SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Oldu Bittiye Yönelik Tavrı Kabul Etmiyoruz"

0
Güncellendi - 2020-05-13 03:28:13
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Baro Başkanı Av. Enver Han’ın davetiyle toplanan 50 Baro Başkanı ortak basın açıklaması ile Baroların seçim sisteminde yapılacak düzenlemeye karşı çıktı.

Malatya Baro Başkanı Enver Han’ın daveti üzerine Türkiye’deki 50 Baronun başkanı telekonferans yöntemi ile bir araya geldi. Toplantıda Baroların seçim sisteminde değişiklik yapılması konusu ele alınarak bu durumun Avukatlık mesleğine zarar vereceği görüşü dile getirildi.

Toplantı sonrası ise 50 baro ortak bir bildiri ile yapılması düşünülen değişiklikten vazgeçilmesini istedi. Malatya Baro Başkanı Av. Enver Han, açıklanan basın bildirisi ile ilgili yaptığı açıklamada, yargının kurucu unsuru olan avukatın, bağımsız savunmayı temsil ettiğinin ilgili kanunda yer aldığını belirterek, “Bu hükmün, avukatın müvekkili ve her türlü otoriteye karşı bağımsızlığını ve özerkliğini ifade ettiği de, kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Avukatın bu bağımsız ve özgür yanının koruyucusu, milyonlarca yurttaşın temel hak ve özgürlüklerinin yılmaz savunucuları gücünü ve kamu kurumu niteliğini Anayasadan alan bir Cumhuriyet kurumu olan Barolardır” dedi.

Başkan Han, Anayasa ve Avukatlık Kanunu'nun yüklediği görev ve verdiği yetkiye dayanarak bağımsız savunmayı temsil eden Baroların, kendi yasalarında yapılması planlanan söz konusu değişikliğe dair görüşünün alınmadığını ifade ederek, “Avukatların ve baroların kendilerini ilgilendiren kanundaki düzenleme öncelikle avukatlara ve barolara sorulmalı iken, avukatlar ve barolardan kaçırılarak taslak düzenleme yöntemi adil, hakkaniyetli ve doğru değildir” ifadelerine yer verdi.

Yapılmak istenen değişikliğin Avukatlık Kanunundaki mevcut düzenlemeyi daha ileriye değil geriye götüren bir nitelik olduğunu ifade eden Han, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar hiçbir Baro’da hayat bulmayan ve demokratik olarak birbirini kollayan avukatlar yerine örgütlerin, grupların etkin olacağı ve barolarla avukatların fiilen ve hukuken bölünmesine hizmet edecek taslaktaki değişiklikler tüm avukatların ve yurttaşlarımızın kırmızı çizgisi olmak zorundadır. Unutulmamalıdır ki, Barolar Cumhuriyetimizin en köklü kamu kurumlarındandır. Bu sebeple Baroların demokratik yapısını bozacak, Baroları işlevsiz ve atıl kılacak, bağımsız ve özgür savunmaya ket vuracak tüm girişimlerin Cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırılık teşkil edeceği açıktır. Barolar olarak görüş ve düşüncelerimiz alınmadan, bizleri yok sayan oldubitti şeklinde yasa değiştirmeye yönelik hiçbir antidemokratik tavrı kabul etmiyoruz. Bugün esas görevi yurttaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini korumak, bağımsız yargıyı ve hukuk devletini savunmak olan Baroları yok etmeye yönelik girişimde bulunanlar bugüne kadar başarılı olamamıştır. Avukatlar, yurttaşlarımız ve kamuoyu bu gelişmeleri yakından izlemektedir.”

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

7 yorum yapılmış

  • Serdar (4 yıl önce)
    Barolar demokratik sistemin etkili geri besleme ve kontrol mekanizmaları.Barolari işlevsiz hale getirirsek kaybederiz.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Doğruya doğru denir, yanlışa da yanlış denir. Sivil toplum örgütleri ve meslek örgütleri bu toplumun birer parçasıdır. Ülkedeki demokrasinin de birer parçasıdırlar. Bu nedenle hükümetin bazı uygulamaları hakkında görüşlerini açıklarlar. Bu görüşler hoşunuza giderse iyi, hoşunuza gitmezse seslerini keselim derseniz o zaman bu ülkede demokrasinin ne kadar olduğu tartışılmaya başlanır. Demokrasi çoksesliliktir. Herkes kendine göre görüşünü olumlu olumsuz açıklar. Toplumda ona göre değerlendirir. Aslında insanlar ve devlet her türlü eleştiriye açık olmalıdır. Herkes aynı görüşte olamaz, bu insanın yaradılışında vardır. Bu nedenle doğruyu bulabilmek için birbirimize karşı hoşgörülü olmalıyız. Tıpkı bireyler, sivil toplum kuruluşları ve devlet gibi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Yani de diyanet işini yapıyor desene biz baroyuz diyanetin işine karışmayız
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (4 yıl önce)
    baro başkanı dediğin tüm üyeler adına her ağzına geleni söyleyemez, islam dinine çağlar ötesinden gelen karanlık diyerek hakaret edenez derse hukuki sorumluluğuna katlanır, işçilerin memurların ayrı ayrı sendikası var, avukatlar ve diğer meslek odaları savunduğu fikirler doğrultusunda örgütlenebilmeli, üyelik zorunlu olmamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Baroların ortak açıklması, Ankara Barosu tarafından başlatıldı. Enver Bey de sanırım Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahhatin Gürkan'ın alışkanlığından etkilenip, başkalarının yaptığı işlere sahip çıkmış... Sanırım Enver Bey Malatya Barosu'nun geleneğinde olmayan 4. dönem adaylığına hazırlanıyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (4 yıl önce)
    davetiyenin niye olduğu başkanın açıklamalarıyla anlaşılıyor ... başkanın metninde geçen görev tanımına sahip barolardan ziyade kutuplaşmış avukatlık mesleğinin geliştirilmesinden ziyade tarafgirliğin hat safhaya oluştuğu duruşlar görmekteyiz. malatya barosunun ankara barosunun açıklamasına da bir cevabı olduğunu görmek isterdim. sadece avukatlık değil tüm meslek kuruluşlarının asıl kuruluş amacını gerçekleştirmeli başkanın üyelerden aldığı güçle hiçbir üyesinin değerlerine hakaret etmeyecek olgunluğa ulaşması ümidiyle... sağlık günler malatyam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin Karademir (4 yıl önce)
    Enver Han Ankara Barosunun bildirisini niye kinamiyor
    0
    0
    Yanıtla