercilik yapacaksınız.Seviye sıfır.
    %39
    %61
    Yanıtla
  • Aklın fesatsa ne diyelim. Kazık diyor. Hani yere çakılan varyaaa. İşte ondan
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Sizden bu başlığı "kazık" kelimesinin geçmediği seviyeli bir kelime ile ifade etmenizi ,bir vatandaş olarak talep ediyorum.Saygılar.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Ahmet (6 ay önce)
    Her fırsatta dile getirdim yine yazıyorum Kuzeyde 2 çevreyolu yapılıyor Halihazır çevreyolundaki battıçıktıların üstünü bir şekilde kapatıp altını otopark yada çarşı üstünüde kente yakışır güzel bir BULVAR olarak planlayın işte o zaman çarşı dar sokaklarıyla yapılır hatta büyük bir kısım trafiğe de kapatılabilir. Yanlışta ısrar ederseniz tırunlarınız size KÜFREDER.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Serkan (6 ay önce)
    Suyun olduğu zemine istediğinizi çakın fayda etmezz.suyun gücüyle başedilemez
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 ay önce)Serkan isimli kullanıcı yorumuna
    Düşünceniz doğru olsaydı su üstüne tek bir köprü dahi yapılamazdı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bina ne ki?Hollandanın bir kısmı deniz üzerine inşa edilmiştir.Yeterki malzemeden çalınmasın,mühendislik hizmeti tam yapılsın.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Hollanda da yer yok genel itibari ile deniz seviyesinde yada altında bir de Hollanda deprem bölgesinde yer almıyor ....
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hollandada yaşıyorum deniz dolgu yapışarak kurulmuş bir ülke neden bahsediyorsunuz kazık çakılarak binalara yükseliyor siz diyorsunuz olmaz ozaman ac youtubeyi bek neler oluyor gör kardeşim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (6 ay önce)
    vermesse mabut neylesin sultan mahmut ...vizyon yok ..eskisiyle aynı düzensiz trafik sorunu olan dar sokaklı ...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ali (6 ay önce)
    çatıyı dik yapta bari çatıyıda millet kullansın gafayı çalıştırın gafayı
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Selim44 (6 ay önce)
    Olmaz kardeşim gölün ustune yine ayni zemin bozuk
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Nejmi (6 ay önce)
    Bu günlerin tadını çıkarıp keyfinize bakın. Mart ayında seçimlerden sonra, asıl kazığı o zaman çakacaklar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Büyük otel (6 ay önce)
    çok güzeldi, onu da istiyoruz. Caminin restorasyonu beğenmeyen esnaflara mutlaka aynı yerde dükkan yapılmalı, plan danışma komitesi oluşturulmalı onlarla birlikte.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • VARGAS (6 ay önce)
    Başlık için Malatya Haber sitesini tebrik ederim. İnadına gölün üstüne yapacağız diyorlar yani... Allah akıl, fikir, bilgi, vizyon nasip etsin.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Hak (6 ay önce)
    O kazık vatandaşlarımız sevgili hemşerilerimiz tarafından iş yapmayan depremde ortada görünmeyen aynı kadroların seçilmesiyle çakıldı zaten Malatya'ya ... sorsan herkes şikayetçi.. yok Malatya ayağa kalkacakmış yok bir yılda heriey bitmeyecekmiş vs.. ama geçti kusura bakmayın.. hakettiğimizi bulacağız sayenizde on yılda düzelirse şükredin.. müstahaktır hepimize...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • erkan (6 ay önce)
    Bu nasıl bir haber başlığı haber başlığımı yazıyorsunuz sokak ağzıylamı konuşuyorsunuz.Malatya haber her zaman yaptığı gibi seviyesiz bir başlık atmış.
    %41
    %59
    Yanıtla
  • aynen katılıyorum. maksat üzüm değil mesele bağcı
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Alper (6 ay önce)
    Abi haber yapıyorsunuz da bu işle ilgilenen bir yetkili ile görüştünüz mü? Bu sürecin nasıl işleyeceğini ve ne yapılacağı ile ilgili hiç haber yok. Bu işi birileri yapacak değil mi? Bu da siz olmayacağınıza ya da olamayacağınıza göre karşı bir haber yapıyorsanız çözümlerini de ilerleyecek süreç içerisinde yetkililerden bilgi alıp onun da haberini yapsanıza. Yapılan yanlışın tespiti yapılıyor ama sonrasında ne olacakla ilgili bir haber yok. Açıkcası merkeze kazık mı çakıyorlar ya da yüzme havuzu mu bu beni ilgilendirmez. Neyi nasıl yapacakları ve ne zaman bitirecekleri beni ilgilendirir. Ya da merkezle alakalı projenin nasıl olacağı ile ilgili hiç proje paylaşımı yapmadınız. Sokaklar değişiyor mu, binaların yapısı nasıl olacak... Bunu bir yetkiliden öğrenin, eğer ki o şekilde yapılmıyorsa bunun haberini yapın... Süreci bilmeden yapılan karşı haberin vatandaşa bir faydası olmaz...
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Yüzüncü yıl parkını çarşı yapsınlar. Zaten kafe Dukkan işportacı dolacak. Şehir merkezini de hazır su çıkmışken park yapsınlar. Bedava su. Birde kum gelirse al sana Deniz plaj. Olmaz olmaz demeyin. Malatya’ya denizde getirirler. ya da bir kaç sene daha çarşısıyı yapmayın. İnsanlar o gitmeyi boş boş gezmeyi özlediği yerin kaosunu unutursa, minibüsler otobüse dönüştürülüp son durakları değiştirilirse, şehirde plansız programsız eskimiş ve şu an yıkılmış çarşısından kurtulmuş olur. Şehrin rantı bilmem kaç dönümlük yerden çıkarılmaz ama. Hem çıksa nereye gidecek değil mi. Zor iş küçük şehir ve çarşı mantığından kurtulmak. Ankara İzmir İstanbul olalım demiyoruz. Basit bir şekilde Kayseri Antep’e bakın inceleyin. Biraz gelişsin merkez dağılsın şu şehirde artık.
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Hikmet (6 ay önce)
    Yapamazllar,beceremezler.sadece milletin tepkisini dindirmek,bişeyler yapılıyor demek için yapılan basit işler.bunlar bu şehri yapamazz.Hatay,maraş ın şehirleri biter buraya daha başlanmaz.Burası Malatya sahipsiz,kimsesiz kaderine terkedilmiş bir şehir.hergün şehre bakıyorum tık yok.10 yılda yapılabilir diyoduk ama şimdi bu sahipsizlikle 20 yılda yapılırmı acaba diyoruz belki bi sahip çıkar bi kaç yıl sonra yapabilirde.azcıkta olsa umudumuz var.Burda önemli olan işi bilen bir kaç sahip kişi olması.şuanda yok.Allah büyük.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • İlhan (6 ay önce)
    Bence var olan kazıkları çıkarsalar daha iyi olur
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Kazık (6 ay önce)
    Aklıselim bir insanın veya yönetimin yapacağı bir iş değil... Orası yeşil alan yapılarak malatyanın nefes alma yeri olmalıydı... Çarşı da daha sağlam zemini olan bir alana inşaa edilmeliydi... Oraya çakılan kazığa harcan parayla, başka bir yerde on tane çarşı yapılırdı... Zararın neresinden dönülürse kardır der atalarımız...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ahmet Hakan (6 ay önce)
    Bakırcılar çarşısını Büyükşehir belediyesinin meston şirketi yapıyor, onlarda bi yandaşına işi taşere etmiş . Firmanın fore kazık meselesini çözmesi 3 ayı buldu. Çünkü firma bu işleri bilmiyor. Aylardır ilerleme yok. İnsanlara umut olacak çarşıda gelişme yok
    %75
    %25
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (6 ay önce)
    İnat da bi' murattır, demişler. İnadına kazık çakıyorlar, yırtılan Hacı Bekir'in yakası ne de olsa. Vatandaş olarak öderiz biz, hep olduğu gibi. Bakır önemli sonuçta...
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Hacı (6 ay önce)
    "Malatya'ya 'Kazık' Çakılmaya Başlandı" On numara bir başlık olmuş! Başka söze gerek kalmamış...
    %78
    %22
    Yanıtla