SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

O, Malatya'yı 'Şimdi Olmayan' Nemrut Turizmi İle Tanıştıran Adam

O, Malatya'yı 'Şimdi Olmayan' Nemrut Turizmi İle Tanıştıran Adam
A- A+ PAYLAŞ

1980’lerden 2000’li yılların başına kadar Şevket Aydın ismi Malatya basınında, turizm sezonu açıldıktan sonra, sık sık yer alıyordu. Bunun geçerli bir nedeni vardı.  

80’lerin ortalarında Malatya’nın turistik değerlerini tanıtmaktan sorumlu resmi kuruluşları dolaşıp, doğup büyüdüğü Pütürge’nin köyü Büyüköz üzerinden Nemrut Dağına yol gittiğinden onları haberdar eden ilk oydu.  

O tarihte “Masa başı yetkililerine” çok da derdini anlatamayınca yerel gazetelere koşan, onların da verdiği bilgiye şüpheyle yaklaşması üzerine, “…yalan mı söylüyorum, ben zaten minibüsümle Nemrut’a turist götürüyorum; gelin benimle, sizi de Nemrut’a götüreyim” diyerek Nemrut’a “ilk basın turunu” gerçekleştiren de Aydın idi.

Haliyle onun için “Malatya’da turizmi başlatan kişi” nitelemesini yapmak tastamam doğru bir laftır.  

Aydın, kendi çabasıyla, broşür bastırıp turizmin yoğun olduğu Kapadokya, Ege gibi yerleri önceden dolaşmış, tanıtımını yapmıştı. O yıllarda Malatya’ya binlerce yabancı turist geliyor, şehir içinden kalkan minibüslerle Nemrut Dağına gidiyorlardı.  

Zamanla Malatya’ya gelen yabancı turist sayısı büyük oranda düştü, Covid-19 salgını işin tuzu biberi oldu; yabancılar neredeyse Malatya’nın yolunu unuttu.  

“Turistin gelmesi için Nemrut Dağı’ndaki otel açılmalı” 
Yaşlanan ve sağlığı elvermeyen Aydın, köşesine çekildi artık turizmle uğraşmıyor, uğraşamıyor ama Malatya’ya turist gelmemesi onu üzüyor. Nemrut Dağına yabancı turist gelebilmesi için, zirveye 1,5 kilometre mesafedeki Sunrise Otelin (eski adı Güneş Motel) işletmeye açılması gerektiğini söylüyor.  

Ona göre sebebiyse, Nemrut’a gelmek isteyen yabancı turistin dağa yakın mesafedeki bu otelde konaklayıp, güneşin doğuşu ve batışını da izlemek istemesi.  

Zaten Malatya’da yıllarca Nemrut turizmi faaliyeti bu şekilde gerçekleştirildi ve turist kitaplarına da o şekilde bilgi yansıtıldı.  

“1985 yılında Nemrut’a turist taşımaya başladım. Başlarda turistlerin kalacak yeri yoktu. Onları, taştan yapılmış, üzeri ağaçla örtülü yayla evlerinde yatırıyordum. 1988 yılında, Kutlu Aktaş’ın valiliği döneminde, İl Özel İdaresi Nemrut Dağına Güneş Moteli yaptırdı. Bu otelin işletmeciliğini aldım. İl merkezinden turistleri alıyor, öğlen saatinde Malatya’dan hareket edip Nemrut’a götürüyor, otelde ağırlıyor, turistler güneşin doğuşu ve batışını izleyip Nemrut’u gezdikten sonra ertesi gün onları şehre getiriyordum. Yıllarca bu işi bu şekilde yaptık. 80’li yıllarda Malatya’ya çok iyi turist geliyordu. 90’lardan itibaren düşüş başladı ama yine de turist sayısı fena değildi” diye anlatıyor Aydın.  

Zirvedeki oteli 28 yıl işlettiğini belirten Aydın “Malatya büyükşehir olup İl Özel İdaresi kapatılınca otel Pütürge Belediyesine geçti. Belediye oteli benden aldığından beri kapalı duruyor. Sadece kısa süreliğine açıldı, o kadar. Nemrut Dağı’nda otel kapalı kalırsa Malatya’ya turist gelmez. Malatya’ya turistin gelmesi için bir an önce o otelin açılması gerekiyor. Gelen turist Nemrut Dağı’nda kalır, güneşin doğuşunu ve batışını seyreder. Turist o zaman Malatya’da 2 gün kalmış oluyor” diye anlatıyor.

Darbe Mağduru Yol 
Nemrut Dağı’nda Malatya yönünden giden yolun Adıyaman’ın Kâhta ilçesine mutlaka bağlanması gerektiğini de söyleyen Şevket Aydın, aslında o yolun 42 sene önce bağlanmasına ramak kaldığını ama 12 Eylül 1980 askeri darbesinin buna nasıl engel olduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Turizme başladığım ilk yıllarda Nemrut Dağına giden yolda köprü yoktu, bahar aylarında turist suyun çokluğundan çaydan geçemiyordu. Turisti sırtıma alıp karşıya geçiriyordum. Vali Aktaş zamanında yol ve köprü yapıldı. Ancak daha öncesinde, 80’de Nemrut Dağına giden bu yolun açılmasını, Allah rahmet eylesin, milletvekilimiz Ahmet Karaaslan (eski İmar ve İskân Bakanı, Malatya milletvekili) başardı. Bu yolu o zaman Adıyaman’ın Kâhta ilçesine de bağlayacaktı, ama 12 Eylül darbesi oldu, darbe olmasaydı, o yol Kâhta’ya bağlanmıştı. Büyüköz’den sonra 12 kilometrelik yol açılmış; Adıyaman ile Malatya’yı birleştirecek dağın eteğindeki 1 kilometrelik yolun açılmasına sıra gelmişti. Darbenin olduğu gün gelen emirle iş makinaları çekildi; aradaki o yol da bağlanamadı. O yolun mutlaka Kâhta’ya bağlanması lazım. 1 kilometre kalmış, o 1 kilometrelik yolu Malatya yapamıyor.  Milletvekilleri, ‘Biz yapacaktık, Adıyaman engel oluyor’ diyor. Bu laf değil.  Yüz karasıdır bir kere, 1 kilometrelik yol çok iş değildir. 1 kilometrelik yolun bağlanmasının Malatya’ya çok büyük faydası var.”

Farklı Ülkelerden Turistler 
Nemrut Dağı’na Avrupa’dan ve Japonya’dan çok turistin geldiğini belirten Şevket Aydın “Avrupa’dan çok turist geliyordu. Japonya’dan geliyorlardı, Amerika’dan pek gelmiyorlardı. Japon turist çok geliyordu. Son senelerde Çin’den de turist gelmeye başlamıştı. Turistler köy, yani yörenin yemeklerini çok seviyorlardı. Sac ekmeğini çok seviyorlardı”  ifadelerini kullandı. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Sedat (1 yıl önce)
    Kemal anıl olsun Şevket AYDIN olsun Nemrut TUR şoförü Sabri bey başta olmak üzere gözlerinde para pul düşünmeyip İlimiz ve Ülkemiz Turizmi tanıtımı için ömürlerini tüketmiş insanlardır onlardan Allah razı olsun hepsi güzel insanlar artık son on yıldır Malatya ilimiz ve Nemrut Turizmi sahipsiz kalmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Batuhan Demirci (1 yıl önce)
    Nemrut dağında, otelinde, yolunda, Malatya turizminde 6 sene geçirdim. Şu an en çok kullandığım meziyetlerimden birisi olan İngilizceyi buraların sayesinde geliştirdim. Malatya ve Türkiye’den önce zatıma büyük değer kattı. Şevket dayı yı o dönem tanıdım. Halim, selim, Malatya turizmi için canla başla çalışan, güneşin alnında gidip market alışverişi yapan, dağın başındaki otelin konforunu olabildiğine artırmaya gayret gösteren, azimli bir abimizdi. Benim ustam, her daim rahmetle andığım, bana çok şey öğreten, candan, kalpten sevdiğim ve asla unutmayacağım Kemal Abim vardı elbette. Bugüne kadar bana gerçek manada emeği olan birkaç adamdan birisi ama çoook önemlisi. Gecesini gündüzüne kattı, vilayet parkında yattı kalktı neredeyse. Ah bremin büyük adamdı. Allah gani gani rahmet eylesin. Rahmetli Kemal Abimin adını anmaması beni de üzdü. Ancak burada konu bu işe gönül vermiş Şevket Dayıydı. Malatya turizminin perişan edilmesinin birkaç sebebi de var elbette, 1. Vilayet parkının bir hiç uğruna yok edilmesi, 2. Kemal Anıl’ın vefatı, 3. Malatya vekillerinin basiretsizliği ve konuyu önemsemezliği, 4. Malatya’nın sadece kayısıla öne çıkarılması, 5. Turizm tanıtımlarının 3-4 kişinin sırtında kalması, uluslararası manada hemen hemen hiçbir tanıtımın yapılmaması, yapılmamış olması. Bunları çoğaltabiliriz, ancak bu temel meseleleri çözsek dahi yıllık 100bin turistin malatyadan geçmesi içten bile değil. Malatya’da emeği olan arkasından rahmet okutan, sadece fayda vermiş başta Kemal Anıl olmak üzere tüm geçmişlerimize tekrardan gani gani rahmetler dilerim, vesselam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Çırmıktılı (1 yıl önce)
    Öncelikle emeğe saygı deyip eskiden belli bu işe emek vermiş kişileri Rahmetli Kemal Anıl abimizi ve adını bilmediğimiz emeği olan büyüklerimizi unutmamak lazım onların bizlere bıraktığı mirası memleketimize kazandırmak lazım Siyasi rantta kurban gitmemeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İsmail (1 yıl önce)
    Malatya ve nemruta turist gelmesi konusulup ve İngiliz Kemal'in adı dahi anilmiyorsa yazı eksik kalmıştır. Keşke rahmetli Kemal Anıl ' ın nemruta Malatya üzerinden turist götürmek için verdiği emeklerde hakkaniyet ile yazilsaydi.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turabi (1 yıl önce)
    bu il müdürünün ağzında bugüne kadar Nemrut dağını duydunuz u duyanlar söylesin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Ahmet Karaaslan, Malatya milletvekili olarak Ecevit hükümetinde İmar İskan bakanlığı yapmış ve Nemrut yolunu da başlatmış. Akp hükümetleri döneminde bu kadar desteğe rağmen Nemrut yolu Adıyaman tarafı ile birleştirilmemiştir. Otel açık tutulamamıştır. Böylece Malatya yabancı ve yerli turistlerden mahrum bırakılmıştır. Bu da mevcut milletvekillerinin ayıbıdır.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Selahattin (1 yıl önce)
    Emeği geçen Şevket Aydın bey gibi bir gün de İngiliz Kemal’in (Kemal Anıl) haberini de yapmanızı bekliyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İlker Anıl (İngiliz Kemal'in Oğlu) (1 yıl önce)Selahattin isimli kullanıcı yorumuna
    Selahattin Bey, öncelikle yorumunuz ve hatırlatmanız için müteşekkirim. İnsanımız ne yazık ki unutmayı seviyor. Tek kelime yabancı dil bilmeden Nemrut turizmini sırtladık diyen dönemin turizmcileri (!) de bu organizasyonda olmazsa olmaz babam Kemal Anıl'ı malesef unutmuşlardır. Hatta o kadar unutmuşlardır ki rahmete kavuştuğunda ailesine bir başsağlığı vermeyi unutmuşlardır. O kadar unutulmuştur ki Kemal Anıl, daha ölmeden bildikleri İngilizce kelimeler en büyük rakam kadar olan insanlar vilayet parkı alternatifi kalkışlarla malum Güneş Otel'e servisler düzenlemişlerdir. Bu itibarla; Kemal Anıl'a dair yapılacak herhangi bir haber onu turizm camiasına hatırlatmaktan ziyade, mirasına saygısızlık olacaktır kanaatindeyim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal abim çok sevdiğim bir insandı. Döneminde Malatyada bulunan sayılı dil bilen ve entelektüel insanlardandı, malesef değerini bilemedik. Malatya da turizm denince ilk aklıma rahmetli Kemal abim gelir. Turizme emeği büyük.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • paşa44 (1 yıl önce)
    1km'lik yol nedir Allah aşkına? Selahattin Başkan istese bu işi halleder hem yolu yapar hem de oteli açar. Yeter ki milletvekilleri ve belediye başkanları nezdinde kamuoyu oluşturulsun.
    %69
    %31
    Yanıtla