SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Seyrek Tuttu, İri Oldu'

0
Güncellendi - 2018-06-06 22:33:05
'Seyrek Tuttu, İri Oldu'
A- A+ PAYLAŞ

Kayısının başkenti olarak bilinen Malatya’da yerli kayısı tezgahlara inmeye başlarken, tür olarak sofrada en fazla tüketilen hasanbey kayısısının büyüklüğü ise görenleri şaşırttı.

Bu sene havaların yağışlı geçmesi kayısıda hasat dönemini geciktirirken, bu durum sofralık kayısı çeşidi hasanbeye yaradı.

Kale ilçesinde toplanan ilk mahsuller pazarcı tezgahlarını doldurmaya başladı. Bir pazarcının tezgahındaki hasanbey kayısılarının büyüklüğü ise görenleri şaşırttı. Neredeyse elma büyüklüğündeki kayısılara vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, pazarcılar ise fiyatların daha da düşeceğini ifade etti.

“Bir hafta oldu tezgaha ineli” 

Pazarcı esnafı Mustafa Kayaalp, yerli kayısının 1 haftadır tezgahlara indiğini söyledi. Yağışların kayısıyı geciktirdiğini kaydeden Kayaalp, “Bir hafta oldu tezgaha ineli. Bu kayısı Kale'nin Baskil bölgesinden geldi. İşte oralar 15-20 gün erken oluyor. Malatya'dan çıktığına kimse inanmıyor halen. Çünkü bazı bölgelerde her yer çağla ama bu kayısının tadı çok güzel. Yoğun yağış bir hafta geciktirdi kayısıyı. Biraz çil var, yoksa parlaklığı ve büyüklüğü çok iyi derecede. Fiyatı 7 liraydı, sonra 6 oldu, şimdi 5 lira” dedi.

“İlgi çok yoğun, satışlarımız iyi gidiyor” 

Turgut Karadağ isimli pazarcı esnafı ise yoğun yağıştan dolayı kayısıda çil oluştuğunu belirterek, şunları söyledi:

“Malatya kirazı ve kayısısı tezgahlara indi. İkisine de ilgi çok yoğun, satışlarımız iyi gidiyor. Fiyatı da güzel aslında, iyi durumda gittikçe fiyatı da 3-4 liraya kadar düşebilir. Bunun cinsine beyaz aşı diyorlar. Bizim tezgahımıza henüz hasanbey gelmedi, bu mayhoş olanı. Bu sene yağmur yağdı dolu vurdu, öyle temiz kayısı pek çok fazla bulunmaz.”

“Seyrek tutmuş ve bu kadar büyümüş” 

Tezgahında hasanbey kayısı bulunduran Mahmut Mutlu ise bu sene kayısının oldukça iri olduğunu ifade etti. Seyrek tutan yerlerde kayısının büyük olduğunu söyleyen Mutlu, “Kayısı dönemi başladı, turfanda başladı. Sofralık hasanbey kayısımız geldi. Hasanbey'in ilk kırım kayısısı geldi. Kayısımız seyrek tutmuş ve bu kadar büyümüş. Tabi bu büyülük yerine göre değişiyor. Bazı yerler sık olur. Sık tuttu mu ufak olur. Ama dediğimiz gibi seyrek olursa meyvemiz büyük olur. Bu sene yağış oldu, bazı yerleri dolu vurdu ve çil meydana geldi. Ama bu kayısımız çok kalitelidir. Kayısıya rağbet çok var. Millet yavaş yavaş dışarıya göndermeye başladı. İnşallah bundan sonra daha iyi olacak” şeklinde konuştu.

“Dünyada bir numaradır Malatya kayısısı” 

Mutlu, Malatya’nın kayısısının özelliğinin dünyanın hiçbir yerinde bulunamayacağını da belirterek, “10-12 tane bir kiloya denk geliyor. Bu kayısı bu şekilde kalır ama şirelenir. Ama biz bunu olgun koparırsak dayanmaz yola, bu kutuyla gittiği için hava almadığı için gidene kadar tatlanır ve renklenir. Malatya'nın kayısının özelliği budur. Dünyanın hiçbir yerinde bulamazsın. Başka memleketimizde de yetiştiren vardır ama ne bu tadı verir, ne de bu kaliteyi verir. Dünyada bir numaradır Malatya kayısısı. Malatya milleti alışkın ama dışarıdan birisi geldi mi şaşırıyor” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • HSCN (5 yıl önce)
    Bir tek siz Malatyalısınız ağam. Biz uzaydan geldik... Hasanbey kayısı yemesek yutturacaksınız. Hasanbey tadı nasıldır çok çok iyi bilirim beyler. Nitratı sülfatı dayayıp meyveyi şişirip miktarı artırıp meyvenin boyutunu büyüttüler. Kayısının tadı Iğdır kayısısı gibi oldu. Sadece yetiştiği yer Malatya. Hasanbey iridir islimi olmaz, taze yenir osman kardeşim. Hormonlanmasa da Hasanbey islimlik kayısı değildir zaten. Taze yenir. Sofralıktır. Tadı şekerli şireli olmayan kayısılar tezgahlarda satılıyor osman kardeşim. Hasanbey in en önemli iki özelliği iri ve şireli olmasıdır osman kardeşim. Peki niye tezgahtakiler ot gibi? Bilmem ne demek istediğimi anlatabildim mi? Benim de kayısı bahçem var bu arada.selamlar osman kardeşim. Sana da selamlar Ömer kardeş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya kayısı normal şartlarıda 20 haziranda çıkar bu yıl ise 25 mayısta çıktı çıkan ürünler elazığ vede elazığ sırınında bulunan kaledir ondan önce yedikleriniz Antalya mersin vede Iğdır şalaktır . size malatya kayısısı diye yutturmuşlar sizde çok büyük malatlalı olarak kazıklanmışsınız . sanada ders olsun zamanında önce kayısı almazsın artık . vede kayısı bahçem var diyorsun dedenden babana babandanda sana senden de toruna sadece bahçesi kalmış ağaçdan anladığın yok bence anlasan bu şekilde itham ve karalama yapmazsın .
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasanbey tezgahta 10 gün beklemez. En fazla 2-3 gün içinde tüketilmezse yumuşar ve lapa gibi olur. Kasada 10 gün bekleyecek ondan sonra halen takur tukur ses çıkaracak... Böyle Hasanbeyi (!) para verip almaya gerek yok. Malatyalıyım kayısıyı elime alıp yarınca gerçekten Hasanbey mi anlarım. Anlamayana yutturabilirler. İri olup da şiresi olmayan Hasanbey son zamanlarda çıktı. Yeyin.. Yeyin... Ama adına lütfen Malatya kayısısı demeyin.Vah Sahapsız Malatya vah..
    0
    0
    Yanıtla
  • HSCN ne oldu bir anda u dönüşü yaptın hormon mormon demez oldun kayısıya sahip çıkın oldun sen Malatya kayısına okadar laf ettin sonrada başka memleketin kayısını yedin kazığı memleketinden sandın bence bir taş attığın zaman kendi başıma mı düşer yoksa ayağıma mı düşer diye düşünmeden atma sonuç olarak kendi ürettiğin mahsulü karalıyorsun ayrıca millet uyandı artık Şalak ile salağı ayırt edebiliyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • DEJAVU (5 yıl önce)
    hormonludur dıyen cahıllere cevaben: Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak da madalyonun öbür yüzü.. Hasanbey'in iyi bakıldığında seyrek olduğunda 80-100 g geleceğini nereden bilsin.. Ayrıca hormonsuz insan, sebze, meyve de olmaz. Bütün meyvelerde zaten doğal hormon vardır.. bu tarz Yorum yapanlara tepki gösterilmeli !
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer (5 yıl önce)
    bu kayısının özelliği yumurta gibi olması araştırmadan yazmayın
    0
    0
    Yanıtla
  • Mohenjo (5 yıl önce)
    Hindistanda ineğin tersini yiyorlar. Bu hormonlu gübre ile şişirilmiş saman gibi kaysıların ne farkı var Hindistandaki inek gübresinden. Belki inek gübresi organik otlarla beslendiğinden daha iyidir. Ama ikisi de neticede gübrenin hal değiştirmiş hali. Nerede Evliya Çelebinin bahsettiği parmağını beraber yersin dediği baldan tatlı Malatya kayısıları/mişmişleri. Maalesef kayısınıngenetiği ile oynadılar. Neymiş iri kayısı kükürtlenince birinci sınıf oluyormuş. Amerikalılar ne kadar ilaç verildiğini hemen anlıyorlar ve koca koca kaysı dolu konteyneri iade ediyorlar. İnanmıyorsanız ihracatçılara sorun. Seyrekmiş de o yüzden büyükmüş. Gel de külahıma anlat bu teraneleri.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bu kayısı normal kayısı değil sofralık bir kayısı kurutması olmayan sulu iri bir kayısı Adı Hasanbeyli int den bir arama yapınız resimlerine bakınız bu yazdıklarınızla bu kayısının hiç bir bağlantısı olmadığını anlayacaksınız ayrıca Malatya kayısı hormonlanır ise asla islime girmez 100 km geçerse kayısı ile çekirden birleşir hoşaf olur kayısıda hormon kullanılmaz gübrelemede doğal ölçülerde olur fazla verir isen ağaç kurur .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısıcı (5 yıl önce)
    Hormondan olmasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • HSCN (5 yıl önce)
    Sizi gidi safa yatan uyanık çiftçiler sizi..! Verdiniz nitratı, bastınız sülfatı. Kocaman kocaman kayısı ürettiniz. Sizi gidi uyanıklar sizi. Seyrekmiş de o yüzden büyükmüş!!! Hadi ordan. İri ama ot gibi tatsız. İri ama Saman gibi tatsız..Suni gübreciler sizi...!
    0
    0
    Yanıtla
  • HSCN kardeşim sen Hasanbeyli kayısını yedin mi dalında gördün mü görmedin tadını da bilmiyorsun bence insanların günahını alma önce bu kayısı hakkında bilgi öğren Yumurtadan daha büyük olur seyrek tutar ise 2 tanesi avuca sığmaz . tadıda çok şekerlidir bunuda öğrenmiş olun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömründe belki kayısı ağacı görmemişsindir kalkmış yok hormon yok sükfat yok nitrat boş boş konusuyorsun hacıhalil kayısıda küçük oluyor onada doğal organik dersin
    0
    0
    Yanıtla
  • Bende sizi çiftçi zannettim. Pardon. Siz Kayısı pazarının etrafında taze kayısı tezgahı açan esnaf mısınız? Hasanbey diye saman gibi, ot gibi kayısıyı (muhtemelen Iğdır kayısısı) Malatya Hasanbey Kayısısı diye satan birileri var orda. Ayrıca Sülfatın veya nitratın ne işe yaradığını bilmeden boş boş yorum yapmayın lütfen.
    0
    0
    Yanıtla