SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Salgın Sürecinde Konut Satışında Patlama

0
Güncellendi - 2020-07-20 03:20:03
Salgın Sürecinde Konut Satışında Patlama
A- A+ PAYLAŞ

MALATYA'da 6 AYDA 15 BİNE YAKIN KONUT SATILDI.. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından bir süredir hayata geçirilen ve gayrimenkuller ile ilgili tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan Web Tapu sisteminin getirdiği büyük kolaylık nedeniyle, hızla yaygınlaştığı, önceki yıllarda tapu müdürlüklerinde saatlerce bekleyerek işlem yaptırmak zorunda kalan vatandaşların, şimdi oturdukları yerde, birkaç dakika içinde işlemlerini yaptırma imkânına kavuştuğu vurgulandı.

“Taşınmazınızı evinizde yönetin” sloganı ile başlatılan Web Tapu sistemin sağladığı kolaylıklar, sistemin Malatya’daki mülkiyet sahipleri tarafından da yoğun biçimde kullanmasını özendirdiği belirtildi.

Taşınmazlarla ilgili olarak, işlem sahiplerinin istedikleri takdirde tapu müdürlüklerine bizzat gitmeden tapu işlemleri son aşamaya kadar getirebildiği Web Tapu sisteminde, Malatya’da 2019 yılının ilk 6 ayında 47 bin 59 işlem yapılırken, 2020 yılının ilk 6 ayında yapılan işlem sayısı 49 bine yükseldi.

Web Tapu sistemine göre, Malatya Merkez ve tüm ilçelerinde 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde 11 bin 766 konut satış işlemi yapıldığı, 2020 yılının aynı döneminde ise pandemi sürecine rağmen işlem sayısının 2 bin 908 artarak 14 bin 764’e ulaştığı öğrenildi.

Banka kredisi ile alınan konut sayısının geçen yılın aynı tarihine göre 4 kata yakın artış gösterdiği Web Tapu verilerine göre, yılın ilk 6 ayında Malatya merkez ve tüm ilçelerinde banka kredisi ile yapılan işlem sayısı, 2019 yılında 633 olarak gerçekleşirken, 2020 yılının aynı döneminde 3 bin 749 olarak kayda geçti.

İki yılın ilk 6 ayındaki bu büyük farklılık, pandemi sürecinde banka kredilerindeki göreceli faiz oranı düşüşlerinin vatandaşı taşınmaza yöneltmesi olarak yorumlanıyor.

Pandemi sürecinde konut satışı “patladı”: 1 ayda 3 bin 749 konut satıldı

Web Tapu verilerine göre, pandemi (salgın) sürecinde konut satışında Malatya’da “patlama” yaşandı.

Malatya ve tüm ilçelerinde 2019 yılının Haziran ayında 1591 konut satışı gerçekleşirken, 2020 yılının Haziran ayında 2 bin 158 artış sonucunda, 3 bin 749 konut satışı yapıldı.

Konut satışlarının hızla artması tapu ve kadastro işlemlerinden dolayı devlete ödenen vergi ve harçların büyümesine de yansıdı.

Web Tapu verilerine göre, 2019 yılının ilk 6 aylık döneminde, Malatya ve tüm ilçelerindeki tapu işlemlerinden dolayı devlete 26 milyon TL vergi ve harç ödendi; buna karşılık 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 49 milyon 200 bin TL vergi ve harç ödemesi yapıldı.

Web Tapu ile taşınmazlarınızla ilgili neler yapabilirsiniz?

https://webtapu.tkgm.gov.tr adresinden hizmet veren Web Tapu sistemi ile, vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden internetten satış, ipotek, mirasın intikali ve benzeri tüm tapu işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, son aşamaya getirilmiş olur.

Uygulama ile vatandaşların, elektronik ortamda belgelerini göndererek başvuru yaptığı, eksiklikleri ve tüm bilgileri sms ile alabildiği, başvurusunun hangi aşamada olduğunu işlem sorgulama aracılığıyla öğrenebildiği, harç ve döner sermaye bedelini elektronik ortamda ödeyebileceği bir sistem hayata geçirildi.

Sistem ile tapu maliki kendi taşınmazının bilgilerini görebilir. Resmi geçerliliği bulunan tapu senedi, ipotek belgesi ve tapu kayıt örneğini tapu müdürlüğüne gitmeksizin sistem üzerinden alabilir.

Web Tapu ile, özellikle tapu satış işlemlerinde satıcı ile alıcının birlikte tapu müdürlüğüne giderek kayıt incelemesi uygulamasına son verildi. Sistem ile tapu maliki kendi taşınmazına ait bilgilerin başkası tarafından (alıcı vb.) incelenmesi için yetki verebilir. Yetki verilen kullanıcı kendi e-devlet şifresi ile web tapu sistemine giriş yaparak yetkilendirildiği taşınmazı sistem üzerinden inceleyebilir.

Sahtecilik işlemlerini önlüyor

Ayrıca web-tapu ile vatandaşlar, bizzat tapu kurumuna gitmeden taşınmazlarına işlem yapılmamasına yönelik beyan tesis eder veya kaldırabilir. Böylece sahtecilik girişimlerine karşı önemli bir tedbir de alınmış oldu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya Genel Görünüm (M.Kayahan)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • İbrahim Çelik (3 yıl önce)
    Bu karara en fazla Elazığlilar üzülmüştur
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (3 yıl önce)
    Millet deli gibi kredi alip ev aliyor 1-2 sene sonra hepsi ödeyemez patlar goreceksiniz bu dedigimi
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolgahan (3 yıl önce)
    Anlamdığm Avrupa da insanlar bırak konut almayı Bankada olan Parasını Çekti Coronavirus te dolayı galiba Malatyada ölümüz herkes
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Yılmaz (3 yıl önce)
    Sorsanız ülkede kriz var
    0
    0
    Yanıtla
  • Sehitfevzili (3 yıl önce)
    Sehitfevziyede yapilacak olan sitelerde zengin kardeslerimize satliga cikarilarak fakir insan ekmek nasil alayimiz pesinde.depremden neden olmedik ki.hayat zenginindir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramo (3 yıl önce)
    İyi de bir gecede ev fiyatları yüzde 30 dan fazla arttı. Kredilerin düşmesinin bir anlamı olmadı ki. vatandaş bir hafta önce 270 280 bin tl ye alacağı ev 330 340 bin oldu. 50 bin tl daha fazla kredi çekmek zorunda kaldı. Fazladan çekilen kredinin faizi 22 23 bin tl. Yani millet daha fazla zarar etti haberleri yok. Deli gibi ev alınıp satılıyor. Biraz sakin olun. Komşumun kuzeni Fajri Kayahanda Şubat sonunda 280 bin tl ye evini sattı. Geçen hafta evi 700 bin tl ye sattılar. Dalga mı geçiyorsunuz diyeceğim ama bize müstehak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben geçen sene 400bin e ev aldım yazdım burda dalga geçtiler ev şuan 850 bin tl seneye 1 trilyon gerçekler bunlar maliyetler yüksek
    0
    0
    Yanıtla
  • Yusuf (3 yıl önce)
    Satışlar patlamış. 6 Ayda 100 bin TL artan evler var. Kredi düştü ama evler fırladı.. Kim karlı devlet mi? Mütahit mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Semih (3 yıl önce)
    Seneye fahrikayahanda 1trilyona daire bile alınamaz artık talep çok daire yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Çırmıktılı Ali baba (3 yıl önce)
    Hiç kimse ayağını yorganına göre uzatmıyor. Faiz ile ev satın alıyor. Sonrasında ise geçimsizlik, şükürsüzlük, vesayre, vesayre..... Herkes şatafat peşinde...
    0
    0
    Yanıtla
  • Tecdeli (3 yıl önce)
    Elilik yola taşınmayın ,yol üstünde düğün salonu açıldı, 3 mahalleyi birden rahatsız ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş44 (3 yıl önce)Tecdeli isimli kullanıcı yorumuna
    Tecde yolu civarında kayısı araştırma enstitüsü arkasındaki iki işletmede yıllardır bölge halkını huzursuz edecek seviyede yüksek ses ile düğünlerde müzik çalıyor... Bunlara ruhsat verenler az değil şöyle bir kaç gün evinizin yanında böyle işletmeler açtırın bakalım siz ne yapacaksınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kamil (3 yıl önce)
    Yüzlerce insanı dolandıran, aynı evi birden fazla kişiye satan.. (lar) da dahil mi buna?
    0
    0
    Yanıtla