SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

O'nun Yönettiği Meclisin Kararları Geçersiz mi?

0
Güncellendi - 2016-12-08 21:10:46
O'nun Yönettiği Meclisin Kararları Geçersiz mi?
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bazı toplantılarına, Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün'ün başkanlık yapmasının mevzuata aykırı olduğu, bu nedenle Şengün'ün başkanlık ettiği meclis toplantılarında alınan kararların geçersiz olmasının gerektiği öne sürülüyor.

MECLİS BAŞKAN VEKİLİ DEĞİL AMA..

Belediye meclislerinin çalışmasına ilişkin mevzuatta, meclis başkanlığı konusunda "Meclise belediye başkanı, katılamaması durumunda meclis birinci başkan vekili, onun da katılamaması durumunda ikinci başkan vekili başkanlık eder. Ancak yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü meclis toplantısı meclis başkan vekilinin başkanlığında yapılır." hükmü yeralıyor.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Nisan 2016 tarihinde yaptığı toplantıda Meclis 1. Başkan Vekilliğine Hasan Gögüs, 2. Başkan Vekilliği'ne Şahin Özer seçilirken, Belediye Başkan Vekilliği görevini de yürüten ve mesleği Yeminli Mali Müşavirlik olan Şefik Şengün ise Hukuk ihtisas Komisyonu üyeliğine seçildi.

Ancak, İçişleri Bakanlığı'nın, 27 Kasım 2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'ndeki, 'değişmeyen maddede' meclise Belediye Başkanının başkanlık yapacağı, başkan olmazsa Meclis 1. Başkan Vekili'nin, o da olmazsa 2. Başkan Vekili'nin yöneteceği yolundaki hükme rağmen, Meclis Başkan Vekili olmayan Şefik Şengün, meclis başkanlığı görevini de, sonuncusu Kasım ayındaki oturumda olmak üzere zaman zaman yürütüyor.

Belediye Meclisi'ne başkanlık etme konusunda, ilgili yönetmeliğin halen yürürlükte olan 9'uncu maddesi şu hükümleri içeriyor:

"9- (1)Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar.

(2) Meclis birinci ve ikinci başkan vekilinin de bulunmaması durumunda, varsa katip üyeler, yoksa en genç iki meclis üyesi tarafından imzalanmış tutanakla durum tespit edilerek toplantı yapılmaksızın meclis kapatılır.

(3) Başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yenisi seçilir.."

MAHKEME KARARI DA VAR..

Bazı illerde, Belediye Başkan Vekili'nin, asıl başkanın tüm görev ve yetkilerini üstlendiği, dolayısıyla meclise de başkanlık edeceği yorumuyla yapılan uygulamaların mahkemelik olduğu, İdare Mahkemesi'nin ise, yönetmelikte belirtildiği gibi mecliste asıl başkanın olmadığı zaman ancak 1. Başkan Vekili'nin o da yoksa 2. Başkan Vekili'nin başkanlık edebileceği yolunda karar verdiği bildirildi.

Geçtiğimiz aylarda Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olan MHP'li Ramazan Akyürek'in, belediye meclisine başkanlık etmesine, meclisin MHP'li Meclis 1. Başkan Vekili Salih Gökçe karşı çıkmış, konuyu İdare Mahkemesi'ne götürerek hukuki süreç başlatmıştı. Adana 1. İdare Mahkemesi heyetinin 29.12.2014 tarihinde oybirliği ile aldığı 738 sayılı kararla ilgili 1.2.2016  tarihinde Büyükşehir Belediyesi'ne tebliğ edilen gerekçeli kararında "Belediye başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına seçilmiş meclis başkan vekilleri varken, başkan tarafından görevlendirilen Belediye Başkan Vekilinin başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğu" yolundaki kararı üzerine, Belediye Başkan Vekili'nin başkanlık ettiği edeceği toplantılarda alınan kararların geçersiz olacağı tartışmaları yapılmıştı.

ŞENGÜN BAŞKANLIĞINDAKİ MECLİS KARARLARI GEÇERSİZ Mİ?

Belediye Başkan Vekili Şefik Şengün'ün, belediye meclisine de başkanlık etmesinin yönetmeliğe aykırı olması nedeniyle, başkanlığında yapılmış olan toplantılarda alınan kararların geçersiz olması gerektiği iddia ediliyor.

En son, haberin fotoğrafında da görüldüğü gibi, meclisin Kasım ayındaki bir oturumuna başkanlık eden Şengün'ün, yönetmeliğin yanlış yorumlanmasıyla üstlendiği bu göreve Aralık ayı ve sonraki toplantılarda da devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

FOTOĞRAF: Şefik Şengün (önde ortadaki), geçtiğimiz ay yönettiği Belediye Meclis toplantısında..

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

sefiksengun

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Erol Bey (7 yıl önce)
    Madde 9 — Meclise, belediye başkanı başkanlık eder. Belediye başkanının bulunmadığı durumlarda meclis birinci başkan vekili, onun da olmadığı durumda ikinci başkan vekili meclise başkanlık eder. Belediye başkanı toplantının herhangi bir safhasında da yerini meclis başkan vekiline bırakarak toplantıdan ayrılabilir. Ancak, yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü oturuma, meclis başkan vekili başkanlık yapar. Madde görüldüğü üzere açık ve internet üzerinden ulaşabileceğiniz tüm sitelerde bu sekilde yer alıyor. Olayın çarpıtılması ve yazılan bazı yorumlarla gülünç hale gelmesi de ayrı bir olay. Belediye başkanvekili aynı zamanda meclis başkanvekilliği görevini de eş zamanlı olarak üstlenmiştir. Şayet önceki yasalarda da açıkça yer aldığı gibi "Başkanvekili belediye başkanının yetkilerine sahiptir ve belediye meclis çalışmaları yürütme organı meclis başkan vekilidir" şayet bu böyle olmasaydı dahi Şefik Şengün belediye meclis üyesi ve zaten halihazırda bulunduğu komisyon başkanlığının yanında ayrıca meclis başkanvekilidir. Hem yukarda yazılan yasalar hem de şahsım tarafından konuyla ilgili öngörülen yasalar doğrultusunda başkanlık görevinin yürütülmesi legaldir, yasaldır. Şayet Şefik Şengün konuyla ilişkin olarak yeterli deneyim ve bilgiye sahip, böyle bir hataya maal vermeyecek derecede donanım ve ihtisas sahibi bir insandır. Yanlış anlatılmış ve anlaşılmış bir olayı düzeltmek adına sayın başkanvekilimizi destekler nitelikte bir mesajdır lütfen yanlış anlaşılmalara maal vermeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    EVLERE ŞENLİK KEYFE KEDER YÖNETİM. MALATYA BU GÜNLERE DE Mİ KALDI. MALATYA NIN KADERİMİ DİYELİM. BU ŞEHRİ BU DURUMA GETİRENLER UTANSIN. YA DA BU İNSANLARA OY VERİP YÖNETİCİ YAPANLAR MI UTANSIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • ERKAN (7 yıl önce)
    malatyada siyasilerin içinde en düzgün en şerefli insan olan sefik şengünün meclıs baskanlıgına laf eden veya bu haberlere itat edenler önce kendi cevrelerıne kendı adamlarına baksınlar ve böylesıne düzgun adam gibi adamların önünü boyle sacma seylerle tıkamasınlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan sen arızamısın okuduğunu anlamamışsın haberde kimse Şefik Şengünün kişiliğine laf etmiyor Belediyede işlerin nasıl kanun dışı yönetildiğini yazıyor. Garip olan onun kimi bilgili deneyimli bir siyasetcinin böyle bir yanlışın içine düşmesi hiç iyi olmamış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Celal (7 yıl önce)
    Bombalar bir bir patlıyor. Adamlar bakkal dükkanı gibi belediye yönetiyorlarmış. Şimdilik bunlar suyüzüne çıkan ya bilimeyen yazılmayanlar yarın ortaya çıkarsa ak olacak kara
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Malatya haberi tebrik ediyorum.Her zaman olduğu gibi yine araştırmacı gazeteci olarak önemli bir konuyu haber yapmış. Sayıştay denetçi raporundan sonra bu haber Malatya Büyükşehir Belediyesinin nasıl yönetildiğini çok net ortaya koyuyor.Şimdi görev CHP ve MHP il başkanları bakalım bu işlerin üzerine gidecekler mi yoksa onlarda bu kanunsuzluklara çanak tutacaklar mı bekleyip göreceğiz. Bu şehirde artık ben yaptım oldu devri sona ermelidir. aksi bu şehri felakete götürür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydin (7 yıl önce)
    E bu durumda ne olacak yapilan yanlisliklardan kimse sorumlu olmayacak bu yine vatandaşamı yüklencek
    0
    0
    Yanıtla
  • ERSİN TEMEL (7 yıl önce)
    şu mecliste bi karar alınsada Fahri kayahan da 2 senedir devam eden geleceği meçhule giden inşaat bitirilip Trafik ışıkları acilen tekrar yerine konsa akşam trafiğinde her gün bir kaza oluyor insanların sabrını fazla zorlamasalar iyi olur...
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail NACAR (7 yıl önce)
    5393 Sayılı Belediye Kanununun 40. maddesinde "Belediye Başkanı izin, hasatlık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hallerde, bu süre içinde kendisine vekalet etmek üzere, belediye meclis üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir." denilmektedir. Bu madde gereğince Belediye Başkan Vekili meclise başkanlık etmesi gerekmekte olup, yapılan işlem yasa ve hukuka uygundur. İdare mahkemelerinin vermiş olduğu kararda sadece muhataplarını bağlamaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail bey soy isminize ve verdiğiniz cevaba göre siz belediyede çalışan İSMAİL NACAR sınız galiba yanlız bu konuda yanılıyorsunuz bu kişisel bir Hukuk kararı değil genel bir uygulamayı ilgilendiren karar. Madem başkan vekili her işte başka vekillik ediyor o zaman meclis 1 ve 2 başkan yardımcısı seçiliyor o zaman kanunu yapanlar başkan yoksa başkan vekili belediye meclisine de başkanlık eder diye düzenleme yaparlardı. Siz yanlış biliyorsunuz diye Halkı yanlış bilgilendirmeyin.
    0
    0
    Yanıtla