SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Eğitim Masrafları İçinde Okul Servis Ücretleri El Yakıyor"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor” dedi.

2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetleri gündem oldu. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetlerini gündeme getirdi. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor” dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklamada 2023-2024 eğitim öğretim yılı başlarken geçen yıla göre fahiş artış yaşanan servis ücretlerine dikkat çekti. Ağbaba'nın açıklaması şöyle:

ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN ETKİLEDİĞİ TÜM EĞİTİM MASRAFLARI İÇİNDE SERVİS ÜCRETLERİ EL YAKIYOR”

“2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasıyla artan eğitim maliyetleri de gündem oldu. Enflasyondaki yükselişin etkilediği tüm eğitim masrafları içinde servis ücretleri el yakıyor. Geçen yıla göre yüzde 300 artışın görüldüğü okul servis ücretleri nedeniyle, veliler öğrencileri servise vermek yerine toplu ulaşım yollarını tercih etmek durumunda kaldıklarını söylüyorlar. Okul servis ücretleri tüm şehirlerimizde geçen yıla göre, yüzde 100’den başlayan yüzde 300’e kadar değişen artışlar gösteriyor.

İstanbul’da geçen yıl 2022’de en yakın mesafe ücreti yıllık 3 bin 366 lira iken, bu yıl 2023-2024’te 11 bin 310 liraya çıkmış durumda. En uzak mesafe ise geçen sene 8 bin 75 lira iken bu sene 26 bin 465 liraya çıkarak yüzde 300 artmıştır. Ankara’da da geçen yıla göre yüzde 100’ün üstünde artış gösteren servis ücretleri; 0-3 kilometre için geçen yıl 5 bin 96 lira olan servis ücreti bu yıl 10 bin 400 liraya çıkmıştır. 10-15 kilometre için geçen yıl 7 bin 553 lira iken bu yıl 15 bin 410 lira oldu. 15 km üstü olması halinde 18 bin 660 TL’ye kadar çıkıyor. İzmir’de 0-3 kilometre arası öğrenci taşıma ücreti ise yıllık en yakın mesafe 11 bin liradan, en uzak mesafe 27 bin 945 liraya kadar çıkmaktadır.

UKOME kararıyla sınırlanmasına rağmen servis ücretlerdeki artış velileri kara kara düşündürüyor. Özel okul servisleri ise devlet okullarında uygulanan tarifenin 2-3 katına kadar çıkabiliyor. Örneğin birçok ilde şubesi olan özel bir vakıf kolejinin Ankara’daki şubesinde 15 km. mesafe ücreti bu yıl 38 bin liradır. Ankara ücret tarifesinde ise bu mesafe 15 bin 410 liradır. 2,5 katı servis ücreti alınmaktadır.

 BİRÇOK AİLE BU YIL ÇOCUKLARINI SERVİSE VERMEK YERİNE YA KENDİ İMKANLARIYLA YA DA TOPLU TAŞIMAYLA GÖTÜRME YOLLARINA YÖNELMİŞTİR”

Temmuz ayında akaryakıttan alınan ÖTV’ye gelen zamla, bir gecede benzin ve mazotun fiyatı 5 lira birden artmıştı. Sonrasında yaşanan fiyat artışlarıyla da benzin ve motorinin fiyatı geçen yıla oranla yüzde 100’e yakın artmıştır. Benzinin geçen yıl bugünkü litre fiyatı 19 lira 23 kuruş, motorinin ise 23 lira 86 kuruş iken; benzinin güncel fiyatı 36 lira 87 kuruş, motorinin güncel fiyatı ise 39 TL’ye yükselmiştir.

Temel maliyet giderini akaryakıtın oluşturduğu servisçilik sektörü, bu fiyat artışlarından en çok etkilenen sektör olmuştur. Hem ulaşım maliyetleri hem personel maliyetleri artan servisçiler fiyat yükseltmek zorunda kalmıştır. Ancak artan servis fiyatları nedeniyle servisçilerle veliler çoğu kez karşı karşıya gelmekte, tartışmalar yaşanmaktadır. Oysa hem veli hem servisçi haklıdır. Her iki grup da vergi artışları ve enflasyonun getirdiği sonuçların mağdurudur. Birçok aile bu yıl çocuklarını servise vermek yerine ya kendi imkanlarıyla ya da toplu taşımayla götürme yollarına yönelmiştir.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Emre (7 ay önce)
    Sayın vekilimiz ecevit döneminden beri bir kere bile iktidara gelemeyen partinizi düzeltin sonra iktidara gelin de bu sorunları çözün lütfen mükemmel olur değil mi ? Halkın sesine kulak tıka kafana göre cb adayı çıkar yüzde 100 enflasyon olan ülkede iktidara geleme sonra da servis ücretleri arttı de . Chp kurultayında yine Büyük önderiniz Kılıçdaroğlunu desteklersiniz ordan konuşmak rahat nasıl olsa . Eskaza başka bir genel başkanla iktidara falan gelirsiniz aman aman gerek yok !
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (7 ay önce)
    Sayın vekilim akaryakıt fiyatları bu kadar yüksek olursa sizler de biliyorsunuz ki daha da fiyatlar artacak, yanılmıyorsam bu gün de mazota 2 TL zam geliyor, bu defa 40 TL düz oluyor, servisçi ne yapsın, çocuklarını servise verecek aileler ne yapsın, dolar düşmedikçe akaryakıtta işimiz çok zor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • MECZUP (7 ay önce)
    Ey büyükler şimdiye kadar geçen sürede Malatya için bir çivi çakmadınız şimdi elinizi taşın altına koyup depremden çıkmış öğrencilerin servislerin en azından yarısını siz karşılasanız makbule geçerdi, nereden bulacağız demeyin iki yemekli toplantı, iki cafcaflı açılış, iki reklam panolarına yani bilboartlara reklamınızı yapmazsanız değil yarısı tüm senenin servis ücretleri temin edebilirsiniz, yalan ise yalan deyin yeter artık bürokratlar sözümüz hepinize bir işe yarayan har vurup harman savuracağınıza bu öğrencilere yardım edin, ben kendi şahsım için değil çünkü gönderilecek öğrencim yok olanlar adına istiyoruz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Birilerinin vergileriyle başka birilerinin masraflarını karşılamak yerine fiyatların düşebilmesi için ekonominin düzeltilmesini istesek daha mı mantıklı olur sanki ? Makarna kömür zihniyetiyle birebir örtüşüyor söylediğiniz şey. Böyle pek gelişemeyiz sanki ülkecek ???
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Sizin söylediğiniz ayrı bir haklılık, benim söylediğim bu büyük bürokratların yani milletvekilleri, belediye kalbur üstü bürokratların cebindeki ile yardımları yapsınlar da görelim yerken iyi verirken nasıl olacak yoksa ceplerinde akreplerle mi dolaşıyor bu zevatlar, yoksa söylediğine bende katılıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (7 ay önce)MECZUP isimli kullanıcı yorumuna
    Yirmi sene memleketi yöneten sözde ekonomist başarılı. Muhalefet başarısız. Şakacı MECZUB.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 ay önce)
    Benim evim yıkıldı depremde esyalarimla evimi acil yiktilar isterim de ağır hasarlı kira desteği verdiler son depremle kiraladigim evde çatladı. Afad'a kira desteğinden vazgeçip konteyner istedim verilen kiraları. Geri istediler ne olacak bilmiyorum şuan misafir olarak çöşnük'te kalıyoz oğlumun okulu Kernek Anadolu lisesi servis te pahalli oto büste yok burdan oraya gönderemiyorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan (7 ay önce)
    Ben bu servis olayını anlayamıyorum. Hangi mahallede oturuyorsan o mahalledeki kaydına göre okula gitmiyor musun. Neden insanlar kendi Mahallesi'ndeki okula gondermeyip cocuklarina eziyet edip başka yere ikametgah gosterip ordaki okula gönderip çocuklarını günde 2.3 saat servisde eziyet ederler. Bugün ben okula çocuğumu götürdüm. Okulda veliden çok servisci var. Herkes oturduğu yerdeki okula çocuğunu gönderse hem paranız cebinizdeki kalır hemde çocuklar servisde günde 2.3 saatini yitirip yorulmazlar....
    %27
    %73
    Yanıtla
  • kardeş ben aynı mahallede oturuyorum mahalle mektebi ve lisesine giden üç cocuğum var herkes senin gibi evi okula yakın olacak kadar şanslı değilki, benim evle okul arası gidiş geliş on km çocukları nasıl okula göndereceğim olaya birde bu açıdan bak
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Eğitime verdiğiniz müthiş önemden dolayı tebrik ederim Erhan Bey. İstanbullu izmirli çocuğum yurtdışında falan okusun der Erhan Bey çocuğunu daha mahalleden çıkarmıyor helal olsun.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Emre bey siz benim dediğimi anlamamissiniz. Ben ilkokul ortaokul lise öğrencileri için demistim. Malatya'da eğitime 25 senemi verdim. Bakış açınız farklı anlamamissiniz. çok şükür İstanbul Marmara üniversitesinde okuyan çocuğumda var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44 Gurbet (7 ay önce)
    Sayın vekilimiz ceb yakmayan bir havamız vardı o da ciğerlerimizi yakıyor daha önemlisi geleceğimiz gençler yok oluyor 1 Trafik kazaları ve trafik canavarları bunlaŕı eğitmesek daha da çoğalarak devam ediyor her gün sadece malatyamızdaki kazalarda ölenler ukranyada kat be kat fazla 2 alkoli veya yasaklı madde kullanan çok fazla silahsız sopasız bıçaksız trafiğe çıkan yok 3 4 bin tl cezayla bunlar eğitilmez meclisde en önemli konu bunlar olmalı en büyük beka meselesi bunlar değilmi depremde çürük binalar nasıl yok olduysa bunlar da Türkiyemizi yok edecek vekilker seçildimi işleri bitiyor parti ayrımı olmadan hepiniz aynı yanlışdasınız yasayı yaparken acele mi ediyorsunuz
    %100
    %0
    Yanıtla