SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'ya Pilot Uygulamayla 'Trafikte Büyük Gözaltı'

Malatya'ya Pilot Uygulamayla 'Trafikte Büyük Gözaltı'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Akıllı Şehir Pilot Uygulamaları kapsamında pilot il olarak belirlenen Malatya'da 75 noktaya konulacak bluetooth algılayıcılarla trafik akışı anlık takip edilebilecek.

AA muhabirinin Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında şehirlerin akıllı şehir dönüşümlerinin hızlandırılması ve teknik kapasitenin yükseltilmesi amacıyla akıllı şehirlere yönelik pilot uygulama çalışmalarına başladı.

Buna göre, tüm şehirlerin ortak bir sorunu olarak öne çıkan ve çevreden sağlığa, altyapıdan enerjiye kadar birçok şehir unsuruna doğrudan temas eden "ulaşım" pilot uygulamaların ana teması olarak seçildi.

Böylece, ulaşımın doğru planlanması ve veriye dayalı etkin bir şekilde yürütülmesiyle kent sakinlerinin hayatına dokunarak, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, çevreye verilen zararın azaltılması, Türkiye'nin yeşil kalkınma yolundaki çalışmalarına önemli katkılar sağlanması amaçlanıyor.

Amaç, kentin trafik davranışını anlık olarak izlemek
Bakanlıkça bu kapsamda 2022 ve 2023 içerisinde ulaşıma yönelik çeşitli projeler gerçekleştirilecek.

Bu projelerin başında, "Bluetooth Dedektör Cihazı, Değişken Mesaj İşareti ve Ortalama Hız Tespit Sistemi Projesi" geliyor.

Şehirlerde yaşanan hızlı nüfus artışı ve artan araç kullanımıyla, mevcut ulaşım, altyapılar şehirlerin ihtiyaçlarına yeterli oranda yanıt veremiyor. Dolayısıyla şehrin trafik davranışının iyi bir şekilde analiz edilmesi, ulaşım planlamasının ise bu analizler sonucu ortaya çıkan veriler ışığında gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Bakanlık, bu kapsamda pilot belediye olarak belirlenen Malatya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde tesis edilmek üzere bluetooth teknolojisini kullanan araç tespit ve takip sisteminin kurulması ve bu sistemin değişken mesaj işaretleri ile desteklenmesi projesini hayata geçiriyor.

Projenin en temel amacını "kentin trafik davranışını anlık olarak izlemek" oluşturuyor.

Trafik akışının ortalama hızı hesaplanacak
Buna göre, Malatya şehir merkezinin çeşitli testler ve analizler sonucu tespit edilecek 75 noktasına bluetooth algılayıcılar yerleştirilecek.

Böylece, trafikte seyreden araçların, sürücülerin kimliği ve araç plakasından bağımsız gün içinde hangi aksları kullandıkları, hangi noktalarda hangi saat aralıklarında yoğunluk yaşandığı, şehirdeki insan akışının hangi yönlerde olduğu ve trafik akışının ortalama hızı gibi birçok veri elde edilecek.

Bu veriler ışığında ortalama seyahat süreleri hesaplanacak, üst ölçek ulaşım stratejileri için altlık oluşturulacak ve akıllı ulaşım sistemlerine veri sağlayacak altyapının temeli atılacak.

Ayrıca elde edilen verilerin değişken mesaj işaretleri vasıtasıyla sürücülere anında sunulması sayesinde de sürücüler anormal durumlara ilişkin uyarılacak, seyahat sürelerine ilişkin bilgilendirilecek, alternatif rotalara yönlendirilebilecek ve böylelikle trafikte geçen süre, yakıt tüketimi, karbon salınımı ve trafik kaynaklı gürültü azaltılarak yaşam kalitesi artırılacak.

Projenin pilot ildeki başarısına göre tüm illere ideal çözümler üretilerek yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

25 yorum yapılmış

  • Halk (2 yıl önce)
    Siz önce halkınızın karnını doyurun. Her taraf delik deşik.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş44 (2 yıl önce)
    Akıllı şehirden önce o delik deşik çevre yolunu düzgün bir asfalt yapsanız daha iyi olmaz mı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • yaşar selim ilk. (2 yıl önce)
    beyler deresi ile dede korkut parkı arasına degil bilitot uydudan takip etseniz gine olmaz 1 nci 2 inci 3 organize aynı güzergahta ve giriş cıkısları aynı saat .1 inci organize girisi ankara yoluna bakması lazım hava alanı yoluna bakmış hangi akıllı yapmışşa cevre yolu boş kesinlikle azaltmaz maşti sehir içinde kalıyor ben günde 2 veya 3 sefer o yolu gidiyorum sabah trafiğinde birde polis kantini önünde trafik kontrol oh tuzu biberi bu rezilliğe devam pilot uygulamaya felan gerek yok hersey orada gidipde otomasyonculara milyarlar ödemeyin,
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Çevreyolunda 70 ile sol şeritte seyir halindeyim arkamdan biri sellektör yaparak geliyor, sağımda hemen hemen benimle aynı hızda giden iki /üç araç var, ya hız arttırıp 80/90 ile gidip sağ şeride geçeceğim, ya hız düşürüp sağ şeride geçeceğim, neyse hız azaltıp sinyal verip sağ şeride geçtim. Arkamdan sellektör yapıp 120/130 ile gelen araç bastı gitti. İlerde ışıkta bekliyor, sağına yaklaştım camı açtım, geçmiş olsun, hasta mı var dedim yok dedi, kardeşim yolda hız sınırı 70 km sellektör yapıp herkesi zor durumda bırakıyorsun dedim, sana mı kalmış, polis yazsın cezayı öderik dedi. Bu ve bunun gibi Hanzolara dur demek adına lütfen hız tespit cihazı lazım bu çevre yoluna. Adıyaman Gölbaşı çok güzel yapmış, herkes kuzu kuzu uyuyor kurallara. Bu millet iyilikten anlamıyor maalesef, ceza veya bir yaptırım olacak mutlaka.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • 1651004563 (2 yıl önce)Vatandaş isimli kullanıcı yorumuna
    Kimide kuzu kuzu acemice ya yolun ortasında yada yolun solunu işgal etmiş 50 km hızla trafiği daha tehlikeye düşürmeye gerek yok hızında gidin lütfen acemiler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 yıl önce)
    Bostanbaşı Mahallesine gitmek için Çevre yolundan girin sağ taraftan Fırın Ertanı geçin Arzu Ata Fırını önünden itibaren yol neden bir anda daralıyor tek şeride düşüyor? YÜRÜME YOLU, BİSİKLET YOLU VE ÖZÜRLÜ VATANDAŞ YOLU KURALI BURADA İŞLEMİYOR, 2 KİŞİNİN YAN YANA YÜRÜYECEĞİ BİR KALDIRIM BİLE YOK! Zaten vatandaş fırından ekmek alacağım diye park yeri arıyor, yol daralıyor, birde soldaki dönüşten girmeye çalışanlar tamamen keşmekeş bir trafik, o yolu genişletin, o fırını oradan kaldırın, trafiği rahatlatın. Yetkililer, bu yorumu tüm Türkiye okuyor bu arada. Bu bölgede de onbinlerce insan ikamet ediyor bu arada. Vali, belediye başkanı özellikle akşam üstü normal bir vatandaş gibi aracına binsin, gelsin görsün belirtilen noktadaki düzensizliği.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yeri nerede (2 yıl önce)
    Biri de yerini söylese hem böyle güzel bir hizmet yapan belediyenin megsaşın bile yapmadığını yapan ablalarimiza destek olur ucuz fiyatlı ekmeğin devamını sağlar herkes yönelir hemde vatandaş uygun fiyatlı ekmek yerdi bilen varsa bu yorumun altına yazsin herkesde eşine dostuna haber versin GÜN DESTEĞE DESTEK ZAMANI
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap (2 yıl önce)
    trafik yoğunluğu çevreye etkileri (gürültü, egzoz gazı etkisi vb) inceleniyor, bunun pilot il olma ile ne faydasını (trafik açısından) göreceğiz bakalım. memleketin her yerine yol açılıyor ama ulaşım hala keşmekeş...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Merdo (2 yıl önce)
    Malatya daki yollar 60 sene önceki yollar kaldırmıyor trafiği bluetooth değil wifi de kursanız tek çözüm yol yapmak. gerisi hikaye
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Münebbih (2 yıl önce)
    Ünlü yazar George Orwell'in "1984" romanındaki "Büyük Birader" benzeri şekilde "gözüm sürekli üzerinde" mesajı veren sistemler, gerçek kimlikle sosyal ağlara katılım, arka kapılarla uygulamaları izleme, yüz tanıma, robot kuşlarla takip ve tarassut ile çevrimiçi ödeme metotlarıyla devletin vatandaşları üzerindeki sürekli denetimini arttırıyor. Dikkat bu modernleşme sonrası insanlık gereksiz gibi algılanabilir bu aşırı tasarruf sonra ne gerek var büyük başlara noktasından ne gerek var bu insanlara noktasına evrilirse vay halimize. Altın Kalkan Projesi.. Diğer bildiğimiz ismiyle "Great Firewall" Çin hükümeti tarafından başlatılan dünyanın en büyük internet sansür ve izleme sistemi. Bizi sadece birtakım zararlardan koruyacakmış gibi masum görünen bu kelimenin uç noktasının ne olduğunu, aslında nerelere varabileceğini anlatmaya çalışacağım. Bunun için ilk önce dünyanın en sıkı ve gelişmiş sistemi Çin'in altın kalkan projesine birlikte göz atalım. Sansür nasıl başladı? "Temiz hava için pencereyi açıyorsanız, sineklerin içeri girmesini de göze alacaksınız". 1980'lerde Çin siyasetçisi Deng Xiaoping tarafından söylenen bu söz Çinde Great Firewall'un oluşumunu ateşleyen ilk kıvılcımdı. Çin'de internetin kullanılmaya başlanmasından 3 sene sonra Halk Güvenliği Bakanlığı ilk kuralını koydu. Buna göre ülke bütünlüğüne zarar veren, ülke sırlarını açıklayan, toplumda kargaşaya neden olacak söylemlerde bulunan, bahis, şiddet ve cinsellik içeren materiyaller üreten, çoğaltan herkes suçlu sayılacaktı. Peki ne oldu da yeterli düzeyde olan bu sansür sistemi bir adım daha ileri götürüldü? Altın Kalkan Projesinin ortaya çıkışı 1998'de "Çin Demokrasi Partisinin" faaliyetleri bir başka parti olan "Çin Komunist Partisi"nin engelleyemeyeceği boyutlara geliyordu. Ve birgün Komunist Partisi ani bir kararla diğer partinin bütün üyeleri için tutuklama emri çıkarttı. Hemen ardından "Altın Kalkan Projesi" başlatıldı. Ülkedeki her ufak bilgi paylaşımı komunist partisinin kontrolü altında olmalıydı. Bunu sağlayacak proje için batılı ülkelerden İnternet güvenliği, Video gözetleme, İnsan yüz tanımlama sistemleri gibi birçok yüksek teknoloji ürünü satın alındı. Ardından bu dev sistem için 30.000 - 50.000 arası polis görevlendirildi. Artık internet üzerindeki kurallar çok açıktı. Bugün Çindeki bütün yazılı, sesli ve görüntülü veri trafiği sayıları onbinleri bulan internet polisleri tarafından an be an izleniyor. Ve bugün gelinen durum; https://webrazzi.com/2011/05/06/alt
    %79
    %21
    Yanıtla
  • kaya (2 yıl önce)
    Geçen hafta öğretmen evi önündeki yaya geçidinde durmadığım için ceza yazıldı . Aradan bir hafta sonra aynı yaya geçidinde bu sefer durmaya kalktım , belediye otobüsü kıl payı çarpmadı. Şimdi yetkililere soruyorum.. Malatya da yaya geçidini kurallara uygun kullanan mı var. çarşının her yeri yaya geçidi , insanlar karşıya her noktadan rahatlıkla geçebiliyor. Yazık değilmi ramazan günü ceza yazılması , zaten arabaya zor biniyoruz.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • 1650636843 (2 yıl önce)kaya isimli kullanıcı yorumuna
    iyi günler hemserim,yaya gecidi önceliktir arti gectin diye ceza yazamaz kimse vali dahil,kirmizi isikta gecersen yaya olarak bunun cezasi var.Ama yaya gecidinde krali arabayla gecerse yaya gecidinde yol yayanindir..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • İsimsiz (2 yıl önce)
    Altına araba alan kendini kral paşa sanıyor. Yaya geçitlerinde karşıdan karşıya geçmek çok zor araçlar yavaşlatıyor son surat hele okul saatleri aşırı hız ve trafik buna çözüm gerekli bence
    %58
    %42
    Yanıtla
  • mert malatyalı (2 yıl önce)
    Haberin sonunda yer alan "Ekşili ve yufka ekmeğini uygun fiyata aldıklarını ve ekmekleri il dışındaki akrabalarına gönderdiklerini belirten müşteriler ise hizmetten memnun kaldıklarını ifade etti." ifadeleri, editörünüzün işini ne adar kontrollü yaptığını göstermekte :))))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ekrem (2 yıl önce)
    Malatya'nın çok ciddi bir trafik sorunu var. Özellikle çevre yolu. Şehirlerarası yollarda ilçe giriş ve çıkışlarında bile EDS var iken, bu kadar hızlı ve kurallara uyulmayan bir yolda neden yok? Neden insanların hayatı hiçe sayılıyor. Trafik kültürü desen zaten yok! Yeni yapılan çevre yolunun şehir içi trafiğe tek katkısı transit geçenlerin şehrin içine girmemesi olacak, ama bundan bağımsız zaten Malatya'nın kendinden kaynaklı trafik sorunu var. Çevre yoluna en kısa sürede EDS takılmalı.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • kamil yılmaz (2 yıl önce)
    sıtmapınarı ışıkları üst üste birde bir şeride de araçlar park edeyor trafik felc. Maletin aşağısı emeksiz kavşağı minibüscülerin keyfinden dolayı sürekli felc 6 vekil belediye başkanları kaç senedir çözemediler ak parti yönetimi de mi görmüyor partinin önü bu kadar vizyonsuz mu yönetim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turgut Temelli'de ki minibüs işgaline karşı zamanında bir emniyet trafik şube müdürü mücadele etmiş, bu minibüsçülere ceza da yazmaya başlanmıştı, o zaman bir siyasimiz de olaya müdahil olmuş ve minibüsçülerin zaferiyle neticelenmişti. Hatta dubayla yolu bölüp, evet,evet yolu bölüp kendilerine tahsis etmişti minibüsçülerimiz. Merak eden gidip baksın, dubalarla bölünmüş minibüs hattına :)
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Veli (2 yıl önce)
    Ekşili ekmek ile trafik sorunu hemen hallolur
    %67
    %33
    Yanıtla
  • AAA (2 yıl önce)
    İftara az kaldı :) :) Ekşili ve yufka ekmeğini uygun fiyata aldıklarını ve ekmekleri il dışındaki akrabalarına gönderdiklerini belirten müşteriler ise hizmetten memnun kaldıklarını ifade etti.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (2 yıl önce)
    Bakanlık güzel bir proje geliştirmiş.Belediyede trafik sorununu çözmek için bişeyler yapsın gerçekten de istanbul gibi trafik
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mahase (2 yıl önce)
    Aynı zamanda trafik yoğunluğunun fazla olduğu yöne doğru ışık kontrolünü düzenleyen sisteminde kurulması yakın zaman israfını engellediği gibi trafik akışını da hızlandıracaktır.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Bilirkişi (2 yıl önce)
    Ekşili ekmek, yufka??? Ne alaka
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Ben de yorumlara baktım anlayan biri varsa oradan göreyim diye.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Şimdi anladım bir alttaki haberin son paragrafının aynısını buraya da yazmışlar.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • hhahahaahhhaah editör ayarı kaçırmış sanki
    %100
    %0
    Yanıtla