SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Regaip Kandili Malatya'da da İdrak Edildi

Regaip Kandili Malatya'da da İdrak Edildi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kent merkezindeki Kernek Karagözlüler Camii'de, Regaip Kandili dolayısıyla program düzenlendi.

Yatsı Namazı öncesi Yeni Cami İmamı Mehmet Şentürk Kur'an-ı Kerim okundu.

Battalgazi İlçe Müftülüğü Vaizi Şahmurat Kaya, üç ayların dini önemini anlatarak, bu aylarla ilgili hadislerden örnekler verdi.

Vaazın akabinde camide yatsı namazı kılındı.

REGAİP KANDİLİ

İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor.

Sözlükte "kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelene regaip, hadis ve fıkıh literatüründe ise "bol sevap, mükafat, faziletli amel" anlamlarında kullanılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Bahattin Akbaş, AA muhabirine, Regaip Gecesi'nin rağbet ve isteklerin yalnızca Allah'a yönelik olması gerektiğini hatırlattığını söyledi.

Müslümanın, arzu, tutku ve heveslerinin esiri olmamasının önemine değinen Akbaş, "Bizler, nefislerimize hakim olmayı öğrenmeliyiz, Rabbimize yönelmeliyiz." dedi.

Regaip Gecesi'nde namaz kılma, dua etme devamında ise cuma günü oruç tutma tavsiyesinde bulunan Akbaş, "Bu gece ibadetler için kendimize zaman ayıralım. Bizi asıl mutluluğa eriştirecek olan Allah'ı zikretmek, hatırdan ve gönülden çıkarmamaktır." ifadelerini kullandı.

Müslümanların kalplerini her türlü kin, nefret ve intikam duygularından arındırması gerektiğini vurgulayan Akbaş, Regaip Gecesi'nde akrabaları aramanın ve komşularla hediyeleşmenin çok önemli olduğunu kaydetti.

MESAJLAR..
Bu arada, Regaip Kandili dolayısıyla yerel yöneticiler birer mesaj yayınladılar.

Malatya Valisi Aydın Baruş
"Recep Ayı ile başlayıp, Şaban Ayı ile devam eden ,   rahmeti, bereketi ve mağfireti bol olan Ramazan ayı ile taçlanan Mübarek Üç Ayların müjdecisi olan Regaib Kandili’ne ulaşmanın huzuru ve sevincini hep birlikte yaşamaktayız.

Bu kutlu gece, insanların kalplerini birbirlerine yaklaştıran, komşuluk, akrabalık, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma duygularını güçlendiren, manevi dünyalarının aydınlanmasına vesile olan bir huzur ve bağışlanma gecesidir.

Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in ; “Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib Gecesi, Şaban’ın 15. gecesi, Cuma, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gecesi.” Hadis-i şerifinde işaret  buyurduğu mübarek bu geceler, dua ve ibadet ederek değerlendirebildiğimiz, güzel amel ve davranışlarla süsleyebildiğimiz, hatalarımız ve günahlarımızın farkına varıp doğruya, güzele, iyiye yönelebildiğimiz ölçüde, bizim için huzurlu, kazançlı ve bereketli zaman dilimlerine dönüşecektir.

Mukaddes Üç Ayların manevi iklimine eriştiğimiz Regaib Gecesi vesilesiyle; elimizi ve gönlümüzü herkese açmalı, birlik, beraberlik ve kardeşlik hisleriyle aramızdaki muhabbet ve hürmet bağlarını daha da güçlendirmeliyiz. 

Bu duygu ve düşüncelerle, Muhterem Malatya Halkımızın, Aziz Milleti'mizin ve bütün İslam Âlemi'nin Regaib Gecesi'ni ve Üç Aylarını tebrik ediyor, bu kutlu gecenin tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini Yüce Allah'tan niyaz ediyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır
Çakır mesajında, rahmet, bereket ve mağfiret ayları olan üç aylara kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Müslümanlar arasında yardımlaşma, dayanışma, hayır ve iyilik duygularının artarak yoğunlaştığı kandil gecelerinde; sevgi, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini diliyorum. Bu özel gecelerin, gönüllerimize huzur, insanlığa barış ve dünyaya adalet getirmesini diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; başta Malatyalı hemşehrilerim olmak üzere ülkemizin ve tüm İslam aleminin mübarek Regaib Kandil’ini en içten dileklerimle kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Selam, sevgi  ve saygılarımla" ifadelerine yer verdi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu
“Mübarek 3 aylara bir kez daha kavuşmanın, yeniden ulaşmanın gönül huzurunu yaşıyoruz.

Üç Aylar; Rahmet, mağfiret ve berketin kapıları olan Recep, Şaban ve Ramazan ayını, Regâib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat ile devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesiyle manevi olarak zirveye ulaşan, Ramazan bayramıyla da maddî ve manevî alanda bayrama dönüşen manevi yükseliş, bağışlanma ve rahmet aylarıdır.

Regaib rahmetin, faziletin, bereketin ruhlara düşen ilk cemresidir.

Üç Ayların ve beraberinde idrak edeceğimiz Regaip Kandilinin Türk İslam Alemine hayır ve bereket getirmesini, nice güzelliklere ve manevi dirilişe kapı aralamasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Bu mübarek gecede yapılan dualarımızın kabul ve makbul olması dileğiyle, sizlere, ailenize ve Yüce Türk Milletine hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, Aziz şehitlerimizi rahmet, minnet, şükranla anıyorum.  İslam aleminin, Necip Türk Milletinin ve Malatyalı hemşehrilerimin  Regaip kandilini ve üç aylarını en içten duygularımla tebrik ediyorum.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
Başkan Gürkan mesajında, “ dini duyguların yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin doruk noktaya ulaştığı, hayır ve iyiliklerin arttığı günlerdir. İnsanımızın anlam ve gönül dünyasına ışık tutan Regaip Kandili de tıpkı diğer mübarek gün ve geceler gibi toplumumuz için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. ” dedi.

Mübarek gün ve gecelerin insanların kalplerini yaklaştırdığını belirten Başkan Gürkan, “Bir kez daha hep birlikte Allah'ın bereket, rahmet ve mağfiretinin bol bol ihsan edildiği üç aylara ve Regaip Kandiline erişmenin mutluluğunu yaşamaktayız.

Regaip Kandili ile Rabbimizin bizlere sunduğu bereket ve rahmet dolu üç aylara ulaşmış, on bir ayın sultanı Ramazan ayına yaklaşmanın manevi hazzını üzerimizde hissetmiş bulunuyoruz.”  

Bu mübarek günler vesilesiyle birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Başkan Gürkan, “Yüce Mevla’nın sonsuz affından merhametinden ve iyiliğinden bol bol yararlanıldığı bu mübarek gecede birlik ve beraberliğimizin artmasını temenni ediyorum. Ülkemizin ve bütün İslam âleminin üç aylarını ve Regaip Kandilini tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla’dan diliyorum” dedi.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Osman Güder, Regaib Kandili dolayısıyla yazılı bir kutlama mesajı yayınladı. Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı olan Regaib Kandili’nin Ramazan-ı Şerif’in müjdecisi olduğunu belirten Başkan Güder, bu aylarda sevgi, saygı ve yardımlaşma duygularının doruğa ulaştığını vurguladı.

Kandillerin, insanların kalplerin birbirlerine yaklaştıran, komşuluk, akrabalık, birlik, beraberlik, dayanışma duygularını arttıran, çok özel geceler olduğuna işaret eden Başkan Güder, mesajında şunları kaydetti:

“İslam aleminde son derece önemli yere sahip olan kandil gecelerinin ilkini; perşembeyi cumaya bağlayan geceyi Regaib Kandili olarak idrak edeceğiz. Rahmeti ve bereketiyle mübarek üç ayların müjdecisi olan Regaip Kandili’ne kavuşmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bizleri, sağlıkla, huzurla bu mübarek günlere kavuşturan Rabbimize hamdolsun. Kandiller, Müslümanlar olarak Allah’ın rahmet, bereket ve mağfiretine olan arzumuzu en üst noktaya taşıdığımız ve huzur bulduğumuz müstesna zaman dilimleridir. Müminler için elbette bütün zamanlar kıymetlidir ve Allah’ın rızasını kazanmak gayesiyle kulluk şuuru içerisinde yaşanması gerekir. Bununla beraber mübarek gün ve geceler, yaratılış gayemizi idrak ederek yaratan ve yaratılanlarla münasebetlerimizi ve yaşadığımız hayatı muhasebe etmemiz için çok kıymetli fırsatlardır. Regaib kelime manası itibariyle isteme, arzulama ve meyletmeyi ifade etmektedir. Dolayısıyla Regaib Kandili'nde de anlamına uygun olarak Rabbimizin ihsanını diliyorum. Maddi ve manevi sayısız güzelliklerin yaşandığı bu anlamlı gecenin, sevgi ve hoşgörü ortamının gelişmesine, milletimiz için muhabbetin, sohbetin, samimiyetin, kaynaşmanın artmasını temenni ediyorum. Tüm hemşerilerimizin Regaip kandilini ve Mübarek üç aylarını tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice kandillere kavuşmayı, bütün İslam aleminin ve insanlığın barış ve huzur içinde olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Çınar, Üç Aylar ve Regaip Kandili kutlama mesajında; “ Manevi coşkuyu daha fazla yaşadığımız ve kendimizi günahlardan arındırmak için fırsat gördüğümüz bu mübarek günlerin toplumun huzur ve refahının sağlanmasına vesile olmasını temenni ederim.” ifadelerine yer verdi.

Yazılı mesajında; Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı olan Regaip Kandili’nin Ramazan-ı Şerif’in müjdecisi olduğunu belirten Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Aziz hemşerilerime ve İslam âlemine mübarek üç ayların ve Regaip kandilinin hâyırlar getirmesini diliyorum. Kardeşlik ve dayanışma duygularını arttıran, ruh dünyamızın aydınlanmasına vesile olan bugünler, Allah'a şükür imkanı bulacağımız özel günlerdir. Regaip Gecesi duaların geri çevrilmediği bir gecedir. Bunu fırsat bilerek bu gece ilimizin, bölgemizin, ülkemizin ve gönül coğrafyamızın huzuru ve kardeşliğimizin pekişmesi için dua edelim. İnsanların birbirine karşı daha hoşgörülü ve saygılı davrandığı bu ayların toplumumuzda var olan iç huzur ve kardeşliği daha da pekiştireceğine inanıyorum. Regaip Kandili’nin bizlere sunduğu düşünme fırsatını kullanarak toplum olarak birbirimize kenetlenip, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeliyiz. Kardeşlik ve beraberliğimizi güçlendirmeye, birlik ve beraberliğimizi korumaya gayret göstermeliyiz.

Regaip Kandiliyle başlayan, bin aydan hayırlı Kadir gecesiyle zirveye ulaşan kandiller zincirini içinde barındıran bu gecenin İslam Âlemine barış ve huzur getirmesini diler, tüm insanlığın birlik, beraberlik, dayanışma ve kardeşlik duygularının güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

malatyahaber.com- Ankara, AA
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız