SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Görevi Devraldı

Merkez Bankası'nın Yeni Başkanı Görevi Devraldı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevi Şahap Kavcıoğlu'ndan devraldı.

Devir teslim dolayısıyla Merkez Bankasında tören düzenlendi.

Erkan, yaptığı konuşmada hizmetleri için Kavcıoğlu'na teşekkür ederek, " Sayın Başkan iki yıl Türkiye’ye verdiğiniz katkı için çok teşekkür ederim. Zor bir süreci ekibinizle birlikte yönettiniz. Tüm katkılarınız için emeğinize sağlık. Ülkem adına banka çalışanları adına gerçekleştirdiğiniz hizmetleri minnetle hatırlayacağım. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu şerefli görevi şahsıma; vatanıma ve milletime hizmet yolunda layık gördüğü için sonsuz teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığı görevine getirilen Kavcıoğlu da Erkan'a Türkiye için başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Dr. Hafize Gaye Erkan ​​​​​​​kimdir?

Hafize Gaye Erkan (d. 1982, İstanbul), Türk ekonomist, bankacı ve mühendis. Mevcut Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanıdır. Boğaziçi Üniversitesi'nden mezun olmasının ardından eğitimine Amerika Birleşik Devletleri'nde devam etti ve orada finans alanında çalışmaya başladı. Çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ve bir bankada üst düzey yöneticilik yaptı.Bazı ekonomi dergileri tarafından dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterildi.

Hafize Gaye Erkan 1982 yılında İstanbul'da doğdu. Elazığlı makine mühendisi olan babası Erol Erkan ile matematik öğretmeni olan annesi Gamze Erkan, onu sayısal zihniyetini geliştirecek okullara yönlendirdi. İstanbul Lisesini ikincilikle bitirdi ve üniversiteye giriş sınavında 26. olarak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2001 yılında bölümünü birincilikle tamamladı ve aralarında Stanford Üniversitesinin de olduğu 9 üniversiteden burs teklifi aldı. Erkan, tercihini Princeton Üniversitesi'nden yana kullandı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne taşındı. Princeton'da "Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik" alanında doktora yaptı. Erkan, 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı ve Princeton Üniversitesinin 276 yıllık tarihinde programı bir yılda bitiren ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki "en genç finans profesörü" unvanını kazandı. Princeton Üniversitesi daha sonra doktora derecesi için gerekli minimum çalışma süresini bir yıl olarak değiştirdi. Daha sonra Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesinde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

Sektöre Princeton'daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs'da başladı. Burada yaklaşık 9 yıl Finansal Kuruluşlar Grubu Analitik ve Stratejiler Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 2014'te First Republic Bank'ta baş yatırım sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2019 yılında yönetim kurulu başkanı olarak August-de Wilde'nin yerini aldı. Erkan, Aralık 2021'de First Republic'teki görevlerinden ayrılmıştır.[9] 1 Mayıs 2023'te ise First Republic Bank FDIC tarafından devralındıve yılın üçüncü büyük banka iflasında JPMorgan'a satıldı. ] Erkan, bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde rol oynadı.

Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyinde de görev yaptı. Erkan ayrıca ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany & Co.'da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. Halen daha küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'da yönetim kurulu üyesi olarak yer almaktadır. Gaye Erkan ayrıca Dünya gazetesinin ekonomi alanında köşe yazarlığı yapmaktadır.

8 Haziran 2023 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirildi. Kararnameyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa Merkez Bankası Başkanlığı'na kadın bir başkan atandı.

Amerika Birleşik Devletlerinin New York şehrinde yaşamaktadır. Finans uzmanı Batur Biçer ile evli olan Gaye Erkan'ın Aslan Selim adında bir oğlu vardır. 2018'de San Francisco Business Times'ın haberine göre, ABD'nin en büyük 100 bankasından birinde başkan ya da CEO unvanına 40 yaşından önce sahip olan ilk kadın oldu. Bunların yanı sıra Dünya gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. (wikipedia)

Ankara, AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • 44 Gurbet (10 ay önce)
    Kocaman Türkiyede idareci yönetici yokmu mutlaka abd de yaşamamış olmak zorundamı erol devrişi eleştirenler şimdi kadın oldumu ses çıkarmayanlar not.....batıda Türkiye sevdalısı olana kariyer yaptırmazlar mutlaka bir leke sürerler eğer Türkiye düşmanı görüşleri olanları da en tepeye koyarlar . 2 yıl içinde açığa çıkar
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Kadın olduğu için değil ssğ parti getirdiği için sağ parti kandilden teröristleri davulla zurnayla içeri sokar bir şey olmaz fetöye ne istedi ise verir bir şey olmaz açılıma zarar vermemek için hendek kazdılar bomba koydular sesmizi çıkarmadık derler bir şey olmaz ingiltereden ekonomi bakanı abd den merkez bankın başuna adam getirirler bir şey olmaz solcu ise su içsen rakı ejmek yesen irin yedi derler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya (10 ay önce)
    Sayın Başkan Hafize hanımın Anavatan dönemi bakanlarından rahmetli Turgut Özal'ın yeğeni Hüsnü Doğanın amca kızı olduğu ve Rahmetli 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın Annesinin isminin (Hafize) kendisine verildiğine dair basında bilgiler okudum, esas dikkatimi çeken 22 yıl önce Boğaziçini 1. Bitiren Hafize hanımın ülkemizdeki torpil ve adam kayırmadan dolayı staj yapacak bir yer bulamadığı için ABD deye gitmesidir, burdanda ders çıkararak ülkemizde mülakat sistemini kaldırmalı, liyakat sahibi insanların önünü açmalı ve Hafize hanım gibi yetişmiş insanlarımızı ülkemizde tutmalıyız sayın Başkana başarılar dilerim.
    Editörün Notu: Yeni Merkez Bankası başkanının babası Elazığlı.. Kendisinin Malatya ve Hüsnü Doğan'la bir ilgisi yok.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatyalı35 (10 ay önce)Malatya isimli kullanıcı yorumuna
    Editör . İyi araştır istersen . İstanbul dogumlu ama anne ve babası malatyalı . Bilginiz olsun
    Editörün Notu: Kendi hazırladığı wikipedia'daki metinde, babasının Elazığlı olduğu yazıyor. Malatya'ya dair hiçbir kayıt yok. Haberdeki, wikipedia kaynaklı "..Elazığlı makine mühendisi olan babası Erol Erkan.." bilgisinden anne ve babasının Malatyalı olduğunu mu çıkardınız?! Keşke siz iyice araştırıp, sonra yazsaydınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (10 ay önce)
    İnsanlara barinabilecekleri evler yaptınız depreme dayanıklı yeşil alanı kaldı yeterince doğudan göç aldık yeter belediyeler de Malatyalı yok alayı yabancı dışarı nin adamı şimdide mülteciler sizin Bu Malatya ve Malatyalılar la.ne derdiniz var sayın başkan
    %82
    %18
    Yanıtla